Overzicht van de gehakt bereidingen

Balletjes van kippengehakt met mozzarella, penne, groenten- tomatensaus.

Broodgratin met gehakt, broccoli en tomaat.

Caserecce of penne met gehaktballetjes en tomatensaus.

Gehaktballen gevuld met kriekjes en biersaus.

Gehaktballetjes met tomaten-kappertjessaus.

Gehaktbrood met pijnboompitten en mozzarella.

Gevulde tomaat met gehakt, mozzarella en tomatensaus.

Kippengehakt met prei, bloemkoolsaus, gegratineerd met cheddar.

Ovenschotel van kippengehakt met pompoen en knolselder.

Penne met kippengehakt, bloemkool en mascarpone.

Ragoût van lamsgehakt, paprika en een eitje in de oven.

Vleesbrood Breydel met coquillettes, pesto en gegrilde aubergine.

Vogelnestjes met Zuiderse puree.

Balletjes van kippengehakt met mozzarella, penne, groenten- tomatensaus.

Ingrediënten voor 2 pers. : 225 gr penne, 1 kleine fijngesnipperde sjalot, 1 teentje fijngesnipperde look, olijfolie, 350 gr kippengehakt, 1 slp verse gehakte oregano, 8 mini mozzarella bolletjes, zout en peper.

Saus : 1 aubergine, 2 gele paprika’s, 1 teentje look, 1 kleine sjalot, 2 blikken van 400 gr tomaten, 60 gr gruyère, tijm, laurier, zout, peper.

1. Kook de penne zoals vermeld op de verpakking. Afgieten en laten uitlekken.
2. Voor de balletjes : gehakt mengen met de look, sjalot, de oregano, zout en peper. Maak er 8 balletjes van en duw in ieder balletje een mini mozzarellabolletje. Sluit het balletje terug goed met het gehakt. Bak ze aan alle kanten mooi bruin.
3. Voor de saus : de sjalot en de look fijnsnipperen.
4. De paprika wassen, schillen, de zaadjes uithalen en in blokjes snijden.
5. De aubergine wassen, kroontje afsnijden en in blokjes snijden.
6. Laurier en de tijm samenbinden.
7. Olijfolie warmen en de look en sjalot samen met de aubergine en paprika gedurende 4 à 5 minuten fruiten. , Tomaten bijvoegen en 15 minuten laten pruttelen. Penne bij de saus doen en goed mengen.
8. Oven verwarmen op 170°.
9. In een met olijfolie ingevette ovenschotel de penne met saus gieten. Daarin de balletjes duwen. Bestrooien met gruyère kaas.
10. 15 à 20 minuten in de oven plaatsen.

Broodgratin met gehakt, broccoli en tomaat.

Ingrediënten voor 3 à 4 pers. : 400 gr gehakt, 4 tomaten, 4 sneden oud brood, 1 broccoli, 25 cl room, 5 dl room, 50 gr bloem, 40 gr boter, 100 gr geraspte gruyère, zout, peper, olijfolie.

1. Het brood in stukjes van 1 cm snijden.
2. De roosjes van de broccoli doen, wassen en verdelen in kleine roosjes. Zoutwater aan de kook brengen en de broccoli gedurende 8 minuten koken. Afgieten en direct spoelen met ijskoud water. Laten uitlekken.
3. De tomaten monderen, pellen en in schijfjes snijden.
4. Het gehakt tot rul bakken. Het brood bijvoegen en nog een 2 tal minuten verder bakken tot het brood al het vocht opgenomen heeft.
5. Bechamel maken. Boter smelten, bloem bijvoegen en goed roeren. De bloem eventjes laten bakken, niet kleuren. Melk bijvoegen en roeren tot men een mooie gladde saus heeft. Nu de room bij de saus gieten en nog eventjes laten opkoken. Kruiden met peper en zout. De broccoli bij de saus doen.
6. Oven voorverwarmen op 185°.
7. Een ovenvaste schaal invetten met boter. De helft van het gehakt/broodmengsel in de schotel doen, daarop de ½ van de tomatenschijfjes en nu de helft van de broccoli met saus. Dit nog eens herhalen. Bestrooien met de gruyère.
8. De schotel in de oven plaatsen gedurende 20 minuten. Indien nodig nog even onder de grill plaatsen.

Caserecce of penne met gehaktballetjes en tomatensaus.

Ingrediënten : 225 gr caserecce, 250 gr champignons, 2 wit van prei, olijfolie, 70 gr geraspte gruyère, 30 gr geraspte parmezaan, 1 kleine ui, 1 teentje look, 30 gr boter, 30 gr bloem, 3 dl melk, peper, zout.

Voor de balletjes : 350 gr gemengd gehakt, 1 teentje look fijn gehakt, 1 slp gehakte peterselie, 1 ei, 30 gr geraspte parmezaan, 50 gr gehakte gruyère, 1 klp worcestersaus, 25 gr chapelure, 4 dl tomatensaus.

Recept tomatensaus : www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2017 sauzen

1. Borstel en snij de champignons in schijfjes.
2. Verwijder het buitenste blad van de prei, snij in ringen.
3. Pel de ui en de look en snipper fijn.
4. Verwarm 1 lepel olijfolie en fruit ui en de look. Voeg de prei en de champignons toe. Giet 1 lepel water bij en laat gedurende 5 à 7 minuten stoven.
5. Meng in een kom het gehakt met de paneermeel, de look, de parmezaan, de gruyère, de peterselie, het ei en de worcestersaus. Vorm balletjes en zet dit even in de koelkast.
6. Bereid de pasta zoals vermeld op de verpakking. Giet af.
7. Oven voorverwarmen op 180°.
8. Maak een roux met de bloem en de boter. Roer er de melk bij tot een gladde saus. Roer er de parmezaan door tot een gladde saus. Kruid met peper en zout en meng er het preimengsel en de pasta onder.
9. Verhit wat olijfolie in een pan en bak de balletjes rondom bruin..
10. Neem een ovenvaste schotel. Giet er het pastamengsel in en schik er de balletjes boven op. Giet de tomatensaus over de balletjes en strooi er de gruyère over.
11. Laat 20 minuten verder garen in de oven.

Gehaktballen gevuld met kriekjes en biersaus.

Ingrediënten voor 2 pers. : 400 gr gehakt, 2 dl bruin zoet bier of kriekbier, 10 tal blaadjes salie, 1 sjalot, 40 gr paneermeel, 1 ei, klontje boter, 1 bokaal ontpitte noordkrieken op sap 680 gr – uitgelekt 350 gr, 20 gr vanillebloem, scheutje water.

1. Giet de krieken door een zeef en vang het sap op.
2. Pel en snipper de sjalot.
3. Spoel de blaadjes salie en snipper fijn.
4. Meng het gehakt met de K-haak in de keukenrobot of meng dit met de hand met de sjalot, de salie, het paneermeel en het ei. Goed mengen. Hoe beter men mengt hoe malser het gehakt. Bijkruiden met peper en zout.
5. Verdeel het gehakt in 10 gelijke porties.
6. Neem 1 portie en plet het een beetje plat. Doe in het midden 7 kriekjes en vouw het gehakt dicht en rol er een bol van. Dit gaat beter met natte handen. Doe hetzelfde met de 9 andere porties.
7. Los de vanillebloem op in wat water.
8. Warm een klontje boter en bruin de balletjes aan alle kanten aan. Ze moeten niet gaar zijn. Neem de balletjes uit de pan en giet het kriekensap, de overblijvende kriekjes en het bier in de pan. Laat goed koken. Mix dit fijn. Giet dit door een zeef in een pot en laat terug tot aan het kookpunt komen. Giet al roerend de vanillebloem erbij en laat enkele seconden doorkoken. Voeg nu de gehaktballen in de saus en laat op zacht vuur nog een 5 à 6 minuten garen.

Lekker met aardappelpuree.

Gehaktballetjes met tomaten-kappertjessaus.

Ingrediënten voor 2 pers. : 225 gr caserecce pasta, 350 gr gemengd gehakt, 1 slp paneermeel, 1 ei, 3 dl passata, 1 klp tomatenpuree, 4 stengels witte selder, 1 teentje look, rozemarijn, 1 dl witte wijn, 3 slp kappertjes, cayennepeper, 3 slp zwarte olijven, olijfolie, peper en zout.

1. De pasta koken zoals vermeld op de verpakking.
2. Het gehakt mengen met het ei en het paneermeel, peper en zout. Balletjes vormen de grootte van een ping pong bal.
3. De selder wassen en de dikke draden uit de nerven halen. De selder in blokjes snijden.
4. De look pellen en fijn snipperen.
5. De olijven in 2 snijden.
6. Olijfolie warmen en de look, rozemarijn en selder fruiten. Tomatenpuree bijvoegen en eventjes mee laten bakken. Nu de witte wijn en de passata bijgieten. Kruiden met cayenne peper en zout. Op zacht vuur 20 minuten laten sudderen. Indien nodig een beetje water bijvoegen. Nu de olijven en de kappertjes bijdoen en nog eens 5 minuten laten sudderen.
7. Ondertussen de balletjes aan alle kanten mooi bruin bakken in olijfolie en op zacht vuur laten garen.
8. De pasta in een pan mengen met wat saus en goed opwarmen.
9. In het midden van een bord wat pasta schikken met er rond enkele balletjes.

 

Gehaktbrood met pijnboompitten en mozzarella.

Ingrediënten voor 2 pers. : 350 gr gehakt, 20 gr paneermeel, 1 ei, 30 gr pijnboompitten, 1 bol van 125 gr mozzarella, 1 kleine rode ui, 30 gr boter, 1 handvol peterselie.

1. Peterselie wassen en fijnsnijden.
2. Rooster de pijnboompitten.
3. Pel de ui en snipper fijn.
4. Verdeel de mozzarella in blokjes.
5. Meng het gehakt met hei ei, het paneermeel, de peterselie, de geroosterde pijnboompitten, de ui, de mozzarella, peper en zout.
6. Verwarm de oven op 180°.
7. Vorm een gehaktbroodje en bak het aan alle zijden bruin in boter. Leg het gehaktbrood in een ovenvaste schotel en zet gedurende 25 à 30 minuten in de oven.
8. Haal het gehaktbrood uit de oven en laat een beetje rusten. Snij in dikke plakken.

Lekker met gekarameliseerde witloof en gebakken aardappelen.

 

Gevulde tomaat met gehakt, mozzarella en tomatensaus.

Ingrediënten voor 4 tomaten : 4 grote tomaten, 350 gr kippen of gemengd gehakt, 1 bol mozzarella, 250 gr champignons, 2 eieren, 2 dl groentebouillon, 1 klp tomatenpuree, 200 gr passata, 200 gr tomatenstukjes uit blik, paprikapoeder, 1 sjalot, 1 teentje look, peper, zout, klontje boter.

1. De tomaten wassen, hoedje afsnijden aan de gladde kant, tomaten voorzichtig uithalen zodanig dat ze niet openbreken.
2. De sjalot en de look pellen en fijnsnijden.
3. De boter warmen en de sjalot en look fruiten. De zaadjes en het vruchtvlees dat men uit de tomaat gehaald heeft samen met de passata, de tomatenpuree, de tomatenstukjes bij de sjalot doen. Kruiden met paprika, peper en zout. De bouillon bijgieten en 30 minuten laten pruttelen. De saus mixen en zeven om de zaadjes te verwijderen.
4. De champignons borstelen en in schijfjes snijden. Bakken in een klontje boter en bij de saus voegen.
5. Het gehakt in een beetje boter rul bakken. Kruiden met peper en zout.
6. De oven verwarmen op 170°.
7. De tomaten opvullen met het gehakt.
8. De bol mozzarella in 4 mooie plakken snijden en ze op het gehakt leggen.
9. De saus in een ovenvaste schotel gieten en daarop de tomaten schikken. Ongeveer 25 minuten in de oven plaatsen.
10. De eieren koken, pellen, in 2 snijden en bij de gevulde tomaten leggen.

Kippengehakt met prei, bloemkoolsaus, gegratineerd met cheddar.

Ingrediënten 2 pers. : 400 gr kippengehakt, 4 à 5 wit van prei, 1 bloemkool, 1 klp tomatenpuree, 120 gr geraspte cheddar, Provençaalse kruiden, klontje boter, peper, zout, olijfolie.

1. De roosjes van de bloemkool halen. Wassen. Koken in zoutwater. Afgieten en heel fijn mixen. Kruiden met peper en zout.
2. Het buitenste blad van de prei afhalen, de prei in de lengte in 2 snijden, spoelen en in halve ringen snijden.
3. Klontje boter smelten, prei bijvoegen en de prei stoven op zacht vuur gedurende 15 à 18 minuten. Indien nodig een beetje water bijgieten. Kruiden met peper en zout.
4. Een beetje olijfolie warmen en het gehakt rul bakken. Tomatenpuree onder roeren en kruiden met zout, peper, en Provençaalse kruiden.
5. Oven verwarmen op 180°.
6. Een ovenschotel inwrijven met olijfolie. Het kippengehakt er in doen, daar boven de prei en nu bedekken met de bloemkool. De cheddar er over strooien.
7. De schotel gedurende 25 minuten in de oven plaatsen.

Lekker met aardappelpuree.

Ovenschotel van kippengehakt met pompoen en knolselder.

 

Ingrediënten voor 3 à 4 pers. : 400 gr kippengehakt, 1/3 butternut, 1/3 knolselder, 400 gr bloemige aardappelen, 1 rode voorgekookte rode biet, 1 teentje look, tijm, 1 slp gehakte peterselie, 60 gr geraspte parmezaan, 1 bolletje mozzarella, nootmuskaat, olijfolie, peper, zout, 1 klp honing.
Voor de kaassaus : 70 gr geraspte cheddar, 5 dl melk, 25 gr boter, 25 gr bloem, nootmuskaat, peper, zout.

1. Oven voorverwarmen op 180°.
2. Pompoen en knolselder schillen en in blokjes snijden van 1,5 cm. Rode biet ook in blokjes van dezelfde grootte snijden.
3. Ovenschaal inwrijven met olijfolie en de pompoen, knolselder en rode biet in de schotel leggen. De honing op de groenten doen, kruiden met nootmuskaat, peper en zout. Besprenkelen met olijfolie en 18 minuten in de oven plaatsen.
4. Voor de saus de boter smelten, bloem bijvoegen en goed mengen. Beetje bij beetje de melk bijgieten. De cheddar kaas er onder roeren. Kruiden met noot, peper en zout.
5. Aardappelen schillen, wassen en in fijne plakjes snijden. Deze plakjes ongeveer 10 minuten stomen zodat ze net niet gaar zijn.
6. Look pellen en fijn snipperen.
7. Olijfolie warmen en gehakt bakken met look, tijm en peterselie, steeds al roerend.
8. De helft van de kaassaus over de groenten doen, nu het gehakt en daar op de plakjes aardappel. Nu de andere helft van de kaassaus.
9. De mozzarella in stukjes doen en dit nu op de kaassaus met de geraspte parmezaan strooien.
10. De schotel gedurende 15 minuten afgedekt in de oven plaatsen, dan nog eens 15 à 20 minuten niet afgedekt tot men een mooi goudbruin korstje heeft.

Penne met kippengehakt, bloemkool en mascarpone.

Ingrediënten voor 2 pers. : 350 gr kippengehakt, ½ bloemkool, 200 gr penne, 250 gr mascarpone, olijfolie, 1 slp gehakte peterselie, enkele blaadjes basilicum, 1 sjalot, kippenkruiden, peper, zout.

1. De penne koken zoals vermeld op de verpakking. Afgieten en kookvocht bewaren.
2. De bloemkool in kleine roosjes verdelen en in zoutwater 7 minuten laten koken. Afgieten en laten uitlekken.
3. De sjalot pellen en fijn snipperen.
4. Olijfolie warmen en het kippengehakt met de sjalot rul bakken tot het gehakt mooi uitgebakken is. Kruiden met kippenkruiden en mengen met de mascarpone.
5. Nu de penne en de bloemkool er onder roeren en kookvocht van de penne bijgieten tot men een mooie gladde pasta bekomt. Bijkruiden met peper en zout.
6. Bestrooien met peterselie en enkele blaadjes basilicum.

 

Ragoût van lamsgehakt, paprika en een eitje in de oven.

Ingrediënten voor 2 pers. : 350 gr lamsgehakt, 1 ui, 1 teentje look, 1 blik van 400 gr tomatenblokjes, 2 rode paprika’s, 1 handvol bladpeterselie, 1 handvol verse oregano, 2,5 dl bruine fond, ½ à 1 klp chili (naar eigen smaak), ½ klp kaneel, ½ klp gerookte paprika, peper, zout, olijfolie, 2 eieren, 200 gr Griekse pasta.

1. Pel de ui en de look. Snipper fijn.
2. Schil de paprika’s. Haal de zaadjes eruit en snij in kleine blokjes.
3. Haal de blaadjes van de oregano.
4. Verwarm de oven op 170°.
5. Verwarm de olijfolie en fruit de ui en de look. Voeg de rode paprika, de oregano blaadjes en het lamsgehakt toe. Prak die met een vork fijn, kruid met zout, peper, chili, kaneel, gerookte paprikapoeder en laat tot rul bakken.
6. Voeg nu de tomatenblokjes toe en de bruine fond en plaats de kom voor 20 minuten in de oven.
7. Hak de peterselie grof.
8. Kook de Griekse pasta zoals vermeld op de verpakking.
9. Haal de sauteuse uit de oven, maak 2 kuiltjes en breek er de eieren in. Zet de sauteuse terug 10 minuten in de oven.
10. Haal de lamsragoût uit de oven en strooi er de grofgehakte bladpeterselie over.
11. Dien op met de Griekse pasta.

Vleesbrood Breydel met coquillettes, pesto en gegrilde aubergine.

Ingrediënten voor 2 à 3 pers. : 1 vleesbrood van 275 gr Breydel 180 gr pasta coquillettes, 2 slp courgettepesto, 1 kleine aubergine, 1 kleine komkommer, basilicum (facultatief).

Courgettepesto : www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2019 groenten-fruit A/P

1. De coquillettes in zoutwater koken zoals vermeld op de verpakking. Afgieten, laten uitlekken.
2. De komkommer schillen en in de lengte met behulp van een dunschiller in lange dunne repen snijden.
3. De aubergine wassen en in de lengte in plakken van 0,7 cm snijden. Inwrijven met olijfolie, kruiden met peper. Aan beide kanten op de grill quadrilleren.
4. De uitgelekte coquillettes terug in de pot doen en mengen met de courgettepesto. Indien nodig terug wat opwarmen.
5. Het vleesbrood in staafjes van 1cm dikte snijden.
6. Op een bord 2 à 3 plakken aubergine leggen, daarop de coquillettes, dan de repen komkommer en daartussen de staafjes vleesbrood schikken.
7. Garneren met blaadjes basilicum.

Vogelnestjes met Zuiderse puree.

Ingrediënten voor 4 vogelnestjes : 400 gr gehakt, 4 +1 ei, 1 slp paneermeel. 4 slp gruyère, Provençaalse kruiden

Voor de saus : 250 gr champignons, 50 gr tomatenpuree, 1 dl passata, 40 gr boter, 30 gr bloem, 5 dl groentenbouillon, peper, zout.
Voor de puree : 600 gr bloemige aardappelen, 9 halve zongedroogde tomaten, 1 teentje look, kruidentuiltje van tijm, laurier en rozemarijn, 1 handvol basilicumblaadjes, olijfolie, peper, zout.

1. Kook de 4 eieren, Koel ze in koud water, pel ze.
2. Oven voorverwarmen op 160°.
3. Meng het gehakt met 1 ei en het paneermeel. Verdeel het in 4 gelijke delen, klop het plat en bestrooi het met gemalen gruyère en Provençaalse kruiden. Omring ieder gekookt ei met een plak gehakt.
4. Smelt een klontje boter in de pan en bak de gehaktballen rondom mooi bruin. Bak ze verder ongeveer 10 à 12 minuten in de oven
5. Borstel de champignons en snij ze in schijfjes. Bak de champignons in een klontje boter.
6. Voor de puree te bereiden was de aardappelen en schil ze. Kook ze in kokend water met de look, het kruidentuiltje en zout.
7. Snij de basilicum en de zongedroogde tomaten fijn.
8. Giet de aardappelen af, verwijder het kruidentuiltje en de look. Plet ze fijn en meng met de tomaten, de basilicum en 4 slp olijfolie (men mag de olijfolie gebruiken van de tomaten). Kruiden met peper en zout.
9. Voor de saus laat de boter smelten, strooi er de bloem in en goed roeren, doe er de tomatenpuree bij en laat wat bakken. Giet er al roerend de bouillon bij tot een mooie gebonden saus. Giet er de passata bij en kruid met zout en peper. Meng de champignons onder de saus.
10. Haal de gehaktballen uit de oven en snij ze in 2.
11. Giet wat saus op het bord. Schik daar 2 halve gehaktballen bij en ook wat Zuiderse puree.