Overzicht van allerhande vis

Gemengde Vissen

Vispannetje met schelvis en pladijs

Winters vispannetje.

Haring

Gerookte haring met geplette aardappel, ei en bloemkool.

Heek

Gegratineerde heek (mooie meid) met tomaat en preiroomsaus.

Kabeljauw

Kabeljauwfilet met Ganda Ham, andijvie en mozzarella.

Kabeljauw met asperges en gerookte zalm op z’n Vlaams.

Kabeljauw met spruitjes en wortelcoulis.

Koolvis

Koolvis met prei en parelcouscous.

Rog

Gebakken rog met worteltjes en citroen/boter/kappertjessaus.

Schelvis

Gepaneerde schelvisfilet met rapen en spruitjespuree.

Schelvis met erwten-muntcrème en spekkorstje

Schelvis met stoofpotje van groenten.

Skrei

Skrei met risotto en broccoli.

Skrei (winter kabeljauw) met witloofsla en aardappelen boulangère.

Zeebaars

Zeebaars met witloof en spek.

 

 

 

 

Vispannetje met schelvis en pladijs.

Ingrediënten voor 4 personen : 350 gr schelvisfilet, 350 gr pladijsfilet, 4 Sint-Jakobsvruchten, 250 gr prei, 1 venkel, 4 wortels, 2 dl witte wijn, 21,5 dl room, 5 dl visfumet, 1 dl mosselsap, beurre manié, tros kerstomaten, klontje boter, peper, zout, gruyère kaas.

1. Was de prei, ontdoe ze van de buitenste bladeren en versnij ze in halve ringen van 1,5 cm.
2. Was de venkel, snij de onderste harde kern eruit en versnij de venkel in reepjes.
3. Schil de wortel en snij hem in niet te kleine stukken.
4. Verdeel de schelvisfilet en de pladijsfilet in 4 stukken. Pocheer ze half gaar in de visfumet. Haal de vis uit de fumet.
5. Smelt een klontje boter en fruit de,groenten zonder te kleuren. Voeg de witte wijn toe en laat 5 minuten op zacht vuur garen, voeg de room, de visfumet en het mosselsap toe en laat nog eens 10 minuten garen zonder deksel. Voeg beurre manie toe tot de saus de gewenste dikte heeft. Kruiden met peper en zout.
6. Oven voorverwarmen op 180°.
7. Leg de trostomaten in een schotel. Begiet ze met olijfolie. Kruid met peper en zout.
8. Neem 4 ovenvaste kommetjes en giet in elk een beetje saus. Verdeel daarin de schelvis, de pladijs en de Sint-Jakosvruchten. Giet er nog wat saus over zodanig de de vis volledig bedekt is. Bestrooi met de gemalen gruyère kaas.
9. Zet de vispannetjes en de troskerstomaatjes gedurende 20 minuten in de oven.
10. Haal de schoteltjes uit de oven en garneer met de kerstomaten.

Winters vispannetje.

Ingrediënten voor 2 personen : 100 gr zalm, 100 gr koolvis, 100 gr lengfilet, 500 gr mossels, 1 prei, 2 stengels witte selder, 2 gele raapjes, 1 grote wortel, 8 spruitjes.

Voor de saus : 2 dl witte visfumet, 1 dl mosselsap, 1 dl witte wijn, 25 gr boter, 25 gr bloem, 1 dl room, peper, zout, gruyère

1. Verwarm de visfumet en de witte wijn en pocheer de vis halfgaar. Haal de vis er uit en zeef de fumet.
2. Kuis en was de groenten en versnij ze in stukken van ongeveer dezelfde grootte. Kook de groenten gaar in zoutwater. Giet ze af.
3. Maak een roux met de boter en de bloem. Giet er al roerend de fumet en het mosselsap bij. Meng er nu de room onder. Kruid met peper en zout. Men moet een mooie homogene saus hebben maar niet te lopend.
4. Verwarm de oven op 180°.
5. Kook de mosselen. Kruid met zout en peper.
6. Vul nu de kommetjes met de vis en de groenten. Giet er de saus over en bestrooi met de gruyère kaas.
7. Zet de vispannetjes in de oven tot men een mooi goudkleurig korstje heeft, ongeveer 12 à 15 minuten.
8. Haal de vispannetjes uit de oven en garneer met de mosselen.

Gerookte haring met geplette aardappel, ei en bloemkool.

Ingrediënten voor 2 à 3 pers. : 200 gr gerookte haringfilet, 500 gr vastkokende aardappelen, 500 gr bloemkool, 3 pijpajuinen, 3 eieren, olijfolie, witte wijnazijn, grof zout, peper.

1. Aardappelen schillen. Koken in zoutwater. Afgieten.
2. Bloemkool in roosjes verdelen. De harde kern schillen en apart houden. De roosjes koken in zoutwater. Afgieten en grof versnijden.
3. De eieren gedurende 9 minuten koken. Pellen en laten afkoelen. Grof versnijden.
4. De pijpajuinen wassen en in fijne ringen snijden.
5. De haring in reepjes versnijden en enkele reepjes apart houden voor de garnering.
6. De aardappelen grof pletten en een scheut olijfolie bijvoegen, mengen en nu de bloemkool, eieren, haring, pijpajuin, 1 slp witte azijn en peper bijdoen. Alles heel goed mengen.
7. Vul een rond vormpje met deze bereiding. Garneer met de reepjes haring en rasp er de harde kern van de bloemkool over. Giet er nog een straaltje olijfolie op en strooi er wat grof zout over.
8. Verwijder de vorm en dien op.

Tip : om het nog smeuïger te maken kan men er ook nog een beetje room bijvoegen.

 

Gegratineerde heek (mooie meid) met tomaat en preiroomsaus.

Ingrediënten voor 2 pers. : 2 filets van 180 gr heek, 1 tomaat, 4 sneden keuken mozzarella, 1 slp auberginekaviaar, 1 preiwit, 1 mespunt venkelzaad, 1 steranijs, 1 dl room, boter, basilicum, olijfolie, peper, zout.

Recept auberginekaviaar op www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be  recepten 2016 groenten.

1. Het buitenste blad van de prei verwijderen. De prei in de lengte opensnijden, wassen. De prei in stukjes van 1 cm snijden.
2. Boter smelten, prei bijvoegen en 1 minuut aanbakken. Kruiden met peper, zout, venkelzaad en steranijs. Laten stoven tot de prei gaar is. Room bijvoegen en nog enkele minuten laten stoven zonder deksel.
3. Oven verwarmen op 180°.
4. Een ovenvasfe schotel inwrijven met olijfolie. De vis in de schotel leggen en inwrijven met de auberginekaviaar, daarop 2 blaadjes basilicum, dan 2 schijfjes tomaten, dan de sneetjes mozzarella en bestrooi met gerookte paprikapoeder. Besprenkel met olijfolie.
5. De vis gedurende 10 à 12 minute in de oven plaatsen naargelang de dikte van de visfilet.
6. Op een bord wat preisaus gieten, daarop de vis schikken.

Lekker met puree

Kabeljauwfilet met Ganda Ham, andijvie en mozzarella.

Ingrediënten voor 2 pers. : 350 gr kabeljauwfilet, 4 sneden Ganda Ham, 10 salie blaadjes, 100 gr mozzarella, 400 gr andijvie, klontje boter, 200 gr spirelli, olijfolie.

Voor de saus : 40 gr bloem, 50 gr boter, 2,5 dl melk, 2,5 dl kookvocht van de andijvie, 75 gr gruyère, peper, zout, nootmuskaat.

1. De pasta koken zoals vermeld op de verpakking. Afgieten en wat kookvocht opvangen.
2. De kabeljauwfilets in portefeuille openen en de salie verdelen op de kabeljauw. Op de salie 1 snede Ganda ham leggen en de kabeljauw terug dichtvouwen. Aan beide kanten kruiden met peper en zout.
3. De buitenste bladeren van de andijvie verwijderen, spoelen en in fijne reepjes snijden. Nogmaals spoelen. Laten uitlekken.
4. Klontje boter warmen. De andijvie bijvoegen. Kruiden met peper, zout en nootmuskaat.
2 dl water bijvoegen en 6 minuten laten stoven. Door een zeef gieten en het kookvocht opvangen. Men moet 2,5 dl overhouden, anders wat water bijgieten.
5. De saus bereiden : De boter warmen en niet kleuren, bloem bijvoegen en met de klopper goed mengen. Eventjes laten bakken en dan beetje bij beetje het kookvocht van de andijvie en de melk bijgieten al roerend met de klopper. De saus enkele seconden laten koken, van het vuur nemen en de geraspte gruyère er onder mengen. De saus mengen met de andijvie en de pasta. Goed laten opwarmen. Indien nodig wat pastavocht bijgieten.
6. De oven opwarmen op grill stand.
7. Een ovenvaste schaal inwrijven met boter en het pasta mengsel er in doen.
8. De kabeljauw aan beide kanten in heel warme olijfolie aanbakken. Uit de pan nemen, op de pasta schikken, nog een sneetje Ganda ham er op leggen en de in stukjes gesneden mozzarella er op verdelen.
9. In de oven laten gratineren.

Kabeljauw met asperges en gerookte zalm op z’n Vlaams.

Ingrediënten voor 2 pers. : 2 x 150 gr kabeljauwhaasje, 8 asperges, 100 gr gerookte zalm, 2 eieren, 125 gr boter, peper, zout, nootmuskaat, handvol peterselie, citroensap, klontje boter en olijfolie.

1. De eieren 10 minuten koken. In ijskoud water leggen en laten afkoelen. Pellen en grof snijden.
2. De boter smelten en de bovenste witte laag verwijderen.
3. Peterselie wassen, droogzwieren, stengels verwijderen en bijhouden voor bouillon, de de peterseliekrullen fijn snijden.
4. Boter, peterselie en eieren mengen. Kruiden met citroensap, peper, zout en nootmuskaat.
5. De asperges schillen, harde uiteinde verwijderen en gaar stomen gedurende 12 à 14 minuten.
6. De kabeljauwhaasjes bakken in boter en olijfolie. Kruiden met peper en zout.
7. In het midden van een bord de asperges leggen en er op de kabeljauw en gerookte zalm schikken. Garneren met de botersaus met eieren.

Lekker met smeltende aardappelen.

Kabeljauw met spruitjes en wortelcoulis.

Ingrediënten voor 2 pers. : 400 gr kabeljauwfilet in 2 stukken, peper, zout, klontje boter, olijfolie, 4 wortels met loof, 150 gr spruiten,

Voor de coulis : 100 gr wortelen, ½ dl bouillon, ½ dl room, peper, zout, klontje boter.
Voor de puree : 500 gr bloemige aardappelen, karnemelk, 60 gr boter, peper, zout, nootmuskaat.

1. De spruiten nazien op slechte blaadjes en de harde onderkant wegsnijden. Was de spruiten, en snij ze in 2. De spruiten blancheren in kokend zoutwater gedurende 2 minuten. Afgieten en direct in ijskoud water onder dompelen. Laten uitlekken.
2. De wortels met loof schillen en het loof afsnijden tot op 2 cm. Was de wortels en blancheer ze gedurende 5 minuten in kokend water. Afgieten en direct in ijskoud water onderdompelen. Laten uitlekken.
3. Oven voorverwarmen op 180°.
4. De wortels en de spruiten in aparte ovenvaste schotels leggen. Kruiden met peper en zout en besprenkelen met olijfolie. Verder roosteren in de oven tot ze gaar zijn.
5. De aardappelen schillen, in stukken snijden en in kokend water gaar laten worden. Afgieten en door de passe-vite draaien of heel fijn stampen. Mengen met de boter en de karnemelk. De puree moet heel smeuïg zijn. Kruiden met peper, zout en nootmuslaat.
6. Voor de coulis de wortels schillen, in kleine stukken snijden. Beetje boter smelten en de wortels bijvoegen. Klein beetje water bijgieten en de wortels laten garen. Nu en dan zien of er geen water moet toegevoegd worden. Kruiden met peper en zout. De wortelen mixen in de blender met de bouillon, heel fijn. De coulis terug op het vuur plaatsen, room en klontje boter bijvoegen. Niet meer laten koken.
7. Boter en olijfolie warmen en de kabeljauw bakken. Kruiden met peper en zout.
8. In het midden van het bord de karnemelkpuree schikken. Daar op de spruitjes en nu de kabeljauw. Erlangs de wortels en garneren met wat coulis

Koolvis met prei en parelcouscous.

Ingrediënten voor 2 pers. : 350 gr koolvishaasje, 3 wit van prei, 2 tomaten, 1 rode paprika, 1 slp gehakte platte peterselie, 1 rode ui, 200 gr parelcouscous, 1 dl kookvocht van prei, olijfolie, peper, zout.

1. Was de preiwit en snij in reepjes. De prei in een bodempje zoutwater 5 minuten koken. Afgieten en het kookvocht opvangen.
2. De paprika schillen, in 4 snijden, zaadjes uithalen en in blokjes snijden.
3. De ui pellen en fijn snipperen.
4. De tomaten emonderen, in 4 snijden, zaadjes uithalen en het vruchtvlees in reepjes snijden.
5. Kook de parelcouscous in zoutwater zoals vermeld op de verpakking. Giet af, laat uitlekken en roer en 2 slp olijfolie onder.
6. Verhit een slp olijfolie in een sauteuse en stoof de ui glazig samen met de paprika. Laat een paar minuten stoven, voeg het kookvocht van de prei toe, laat sudderen tot de paprika gaar is, voeg de prei en de parelcouscous toe en meng goed. Schik er de tomatenreepjes op en strooi er de peterselie over.
7. Verhit nog een beetje olijfolie in een anti-kleefpan en bak de koolvisfilets aan beide kanten mooi bruin. Kruid ze met peper en zout.
8. Schik wat parelcouscous op een bord en leg er een koolvisfilet op.

Gebakken rog met worteltjes en citroen/boter/kappertjessaus.

Ingrediënten 2 pers. : 2 stukken rog van 275 gr, 6 wortels met loof, 125 gr boter, sap van ½ sinaasappel, kurkuma, klontje boter, peper en zout.

Saus : 125 gr boter, 2 klp kappertjes, sap van ½ citroen, 1 slp gehakte peterselie.

1. Wortels schillen.
2. ½ dl water met het sinaasappelsap, kurkuma en klontje boter warmen, wortels bijleggen en 10 à 12 minuten zachtjes laten koken.
3. Boter smelten en rog aan beide kanten bruin bakken. Kruiden met peper en zout. Telkens de boter te bruin wordt beetje boter bijvoegen. Als de rog gaar is, uit de pan nemen en citroensap bijgieten en 1 lepel water alsook de kappertjes. De rog terug in de pan doen en bestrooien met peterselie.
4. De rog in het midden van een bord schikken met de worteltjes en wat saus.

Lekker met gebakken aardappelen.

Gepaneerde schelvisfilet met rapen en spruitjespuree.

Ingrediënten 2 pers. : 350 gr schelvisfilet in 2 stukken, 400 gr rapen, 200 gr spruiten, 400 gr aardappelen(bintjes), 1 slp geroosterde uitjes, 1 slp zure room, bloem, 2 eiwitten, 2 slp panko, 2 slp geraspte emmentaler, peper, zout, boter, olijfolie.

1. Schil de aardappelen en de rapen. Snij ze in gelijke stukken. Kook ze in zoutwater tot ze gaar zijn. Afgieten.
2. De spruitjes onderaan 1 mm afsnijden en de slechte blaadjes verwijderen. De spruitjes in 2 snijden en gaar koken in zoutwater. Afgieten en direct spoelen met koud water.
3. De spruitjes bij de aardappelen en rapen doen, opwarmen en grof stampen. Roer er de zure room onder en kruid met peper en zout.
4. Meng de panko en de emmentaler.
5. Droog de vis met keukenpapier, kruid met peper en zout, wentel hem in de bloem, de overtollige bloem afkloppen, dan door het opgeklopt eiwit wentelen en dan door het pankomengsel. Herhaal nog eens door het eiwit en door het pankomengsel
6. Warm een klontje boter met olijfolie. Bak de visfilets aan beide kanten mooi goudbruin ongeveer 2 à 3 minuten aan beide kanten naargelang de dikte van de filets.
7. Verdeel wat groentenpuree op de ene kant van het bord. Strooi er wat geroosterde uitjes op. Leg erlangs een stuk vis.

Schelvis met erwten-muntcrème en spekkorstje

Ingrediënten voor 4 personen : 4 stukken schelvis van 160 gr, 400 gr erwtjes, 10 cl room,10 cl melk, 50 gr spekblokjes, 1 slep panko, enkele takjes munt, olijfolie, boter, peper en zout, 6 asperges

-Verwarm de oven voor op 150°.
-Leg de spekblokjes in de ovenschaal en laat ze in de oven drogen gedurende ongeveer 30 minuten. Op keukenpapier leggen en laten afkoelen. Dan samen met de panko blenderen.
-De schelvis aanbakken in olijfolie, kruiden en in een ovenschaal leggen. Op de vis een dunlaagje boter en bestrooien met het spek/panko mengeling.
-Breng de melk en de room aan de kook voeg er de munt aan toe en laat 15 minuten infuseren.
-De melk zeven en in een pot doen te samen met 200 gr erwtjes en ongeveer 6 minuten laten zachtjes koken. -Blenderen en zeven.
-De andere 200 gr erwtjes koken, afgieten en met koud water afspoelen om de kleur te behouden. In boter aanstoven.
-De asperges schillen en in stukjes snijden. Stoven in beetje boter en water. Kruiden met zout en peper.
-De grill aanleggen. De vis in de oven onder de grill tot het spek lichtbruin is. De grill afleggen en de vis nog 3 à 4 minuten in de oven laten.
Dresseren. Te midden het bord erwtencrème, daarop erwtjes en asperges. Dan het stukje vis.

Schelvis met stoofpotje van groenten.

Ingrediënten voor 2 pers. : 400 gr schelvisfilet, 1 grote pastinaak, 1 preiwit, ½ spitskool, 400 gr aardappelen, olijfolie, klontje boter, 1 dl witte wijn, 1 dl visbouillon, 2 dl room, 1 klp mosterd, peper, zout.

1. Pastinaak en de aardappelen schillen en in niet te kleine stukken snijden.
2. De buitenste bladeren van de prei verwijderen. In de lengte in 2 snijden. Wassen en in halve ringen snijden.
3. De spitskool in repen snijden en wassen.
4. De aardappelen in kokend zoutwater 5 minuten voorkoken. Afgieten
5. De andere groenten 2 minuten blancheren in kokend zoutwater.
6. De spitskool direct in ijskoud water leggen en laten uitlekken.
7. Klontje boter smelten en al de groenten eventjes laten stoven gedurende 2 à 3 minuten. Kruiden met peper en zout. Nu de bouillon, de witte wijn, de room en de mosterd bijvoegen en op zacht vuur gedurende 15 minuten laten sudderen.
8. Ondertussen de olijfolie verwarmen en de vis aanbakken. Kruiden met peper en zout.
9. In een diep bord wat groentjes doen met roomsaus. Daarop schikt men de vis. Eventueel kan men er wat peterselie op strooien.

Skrei met risotto en broccoli.

Ingrediënten voor 2 personen : 2 skreihaasjes van 180 gr, ½ broccoli, ½ rode paprika, 200 gr risotto rijst, 5,5 dl kippenbouillon, 2 dl kokosmelk, 1 sjalot, 1 teentje look, 40 gr boter, 1 slp currypoeder (naar smaak), olijfolie, citroensap.

1. Haal de roosjes van de broccoli. Was ze. Laat ze 2 minuten in kokend zoutwater blancheren. Giet ze af en spoel met koud water.
2. Schil de paprika, verwijder de zaadjes en snij ze in kleine blokjes.
3. Pel de sjalot en de look en snipper ze fijn.
4. Warm de kippenbouillon.
5. In olijfolie de sjalot en de look fruiten. Rijst bijvoegen en laten glazig worden. Nu beetje bij beetje de bouillon en de kokosmelk bijgieten. Na 5 minuten de paprika en de broccoli bijvoegen. Na 13 à 14 minuten moet al het vocht door de rijst opgeslorpt zijn en de rijst gaar. Kruiden met curry, enkele druppels citroensap, peper en zout. De boter, van het vuur, onder de rijst roeren.
6. De skrei met velkant eerst in olijfolie aanbakken. De velkant moet een mooi bruin kleurtje hebben en de vis moet in het midden nog iets glazig zijn.
7. In een diep bord wat rissoto schikken met daarop de skrei; Velkant naar boven.

Skrei (winter kabeljauw) met witloofsla en aardappelen boulangère.

Ingrediënten voor 2 pers. : 2 skreifilets van 180 gr., 3 witloofstronken, 1 blik van 400 gr witte bonen, 600 gr bloemige aardappelen, 1 ui, tijm, laurier, 1/2 lt groentenbouillon, mayonaise, olijfolie, klontje boter, peper, zout.

1. De aardappelen schillen, wassen en in dunne plakjes snijden.
2. De oven voorverwarmen op 180°.
3. De ui schillen en in heel fijne ringen snijden.
4. In een ovenvaste schaal de aardappelen dakpansgewijs schikken. 1 laag aardappelen, 1 laag ajuin, en zo verder. Eindigen met aardappelen. Bevochtigen met bouillon. Kruiden pet tijm, laurier, peper en zout. De aardappelen mogen niet boven de bouillon uitkomen. Dit 45 à 50 minuten in de oven plaatsen. Nu en dan de aardappelen in de bouillon drukken.
5. Het witloof wassen en in smalle repen snijden. De bonen spoelen en laten uitlekken. Het witloof en de bonen mengen. Mayonaise onder de witloofsalade roeren.
6. Klontje boter en olijfolie warmen en de vis aanbakken, velkant eerst. Pas op dat de vis niet te ver gebakken is, hij moet er glazig wit uitzien. De tijd varieert naargelang de dikte van de filet.
7. Op een bord wat aardappelen schikken met daar op de visfilet. Nog wat witloofsla er bij en opdienen.

Tip : wanneer men skrei koopt, nazien of het label bij de vis ligt.

Zeebaars met witloof en spek.

Ingrediënten voor 2 pers. : 2 zeebaarsfilets met vel van 180 gr, 100 gr gerookt spek, 5 witloof, 40 gr boter, 1 slp gehakte platte peterselie, enkele takjes tijm, 1,5 dl groentenbouillon, peper, zout, olijfolie.

1. Spoel de stronken witloof en snij ze doormidden. Verwijder het harde gedeelte.
2. Smelt de ½ van de boter en bak het witloof aan 1 zijde bruin. Voeg nu het spek er bij en draai het witloof om. Beetje bij beetje de andere helft van de boter toevoegen. Kruiden met peper en zout en de tijmtakjes.
3. Wanneer het witloof mooi bruin is de bouillon bijgieten en met deksel 15 minuten op zacht vuur laten stoven.
4. De zeebaars kruiden met peper en zout. Een beetje olijfolie warmen en de zeebaars aan de velkant bruin bakken. Nu met de velkant naar boven op het witloof leggen en zonder deksel zachtjes verder stoven tot de vis gaar is.
5. Bestrooien met de peterselie.

Lekker met een gekookte aardappel.