Overzicht van de lamsgerechten

Lamskroon met groene kool.

Lamskroon met mosterd/kruidenkorst.

Lamsnek met bleekselder en witte bonen.

Lamsschouder met koolrabi.

Lamsschouder met rozemarijn.

Lamsschouder met zilveruitjes en rode paprika.

Lamszadel met raapjesstoemp en spruiten.

Lamskroon met groene kool.

Ingrediënten voor 2 personen : 1 of 2 lamskroontjes, klontje boter, ½ groene kool, mosterd, 1 sjalot, 1 lookteentje, 400 gr aardappelen(bintjes), 1 dl witte wijn, 1 dl bruine fond, 80 gr boter, peper, zout, 1 takje rozemarijn.

1. Aardappelen schillen, koken en pureren.
2. Verwijder de slechte bladeren en de dikke nerven van de groene kool. Spoel en snij in grove repen en in zoutwater gedurende 12 à 14 minuten koken. Afgieten en spoelen onder koud water. Goed laten uitlekken en in de blender heel fijn mixen.
3. Sjalot en look pellen en fijn snipperen.
4. De rozemarijn wassen, de blaadjes afritsen en heel fijn hakken.
5. Oven verwarmen op 180°.
6. Beetje boter smelten. De lamskroontjes bruin bakken. Kruiden met de rozemarijn, peper en zout. Inwrijven met mosterd. In ovenschotel schikken en gedurende 10 à 12 minuten in de oven plaatsen.
7. In dezelfde pan van het vlees klontje boter smelten, look en sjalot fruiten. Blussen met witte wijn, eventjes laten inkoken, fond bijgieten, eventjes inkoken en beetje mosterd onder roeren.
8. De groene kool mengen met de aardappelen, goed warm laten worden en beetje bij beetje de 80 gr boter er onder roeren.
9. Op het bord wat groene kool schikken, er op het lamskroontje en garneren met wat saus.

Lamskroon met mosterd/kruidenkorst.

Ingrediënten voor 1 lamskroon : 1 lamskroon, 25 gr zachte boter + een klontje, 1 klp gehakte bieslook, 1 klp gehakte dragon, 1 klp gehakte rozemarijn, 1 klp mosterd, 1 teentje look, 1 slp paneermeel, peper, zout.

Voor de saus : 1 dl rode wijn, 1 dl bruine fond, 1 takje rozemarijn, 1 klp mosterd.

1. Indien nodig het lamskroontje mooi opkuisen of men vraagt dit aan de slager.
2. Het lamskroontje aan beide kanten kruiden met peper en zout. Boter warmen en het lamskroontje aan beide kanten dichtschroeien. Uit de pan nemen.
3. Voor de kruidenkorst : de kruiden met de look, de mosterd, de zachte boter, paneermeel, zout en peper in de blender mixen.
4. Oven verwarmen op 180°.
5. Het licht afgekoelde vlees in een ovenvaste schotel leggen en de bovenzijde inwrijven met het kruiden/mosterd mengsel.
6. Dit in de oven gedurende 10 à 12 minuten plaatsen.
7. De pan waar het vlees in gebakken is blussen met de rode wijn en de fond. Het takje rozemarijn toevoegen en de saus lichtjes inkoken. De mosterd er onder roeren. Bijkruiden met peper en zout.

Lamsnek met bleekselder en witte bonen.

Ingrediënten voor 2 pers. : 500 gr ragoût vlees (uit de nek of de schouder), 3 stengels bleekselder, 2 tomaten, 1 ui, 2 teentjes look, 1 blik 400 gr witte bonen, 2 takjes rozemarijn, 4 takjes verse oregano, 2 blaadjes laurier, sap en schil van ½ citroen, 1 dl witte wijn, 4 dl groentebouillon, 1 slp gedroogde oregano, olijfolie, peper, zout, 200 gr parelcouscous.

1. Bereid de marinade : neem 0,5 dl olijfolie en meng dit met de zeste en het sap van de ½ citroen, 1 teentje look fijngesneden, de gedroogde oregano, peper en zout. Giet dit over het vlees. Dek af en zet dit gedurende 2 uur in de frigo.
2. Pel en snipper de ui en het ander teentje look.
3. Was en haal de draden uit de bleekselder, snij die in blokjes.
4. Bind de laurier, rozemarijn en helft van de verse oregano samen tot een tuiltje.
5. Verwarm de oven op 150°.
6. Bak het vlees in olijfolie rondom bruin, kruid met peper en zout. Neem het vlees uit de pan. Doe terug een beetje olijfolie in dezelfde pan en fruit de look, de ui en de bleekselder. Giet er de witte wijn en de bouillon bij en laat eventjes goed opkoken. Doe het vlees terug in de pan met het kruidentuiltje en plaats die gedurende 1u en 15 minuten in de oven.
7. Haal de pan uit de oven en doe er de witte bonen bij. Draai het vlees even om en zet de pan terug ½ uur in de oven.
8. Mondeer de tomaat, pel ze, verwijder de zaadjes en snij het vruchtvlees in blokjes.
9. Kook de parelcouscous zoals vermeld op de verpakking. Giet af.
10. Haal terug de pan uit de oven. Leg het vlees op een schoteltje. Doe de couscous en de tomaat in de pan en meng goed. Indien nodig bijkruiden met peper en zout. Leg er het vlees terug boven op en zet terug voor 10 minuten in de oven.
11. Schik wat couscous op een bord. Doe er enkele stukjes lamsragoût op en garneer met blaadjes verse oregano.

Lamsschouder met koolrabi.

Ingrediënten voor 2 pers. : 500 gr lamsschouder, 1 sjalot, 1 teentje look, ½ klp komijnpoeder, 1,5 dl rode wijn, 4 dl bruine fond, 1 blik 400 gr tomatenblokjes, 2 koolrabi’s, 4 grote vastkokende aardappelen, 4 stengels witte selder, laurier, tijm, boter.

1. Pel de sjalot en de look en snipper fijn.
2. Was de witte selder, haal de dikke draden er uit en snij in stukjes van 0,5 cm.
3. Schil de aardappelen en de koolrabi’s en snij in niet te grote stukken.
4. Laat de boter lichtbruin worden en bak het vlees aan alle kanten bruin. Kruid met de komijn, peper en zout. Haal het vlees uit de pot.
5. Oven voorverwarmen op 160°.
6. In dezelfde pot de sjalot en de look glazig bakken. Selder, koolrabi en aardappelen bijvoegen en eventjes bakken. Blussen met de rode wijn en even laten opkoken. De tomatenblokjes bijvoegen, tijm en laurier bijvoegen. Kruiden met peper en zout. De pot gedurende 2 uur met deksel in de oven plaatsen. Nu en dan even nazien en indien nodig wat water bijvoegen. Het laatste ½ uur het vlees bijvoegen.
7. De pot uit de oven nemen en het vlees in dikke plakken snijden.

 

Lamsschouder met rozemarijn.

Ingrediënten voor 2 personen : 450 gr ontbeende en opgebonden lamsschouder, 2 teentjes look, 1 ui, 1 slp graanmosterd, 4 takjes rozemarijn, zout, peper, olijfolie, boter, 350 gr kleine nieuwe aardappelen.

1. De aardappelen schrobben (dit gaat heel goed met een schuursponsje). Wassen en 5 minuten koken in zoutwater. Afgieten.
2. De oven voorverwarmen op 150°.
3. De ui en de look pellen en fijn snijden.
4. Het vlees kruiden met peper en zout.
5. Olijfolie en boter warmen in een ovenvaste pot en het vlees aan alle kanten bruin kleuren. Het vlees uit de pot nemen en inwrijven met de graanmosterd. 
6. De look en ui met de rozemarijn fruiten. De aardappelen bijvoegen en lichtjes laten kleuren. Wat water in de pot gieten en het vlees er terug bijdoen.
7. De stoofpot gedurende 25 à 30 minuten in de oven plaatsen.
8. Het vlees uit de oven halen en in mooie dikke plakken opdienen samen met de aardappelen en wat saus.

Lamsschouder met zilveruitjes en rode paprika.

Ingrediënten voor 2 pers. : 500 gr lamsschouder, 400 gr krielaardappelen, 1 rode paprika, 2 teentjes look, olijfolie, peper, zout, 2 takjes rozemarijn, 1 klp gehakte rozemarijn, 2 takjes tijm, 20 zilveruitjes, olijfolie.

1. De krielaardappelen goed wassen en borstelen. In 2 snijden, in een pot doen en bedekken met water en 1 slp olijfolie tot ze juist onder staan. Maak een kruidentuiltje met 1 takje tijm en rozemarijn en voeg dit bij de aardappelen. Kruiden met zout. Laat dit 15 minuten koken.
2. De rode paprika schillen en in reepjes snijden. Zilveruitjes in een pot doen met een bodempje water, 1 slp olijfolie, kruidentuiltje van 1 takje tijm en rozemarijn en de paprika. Kruiden met peper en zout. Aan de kook brengen en 5 minuten laten koken.
3. Oven verwarmen op 180°.
4. De lamsschouder kruiden met peper en zout en in olijfolie aan alle kanten mooi bruin bakken. Fijn gehakte look en rozemarijn bijvoegen en de aardappelen er bij doen met enkele lepels kookvocht. Dit gedurende 15 minuten in de oven plaatsen.
5. Het vlees uit de oven nemen en de zilveruitjes en paprika erbij doen met het vocht. Het vlees terug gedurende 25 à 35 minuten in de oven plaatsen naargelang men het vlees gebakken wil hebben.
6. Het vlees uit de oven nemen en een beetje laten rusten. In plakken snijden.
7. Op het bord het vlees met de aardappelen en uitjes schikken

Lamszadel met raapjesstoemp en spruiten.

Ingrediënten 2 pers. : 400 gr lamszadel versneden in dubbele kotelet, 3 rapen, 1 ui, 1 teentje look, 500 gr aardappelen, 1 klp komijnzaadjes, peper, zout, boter, olijfolie, rozemarijn, 1 dl groenten bouillon, 14 spruiten.

1. Aardappelen en rapen schillen, spoelen en in kleine blokjes snijden.
2. De ui en de look pellen en fijn snipperen.
3. Komijn roosteren en in de vijzel fijn stampen.
4. De rozemarijn blaadjes fijn snipperen.
5. De spruiten spoelen, buitenste slechte bladeren verwijderen en onderaan 1 mm afsnijden. In kokend zoutwater 6 à 7 minuten garen. Afgieten en direct spoelen onder koud water. In een klein klontje boter opwarmen en kruiden met peper en zout.
6. Boter verwarmen, ui en look fruiten, rapen en aardappelen bijvoegen, kruiden met peper, zout en komijn, goed mengen en de bouillon bijgieten. Op zacht vuur verder garen. Met de stamper eventjes grof stampen.
7. Olijfolie warmen en het vlees aan beide zijden bakken volgens de gewenste bakwijze. Kruiden met zout, peper en rozemarijn.
8. Op een bord wat raapjesstoemp schikken. Er op een kotelet van lamszadel en garneren met enkele spruitjes.