Overzicht van de soep/bouillon recepten

Asperge velouté en reblochon mousse.

Bloemkool velouté.

Garnalenfumet.

Groene kool en knolseldersoep met feta.

Maaltijdensoep met kippenworst.

Pastinaaksoep met gerookte forel.

Pompoensoep met kip en pareltapioca.

Pompoensoep met mosselen.

Preivelouté met wijtingrol en spinazie.

Roomsoep van groene kool en knolselder met scampi.

Spinazie en linzensoep met broodcroutons.

Spinazieroomsoep met kaas en ei.

Thaïse kippensoep.

Tomatensoep met balletjes.

Witloofveloute met kokosmelk.

Asperge velouté en reblochon mousse.

Ingrediënten : 1 lt groenten of kippenbouillon, 1 kg soepasperges, ¼ reblochon kaas, 1 grote ui, 1 aardappel, 20 cl room, 20 gr boter, 25 cl melk, peper, zout, nootmuskaat.

Voor de garnering : kervelpluksels, enkele aspergepunten.

1. De asperges wassen, schillen en in grove stukken snijden.
2. De ui en de aardappel schillen en in stukken snijden.
3. Boter smelten en de ui fruiten, asperges en aardappel bijvoegen en ongeveer 2 minuten laten sudderen. Bouillon bijgieten. Bijkruiden met peper, zout en nootmuskaat.
4. De soep ongeveer 35 minuten zachtjes laten koken. De soep mixen, room bijvoegen, nogmaals mixen.
5. De melk verwarmen en de in kleine stukjes gesneden reblochon in de melk laten smelten. Roeren tot de reblochon gesmolten is.
6. Voor het opdienen van de soep goed de reblochon melk mixen aan de bovenvlakte van de melk zodanig dat men schuim bekomt.
7. De soep in een diep bord scheppen en garneren met het schuim van de melk, aspergepunten en kervelpluksels.

 

Bloemkool velouté.

Ingrediënten : 1 bloemkool, 1,250 lt kippenbouillon, 3 dl melk, 1 dl room, klontje boter, 1 grote ui, 1 grote aardappel, zout, peper, 1 mespunt kerrie, 1 mespunt kurkuma.

Voor de garnering : croûtons van toastbrood, parmezaanschilfers en kervelpluksels.

1. De bloemkool in roosjes verdelen en wassen. Enkele roosjes apart houden voor de garnering.
2. De ui en de aardappelen schillen en grof snijden.
3. Klontje boter smelten en de ui fruiten. Bloemkool en aardappel bijvoegen en 2 minuten laten sudderen. Bouillon en melk bijgieten. Kruiden met peper, zout, kerrie en kurkuma.
4. Dit ongeveer 35 minuten zachtjes laten koken. De soep mixen, room bijgieten nogmaals tot aan het kookpunt laten komen en indien nodig bijkruiden.
5. De hete soep in een mooi bord gieten. Garneren met enkele croûtons, parmezaanschilfers en kervelpluksels. De apart gehouden bloemkoolroosjes er op raspen.

Garnalenfumet.

Garnalenfumet.

Ingrediënten : 600 gr koppen en staarten van garnalen, 1 ui, 1 wortel, 1 selderstengel, tijm, laurier, 1 slp tomatenpuree, 2 dl witte wijn, olijfolie, cayennepeper, zout.

1) Olijfolie warmen.

2) De koppen en de staarten bij de olie doen.
3) Ui, wortel en selder reinigen, spoelen en in grote stukken snijden. Dit bij de garnaalkoppen en staarten voegen.
4) De tomatenpuree alsook de tijm en laurier toevoegen. Dan de witte wijn en water bijgieten tot alles onder staat. Aan de kook brengen. Kruiden met cayenne en zout. Een 25 tal minuten laten sudderen.
5) Door de zeef gieten, en indien nodig bijkruiden. De garnalenfumet mag goed doorsmaken.

Groene kool en knolseldersoep met feta.

Ingrediënten : ½ groene kool, ½ knolselder, 2 lt groentebouillon, 1 grote ui, 1 teentje look, 1 aardappel, tijm, oregano, 75 gr feta kaas, peper, zout, klontje boter.

1. Maak een tuiltje van de tijm en oregano.
2. Verwijder de slechte bladeren en de dikke nerven van de groene kool. Snij ze in repen en spoel.
3. Schil de knolselder, spoel ze en snij in blokjes.
4. Schil de ui en de look. Snipper ze fijn.
5. Schil de aardappel en snij in blokjes.
6. Smelt de boter en fruit de ui en de look. Voeg de knolselder, de groene kool en de aardappel toe. Laat dit alles nog enkele minuten fruiten met het kruidentuiltje. Giet de bouillon erbij en breng dit aan het kookpunt. Zet het vuur zachter en laat nog 30 minuten koken zonder deksel.
7. Verwijder het kruidentuiltje en mix de soep heel fijn.
8. Schep de soep in een kom of diep bord en garneer met de feta kaas.

Maaltijdensoep met kippenworst.

Ingrediënten voor 4 à 6 pers. : 300 gr kippenchipolata, 2,750 lt kippenbouillon (liefst zelfgemaakte), 1 grote aardappel (vastkokend), 75 gr vermicelli, 2 wortelen, 1 pastinaak, 1 grote ui, 1 prei, 350 gr groene kool, 1 teentje look, 12 spruiten, 350 gr knolselder, 1 teentje look, 1 slp gehakte peterselie, peper, zout, klontje boter.

1. Pel en snipper de look.
2. Pel de ui.
3. Schil de wortelen, de pastinaak, de knolselder en de aardappel.
4. Verwijder de dikke nerf van de groene kool en de buitenste bladeren.
5. Verwijder de slechte blaadjes van de spruiten en snij ze in 2.
6. Verwijder het buitenste blad van de prei.
7. Spoel en snij al de groenten in gelijke, niet te grote stukken.
8. Smelt het klontje boter en fruit de de ui en de look. Na 2 minuten al de rest van de groenten bijvoegen. Laat dit nog een 5 tal minuten fruiten en giet nu de bouillon er bij. Aan de kook brengen en 20 minuten zachtjes laten koken.
9. Ondertussen snij de chipolata in stukjes van 2 cm. Laat een klontje boter bruin worden op het vuur en bak de chipolatastukjes bruin aan alle kanten. Haal ze uit de pan en leg ze op keukenpapier.
10. Na 15 minuten gaartijd van de soep strooi de vermicelli erbij en laat nog 5 minuten koken.
11. Doe nu de stukjes chipolata bij de soep en breng op smaak met de peper, zout en peterselie.

Pastinaaksoep met gerookte forel.

Ingrediënten : 1,5 lt groentenbouillon, 4 kleine of 3 grote pastinaken, 1 ui, 2 stengels witte selder, 1 appel, 1 teentje look, 1 aardappel, laurier, tijm, peper, zout, ½ klp curry, klontje boter, 25 gr gerookte forelfilet per persoon, bladpeterselie.

1. De ui en de look pellen.
2. De pastinaken, de appel en de aardappel schillen en spoelen.
3. De selderstengels spoelen en het onderste gedeelte verwijderen.
4. Kruidentuiltje maken van de tijm en laurier.
5. Al de groenten in niet te kleine stukjes snijden.
6. Klontje boter smelten en al de groenten fruiten. De bouillon op de groeten gieten en het kruidentuiltje toevoegen. Kruiden met zout, peper en curry.
7. Aan de kook brengen en 35 minuten op zacht vuur laten garen zonder deksel.
8. Het kruidentuiltje verwijderen en de soep heel fijn mixen. Men kan ze eventueel ook nog door de zeef gieten.
9. Proeven en naar eigen smaak nog wat curry toevoegen.
10. In een diep bord wat soep gieten en garneren met gerookte forelfilet en enkele blaadjes bladpeterselie.

Pompoensoep met kip en pareltapioca.

Ingrediënten : 700 gr pompoen, 1 ui, 1 teentje look, 1 rode paprika, 1,2 lt + ½ lt kippenbouillon, 4 dl passata, 75 gr pareltapioca, olijfolie, peper, zout, ½ klp komijn, 2 gekookte en geplukte kippenbillen, 1 slp gehakte peterselie.

1. Kook ruim water met peper en zout en giet er de tapioca in. Dit moet zeker in kokend water gebeuren. Laten garen op zacht vuur, ongeveer 1u 30 min, goed afspoelen met koud water en in koud water laten staan.
2. Schil de pompoen, verwijder de pitten en snij het vruchtvlees in blokjes.
3. Pel de ajuin en de look en hak ze grof.
4. Schil de paprika, zaadjes verwijderen en snij in blokjes.
5. Een scheutje olijfolie warmen en de groenten fruiten. De passata en de bouillon er bij gieten. Kruiden met komijn, peper en zout. De soep 25 à 30 minuten zachtjes zonder deksel laten koken, en nu heel fijn mixen.
6. Het kippenvlees opwarmen in de ½ lt bouillon.
7. De soep opdienen in diepe borden en garneren met de tapioca, het kippenvlees en wat peterselie.

Pompoensoep met mosselen.

Ingrediënten : Voor de mosselen : 1 kg mosselen, 1 ui, 2 takken groene selder, 1 teentje look, peper, zout, tijm, laurier, oregano, klontje boter, glas witte wijn.

Voor de soep : 400 gr in blokjes gesneden pompoen, het gezeefde mosselsap, groentenbouillon, 1 blik kokosmelk, scheutje anijsdrank (pastis, ricard enz…).

1. De mosselen spoelen. De open mosselen op drukken en als ze niet dichtgaan weg smijten.
2. De ui en de look pellen, in grove stukken snijden, de selder spoelen en in grove stukken snijden.
3. De groenten voor de mosselen in een klontje boter aanstoven. Mosselen, tijm, laurier, oregano bijvoegen. Kruiden met peper en zout. De wijn en een glas water bijgieten. De mosselen garen op hoog vuur. Van zodra de mosselen open gaan van het vuur nemen en de mosselvlees uithalen. Het mosselsap zeven. Het mosselvlees in een potje doen en mosselsap bijgieten tot ze juist onder staan.
4. Het overige mosselsap aanlengen met de groentenbouillon tot 1,5 lt in totaal.
5. De bouillon aan de kook brengen en de pompoenblokjes er in garen. Heel fijn mixen, kokosmelk en anijsdrank bijgieten. Nogmaals laten opkoken en mixen. Proeven en indien nodig bijkruiden met peper en zout.
6. De mosselen lichtjes verwarmen in het sap, zeker niet te warm anders worden ze taai.
7. De soep uitscheppen in kommetjes of diepe borden en garneren met de mosselen.

Preivelouté met wijtingrol en spinazie.

Ingrediënten voor 4 personen :

Voor de velouté : 1 grote ajuin, 1 teentje look, 2 wit van prei, 400 gr aardappelen, 1 lt groentenbouillon, 2 takken witte selder, 200 gr pompoen, 1 dl room, klontje boter.
Voor de wijtingrol : 300 gr wijtingfilet, 8 sneden gerookt spek, peper, zout
120 gr spinazie, 1 slp amandelen.

1. Pel de ui en de look.
2. Was de prei en verwijder het buitenste blad.
3. Was de selder en verwijder de dikke draden.
4. Was de aardappelen en schil ze.
5. Snij al deze groenten grof. Stoof ze aan zonder kleuren in een klontje boter. Kruiden met peper en zout. Giet er de bouillon bij en laat 30 minuten zacht koken. De soep heel goed mixen. Room bijgieten en nogmaals kort mixen.
6. Schil de pompoen, snij in heel kleine blokjes. Laat de blokjes garen in een beetje bouillon gedurende 10 minuten. Voeg ze bij de velouté.
7. Sla de wijtingfilets een beetje plat tussen 2 vershoudfolies. Leg de sneetjes gerookt spek op een vel vershoudfolie en daar op de wijtingfilets. Kruid met peper en zout. Maak er met behulp van het vel vershoudfolie een mooie strakke rol van en span die op de zijkanten goed op. Leg de rol gedurende 1 uur in de frigo. Stoom de rol gedurende 10 minuten. Laat de wijtingrol afkoelen in de frigo.
8. Ondertussen was de spinazie en stoof die in een beetje boter. Kruiden met peper en zout.
9. Rooster de amandelen goudbruin.
10. Doe de folie van de wijtingrol en bak ze mooi rondom in de boter. Versnij ze in 4 mooie stukken.
11. In een diep bord schikt men een toef spinazie. Er naast een stuk wijtingrol. Er rond giet men wat velouté. Garneren met amandelen.
12. Facultatief kan men er ook een Sint-Jakobsnoot op schikken.

Roomsoep van groene kool en knolselder met scampi.

Ingrediënten : 1 lt kippenbouillon 400 gr knolselder, 400 gr groene kool, 1 ui, 1 aardappel, 12 scampi, peper, zout, ½ klp komijnpoeder, klontje boter, 1,5 dl room.

1. Spoel en schil de knolselder, snij 300 gr in stukken en 100 gr in fijne chips.
2. Spoel de groene kool en neem 300 gr van het hartje en snij in stukken. Neem 100 gr groenere bladeren en snij in fijne reepjes.
3. Schil de aardappel, spoel en snij in stukken.
4. Pel de ui en snij in stukken.
5. Smelt het klontje boter, voeg de stukken ui, groene kool, knolselder en aardappel toe. Laat eventjes fruiten zonder kleuren en giet de bouillon erbij. Kruid met zout, peper en komijn.
6. Laat dit ongeveer 35 à 40 minuten zachtjes koken.
7. Mix de soep heel fijn en passer ze eventueel door een zeef. Breng ze terug aan de kook en giet de room erbij.
8. Blancheer de reepjes groene kool gedurende 8 à 10 minuten. Afgieten en direct spoelen onder ijskoud water. Een beetje aanstoven in boter. Kruiden met peper en zout.
9. De chips van knolselder in frituurvet bakken tot ze mooi lichtbruin van kleur zijn. Op keukenpapier laten uitlekken.
10. De scampi pellen, darmkanaal verwijderen en bakken in olijfolie. Kruiden met peper en zout.
11. In een verwarmd diep bord in het midden wat groene koolreepjes schikken. Op de groene koolreepjes de scampi schikken. Rond de scampi wat soep gieten en garneren met enkele chips van knolselder.

Spinazie en linzensoep met broodcroutons.

Ingrediënten : 450 gr spinazie, 3 groen van prei, 1 grote ui, 1 teentje look, 150 gr linzen, tijm, rozemarijn, ½ klp komijn, 2 lt groentenbouillon, 1 slp zure room, boter, sneden brood, grof zeezout.

1. De spinazie spoelen en laten uitlekken.
2. De ui en look pellen en grof snijden.
3. Het groen van prei in de lengte in 2 snijden, spoelen en in halve ringen snijden.
4. Kruidentuiltje maken van tijm en rozemarijn.
5. Klontje boter smelten, prei, look en ui fruiten. Linzen bijvoegen, nog 1 minuut laten fruiten, kruidentuiltje bijvoegen, kruiden met komijn, peper, zout en bouillon bijgieten. Aan de kook brengen en 25 minuten zonder deksel laten koken. Kruidentuiltje verwijderen en de soep goed mixen.
6. Nu de spinazie bijvoegen, terug aan de kook brengen en 2 minuten laten koken. Heel fijn mixen en de zure room er onder roeren.
7. Ondertussen de sneden brood in blokjes snijden. Olijfolie warmen en het brood bakken. Bestrooien met grof zout.

Spinazieroomsoep met kaas en ei.

Ingrediënten : 1,5 lt groenten bouillon, 450 gr jonge spinazie, 2 teentjes look, 1 ajuin, 1 prei, 2 takken lavas of groene selder, 1 grote bloemige aardappel, klontje boter, 12 blaadjes basilicum, 1 dl room, zout, peper, gekookte eieren, geraspte gruyère.

1. Kook de eieren gedurende 10 minuten. Spoel ze direct onder koud water, en laat ze afkoelen.
2. Pel de look en ajuin en snipper grof.
3. Verwijder het buitenste blad van de prei, snij ze in de lengte in 2, was ze en snij ze in grove stukken.
4. Was de lavas en snij grof.
5. Schil de aardappel en snij in gelijke stukken.
6. Smelt een klontje boter en stoof de ui, look, prei en selder gedurende 2 minuten, voeg de aardappelen bij en stoof nogmaals 1 minuut. Kruid met peper en zout en bevochtig met de bouillon en laat 35 minuten zachtjes koken zonder deksel. Mix dit heel fijn.
7. Pel de eieren en hak het wit en het geel afzonderlijk fijn.
8. Was de spinazie en voeg na 35 minuten samen met de basilicum bij de gemixte soep. Laat 5 minuten zachtjes koken en mix nogmaals heel fijn. Giet de room erbij en mix nog eventjes om de room goed te mengen. Bijkruiden indien nodig.
9. Schep 1 grote pollepel soep in een diep bord. Garneer met kleine hoopjes eiwit, eigeel en geraspte kaas.

Thaïse kippensoep.

Ingrediënten voor de kippenbouillon : 1 kg kippendijen (men mag ook een andere kippendelen gebruiken of een gehele kip, liefst geen kippenwit want in de beenderen zit heel veel smaak), 2 lt water, 1 tak selder, 1 groen van prei, 1 grote ui, 2 takjes tijm, 2 laurierblaadjes, enkele peterseliestengels.

Ingrediënten voor de soep : 2 lt kippenbouillon, 1 klp geraspte gember, 1/2klp chilipeper, 1 preiwit, 1 lange rode paprika, 1 paksoi, 2 stengels citroengras, 2 slp vissaus, 1 klp kokosolie, 2 blikken kokosmelk.

1) De kip in het water leggen en laten koken. Schuimen tot alle onzuiverheden weg zijn.
2) De groenten voor de bouillon wassen en in grove stukken snijden.
3) De groenten bij de kip doen en 40 à 50 minuten laten koken. De stukken kip uit de bouillon halen. De bouillon zeven.
4) Het kippenvlees van de beenderen halen en in mooie stukken snijden.
5) De paprika schillen en in brunoise (blokjes) snijden. 
6) Het preiwit wassen en in julienne snijden (reepjes).
7) De paksoi wassen en in reepjes snijden.
8) De kokosolie warmen en de groentjes eventjes laten zweten, niet kleuren, de bouillon bijdoen en de kokosmelk. Het citroengras in de lengte in 2 snijden en bij de soep doen, alsook de gember en de chilipeper. 20 minuten zachtjes laten koken. De vissaus bijdoen. Het citroengras eruit halen.
9) Het kippenvlees in de soep doen en nog eens tot aan het kookpunt laten komen.
10) Opdienen in mooie kommen en garneren met koriander.

Tomatensoep met balletjes.

Ingrediënten : 1 lt kippenbouillon, 1 aardappel van 100 gr, 5 dl passata (zelfgemaakt of ingekocht), 1 wortel, 1 preiwit, 1 ui, 70 gr tomatenpuree, peper, zout, kruidentuiltje (laurier, tijm, rozemarijn), 1 teentje look, 1 stengel witte selder, 200 gr gehakt, 1 ei, 15 gr paneermeel, klontje boter.

Recept passata : www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2019 groenten Q-Z

1. De ui en de look pellen en fijn snijden.
2. De wortel schillen en in blokjes snijden.
3. De draden uit de selder halen, wassen en in stukjes snijden.
4. Het buitenste blad van de prei verwijderen, in de lengte in 21 snijden, wassen en in halve ringen snijden.
5. De aardappel schillen en in blokjes snijden.
6. De boter smelten en de groenten fruiten met het kruidentuiltje. De tomatenpuree bijvoegen en eventjes mee laten bakken. De kippenbouillon en de passata bijgieten, kruiden met peper en zout, en met deksel aan de kook brengen. Dan verder zonder deksel nog een 35 minuten op zacht vuur laten koken.
7. Ondertussen het gehakt mengen met het paneermeel en het ei. Kleine balletjes van maken en in kokend licht gezouten water laten koken. Van zodra ze komen bovendrijven zijn ze gaar. Afgieten.
8. De soep heel fijn mixen en de balletjes bijdoen.

Witloofveloute met kokosmelk.

Ingrediënten : 1 lt groentenbouillon, 5 stronken witloof, 2 ajuinen, 150 gr aardappelen, klontje boter, ½ klp kerriepoeder, 1 sl room, 25 gr verse kaas met kruiden, 3 dl kokosmelk, peper, zout.

1. Was het witloof, snij in de lengte in 2 en haal het harde gedeelte er uit. Snij in repen van 1 cm.
2. Pel de ajuinen en versnij grof.
3. Schil de aardappel en snij in blokjes.
4. Laat het klontje boter smelten en fruit de groenten, kruid met kerrie, peper en zout. Giet er de bouillon bij en laat 30 minuten zonder deksel zacht koken. Voeg er de kruidenkaas en de room bij en mix. Laat terug tot aan het kookpunt komen en voeg nu de kokosmelk bij. Nu niet meer laten koken.
5. Verdeel de soep in diepe borden of in soepkommen.

Facultatief kam men de soep garneren met gerookte vis of vlees.