Overzicht van de worst/cervela gerechten

Cervela met kaas, ham en puree met erwtjes.

Gegratineerde tarwekorrels met rookworst.

Gerookte worst en broccoli stoemp en ajuinsaus

Italiaanse worst met aardappelsalade, groene boontjes en tomaten.

Kippenchipolata, risotto met erwtjes en curry.

Witte pens, aardappelen met andijvie en Breydelspek, geroosterde butternut.

Witte pens en eikenbladsalade met geroosterde paprika.

Witte pens en spek met groene kool stoemp en ajuinsaus.

Witte pens met Corsendonk kaas.

Worst met groene bonen en lavas.

Worst met stoemp van knolselder en groene kool

Zuurkoolschotel

Cervela met kaas, ham en puree met erwtjes.

Ingrediënten voor 4 personen : 4 cervela’s, 4 stukjes smeltkaas, 4 kleine sneden gekookte ham, 1 ei, paneermeel, 500 gr gekookte erwtjes, aardappelpuree voor 4 pers., 6 sneetjes gerookt spek, peper, zout,boter.

1. De cervela’s in 2 snijden tot op 2 mm. De kaas er tussen schikken en oprollen in 1 snede gekookte ham.
2. Het ei in een kom loskloppen en in een andere kom wat paneermeel doen. De rolletjes cervela wentelen in het ei en dan in paneermeel. Dit nog 1 maal herhalen.
3. Oven verwarmen op 160°.
4. Het spek in kleine blokjes snijden en in een klontje boter bakken. Erwtjes bijvoegen. Kruiden met peper en zout en mengen met de aardappelpuree.
5. Smelt de boter en bak de cervela aan alle kanten mooi bruin. Verder gedurende 15 minuten bakken in de oven.
6. Indien nodig de puree ook in de oven zetten om op te warmen.
7. De cervela’s in 2 of 3 snijden en mooi schikken op de puree.

Gegratineerde tarwekorrels met rookworst.

Ingrediënten voor 2 pers. : 220 gr tarwekorrels, 200 gr groene bonen, 2 tomaten, 1 gerookte worst van 225 gr, 1 teentje look, 1 mestpunt chili, 1 sjalot, 1 slp gehakte oregano, 150 ml groentebouillon, 150 ml room, 50 gr geraspte parmezaan, 50 gr geraspte mozzarella, 1 klp bloem, olijfolie, peper, zout.

1. Kook de tarwekorrels in zoutwater zoals vermeld op de verpakking.
2. Pel en snipper de look en de sjalot.
3. Spoel en verwijder de uiteinden van de boontjes. Gaar ze gedurende 6 minuten in kokend zoutwater. Spoel direct mt ijskoud water. Snij de boontjes in stukken van 3 cm.
4. Emondeer de tomaten. Snij ze in 4. Verwijder de zaadjes en snij het vruchtvlees in stukjes.
5. Snij de rookworst in plakken van 1 cm.
6. Verwarm de oven op 180°.
7. Neem een ovenvaste schotel en wrijf die in met olijfolie. 
8. Fruit de look, de ui en de chili in olijfolie. Strooi er de bloem over en roer goed. Doe er nu de bouillon en de room bij en blijf goed roeren. Doe er de tarwekorrels, de groene bonen en de worst bij. Laat goed warm worden en roer er de oregano en de stukjes tomaat onder. Bestrooi dit met de geraspte kazen. Doe dit in de ovenvaste schotel.
9. Zet de schotel 10 minuten in de oven en nog een 2 tal minuten onder de grill tot men een mooi bruin korstje heeft.

Ingrediënten voor 2 pers. : 220 gr tarwekorrels, 200 gr groene bonen, 2 tomaten, 1 gerookte worst van 225 gr, 1 teentje look, 1 mestpunt chili, 1 sjalot, 1 slp gehakte oregano, 150 ml groentebouillon, 150 ml room, 50 gr geraspte parmezaan, 50 gr geraspte mozzarella, 1 klp bloem, olijfolie, peper, zout.

1. Kook de tarwekorrels in zoutwater zoals vermeld op de verpakking.
2. Pel en snipper de look en de sjalot.
3. Spoel en verwijder de uiteinden van de boontjes. Gaar ze gedurende 6 minuten in kokend zoutwater. Spoel direct mt ijskoud water. Snij de boontjes in stukken van 3 cm.
4. Emondeer de tomaten. Snij ze in 4. Verwijder de zaadjes en snij het vruchtvlees in stukjes.
5. Snij de rookworst in plakken van 1 cm.
6. Verwarm de oven op 180°.
7. Neem een ovenvaste schotel en wrijf die in met olijfolie. 
8. Fruit de look, de ui en de chili in olijfolie. Strooi er de bloem over en roer goed. Doe er nu de bouillon en de room bij en blijf goed roeren. Doe er de tarwekorrels, de groene bonen en de worst bij. Laat goed warm worden en roer er de oregano en de stukjes tomaat onder. Bestrooi dit met de geraspte kazen. Doe dit in de ovenvaste schotel.
9. Zet de schotel 10 minuten in de oven en nog een 2 tal minuten onder de grill tot men een mooi bruin korstje heeft.

Gerookte worst en broccoli stoemp en ajuinsaus

Ingrediënten voor 2 pers. 375 gr gerookte worst, 

Voor de stoemp : 1 kleine broccoli, 600 gr aardappelen, 1,5 dl melk, 1 klontje boter, 1 teentje look, 75 gr gruyère, 60 gr pancetta of gerookt spek
Voor de saus : 1 ajuin, klontje boter, 1 slp witte wijnazijn, 3,5 dl bruine fond of bouillon, peper, zout.

1. De ajuin pellen en in dunne ringen snijden. Bakken in het klontje boter tot ze mooi bruin zijn. Blussen met de azijn en de bouillon. Zachtjes laten koken tot de ajuin gaar is. Kruiden met peper en zout.
2. De pancetta in stukjes snijden en krokant bakken.
3. De roosjes van de broccoli los maken, wassen en in kokend zoutwater 6 minuten garen. Afgieten spoelen onder koud water en mixen in de blender.
4. De aardappelen schillen, in gelijke stukken snijden en gaar koken in zoutwater met het gepeld teentje look. De aardappelen fijn stampen en mengen met de boter, de melk, de gruyère en de pancetta.
5. De gerookte worst in een bodempje water opwarmen en in dikke plakken snijden.
6. In het bord wat stoemp doen, erop de worst schikken en garneren met wat saus er rond.

Italiaanse worst met aardappelsalade, groene boontjes en tomaten.

Ingrediënten 2 pers. : 300 gr krieltjes, 250 gr groene bonen, 1 rode ui, 2 tomaten, 300 gr Italiaanse worst.

Dressing : 4 slp olijfolie, 2 slp zonnebloemolie, 2 slp ciderazijn, 1 klp graanmosterd, 1 slp water, peper, zout.

1. De krieltjes wassen, koken, pellen en in dikke schijven snijden.
2. De boontjes van de topjes en de draden ontdoen. Wassen en in kokend zoutwater 8 à 10 minuten laten koken. Direct spoelen in koud water. 
3. De tomaten monderen, pellen en in dunne schijven snijden.
4. Olijfolie warmen en de Italiaanse worst aan alle kanten op niet te hoog vuur bakken, zonder in te prikken. De worst in dikke plakken snijden.
5. Azijn , mosterd, water, peper en zout goed mengen met de klopper. Nu langzaam de olie bijgieten al roerend met de klopper.
6. Al de groenten mengen en de dressing er door roeren.
7. De worst er op schikken.

Kippenchipolata, risotto met erwtjes en curry.

Ingrediënten : 350 gr kippenchipolata, 350 gr erwtjes (diepvries), 200 gr risotto rijst, 3,5 dl kippenbouillon, 1 sjalot, 1 teentje look, 1 dl witte wijn, 4 dl kokosmelk, 40 gr boter, ½ klp currypasta of meer naargelang eigen smaak, 1 klp curcuma poeder, peper, zout, olijfolie.

1. De sjalot en de look pellen. Fijn snipperen.
2. De kippenchipolata in stukjes van 6 à 7 cm snijden. Olijfolie warmen en de kippenchipolata bakken.
3. In de sauteuse een flinke, scheut olijfolie warmen en de sjalot en look fruiten. Rijst bijvoegen en 2 minuten bakken al roerend. Nu de kurkuma en de curry er bij doen en goed mengen. De witte wijn bijgieten en laten verdampen. Nu beetje bij beetje de kippenbouillon en kokosmelk bijgieten. Na 7 minuten de erwtjes bijvoegen en nu nogmaals ongeveer een 7 à 8 minuten zachtjes laten sudderen.
Nu van het vuur de in stukjes gesneden boter er onder roeren.
4. De kippenchipolata op de risotto schikken.

Witte pens, aardappelen met andijvie en Breydelspek, geroosterde butternut.

Ingrediënten voor 2 pers. : 2 witte pensen, 200 gr Breydelspek, 600 gr vastkokende aardappelen, het hart van een grote andijvie, ½ butternut, boter, olijfolie, peper, zout, 2 dl groentebouillon, 1 klp mosterd.

1. De andijvie spoelen, harde gedeelten en slechte bladeren verwijderen en de andijvie in repen snijden.
2. De aardappelen schillen, in blokjes snijden, gaar koken en afgieten.
3. De butternut schillen en in plakken van 1 cm snijden.
4. De grillade opwarmen.
5. De oven opwarmen tot 170°.
6. De pensen en de butternut inwrijven met olijfolie en de pensen aan beide kanten grillen. De plakken butternut quadrilleren. De pensen en de butternut in een ovenvaste schotel leggen en nog een 7 tal minuten in de oven plaatsen.
7. In de wok olijfolie en boter heel warm laten worden. Da aardappelblokjes met de Breydelspek bruin bakken en de andijvie toevoegen. Kruiden met peper en zout. Alles goed omroeren tot de andijvie volledig geslonken is. De mosterd bijvoegen en de bouillon bijgieten. Alles nog 1 minuut op hoog vuur laten garen.
8. De pensen en de butternut uit de oven halen. De pensen in dikke plakken snijden.
9. Op een bord wat aardappel-andijviemengsel schikken, daar op de plakken pens en garneren met de geroosterde butternut.

 

Witte pens en eikenbladsalade met geroosterde paprika.

Ingrediënten voor 2 pers. : 400 gr witte pens (naar smaak natuur, met kruiden enz…), 1 eikenbladsla, 12 kerstomaten, 1 kleine rode ui, 1 rode paprika, olijfolie.

Voor de dressing : 2 slp mayonaise, 1 slp Griekse yoghurt, 1 slp cider azijn, 1 slp in stukjes gesneden bieslook, 1 klp mosterd, peper, zout.

1. Oven verwarmen op grill stand.
2. De paprika schillen, zaadjes uithalen, en in repen van 1 cm snijden. De paprika reepjes in een ovenvaste schotel leggen en besprenkelen met olijfolie. De schotel 8 à 10 minuten in de oven plaatsen, nu en dan omroeren. Laten afkoelen.
3. De dikke nerven uit de salade halen en de salade wassen en droogzwieren.
4. De rode ui pellen en in heel dunne ringen snijden.
5. De kerstomaten wassen en in 2 snijden.
6. De witte pens bakken.
7. De dressing bereiden door al de ingrediënten te mengen.
8. De salade met de ui en de kerstomaten mengen. Besprenkelen met de dressing.

Lekker met gebakken krielaardappelen.

Witte pens en spek met groene kool stoemp en ajuinsaus.

Ingrediënten voor 2 pers. : 250 gr witte pens, 1 snede van 1,5cm vers spek, ½ groene kool, 600 gr bloemige aardappelen, klontje boter, 1 sjalot, 1 teentje look, peper, zout.

Voor de saus : 2 grote rode ajuinen, 10 gr bloem, 2,5 dl bruine fond, laurier, tijm rozemarijn, scheutje rode wijn, peper, zout, klontje boter.

1. Het harde gedeelte van de groene kool verwijderen alsook de dikke nerven. De kool in dunne repen snijden en wassen.
2. De aardappelen schillen, wassen en in kleine blokje snijden.
3. De sjalot en de look pellen en fijn snipperen.
4. De pens en het spek bruin bakken. Het spek kruiden met peper en zout.
5. In een grote kom boter smelten en de look en sjalot fruiten. Groene kool en aardappelen in de kom doen met een scheutje water. Kruiden met peper en zout. Boven op de stoemp het spek en de pens leggen, met deksel zacht laten garen gedurende 25 minuten. Nu en dan zien of er geen beetje water moet toegevoegd worden.
6. Voor de saus de ajuinen pellen en in fijne halve ringen snijden. Kruidentuiltje maken met tijm,laurier en rozemarijn. Klontje boter smelten en de ajuin fruiten. Bestrooien met de bloem en goed roeren. Deglaceren met de rode wijn en het kruidentuiltje bijvoegen. Beetje laten inkoken en de fond bijgieten. Zacht verder laten koken tot de ajuin gaar is.
7. De pens in dikke sneden snijden. Het spek in 4 snijden.
8. Op een bord wat stoemp dresseren met spek en witte pens. Wat saus er bij napperen.

Witte pens met Corsendonk kaas.

Ingrediënten voor 3 pensen : 6 sneetjes Corsendonk kaas Brugge Kaas (grootte van de worst), 3 witte pensen, mosterd, 12 dunne sneden gerookt spek, dragon.

1. Het vel van de pensen verwijderen. In de lengte in portefeuille in snijden. De binnenkant inwrijven met mosterd en in iedere pens 2 sneetjes kaas leggen met een 8 tal dragonblaadjes.
2. Iedere pens op 4 sneetjes gerookt spek leggen. De buitenkant van de pens met behulp van een borsteltje inwrijven met mosterd, terug enkele blaadjes dragon er op leggen en de pensen wikkelen in de speksneetjes.
3. Een klein klontje boter warmen en de pensen op laag vuur aan alle kanten 2 à 3 minuten bruin bakken.
4. De pensen schuin in 2 snijden en op het bord schikken.

Lekker met een stoemp.

Worst met groene bonen en lavas.

Ingrediënten voor 2 pers. : 400 gr worsten, 1 ui, 500 gr vastkokende aardappelen, 400 gr boontjes, 250 gr wortelen, ½ lt groentenbouillon, olijfolie, 1 slp gehakte lavas, peper, zout.

1. De topjes van de boontjes verwijderen. Spoelen, gedurende 7 minuten blancheren en direct spoelen onder koud water.
2. Wortels schillen, in ringen van ½ cm snijden.
3. Aardappelen schillen, wassen en in schijfjes van ½ cm snijden.
4. Ui pellen en fijn snipperen.
5. In een sauteuse de olijfolie warmen en de worsten aan alle kanten bruinen. Niet op te hoog vuur bakken zodanig dat de worsten niet barsten. De worsten uit de sauteuse nemen en in stukken snijden van 3 cm.
6. In dezelfde sauteuse nog een klein beetje olijfolie warmen en de ui en wortel kleuren. Bouillon bijgieten, aan de kook brengen en de aardappelen en worst bijdoen. Kruiden met peper en zout. 25 minuten laten sudderen.
7. De boontjes en de lavas bij het stoofpotjes doen, goed mengen en nogmaals 7 minuten laten sudderen.

Serveren met een goede mosterd.

Worst met stoemp van knolselder en groene kool.

Ingrediënten voor 2 pers. : 350 gr worst, ¼ groene kool, ½ knolselder, 600 gr aardappelen, 75 gr gerookt spek, 1 snede brood, 1 ei,1 dl melk, klontje boter, peper, zout, nootmuskaat.

1. Schil de knolselder, snij die in blokjes en kook ze gaar in zoutwater. Afgieten en pureren.
2. Verwijder de harde kern en de donker groene bladeren van de groene kool. Snij ze in repen van 1cm en kook ze gaar in zoutwater.
3. Schil de aardappelen, snij ze in grove stukken en kook ze in zoutwater. Afgieten en stampen. De melk en het ei bijvoegen en goed mengen. Nu ook de knolselder en de groene kool er onder roeren. Kruiden met zout, peper en nootmuskaat.
4. Bak de worst in boter op niet te hevig vuur aan alle kanten mooi bruin. Laat op zacht vuur verder garen. De worsten niet inprikken. Indien het vuur niet te hoog staat zullen ze niet open barsten.
5. Snij het brood in kleine dobbelsteentjes en het spek in fijne reepjes. Bak het spek in een beetje boter en wanneer het begint te bruinen voeg het brood bij. Indien nodig wat boter bijvoegen zodanig dat het brood mooi gekorst is.
6. Wat stoemp op het bord schikken met de worst. De stoemp garneren met de broodcroutons en het spek.

Zuurkoolschotel

Ingrediënten voor 2 personen : 500 gr zuurkool, 8 tal kleine aardappelen, 2 dikke sneden Breydel spek, 2 Frankfurter worsten, 2 Poolse worsten, 2 gerookte worsten, 2 dikke sneden gebraden gerookt varkensgebraad, 1 ajuinen, 2 dl witte wijn,1 dl water, 2 laurierblaadjes,2 kruidnagels, 4 jeneverbessen, 6 zwarte peperbollen, 1 klp korianderzaadjes, 1 klontje reuzel of boter.

1) De ajuin pellen en fijn snipperen. De aardappelen schillen en 10 minuten voorkoken. Afgieten.
2) De reuzel smelten. De ajuin zacht stoven in de boter zonder kleuren.
3) Al de specerijen in een theezakje of papieren koffiefilter doen en dichtbinden met keukentouw.
4) De zuurkool bij de ajuin doen en goed omroeren. Nu het kruidentuiltje en de wijn en het water. Minstens 1 uur zacht laten sudderen. Indien nodig zout toevoegen.
5) Ondertussen het spek aanbakken en boven op de zuurkool leggen alsook de rest van het vlees en de aardappelen. Dit nog 30 minuten zachtjes laten garen.
6) Opdienen met gekookte aardappelen en mosterd.