Overzicht van de zalm en riviervis recepten

Rivierpaling

Rivierpaling met wortels, prei en champignons.

Zalm

Gebakken zalm met witloof.

Gevulde aardappel met zalm.

Zalm met prei en kaassaus.

Zalm met waterkers en spaghetti.

Rivierpaling met wortels, prei en champignons.

Ingrediënten voor 2 pers. : 500 gr gekuiste paling, 1 prei, 3 wortels, 250 gr champignons,

2 sjalotten, 2,5 dl room, 2,5 dl visfumet, 1 slp fijngesneden bieslook, peper, zout, venkelzaad, boter.

1. De paling in stukken van 5 à 6 cm snijden.
2. Het venkelzaad een beetje fijn pletten in de vijzel.
3. De prei spoelen en de wortels schillen.
4. Prei en wortels in brunoise snijden (kleine blokjes).
5. Champignons borstelen en in schijfjes snijden.
6. Sjalotten pellen en fijn snipperen.
7. Klontje boter smelten en sjalot fruiten, klein beetje boter bijdoen en nu de paling, wortel, prei en venkelzaad bij de sjalot doen. Kruiden met peper en zout en dit ongeveer 2 à 3 minuten bakken, de champignons, de visfumet en de room bijgieten en zonder deksel zachtjes laten sudderen ongeveer 15 à 25 minuten naargelang de dikte van de paling. De paling mag niet te zacht zijn maar moet wel goed van de graat gaan

Gebakken zalm met witloof.

Ingrediënten : 350 gr zalmhaasje in 2 stukken, 6 stronken witloof, 1 klp venkelzaad, 1 slp gehakte peterselie, 75 gr mascarpone, olijfolie, peper, zout, boter.

1. Het witloof spoelen. In de lengte in 2 snijden, harde gedeelte verwijderen en in fijne reepjes snijden.
2. De venkelzaadjes roosteren gedurende een paar minuten en in een vijzel pletten.
3. Klontje boter warmen en het witloof stoven gedurende 20 à 25 minuten. Mascarpone er onder mengen en kruiden met peper, zout en de helft van het venkelzaad. De peterselie onder het witloof roeren.
4. Olijfolie warmen en de zalm aan beide kanten bruin bakken. Kruiden met peper, zout en venkelzaad. De zalm mag binnenin nog rozig zijn, niet doorbakken anders wordt het te droog.
5. Wat witloof op een bord schikken met de zalm.

Lekker met aardappelpuree.

Gevulde aardappel met zalm.

Ingrediënten voor 2 pers. : 200 gr verse zalm, 2 grote bloemige aardappelen, 2 slp zure room, 1 slp gehakte bieslook, 1 eiwit, enkele blaadjes rucola, peper, zout, olijfolie, zeezout, klontje boter, scheutje melk.

1. Oven verwarmen op 200°.
2. Neem 2 vellen aluminiumfolie en leg op ieder vel een aardappel. Wrijf de aardappel in met olijfolie en strooi er zeezout op. Wikkel de folie rond de aardappel.
3. Leg de aardappelen in een ovenvaste schotel en zet de schotel gedurende 1 uur in de oven. Controleer de aardappelen of ze gaar zijn door er in te prikken. Indien nodig nog enkele minuten langer in de oven laten.
4. Minder de oven op 150°.
5. Klop het eiwit op.
6. Haal de aardappelen uit de oven. Snij het kapje er af en hol de aardappelen uit om er een luchtige puree mee te maken. Plet de aardappelen fijn, meng er boter en melk bij. Spatel er het eiwit onder en kruid met peper en zout en de bieslook.
7. Vul de uitgeholde aardappel terug op met de puree, doe de aardappelen in een ovenvaste schotel en zet die een 12 tal minuten in de oven.
8. Snij de zalm in repen. Bak de repen zalm in olijfolie en kruid met peper en zout.
9. Haal de aardappelen uit de oven, garneer met de zalm, de rucola en de zure room.

Zalm met waterkers en spaghetti.

Ingrediënten voor 2 pers. : 2 zalmfilets van 180 grs., 1 bosje waterkers, 225 gr spaghetti, 250 gr champignons, 1 kleine ui, 1 teentje look, 2 slp grofgehakte peterselie, 2 dl room, 20 mini kerstomaten of 10 gewone kerstomaten in 2 gesneden, olijfolie, peper, zout, 1 handvol postelein (facultatief).

1. Kook de spaghetti in gezouten water zoals vermeld op de verpakking. Giet af en hou wat kookvocht apart.
2. Pel en snipper de ajuin en de look.
3. Borstel de champignons en snij die in schijfjes.
4. Fruit de ui, de look en de champignons in wat olijfolie. Giet er de room bij met 1 dl kookvocht. Laat enkele minuten inkoken.
5. Snij de blaadjes van de waterkers en voeg ze bij de saus alsook de peterselie en de kerstomaten. Hou enkele takjes waterkers opzij voor de garnering. Breng de saus terug tot aan het kookpunt en meng er de spaghetti onder.
6. Bak de zalm in de olijfolie. De zalm mag binnenin nog wat glazig zijn anders is hij te droog.
7. In een diep bord een torentje spaghetti schikken met daarop een zalmfilet. Garneren met de waterkers en de postelein.

Zalm met prei en kaassaus.

Ingrediënten voor 2 pers. : 2 zalmhaasjes van 180 grs, 2 grote preistengels, 20 gr boter, 25 gr bloem, 4,5 dl melk, 75 gr gemalen emmentaler, zout, peper, nootmuskaat.

1. De buitenste bladeren van de prei verwijderen. Het bovenste donkergroene wegsnijden en bewaren voor de soep. Het preiwit in de lengte tot de helft insnijden en wassen. Het preiwit in stukken van 4 cm snijden. De prei in kokend zoutwater ongeveer 5 à 6 minuten garen. Afgieten en in een vergiet laten uitdruipen.
2. De saus bereiden. Boter smelten en de bloem bijvoegen. Eventjes de bloem laten bakken en beetje bij beetje de melk bijvoegen al roerend tot een homogene saus. Kruiden met peper, zout en nootmuskaat. 50 gr kaas bij de saus roeren zodanig dat de kaas goed smelt in de saus.
3. De oven voorverwarmen op 180°.
4. De zalmhaasjes aan beide kanten gedurende 1 minuut in de boter aanbakken.
5. 2 à 3 slp saus bij de prei voegen en dit in een ingeboterde ovenvaste schaal doen. De zalmhaasjes op de prei schikken en overgieten met de rest van de saus. De rest van de emmentaler over de schotel strooien.
6. De schotel gedurende 12 à 15 minuten in de oven plaatsen. Indien nodig nog enkele minuten onder de grill plaatsen tot men een mooi goudbruin korstje heeft.

Lekker met puree.