Overzicht van de schaal-en schelpdieren

Gemengde zeevriuchten

Paella met kip en zeevruchten.

Risotto met asperges en schaal en schelpdieren

Gamba's

Gamba’s met tagliatelle.

Mosselen

Mosselen met Breydelspek en kampernoelies.

Mosselen met kokosmelk.

Mosselen met lente-ui, tomaat en room.

Mosselen met Oude Geuze.

Mosselen met witte vis, groenten en quinoa.

Mosselen op z’n Italiaans.

Paella met Bouchot mosselen en chorizo.

Oesters.

Gegratineerde oesters met gerookte zalm.

Scampi

Spaghetti, scampi, tomaten en bleekselder.

Vongole

Vongole met spinazie.

Paella met kip en zeevruchten.

Ingrediënten voor 4 pers. : 400 gr paella of risotto rijst, 8 scampi, 8 coquilles, 4 gamba’s, 600 gr mosselen, (Tijm, Laurier, 1 stengel groene selder, 1 kleine ui) 300 gr kippenwit, 125 gr chorizo, 175 gr erwtjes, 1,5 lt kippenbouillon, 2 dl Noilly Prat, ½ citroen, 12 draadjes saffraan of 3 dopjes poeder saffraan, 1 grote ajuin, 2 teentjes look, 1 rode paprika, 250 gr tomatenstukjes uit blik, gehakte platte peterselie, olijfolie.

1. De mosselen wassen.
2. De scampi pellen, darmkanaal uithalen.
3. Het kleine harde gedeelte op de zijkant van de St-Jakobsnoot verwijderen en kort aanbakken in olijfolie. Kruiden met peper en zout.
4. De gamba’s in olijfolie op hoog vuur aan beide kanten kort aanbakken.
5. Het kippenwit in blokjes snijden en aan alle kanten in olijfolie mooi bruin bakken. Kruiden met peper en zout.
6. De chorizo in blokjes van 1 cm snijden.
7. De paprika schillen, in blokjes snijden en blancheren.
8. De erwtjes blancheren en direct onder koud water afspoelen.
9. De ajuin en de look pellen en fijn snijden.
10. De saffraan draadjes in een klein beetje water weken.
11. Olijfolie warmen en de ui en look fruiten. Rijst bijvoegen, eventjes mee laten bakken, nu de Noilly Prat bijgieten, eventjes laten inkoken en dan de kippenbouillon en de saffraan draadjes bijgieten alsook de tomatenblokjes en het citroensap. Niet meer roeren.
12. Na 10 minuten de chorizo en het kippenwit in de rijst duwen. Enkele minuten wachten en de scampi, de paprika en erwtjes bijvoegen. Nu nog 7 tal minuten zachtjes garen. Proeven of de rijst gaar is.
13. Ondertussen de mosselen gaar koken met tijm, laurier, ajuin en selder. Kruiden met peper en zout.
14. De St-Jakobsnoten en de mosselen in de rijst duwen en bestrooien met de platte peterselie.

Risotto met asperges en schaal en schelpdieren

Ingrediënten voor 4 personen : 400 gr risotto rijst bvb Arborio, 1,5 lt groentenbouillon (indien men geen verse heeft kan men ook een blokje gebruiken), 1 ui, 1 teentje look fijngehakt, 60 gr parmezaan of een andere oude kaas, 60 gr boter, 12 grote gekookte roze garnalen, 12 zee-amandels, 8 groene asperges, 20-tal fijne aspergepunten.

Groene asperges kuisen en in de lengte opensnijden en in stukken van ongeveer 5 cm snijden.

Samen met de witte aspergepunten stomen.

Zee-amandels kort koken, juist tot ze opengaan

Voor de risotto :

Ui fijn snijden en samen met de boter en de look laten zweten.

Rijst bijvoegen, laten glazig worden.

Beetje bij beetje bouillon bijvoegen al roerend. De rijst mag licht koken. Ongeveer 12 minuten erna moet de rijst alle bouillon opgenomen hebben en moet de rijst klaar zijn.

De boter en de kaas bijvoegen van het vuur. Goed roeren, je zult zien de risotto wordt romig.

Asperges bijvoegen en garneren met de schaal en schelpdieren. Eventueel wat basilicum op platte peterselie opdoen.

Indien men geen fijne aspergepunten heeft kan men de gewone witte gebruiken en dan gebruikt men die als de groene.
De zee-amandels kunnen vervangen worden door mossels, Sint-Jakobsvruchten, vongoles enz…
Risotto maken is niet zo moeilijk als men beweert maar men moet erbij blijven. Dus geen telefoon opnemen of deur gaan open doen, efkens een kwartiertje voor de risotto en niets anders.

Gamba’s met tagliatelle.

Ingrediënten voor 2 pers. : 8 grote gambas’s met kop, olijfolie, 1 sjalot, 1 teentje look, 2 dl witte wijn, pili-pili, paprika, oregano, limoen, 220 gr tagliatelle, 2,5 dl room, 10 kerstomaten, 250 gr champignons, 1 kleine courgette, basilicum.

1. De kop en de pantser van de gamba’s verwijderen, alsook het darmkanaal.
2. De fumet bereiden : sjalot en look pellen, fijnsnijden. Olijfolie warmen en de sjalot en look fruiten. De pantser en de koppen van de gamba’s er bij doen, kruiden met pili-pili, paprikapoeder, oregano, peper en zout en eventjes meebakken. De witte wijn bijgieten en wat water tot de pantsers goed onder staan. Gedurende 25 minuten zonder deksel zachtjes laten koken. Door een zeef gieten. Men moet 5 dl overhouden. Men mag altijd wat witte wijn of water bijgieten.
3. De courgettes wassen, in de lengte in 2 snijden, zaadjes uithalen en in kleine blokjes snijden.
4. De champignons in schijfjes snijden.
5. De kerstomaten in 2 of 4 snijden naargelang de grootte.
6. De tagliatelle koken zoals vermeld op de verpakking. Afgieten.
7. Olijfolie verwarmen, gamba’s aan beide kanten aanbakken, kruiden met peper en zout en uit de sauteuse nemen.
8. In dezelfde sauteuse nog wat olijfolie warmen en de courgette en champignons kort bakken, besprenkelen met limoensap, fumet en room bijgieten. Laten inkoken.
9. Tomaten en tagliatelle bij de saus doen, goed mengen. De gamba’s in de tagliatelle duwen en nog even goed laten opwarmen.
10. Garneren met basilicum.

 

Mosselen met Breydelspek en kampernoelies.

Mosselen met Breydelspek en kampernoelies.

Ingrediënten : 2 kg mosselen, 200 gr Breydelspek, 500 gr kampernoelies, 2 teentjes look, 1 sjalot, 1 bussel bladpeterselie, 1 dl witte wijn, 1 ajuin, tijm, laurier, rozemarijn, 1 takje lavas, boter,

1. De mosselen reinigen en spoelen.
2. De kampernoelies borstelen en in schijfjes van 4 mm snijden.
3. De tijm, laurier, rozemarijn en lavas samenbinden tot een tuiltje.
4. De ajuin pellen en grof snijden.
5. De look pellen en fijn snipperen.
6. De bladpeterselie wassen en fijn snijden.
7. Reepjes snijden van het Breydelspek van ongeveer 1 cm.
8. Boter warmen en het Breydelspek bruin bakken. De sjalot, look en peterselie bijvoegen en eventjes laten fruiten, nu de kampernoelies in de pan doen, kruiden met peper en zout en 4 minuten laten stoven.
9. In een grote pot de ui met het kruidentuiltje in een beetje boter fruiten, ongeveer 2 minuten. De mosselen in de pot doen, alsook de wijn. De mosselen op boog vuur en met deksel 4 à 5 minuten laten koken. Het stoofpotje van Breydelspek en kampernoelies bij de mosselen doen en goed omroeren.
10. De mosselen goed warm opdienen.

Lekker met frietjes.

Mosselen met kokosmelk.

Ingrediënten : 2 kg mosselen, 1 teentje look, 1 rode ui, 3 stengels groene selder, 4 dl kokosmelk, 1 klp korianderpoeder, 1 klp kurkuma, 1 klp komijnpoeder, 1 klp gemberpoeder, 10 cm citroengras, sap van ½ citroen, 1 slp vissaus, 1 slp gehakte peterselie, 180 gr rijst, 6 dl groentenbouillon, olijfolie, peper, zout.

1. De mosselen schoonmaken en goed spoelen.
2. De ui en de look pellen. De ui in fijne halve ringen snijden. De look fijnsnipperen.
3. De selder wassen en de dikke draden verwijderen. De selder in blokjes snijden.
4. De rijst koken in een kom met deksel in de groentenbouillon met de helft van de koriander-, de komijn-, gemberpoeder en de helft van de kurkuma. Kruiden met peper en zout. Als de rijst gaar is zal de bouillon opgeslorpt zijn. Toch controleren of er eventueel geen bouillon bijgevoegd moet worden.
5. Olijfolie verwarmen en de ajuin en look fruiten. De selder en het platgeklopte citroengras bijvoegen en 1 minuut aanstoven. De kokosmelk en de rest van de specerijen bijvoegen alsook de vissaus en het sap van de citroen. Dit 5 minuten zachtjes laten koken zonder deksel en de mosselen er bij doen. Kruiden met peper en zout. Met deksel koken tot de mosselen open zijn.
6. De rijst in een grote kom doen en de mosselen met kokosvocht over de rijst gieten. Bestrooien met peterselie.

Mosselen met Oude Geuze.

Ingrediënten : 2 kg mosselen, 2,5 dl Oude Geuze bier, 1 dl water, 1 venkel, 1 ajuin, 1 wit van prei, 1 tak groene selder, ½ klp venkelzaad, zout, peper, kruidentuiltje van tijm en laurier, klontje boter.

1. De mosselen spoelen.
2. De ajuin pellen.
3. Het wit van prei in de lengte in 2 snijden en spoelen.
4. Van de venkel het onderste deel en het harde gedeelte in het midden verwijderen. De venkel spoelen.
5. De selder spoelen.
6. Het venkelzaad in de vijzel fijnstampen.
7. Al de groenten in gelijke grootte versnijden.
8. Boter warmen en de groenten laten stoven gedurende 5 minuten. Indien nodig wat water bijgieten.
9. De mosselen bij de groenten doen. De geuze en het water bijgieten, kruiden met peper, zout en het venkelzaad en op hoog vuur laten garen.
10. Van zodra de mosselen open zijn opdienen.

Lekker met een frietje en een geuze.

Mosselen met witte vis, groenten en quinoa.

Mosselen met witte vis, groenten en quinoa.

Ingrediënten 2 pers. : voor de mosselen : 1 kg mosselen, 1 ui, 1 tak groene selder, 1,5 dl water, 1,5 dl witte wijn, tijm, laurier, peper, zout, klontje boter.
200 gr witte vis (kabeljauw, pladijs, schelvis enz…), 1 sjalot, 1 teentje look, 1 prei, 3 takjes bleekselder, 2 wortels, olijfolie, zout, peper, boter, 1 capsule saffraan,

1. Voor de mosselen : de ui pellen. De groene selder spoelen. De groenten grof snijden. De mosselen goed spoelen. Klontje boter smelten. De groenten, tijm, laurier in de pot doen en 5 minuten fruiten. De witte wijn en het water bijgieten en aan de kook brengen. Mosselen bijvoegen, kruiden met peper en zout en met deksel koken. Van zodra de mosselen open zijn van het vuur nemen. De mosselen uit de schelp nemen, vocht zeven en over de mosselen gieten.
2. Quinoa bereiden zoals vermeld op de verpakking.
3. Pel de look en de sjalot en snipper fijn.
4. Prei in de lengte in 2 snijden en spoelen. In dunne ringen snijden.
5. Bleekselder spoelen, dikke draden verwijderen. In reepjes snijden.
6. Wortels schillen en in dunne schijfjes snijden.
7. Olijfolie warmen en sjalot, look fruiten. Prei, bleekselder en wortel en bijvoegen. Bevochtigen met het mosselvocht zonder de mosselen. Kruiden met peper, zout en saffraan. Zachtjes 10 minuten laten garen. Gare quinoa onder het groentenmengsel mengen alsook de mosselen.
8. Vis in kleinte porties verdelen en bakken in boter. Kruiden met peper en zout.
9. In een diep bord het quinoa-groentenmengsel schikken. Daarop de vis verdelen.

Mosselen met lente-ui, tomaat en room.

Ingrediënten : 2 kg mosselen, 1 prei, 6 lente-ui, 1 blik van 400 gr tomatenstukjes, 2dl room, zout, peper, gedroogde chilipeper, 2 blaadjes laurier, klontje boter.

1. Spoel de mosselen en verwijder eventuele onzuiverheden op de schelpen.
2. Verwijder het buitenste blad en het donker groene gedeelte van de prei. Was ze en versnij ze in repen van 1cm.
3. Was de lente-ui en snij ze in stukjes van 1cm.
4. Smelt een klontje boter en fruit de prei en de lente-ui gedurende 3 minuten. Voeg de tomaten, laurierblad, room, zout, peper, chilipeper toe.
5. Doe er nu de mosselen bij en roer goed om. Deksel op de pot en van zodra de mosselen open zijn opdienen.

Lekker met frietjes.

 

Mosselen op z’n Italiaans.

Ingrediënten : 2 kg mosselen, 2 slp olijfolie, 2 dl witte wijn, 1 ui, 1 teentje look, 3 tomaten, 1 slp pesto, 20 tal basilicumblaadjes, 3 takjes rozemarijn, 3 takjes tijm, peper en zout.

1. De mosselen spoelen en de korsten op de schelpen verwijderen.
2. De ajuin en de look pellen. De look fijnsnipperen en de ajuin grof versnijden.
3. De tomaten wassen en grof versnijden.
4. De rozemarijn en de tijm tot een tuiltje samenbinden.
5. Olijfolie warmen en de ui en look fruiten. Kruidentuiltje toevoegen en de tomaten. Dit nog eens 3 à 4 minuten laten sudderen.
6. De mosselen in de pot doen, kruiden met peper en zout, wijn bijgieten en 5 à 6 minuten met deksel op hoog vuur laten garen.
7. De mosselen in diepe borden scheppen en garneren met de pesto en basilicumblaadjes.

Recept Pesto : www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2017 sauzen pesto

Paella met Bouchot mosselen en chorizo.

Ingrediënten voor 2 pers. : 180 gr paella rijst Bosto, 1,250 kg Bouchot mosselen (+ 1 ui, wat selder, tijm, laurier, rozemarijn en venkelzaadjes), 80 gr chorizosneetjes, 80 gr erwtjes, 7,5 dl groentenbouillon, 1 dl Noilly Pratt, ¼ citroen, enkele draadjes saffraan, 1 rode ui, 1 teentje look, olijfolie, 2 tomaten, 1 courgette, gerookte paprikapoeder, pili pili, curcuma.

1. De mosselen spoelen.
2. De ajuin pellen, in grove stukken snijden en selder spoelen en in stukken snijden. Tijm, rozemarijn en laurier samenbinden.
3. De rode ui en look pellen en fijnsnipperen.
4. De courgette wassen, in de lengte in 2 snijden, zaadjes uithalen en de courgette in blokjes snijden.
5. De tomaten monderen, pellen, in 4 snijden, zaadjes uithalen en het vruchtvlees in stukjes snijden.
6. De erwtjes 3 minuten blancheren en direct spoelen onder koud water.
7. De chorizo in fijne reepjes snijden.
8. De saffraan in klein beetje water weken.
9. In een pan olijfolie warmen en de courgette, ui en look fruiten. Rijst bijvoegen en eventjes bakken. Bevochtigen met de Noilly Pratt, Laten verdampen. De rijst kruiden met de paprikapoeder, de pili pili, de saffraan en de curcuma. de bouillon bijgieten en nu niet meer roeren.
10. Na 10 minuten de erwtjes bijvoegen. Nog 5 minuten verder laten sudderen en nu de tomaten en de chorizo bijvoegen. Nog een 2 tal minuten laten sudderen.
11. Ondertussen de mosselen koken met de ui, selder en kruidentuiltje en de venkelzaadjes. Kruiden met peper en zout en bevochtigen met een beetje water.
12. De mosselen uit de schelp halen maar een 25 tal achterhouden voor de garnering. De uitgehaalde mosselen bij de rijst voegen, 1 dl mosselsap bijgieten en eventjes alles goed mengen. Als garnering de mosselen in de schelp in de rijst duwen.

Gegratineerde oesters met gerookte zalm.

Ingrediënten voor 6 aperitiefhapjes : 6 oesters, 1 dl room, 1 dl witte wijn, geraspte emmentaler, 200 gr gerookte zalm, 1 citroen, gehakte peterselie, peper, zout.

Guacamole : recept www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2017 groenten guacamole

1. De oesters openen en het sap opvangen. De oesters terug in de schelpen doen of in andere schaaltjes. Het sap zeven.
2. De oven verwarmen op grill stand.
3. De room met de witte wijn en het sap inkoken tot gewenste dikte. Kruiden met peper en zout en enkele druppels citroensap. Wat saus op de oesters doen en bestrooien met de geraspte kaas. Dit gedurende een 6-tal minuten onder de grill plaatsen.
4. De oester op een bordje schikken met daarnaast een beetje gerookte zalm bestrooid met peterselie. Garneren met enkele toefjes guacamole en een partje citroen.

 

Lekker als aperitiefhapje of voorgerecht

Spaghetti, scampi, tomaten en bleekselder.

Ingrediënten 2 pers. : 225 gr spaghetti, 12 à 16 scampi naargelang de grootte, 3 tomaten, 3 stengels bleekselder, 8 stengels verse oregano, 1 dl room, 2 dl visfumet, 1 dl witte wijn, peper, zout, olijfolie.

1. De spaghetti koken zoals vermeld op de verpakking. Afgieten en wat kookvocht bijhouden.
2. De scampi ontmantelen en het darmkanaal verwijderen.
3. De tomaten monderen, pellen, in 4 snijden, zaadjes verwijderen en het vruchtvlees in blokjes snijden.
4. De visfumet, witte wijn en de room voor de helft inkoken. Kruiden met peper en zout.
5. De bleekselder wassen, de dikke draden uittrekken en de bleekselder in blokjes snijden. Olijfolie verwarmen en de selder bijvoegen. Eventjes laten fruiten zonder kleuren, beetje water bijvoegen en gaar laten worden. Kruiden met peper en zout.
6. De blaadjes van de oregano plukken en fijn snijden.
7. Wanneer de selder gaar is voegt met die samen met de tomaten bij de saus. Tot het kookpunt brengen en de oregano bijstrooien. Indien de saus te dik is mag men die met een beetje kookvocht van de spaghetti aanlengen. Nu de spaghetti bij de saus voegen en terug opwarmen. 
8. Olijfolie warmen en de scampi bakken. Kruiden met peper en zout.
9. In een diep bord schikt men de spaghetti en daarover verdeelt men de scampi.

 

Vongole met spinazie.

Ingrediënten voor 2 pers. : 225 gr spaghetti, 500 gr vongole, 1 sjalot, 2 teentjes look, 200 gr spinazie, olijfolie, 1 dl witte wijn, 1 slp pijnboompitten, gedroogde chilipoeder, 12 à 14 blaadjes basilicum, citroensap, klontje boter, 25 gr kruidenkaas, zout en peper.

1. De vongole goed spoelen.
2. De spinazie wassen en de dikke nerven uithalen.
3. De sjalot en de look pellen en fijn snipperen.
4. De pijnboompitten roosteren.
5. De spaghetti koken zoals vermeld op de verpakking. Afgieten en wat kookvocht bijhouden.
6. De olijfolie verwarmen met de boter en de sjalot en look fruiten. De spinazie bijvoegen en eventjes laten slinken. Nu de vongole alsook de witte wijn bijgieten. Op hevig vuur laten garen. Kruiden met zout, peper en chilipoeder. Enkele druppels citroensap op druppelen.
7. Van zodra de vongole open zijn de spaghetti erbij roeren alsook de kruidenkaas laten smelten in de bereiding. Indien nodig wat kookvocht bijvoegen.
8. De vongole van het vuur nemen en in een diep bord schikken. Garneren met de pijnboompitten en de basilicumblaadjes.