Overzicht van de aperitiefhapjes

Aspergepunten met gerookte zalm.

Aspergepunten met ham en gekookt ei

Aspergepunten met kleine pasta en garnalen.

Aspergesalade met couscous en nootham.

Bladerdeegstengels met gruyère en gerookte paprikapoeder.

Duo van koude oester en bereide oester met Serrano ham en avocadocrème.

Gegratineerde oesters met prei.

Hartige broodpudding met chorizo.

Hartige broodpudding met chorizo en passata van tomaten.

Hartige cake met chorizo, zongedroogde tomaten en olijven.

Parmezaankoekje met maanzaad.

Reepastei met 2 confituren en toast.

Roggekaakjes met linzen.

Scampi met tomaat/currysaus.

Sint-Jakobsvrucht met chorizopoeder en broccolimousse.

Tapenade van sardientjes en gebakken sardine

Tartaar van ei met nootham en pesto van rucola.

Vol-au-vent en chorizo poeder, en bladerdeeg stengel met gruyère

Aspergepunten met gerookte zalm.

Ingrediënten voor 8 hapjes : 24 aspergepunten, 3 radijzen, 1 klp gehakte koriander, 4 grote sneden gerookte zalm, 1 slp kappertjes,.

Dressing : sap van ½ sinaasappel, 1 slp witte wijn azijn, 1 slp mayonaise, 1 slp yoghurt, peper, zout.

1. De aspergepunten wassen, indien nodig schillen en gaar stomen of koken. Laten afkoelen en in kleine stukken snijden. De topjes apart houden voor de garnering.
2. De radijzen wassen en in heel fijne schijfjes snijden.
3. De zalm in repen van 1 cm snijden.
4. Al de ingrediënten van de dressing mengen.
5. De asperges, radijzen, koriander, kappertjes mengen met de dressing.
6. Glaasjes opvullen. Garneren met de zalm en de aspergetopjes.

Aspergepunten met ham en gekookt ei

Ingrediënten voor 8 pers. : 16 aspergepunten, 3 sneden gekookte ham, 3 eieren, handvol groene eikebladsla.

Dressing : 1 slp mayonaise, 1 slp yoghurt, 1 klp gehakte peterselie, 1 klp mosterd, citroensap, peper en zout.
Voor de garnering : posteleinblaadjes

1. De aspergepunten wassen en indien nodig schillen. Gaar koken of stomen. Laten afkoelen.
2. De eieren gedurende 9 minuten koken en direct in koud water laten afkoelen. Pellen en grof snijden.
3. De sla in fijn reepjes snijden.
4. De ham in de lengte in 2 snijden en dan in repen van 1 cm.
5. Voor de dressing alle ingrediënten mengen.
6. In potjes of op kleine bordjes de salade verdelen. Daar op in elk potje 2 aspergepunten schikken. Wat dressing op de asperges doen en de ham er over verdelen. Garneren met het gekookte ei en eventueel een posteleinblaadje.

Aspergepunten met kleine pasta en garnalen.

Ingrediënten voor 8 pers. : 100 gr kleine pasta, 24 aspergepunten, 8 kerstomaten, 75 gr garnalen.

Dressing : 1 slp witte wijnazijn, 1 slp mayonaise, 1 slp yoghurt, 1 klp gehakte dragon, peper en zout.
Garnering : bieslook

1. De pasta koken zoals vermeld op de verpakking. Afspoelen en laten koud worden.
2. De aspergepunten wassen en indien nodig schillen. Gaar koken of stomen. Laten afkoelen.
3. De kerstomaten wassen en in 2 snijden.
4. De asperges versnijden in stukken van 1 cm.
5. Al de ingrediënten voor de dressing mengen.
6. De pasta mengen met 50 gr garnalen, de asperges en de dressing.
7. De gemengde pasta verdelen over de glaasjes of kommetjes en garneren met de rest van de garnalen, 1 halve kerstomaat en wat bieslook.

Aspergesalade met couscous en nootham.

Ingrediënten voor 8 hapjes : 24 aspergepunten, 1 slp fijngesneden rucola + enkele blaadjes voor de garnering, 2 stukjes gedroogde tomaten, 4 niet te dunne sneden nootham, 40 gr Tomme de Montagne, 250 ml couscous, 45 ml olijfolie, 2 kerstomaten.

1. De aspergepunten wassen, indien nodig schillen en gaar stomen of koken. Laten afkoelen en in kleine stukken snijden.
2. De gedroogde tomaten en de nootham in heel kleine stukken snijden.
3. De couscous bereiden zoals vermeld op de verpakking.
4. De couscous vermengen met al de ingrediënten.
5. Glaasjes opvullen en garneren met kerstomaat en een blaadje rucola

Bladerdeegstengels met gruyère en gerookte paprikapoeder.

 

Ingrediënten voor 18 stengels : 2 vierkante bladerdeeg vellen van 14/14 cm, 150 gr gemalen gruyère, grof zeezout, peper, gerookte paprika poeder, 1 ei.

1. Het ei loskloppen met peper.
2. Oven voorverwarmen op 170°.
3. Elk vel bladerdeeg inwrijven met het ei, bestrooien met grof zeezout, gerookte paprikapoeder en gruyère.
4. Deze vellen nu in 9 gelijke repen snijden.
5. De repen bladerdeeg op een met boterpapier beklede bakplaat of een bakmat leggen en 18 à 20 minuten in de oven bakken.

Tip : deze bladerdeeg repen kan men beleggen met alle soorten kruiden, specerijen en zaden. Men kan ook de gruyère vervangen door parmezaan.

Duo van koude oester en bereide oester met Serrano ham en avocadocrème.

Ingrediënten voor 4 personen : 8 oesters, zwarte peper, ½ klp citroensap, ¼ fijngesnipperde sjalot, 2 flinterdunne sneden Serranoham, 8 blaadjes koriander.

Ingrediënten voor de mayonaise: 1 oester, 1 slp mayonaise, enkele druppels wijnazijn, ¼ fijngesnipperde sjalot, ½ cm geraspte gember, ½ klp citroensap, enkele blaadjes koriander, witte peper.
Ingrediënten voor de avocadocrème : 1 avocado, ½ slp gehakte koriander, sap van ½ limoen, zeste van 1 limoen.
Voor de garnering : veldslablaadjes

1) De oesters openen, 4 apart houden om koud te serveren en van de 4 andere het vocht opvangen, oesters uithalen en spoelen in eigen opgevangen vocht om alle kleine stukjes schelp te verwijderen. 4 oesters snijden in kleine stukjes (tartaar), mengen met zwarte peper, citroensap, sjalot.
2) De sneden ham verdelen in 4 en de oestertartaar er op verdelen, er een blaadje koriander op doen en oprollen. Direct in de koeling leggen.
3) Voor de mayonaise : Oester, mayonaise, wijnazijn mixen in de blender tot homogene massa. Sjalot, gember, citroensap, koriander en peper bijmixen. Indien nodig enkele druppels oestersap bijdoen.
4) De avocado uithalen en alle ingrediënten voor de crème mixen in de blender.
5) Op een bord een dikke streep avocadocrème, daar op 2 rolletjes gevulde ham en er langs enkele stipjes mayonaise. Er naast zet men een oester in de schelp. Garneren met enkele kleine blaadjes veldsla.

Gegratineerde oesters met prei.

Ingrediënten : 6 oesters, 1 preiwit, 1 dl room, 1 dl witte wijn, cayenne peper, zout, citroen, geraspte emmentaler.

1. Het buitenste blad van de prei verwijderen. De prei in de lengte in 2 snijden en spoelen. De prei in fijne reepjes van 4 cm lang snijden. Doe de prei in een kom en bedek met water, voeg een beetje zout toe en breng aan de kook. Laat 5 à 6 minuten garen. Afgieten en het kookvocht opvangen.
2. Doe 2 dl kookvocht van de prei met de witte wijn in een kom en laat voor de helft inkoken. Voeg de room toe en laat nogmaals voor de helft inkoken.
3. Open de oesters, doe ze in een kommetje met het oestervocht. Spoel de holle kant van de oesterschelp goed af. Zet ze in een ovenvaste schotel en verdeel de prei in de schelpen.
4. Haal de oesters uit het vocht en leg in iedere schelp boven de prei een oester.
5. Zeef het vocht en giet bij de saus. Laat ze terug aan het kookpunt komen. Kruid met cayenne, peper en voeg enkele druppels citroensap bij.
6. Verwarm de oven op grillstand.
7. Giet wat saus over iedere oester en strooi er wat geraspte emmentaler over.
8. Zet de schaal onder de grill tot de oesters lichtbruin beginnen te kleuren.

Lekker als aperitiefhapje maar ook als voorgerecht.

Hartige broodpudding met chorizo.

Ingrediënten : 300 gr oud brood, 3 eieren, 3 dl melk, 3 dl room, 2 slp pesto, 70 gr sneetjes chorizo, 50 gr zongedroogde tomaten, 50 gr geraspte ementaler, peper en zout.

1. Snij het oud brood in kleine stukjes.
2. Verwarm de melk en de room en giet dit over het brood. Laat het 1 uur weken.
3. Snij de chorizo in reepjes.
4. Snij de uitgelekte tomaten fijn.
5. Klop de eieren los. Kruid met peper en zout.
6. Warm de oven voor op 175°.
7. Vet de bakvorm in, of doe er bakpapier in.
8. Doe bij het geweekte brood de eieren, de tomaten, de chorizo en de kaas. Meng goed.
9. Doe de helft in de bakvorm, nu de pesto, en nu de rest van het deeg.
10. Zet de broodpudding 50 à 60 minuten in de oven. Haal uit de oven en wacht 10 minuten voor te ontvormen.

Lekker als aperitiefhapje maar ook als brunch.

Hartige broodpudding met chorizo en passata van tomaten.

Recept broodpudding : www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2019 aperitiefhapje

Recept passata : www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2019 groenten Q-Z

Voor de garnering : basilicumblaadjes, bloempjes of rucola

1. De broodpudding in blokjes van 1,5 cm op 1,5 cm snijden.
2. Op een mooi bordje een streepje passata met daarop de blokjes pudding schikken.
3. Garneren met de basilicum en de bloempjes.

Hartige cake met chorizo, zongedroogde tomaten en olijven.

Lekker als aperitiefhapje of tijdens de brunch.

Ingrediënten : 225 gr zelfrijzende bloem, 100 gr emmentaler, 100 gr zongedroogde tomaten, 70 gr groene olijven, 100 gr chorizo, 3 gr gedroogde gist, 3 eieren, 120 ml lauwe melk, 1 dl zonnebloem olie, zout, peper, gedroogde oregano.

1. De zongedroogde tomaten en de chorizo in stukjes snijden.
2. De olijven in 2 snijden.
3. Eieren loskloppen. Mengen met de bloem en de gist en beetje bij beetje de lauwe melk en de olie er bij gieten.
4. De chorizo, tomaten, olijven en geraspte emmentaler onder het deeg mengen.
5. Kruiden met de oregano, snuifje zout en een draai van de pepermolen.
6. Oven verwarmen op 180°.
7. Een cake vorm inboteren en lichtjes bebloemen.
8. Het deeg in de vorm doen en 45 à 55 minuten in de oven plaatsen. Na 30 minuten de oven op 170° verminderen.

Parmezaankoekje met maanzaad.

Ingrediënten : parmezaan, maanzaad.

1. Oven voorverwarmen op 170°.
2. Parmezaan schilfers maken en deze grof hakken.
3. Op een bakmat de parmezaan in een rond vormpje strooien. Op de kaas enkele korreltjes maanzaad strooien. En zo verder werken tot men het aantal vereiste koekjes heeft .
4. De koekjes in de oven plaatsen en ongeveer 10 à 12 minuten laten bakken. De kaas moet mooi gesmolten en goudbruin zijn.
5. De koekjes uit de oven nemen en direct op een taartrooster leggen om af te koelen.

Lekker als aperitiefhapje maar ook bij een slaatje

Reepastei met 2 confituren en toast.

Ingrediënten voor 4 pers. (aperitiefhapje) : 4 sneden reepastei of andere wildpastei van 1 cm, 2 sneden toastbrood, balsamicosiroop, 2 verschillende confituren.

Ik heb gekozen voor :
-confituur van meloen, appel en munt : www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2019 rubriek : ontbijt/4 uurtje
-confituur van vijgen, sinaasappel, rode wijn en walnoten : www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2017 : rubriek fruit

1. Voor de balsamicosiroop : ¼ balsamicoazijn en ¼ bruine fond inkoken met ½ bruine suiker tot gewenste dikte. Men kan ook balsamicocrème kant en klaar kopen.
2. Men snijdt iedere snede pastei in 3 repen.
3. In het midden van het bord doet men met behulp van een borsteltje een veeg bassamicosiroop. Daar op schikt men 3 repen pastei.
4. Boven en onder de pastei doet men een fijn reepje van beide confituren.
5. Het brood toasten. Overhoeks in 2 snijden en op ieder bordje een halve snede leggen.

Men kan dit ook serveren als voorgerecht, men past dan gewoon de porties aan.

Roggekaakjes met linzen.

Ingrediënten voor 6 aperitiefhapjes : 6 roggekaakjes, klontje boter, 6 klp rode linzen, 1 kleine wortel, ½ sjalot, kippenbouillon, ½ limoen, olijfolie, peper, zout, platte peterselie

1. Spoel de linzen.
2. Sjalot pellen en fijn snipperen.
3. Wortel schillen en in kleine blokjes snijden.
4. Een beetje olijfolie warmen en de sjalot en wortel fruiten gedurende 2 minuten. Linzen bijvoegen, nog 1 minuut fruiten, kruiden met peper en zout, en de kippenbouillon bijgieten tot de linzen juist onder staan. De tijd koken zoals vermeld op de verpakking. Nu en dan nazien, de linzen mogen niet droogkoken.
5. De linzen mengen met 1 slp olijfolie en het sap van de ½ limoen.
6. Boter licht bruin laten worden en de kaakjes aan beide kanten bakken. Kruiden met peper en zout.
7. In kommetjes de linzen verdelen en daar op een roggekaakje dresseren. Garneren met platte peterselie.

Scampi met tomaat/currysaus.

Ingrediënten voor 4 hapjes : 8 scampi, 2 tomaten, kerriepoeder, peper, zout, olijfolie, enkele blaadjes rucola, 1 dl witte wijn, 4 kerstomaten.

1. De scampi pellen en het darmkanaal verwijderen.
2. De scampi pellen met de witte wijn en wat water 15 minuten zachtjes met deksel laten koken. Zeven. Bij dit vocht de in stukken gesneden tomaten doen, kruiden met kerrie, peper en zout en dit laten sudderen gedurende 20 minuten. Mixen en zeven. 
3. Olijfolie verwarmen en scampi bakken aan beide kanten. Kruiden met peper en zout.
4. De kerstomaten in 2 snijden en aanbakken in dezelfde pan.
5. De scampi op een klein bordje of in een kom dresseren, wat saus bij druppelen. Garneren met rucola

Sint-Jakobsvrucht met chorizopoeder en broccolimousse.

Ingrediënten voor 4 hapjes : 4 Sint-Jakobsvruchten, 6 dunne sneetjes chorizo, ½ klp paneermeel, gedroogde paprikapoeder, 2 slp broccolimousse.

Recept broccolimousse : www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.berecepten 2018 aperitiefhapjes scampi met broccolimousse

1. Oven verwarmen op 160°.
2. De sneetjes chorizo gedurende 10 à 12 minuten drogen in de oven. Uit de oven nemen en tussen keukenpapier laten afkoelen. Het vet goed laten indringen in het papier.
3. De chorizo fijn mixen in de blender met het paneermeel en paprikapoeder.
4. Een doosje bekleden met keukenpapier en daarop de chorizo poeder gieten. Afdekken met een deksel. Zo kan men de poeder bewaren.
5. De Sint-Jakobsvruchten in warme gebruinde boter kort aanbakken. Kruiden met peper en zout.
6. Op een klein bordje wat broccolimousse uitspreiden, daar op de Sint-Jakobsvrucht schikken en bestrooien met chorizopoeder.

Tapenade van sardientjes en gebakken sardine

Ingrediënten voor 6 pers. : 1 blik sardines van 100 gr, 6 verse sardines, 1 slp citroensap, ½ slp gehakte peterselie, 25 gr olijven, 35 gr mayonaise, ½ klp mosterd, 1 teentje look, 1 klp kappertjes, peper, zout, olijfolie, enkele blaadjes roquette sla, 2 sneetjes toastbrood.

1. De verse sardines fileren en goed spoelen.
2. Het blik sardines laten uitlekken en graatjes verwijderen.
3. Doe de uitgelekte sardines, het citroensap, de peterselie, de olijven, de mosterd, de look, peper en zout in de blender en mix. Doe dit in een kom en meng er de kappertjes en de mayonaise onder.
4. Verwijder de korstjes van het toastbrood en rooster ze. Snij elke snede in 3.
5. Bak de verse sardines in olijfolie. Kruid met peper en zout.
6. Verdeel de sardine tapenade in kommetjes, schik er een verse gebakken sardine op en een reepje geroosterd toastbrood. Garneer met de rucola en eventueel met een viooltje of een kerstomaat.

Tartaar van ei met nootham en pesto van rucola.

Ingrediënten voor 6 à 8 aperitief hapjes : 6 eieren, 1 tomaat, 12 basilicum blaadjes, 1 klp kappertjes, 6 augurken, 1 sjalot, enkele blaadjes sla, 1 à 2 klp mayonaise, 1/2 klp mosterd, 6 à 8 dunne sneetjes nootham, peper en zout.

1. De pesto bereiden zie www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2019 basissauzen/sauzen.
2. Kook de eieren gedurende 10 minuten. Laat ze afkoelen. Pellen en grof snijden.
3. De tomaat monderen, pellen, zaadjes verwijderen en het vruchtvlees in niet te kleine blokjes snijden.
4. De sjalot pellen en fijn snipperen.
5. De augurken grof versnijden.
6. De basilicum en de salade in fijne reepjes snijden.
7. De nootham in fijne reepjes snijden.
8. De eieren, tomaten, kappertjes, sjalot, augurken en basilicum mengen. De mayonaise en de mosterd er door roeren en kruiden met peper en zout.
9. In het midden van 6 à 8 mooie bordjes wat fijn gesneden salade verdelen. Op de salade een vormpje en daarin de tartaar van ei duwen. Garneren met reepjes nootham. Vormpje wegnemen en rond de tartaar enkele toefjes rucolapesto schikken.

Vol-au-vent en chorizo poeder, en bladerdeeg stengel met gruyère

Ingrediënten voor 4 pers. : 8 slp vol-au-vent, 30 gr chorizo, 1/6 beschuit, 4 bladerdeeg stengels.

1. Vol au vent bereiden zoals recept zie : www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2019 kip en konijn
2. De chorizo heel dun snijden en zonder vetstof krokant bakken in een anti-kleefpan. Op keukenpapier laten uitlekken en koud worden. Dan in de blender met een beetje beschuit heel fijn mixen tot een poeder.
3. De vol au vent in kleine potjes of glaasjes doen en bestrooien met de chorizopoeder.
4. Garneren met een bladerdeeg stengel met gruyère. Zie recept : www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2019 aperitiefhapje