Overzicht van de rundsgerechten

Côte à l’os met broccoli op z’n Vlaams.

Dunne lende, champignons, tomaten, broccoli en roomsaus.

Gemalen rundersteak met andijvie en Breydelspek.

Hamburger met ham en courgette.

Rumsteak met bloemkoolsalade en tomatenvinaigrette.

Runderstoofvlees met wortels en champignons.

Spaghetti met hamburger en tomaten-groentensaus.

Steak met salsa verde.

Steak tartaar met veelkleurige tomaten.

Tagliata met krielaardappel en lookmayonnaise.

Côte à l’os met broccoli op z’n Vlaams.

Ingrediënten voor 2 pers. : 1 côte à l’os van 500 gr, 1 broccoli, 2 eieren, 1 slp gehakte peterselie, 120 gr boter + klontje boter, peper, zout, nootmuskaat.

1. De eieren koken gedurende 9 minuten. Direct in ijskoud water leggen. Pellen en grof versnijden.
2. De roosjes van de broccoli halen. Wassen en in kokend zoutwater garen gedurende 5 à 6 minuten. Afgieten en spoelen onder ijskoud water. Laten uitlekken.
3. Oven voorverwarmen op 150°.
4. Het klontje boter smelten en de côte à l’os aan beide zijden bruin bakken. Kruiden met peper en zout. Verder afbakken in de oven tot de gewenste bakwijze.
5. De boter smelten. Wanneer de onzuiverheden naar boven komen, verwijderd men dit met een schuimspaan. De eieren en de peterselie in de geklaarde boter doen. Kruiden met peper, zout en nootmuskaat. De broccoli bij de boter doen en voorzichtig opwarmen en mengen.
6. De côte à l’os uit de oven nemen, eventjes laten rusten en versnijden in dikke sneden.
7. Het vlees mooi schikken met de broccoli op een bord.

Lekker met spinaziestoemp.

Dunne lende, champignons, tomaten, broccoli en roomsaus.

Ingrediënten 2 pers. : 1 dunne lende van 350 gr, 250 gr champignons, 2 tomaten, ½ broccoli, 250 ml room, peper, zout, cajun kruiden, boter.

1. De champignons borstelen en in schijfjes snijden.
2. De tomaten emonderen (in warm water, direct in koud water en pellen), in 4 snijden en zaadjes uithalen. Het vruchtvlees in blokjes snijden.
3. De roosjes van de broccoli snijden, wassen en in kokend zoutwater gedurende 4 à 5 minuten koken. Afgieten en spoelen onder koud water
4. De dunne lende aan beide kanten bakken in hazelnootboter. Kruiden met peper, zout en cajun kruiden. Naargelang de gekozen bakwijze en de dikte van het vlees aan beide kanten 2 à 4 minuten bakken. Het vlees uit de pan nemen en warm houden onder alu folie.
5. De champignons in de pan van het vlees bakken. Nu de broccoli en de tomaten in de pan doen alsook de room. Lichtjes laten inkoken. Het vlees terug eventjes in de pan leggen en versnijden in dikke plakken.
6. Op het bord enkele lepels saus met groenten schikken met daarop het vlees.

Gemalen rundersteak met andijvie en Breydelspek.

Ingrediënten 2 pers. : 1 andijvie, 2 gemalen rundersteaks, 2 eieren, 1 dl room, 4 dunne sneetjes Breydel spek, 80 gr Breydel spekblokjes, boter, peper, zout.

1. Het gele hart van de andijvie bewaren om er een salade mee te bereiden. Het bovenste harde gedeelte van de groene andijvie bladeren verwijderen en de andijvie enkele malen spoelen. Goed droog zwieren. In repen van 2 cm snijden.
2. Klontje boter warmen, spekblokjes aanbakken en de andijvie bijvoegen. Goed mengen en kruiden met peper en zout. 1 slp water bijgieten. Met deksel op zacht vuur 5 minuten laten stoven. Room bijgieten en een paar minuten laten doorkoken zonder deksel.
3. In een pan een klontje boter kleuren en de gemalen steaks aan beide kanten kleuren en bakken volgens de gekozen bakwijze. Kruiden met peper en zout. Bij de steacks ook de speksneetjes bakken.
4. Ondertussen in een andere pan in een beetje boter de spiegeleieren bakken. Kruiden met peper en zout.
5. In het midden van het bord de andijvie schikken. Daarop de rundersteak leggen en garneren met een spiegelei en de sneetjes spek.

Lekker met aardappelpuree.

Hamburger met ham en courgette.

Ingrediënten 2 pers. : 2 hamburgers, 2 sneetjes smeltkaas, 2 sneetjes grillham, ½ courgette, 1 klp gedroogde oregano, boter, olijfolie.

Tomatensaus zie recept www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2017 sauzen

1. De tomatensaus bereiden volgens het recept.
2. De courgette spoelen en in dunne schijfjes snijden. De schijfjes bakken in olijfolie. Bestrooien met oregano, peper en zout. Uit de pan nemen.
3. In dezelfde pan, klontje boter warmen en de hamburgers aan beide kanten aanbakken. Kruiden met peper en zout.
4. De oven opwarmen op 180°.
5. De hamburgers bedekken met de courgette schijfjes, de ham en de smeltkaas.
6. In de oven plaatsen gedurende 10 minuten en dan nog 2 à 3 minuten onder de grill.
7. Op dienen met de tomatensaus.

Lekker met aardappelpuree.

Rumsteak met bloemkoolsalade en tomatenvinaigrette.

Ingrediënten voor 2 pers. : 2 rumsteaks (ik heb gekozen voor Dierendonck Westvlaams rood rund), klontje boter.

Voor de bloemkoolsalade : 1 kleine bloemkool, 2 tomaten, 3 lente-ui, 1 slp fijngesneden bladpeterselie, ½ klp komijnpoeder, 1 klp korianderpoeder, 1 klp kurkumapoeder, 6 radijzen, zout, peper, 2 slp witte wijnazijn, 2 slp olijfolie, 2 slp zonnebloemolie.

1. De roosjes van de bloemkool afsnijden en wassen. In zoutwater licht krokant koken. Afgieten en spoelen met koud water. Goed laten uitlekken.
2. Lente ui wassen en in fijne ringen snijden.
3. De radijzen wassen en in heel dunne schijfjes snijden.
4. De tomaten wassen, bovenaan een heel dun schijfje afsnijden en aan die kant beginnen raspen. De tomatenrasp opvangen in een kom. Men moet zodanig raspen dat nog juist het vel overblijft.
5. De tomatenrasp mengen met de kruiden, de lente-ui, de radijzen, azijn en olie. Bijkruiden met peper en zout.
6. De roosjes bloemkool voorzichtig mengen met de tomatenvinaigrette. Bestrooien met de peterselie.
7. Boter warmen en de rumsteak aan beide kanten mooi bruin bakken. Men bakt de steak tussen 2 à 4 minuten aan beide kanten zoals men zelf verkiest.
8. De rumsteak op het bord schikken met de bloemkoolsalade.

Runderstoofvlees met wortels en champignons.

Ingrediënten voor 2 pers. : 400 gr rundsvlees (om te stoven), 3 grote wortelen, 1 ui, 1 blik tomaten van 400 gr., 250 gr champignons, 2 dl bouillon, 1 klp gerookte paprika, 1 slp bloem, klontje boter, olijfolie, zout, peper, 1 teentje look, tijm, laurier.

1. De ui en de look pellen en fijn snipperen.
2. De wortelen schillen en in ringen snijden.
3. Oven voorverwarmen op 140°.
4. Boter en olijfolie warmen in een ovenvaste pot (cocotte) en het rundsvlees aan alle kanten goed bruin bakken. Kruiden met peper, zout en gerookte paprika. Vlees uit de pot nemen, nieuw klontje boter in de pot doen en de look en de ui fruiten. Wortels bijvoegen en eventjes laten bakken. Het vlees bij de wortels doen en bebloemen. Goed mengen. Het blik tomaten en de bouillon bijgieten. Laurier en tijm bij het vlees doen. De pot met deksel 1u30 minuten in de oven plaatsen.
5. De champignons borstelen en in schijfjes snijden en na 1u30 min bij het vlees voegen. Goed omroeren en nog eens 30 minuten in de oven plaatsen.

Spaghetti met hamburger en tomaten-groentensaus.

Ingrediënten voor 2 pers. : 2 hamburgers, 2 eieren, 2 tomaten, 1 courgette, 1 kleine ui, 1 teentje look, 3 stengels bleekselder, 2 wortels, 3 dl passata, 70 gr tomatenpuree, peper, zout, gedroogde chili, 1 takje rozemarijn, 2 sneetjes cheddar kaas, 3 dl groentenbouillon, olijfolie.

1. De eieren 9 minuten koken. Direct in koud water dompelen.
2. De ui en de look pellen en fijn snipperen.
3. De tomaten emonderen, zaadjes verwijderen en in blokjes snijden.
4. De courgette wassen.
5. De draden uit de bleekselder verwijderen.
6. De wortels schillen,
7. De bleekselder, wortels en courgette in blokjes snijden.
8. De rozemarijn spoelen en de blaadjes fijnhakken.
9. Olijfolie verwarmen en de look en ui fruiten. Al de andere groenten bijvoegen uitgezonderd de tomaten. Enkele minuten laten stoven met de tomatenpuree. De passata en de bouillon bijgieten. Kruiden met chili, de rozemarijn, peper en zout. De groentensaus 30 minuten op zacht vuur laten sudderen. Na 25 minuten de tomatenstukjes bijdoen.
10. De spaghetti koken zoals vermeld op de verpakking. Afgieten en terug in de kom doen met een beetje van de saus. Goed mengen.
11. De oven verwarmen op grill stand.
12. De eieren pellen en in 4 snijden.
13. De hamburgers aan beide kanten bakken. Kruiden met peper en zout. Bedekken met een snede kaas en onder de grill zetten tot de kaas begint te smelten.
14. Op een schotel de spaghetti schikken met de hamburgers. Garneren met de eieren.
15. Saus apart bij serveren.

Steak met salsa verde.

Ingrediënten voor 2 personen : 2 steaks, 400 gr krielaardappelen, 100 gr kerstomaten, 100 gr groene bonen, 1 handvol rucola, 1 slp citroensap, 1 teentje knoflook, 2 slp gehakte peterselie, 2 slp gehakte basilicum, 1 slp gehakte munt, 1 slp kappertjes, 2 ansjovisfilets, 1 klp mosterd, olijfolie, peper en zout.

1) De oven voorverwarmen op 180°.
2) De krieltjes wassen en in 2 snijden. In een ovenschaal doen met olijfolie peper en zout. 30 minuten in de oven plaatsen.
3) De salsa verde bereiden : De peterselie, basilicum, munt, look, kappertjes en fijngesneden ansjovis mengen. Citroensap , 6 slp olijfolie, en mosterd bijvoegen. Goed opkloppen. Kruiden met peper en zout. Koel wegzetten.
4) Boontjes 5 minuten blancheren in licht gezouten water. Laten schrikken en in kleine stukjes snijden. Mengen met de salsa verde.
5) De tomaten spoelen, in 2 snijden en de laatste 5 minuten bij de aardappelen doen. 
6) De steaks bakken. Kruiden met peper en zout, enkele minuten laten rusten onder aluminiumfolie. In plakjes snijden.
7) Het vlees op een bord schikken met de aardappelen, garneren met de salsa verde en de rucola.

 

Steak tartaar met veelkleurige tomaten.

Steak tartaar met veelkleurige tomaten.

Ingrediënten voor 2 pers. : 350 gr rundsvlees fijn gesneden(aloyau of gepelde steack), 1 ei, 1 kleine 1 sjalot, 3 augurken, 1 slp gehakte peterselie, 1 slp kappertjes, 1 slp mayonaise, worcestersaus, tabasco, peper en zout.
4 verschillende tomaten, ½ salade.
Voor de dressing : 1 klp mosterd, 1 slp wijnazijn, 2 dl zonnebloemolie, 1 slp koud water, peper en zout.

1. De sjalot fijn snipperen.
2. De augurken fijn hakken.
3. De tomaten wassen, in fijne schijfjes snijden.
4. De bladeren van de salade halen, dikke nerven uithalen en wassen.
5. Voor de dressing : mosterd en azijn mengen. Beetje bij beetje olie bijgieten al roerend. Water onder mengen en kruiden met peper en zout.
6. De sjalot, augurken, eidooier, peterselie, kappertjes, mayonaise mengen met het rundsvlees. Kruiden met worcestersaus, tabasco, peper en zout.
7. Op de tomaten wat dressing doen.
8. Een schotel bekleden met tomaten en daar het vlees op schikken.
9. Opdienen met salade.

Lekker met lauwe aardappelsalade.

Tagliata met krielaardappel en lookmayonnaise.

Ingrediënten voor 2 personen : 350 gr steack, 1 handvol rucola, 1 slp pijnboompitten, 1 slp parmezaanschilfers, 12 krielaardappelen, 1 slp basamicoazijn, 3 slp olijfolie, gerookt zout of zout, peper, 6 mini tomaten.

Voor de lookmayonaise : 2 dooiers, 1 klp mosterd, 3 teentjes look, 1 slp citroensap, 15 cl olijfolie, 15 cl zonnebloemolie, zout, peper.

1. De aardappelen borstelen en wassen. Koken in zoutwater. Afgieten.
2. De aardappelen in olijfolie bakken.
3. De lookteentjes pellen en fijn persen.
4. De rucola spoelen en droog deppen.
5. De tomaten wassen en in 4 snijden.
6. De pijnboompitten in een tefal pan roosteren.
7. De dooiers mengen met de mosterd, het citroensap, zout en peper. Nu beetje bij beetje de olie bijgieten al kloppend zoals een mayonaise. Look er door mengen. Indien de look mayonaise te dik is kan men 1 slp water erbij mengen. Indien nodig bijkruiden met peper en zout.
8. Olijfolie warmen en het vlees kort aan alle kanten bruin krokant bakken. Kruiden met gerookt zout en peper. Uit de pan nemen en laten rusten.
9. In dezelfde pan 1 slp olijfolie, de balsamicoazijn en 1 slp water gieten. Dit tot aan het kookpunt laten komen en zeven.
10. Het vlees in plakken snijden
11. Op een schotel de rucola doen en het vlees er op schikken. De jus er over gieten en bestrooien met pijnboompitten en parmezaan. Rond het vlees legt men de tomaten en de aardappelen.
12. Men serveert er een potje lookmayonaise bij.