Overzicht van de kip en konijngerechten

Kip

Aardappelschotel met kippenfilet, Breydel spek en broccoli.

Fricassee van kip, asperges en salie.

Gevulde kippenfilet met boschampignons.

Gevulde kipfilet met spinazie en tomaten.

Kip met appelen.

Kip met aubergine.

Kip met salie en wortelen.

Kip met witloof en saffraan.

Kippenfilet en Ardeense saucisson met kappertjes-citroensaus.

Kippenfilet met Brugge Abdijkaas en spitskool.

Kippenfilet met curry, groene boontjes en Griekse pasta.

Kippenonderbouten met paprika en platte kaas.

Kippenpillons met witloofsla en krieltjes.

Kippenragoût met prei.

Vol-au-vent

Konijn

Konijn met rapen, salie en mosterd.

Aardappelschotel met kippenfilet, Breydel spek en broccoli.

Ingrediënten voor 2 pers. : 350 gr kippenfilet, kippenkruiden, 50 gr Breydelspek in reepjes, 1 broccoli, 1 sjalot, olijfolie, 400 gr bloemige aardappelen, 200 gr mascarpone, 20 cl room, snuifje curry, snuifje kurkuma, peper, zout

1. Broccoli spoelen en in roosjes verdelen. In kokend zoutwater garen en afgieten. Dirtect spoelen onder koud water.
2. Pel en snipper de sjalot.
3. Snij de kippenfilet in blokjes. Kruid ze aan alle kanten met de kippenkruiden.
4. Kook de aardappelen gaar in zoutwater. Giet ze af en snij ze in blokjes.
5. Verhit de olijfolie en fruit de sjalot. Voeg het spek en de kippenstukjes toe. Bak de kip en het spek aan alle kanten bruin.
6. Voeg de aardappelen bij en bak ze even mee aan.
7. Voeg er nu de broccoli bij, de mascarpone en de room. Alles goed mengen en kruiden met peper, zout, curry en kurkuma.

Fricassee van kip, asperges en salie.

Ingrediënten voor 2 pers. : 800 gr kippenbillen, 300 gr aspergepunten, 12 blaadjes salie, bouquet marmite (ui, preigroen, selder, wortel), bouquet garni (tijm,,laurier, rozemarijn), 150 gr kippengehakt.

Voor de saus : 30 gr boter, 30 gr bloem, 2 dl melk, 2 dl kippenbouillon, 1 dl room, 2 slp platte kaas, enkele druppels citroensap.

1. Breng water aan de kook. Voeg er de bouquet marmite en bouquet garni bij. Kruid met zout en peper. Laat een 10 tal minuten koken en voeg er de kippenbillen bij. Laat dit nu op zacht vuur 40 à 45 minuten pruttelen. Nu en dan met een schuimspaan de onzuiverheden wegscheppen.
2. Schep de gare kippenbillen uit de bouillon en pluk het vlees van de beenderen. Snij het grof.
3. Zeef de bouillon.
4. Was de aspergepunten. Indien nodig schillen. Laat ze enkele minuten koken in de bouillon.
5. Maak van het gehakt balletjes. Breng een beetje van de gezeefde bouillon aan de kook en laat de balletjes daarin enkele minuten garen.
6. Snipper de salie fijn.
7. Bereid nu de saus. Smelt de boter in een pot en voeg de bloem toe. Laat het bloemmengsel al roerend drogen, maar pas op dat het niet kleurt.
8. Giet nu bij beetje bij beetje de bouillon en de melk er bij. Nu de room, de saus nog eventjes tot aan het kookpunt laten komen. Kruiden met zout, peper, nootmuskaat en citroensap. Voeg er nu de salie, de platte kaas, de balletjes en het kippenvlees bij. Op het laatste heel voorzichtig de asperge punten er onder mengen. Indien nodig verwarm dit nog even op.

Gevulde kippenfilet met boschampignons.

Ingrediënten 2 pers. : 350 gr kippenfilet, 50 gr roomkaas, 10 salieblaadjes, 2 sneden rauwe ham, 300 gr boschampignons, scheutje madeira, 1 teentje look, 1 klp citroensap, peper, zout, boter, 2 dl bruine fond.

1. De ham in fijne reepjes snijden.
2. De salie fijn snijden.
3. De roomkaas mengen met de ham en de salie. Kruiden met peper en zout.
4. De kippenfilets overlangs open snijden tot op ½ cm. Open vouwen en opvullen met de roomkaas. De kippenfilets dichtvouwen en opbinden en kruiden met peper en zout.
5. Oven verwarmen tot 170°.
6. Klontje boter warmen en de kippenfilet aan beide kanten bruin bakken. Ze in een ovenvaste ingeboterde ovenschotel schikken en 20 à 25 minuten in de oven plaatsen.
7. De boschampignons borstelen.
8. De look pellen en fijn snipperen.
9. Klontje boter warmen en de boschampignons bakken met de look. Besprenkelen met het citroensap. Blussen met de madeira en de bruine fond. Kruiden met peper en zout. Men kan de saus dikken met een beetje beurre manié.
10. De kippenfilet uit de oven nemen en schuin in 2 snijden. Op een bord schikken en garneren met de boschampignonsaus.

Lekker met krieltjes.

Gevulde kipfilet met spinazie en tomaten.

Ingrediënten voor 2 personen : 2 kipfilets, 150 gr jonge spinazie, 1 sjalot, 1 teentje look, 1 blik tomatenblokjes van 400 gr, 2 klp tomaten puree, 1 tomaat, enkele champignons, 50 gr geraspte parmezaan, 150 gr geraspte gruyère, 1 ei, 100 gr panko of gewoon paneermeel, Provençaalse kruiden, boter.

1) De tomaat in dunne schijfjes snijden. De spinazie in dunne reepjes snijden. De champignons in schijfjes.
2) De kipfilet in de lengte opensnijden tot op 1 cm. Opvullen met dunne schijfjes tomaat en spinazie. Met een prikker de filet dichtmaken.
3) De panko vermengen met de parmezaan. Het ei loskloppen. De filets kruiden met peper en zout, door het ei wentelen en daarna door het panko mengsel.
4) De boter laten smelten en de kip ongeveer 3 minuten aan beide zijden bakken.
5) De oven voorverwarmen op 160°.
6) De sjalot en de look fijnsnipperen. Aanstoven met de champignons, de tomatenblokjes en de tomatenpuree bijvoegen. Kruiden met Provençaalse kruiden, peper en zout. 15 à 20 minuten laten sudderen.
7) De tomatensaus in een schotel doen, alsook de overblijvende spinazie. De kip erin schikken en de gruyère kaas er over strooien.
8) De schotel in de oven laten bakken gedurende 15 à 20 minuten. Indien nodig nog enkele minuten onder de grill om een mooi korstje te verkrijgen.
9) Opdienen met tagliatelle.

Kip met appelen.

Ingrediënten : 1 kip van 1,200 kg, 4 appelen, 2 uien, 1 teentje look, 1 klp karwij of ras el hanout, 1 klp gemberpoeder, 1 klp korianderpoeder, 1 klp kurkuma, 3 dl kippenbouillon, 1 handvol wilde tijm of gewone tijm, boter, olijfolie, peper, zout.

1. De kip in stukken verdelen.
2. De uien en de look pellen. De look fijnsnipperen. De ui in fijne ringen snijden.
3. In de sauteuse een beetje olijfolie en boter warmen. De stukken kip mooi bruin bakken aan alle kanten. De stukken kip uit de sauteuse nemen. Het overtollige vet weggieten.
4. De oven verwarmen tot 160°.
5. De sauteuse terug op het vuur zetten, wat boter er in doen en de look en ui fruiten. De specerijen en de samengebonden tijm bijvoegen en alles samen gedurende 2 a 3 minuten fruiten. De stukken kip er terug bijdoen. De kippenbouillon bijgieten. Tot aan het kookpunt laten komen en de sauteuse met deksel in de oven plaatsen gedurende 20 minuten.
6. De appelen schillen en in niet te dunne partjes snijden. Na 20 minuten de sauteuse uit de oven nemen en de appelpartjes bijvoegen. Terug in de oven plaatsen gedurende 20 minuten.
7. Uit de oven nemen en mooi op het bord schikken.

Kip met aubergine.

Ingrediënten voor 2 personen : 1 kip, 150 gr champignons, 1 aubergine, van elk 1 klp gehakte dragon, salie en peterselie, 1 teentje look, klontje boter, 4 dl groentenbouillon, peper, zout.

1. De kip in stukken verdelen.
2. De champignons borstelen en in 2 of 4 snijden naargelang de grootte.
3. De aubergine wassen, kroontje afsnijden en in grove stukken snijden.
4. Pel de look en snipper fijn.
5. Warm de oven op 170°.
6. Smelt de boter en bak de kip aan alle kanten mooi bruin. Kruiden met peper en zout. Neem de kip uit de pot en giet het overtollige vet weg. Smelt een nieuw klontje boter en stoof de champignons en de aubergine. Doe de kip terug in de pot en bestrooi met de kruiden en de look, laat nog 1 minuut stoven en blus met de bouillon. Meng alles goed en zet de pot 35 à 40 minuten in de oven.

Lekker met een gekookte aardappel

Kip met salie en wortelen.

Ingrediënten voor 3 à 4 pers : 1 grote kip van 1,5 kg, 1 grote ui, 700 gr wortelen, salieblaadjes, tijm, laurier, 2 dl witte wijn, 1 dl water, kippenkruiden, boter, olijfolie.

1. Oven verwarmen op 180°.
2. De kip in stukken verdelen. De huid van de billen en de borst van de kip lichtjes losmaken en zoveel mogelijk blaadjes salie onder de huid glijden. Kruiden met kippenkruiden.
3. Ui pellen en in kleine blokjes snijden.
4. De tijm, laurier, en nog enkele salieblaadjes met keukentouw samenbinden.
5. De kip aan alle kanten mooi inwrijven met de kruiden.
6. In een sauteuse boter en olijfolie warmen en de stukken kip bruin kleuren. Ajuin bijvoegen en eventjes laten meefruiten. Blussen met de witte wijn en het water. Het kruidentuiltjes bij de kip leggen.
7. De sauteuse gedurende 15 minuten in de oven plaatsen.
8. Ondertussen de wortelen schillen en in schijfjes snijden en deze na 15 minuten bij de kip doen. Nog eens 35 à 40 minuten in de oven plaatsen. Na 20 minuten de stukken kip omdraaien.
9. Op een bord wat wortelen met een stuk kip schikken.

Kip met witloof en saffraan.

Ingrediënten voor 1 kip van 1,3 kg : 1 kip (liefst hoevekip), 4 stronken witloof, 1 teentje look, 1 ui, 1 gepekelde citroen, 2 dl witte wijn, 2 dl kippenbouillon, gerookte paprika, peper, zout, olijfolie, 1 capsule saffraan, 1 klp ras el hanout, 1 klp honing, enkele basilicumblaadjes

1. Snij de kip in stukken. Bestrooi met paprika, peper en zout.
2. Pel de ui en de look, snipper fijn.
3. Was het witloof, verwijder de harde kern en snij in de lengte in 2.
4. Snij de citroen in 4.
5. Verhit enkele lepels olijfolie en bruin de kip mooi aan alle kanten in een sauteuse.
6. Warm de oven op tot 180°.
7. Neem de kip uit de sauteuse, doe er terug een klein beetje olijfolie in en fruit de ui en de look. Leg er het witloof en de citroen bij, doe terug de stukken kip in de sauteuse, bestrooi met de ras el hanout en de saffraan. Doe er de klp honing erbij. Blus met de witte wijn en de kippenbouillon.
8. Zet de sauteuse met deksel gedurende 40 minuten in de oven.
9. Haal de sauteuse uit de oven. Leg de stukken kip voorzichtig op een schotel en haal het witloof voorzichtig uit de saus en leg bij de kip.
10. Zeef de saus in een kommetje en haal er voorzichtig de vette laag af en laat lichtjes inkoken. Indien men dat wenst mag men de saus indikken met een beetje beurre manie.
11. Doe het witloof terug in de sauteuse en de kip er op. Zet dit terug in de oven afgedekt om warm te houden.
12. Giet de saus over de kip en garneer met de blaadjes basilicum.

Heerlijke saus, kan ook met kalfsvlees.

Kippenfilet en Ardeense saucisson met kappertjes-citroensaus.

Ingrediënten 2 pers. : 375 gr kippenfilet, 12 sneetjes Boucherie BaltusArdeense saucisson, 1 klp gehakte peterselie, klontje boter, 1 teentje look, 1 slp kappertjes, 1 dl witte wijn, 1,5 dl room, zeste van 1 limoen, 1 slp limoensap.

1. Spoel de kappertjes.
2. Snijd de kippenfilets open in portefeuille. Klop ze tussen huishoudfolie plat.
3. Bedek de kippenfilets met de Ardeense saucisson en rol hem in de breedte op. Bindt de rol met keukengaren op.
4. Verwarm de oven op 180°.
5. Warm het klontje boter, leg er het teentje look in en bak de kippenrol aan alle kanten mooi bruin. Kruid met peper en zout. Leg de kippenrol in een ovenvaste schotel en zet die 15 minuten in de oven.
6. Deglaceer de pan met de witte wijn. Laat aan het kookpunt komen en voeg de room, de limoenzeste en het limoensap toe. De saus inkoken tot gewenste dikte. Kappertjes en peterselie toevoegen.
7. Haal de kippenrol uit de oven. Verwijder het touwtje en snij in dikke plakken.
8. Schik op een bord enkele plakken kippenfilet en garneer met een streep saus.

Lekker met broccoli.

Kippenfilet met Brugge Abdijkaas en spitskool.

Ingrediënten voor 2 pers. : 350 gr kippenwit, 3 sneden Brugge Abdijkaas, ½ spitskool, boter, peper, zout, 10 tal salieblaadjes.

Om te paneren : panko, kippenkruiden, 1 ei.

1. De spitskool in fijne reepjes snijden en wassen.
2. De salie fijnsnijden.
3. Klontje boter warmen en de spitskool in de pot doen. Eventjes laten fruiten, een klein beetje water bijvoegen. Kruiden met peper en zout en 15 minuten laten stoven. Salie bijvoegen en laten afkoelen.
4. De korstjes van de kaas snijden en de sneetjes kaas in 2 snijden.
5. Het kippenwit opensnijden en tussen huishoudfolie platkloppen. De kippenfilets mooi naast mekaar leggen. De ene filet 3 à 4 mm over mekaar leggen. 3 halve sneetjes Brugge Abdij kaas op het kippenwit, daarop de afgekoelde spitskool en nu terug halve sneetjes kaas.
6. Het kippenwit heel strak oprollen met behulp van huishoudfolie en een paar uur laten rusten in de koelkast.
7. De huishoudfolie weghalen en de rol paneren. Men kan ook de rol in 2 of 4 stukken snijden om gemakkelijker te werken.
8. Om te paneren panko mengen met kippenkruiden. De kippenrol eerst door het losgeklopt ei halen en dan door de pankomengeling.
9. Boter warmen en de rol aan alle kanten mooi bruin bakken. Het vuur niet te hoog zodanig dat de kippenrol kan garen.
10. De rol in plakken snijden van 4 à 5 cm en op het bord schikken.

Lekker met aardappelpuree.

Kippenfilet met curry, groene boontjes en Griekse pasta.

Ingrediënten : 400 gr kippenfilet, 4 dl kokosmelk, 200 gr Griekse pasta, 200 gr groene boontjes, 1 kleine courgette, 4 lente-ui, 1 klp currypasta (of meer volgens eigen smaak), 2 slp vissaus, olijfolie, sap van ½ limoen.

1. De groene boontjes spoelen, uiteinden verwijderen en in 2 snijden. In kokend zoutwater 8 minuten koken. Spoelen onder koud water.
2. De courgette in de lengte in 4 snijden, zaadjes verwijderen en in blokjes snijden.
3. De lente-ui wassen en in fijne ringetjes snijden.
4. De Griekse pasta koken, 3 minuten minder dan vermeld op de verpakking. Afgieten.
5. De kippenfilet in mooie gelijke stukken snijden.
6. In de sauteuse olijfolie warmen. De stukken kippenfilet aan alle kanten bruin bakken. Kruiden met peper en zout. De kip uit de sauteuse nemen.
7. In dezelfde sauteuse terug wat olijfolie warmen, courgette en lente-ui bakken gedurende 3 minuten, dan de boontjes, de kip, de currypasta en de Griekse pasta bijvoegen alsook de kokosmelk en de vissaus bijgieten. Aan de kook brengen en ongeveer 4 minuten zachtjes laten sudderen. 
8. Indien nodig nog wat curry en vissaus bijvoegen.

Kippenonderbouten met paprika en platte kaas.

Ingrediënten 2 pers. : 6 kippenonderbouten, 1 teentje look, 1 rode paprika, 1 sjalot, 150 gr platte kaas, 50 cl room, 1 klp gerookte paprikapoeder, 1 klp kippenkruiden, 3 dl kippenbouillon, boter, olijfolie, peper, zout.

1. Pel en snipper de sjalot en de look fijn.
2. Schil de paprika, verwijder de zaadjes en snij in blokjes.
3. Meng de kippenkruiden, gerookte paprika, zout en peper. Wrijf de kippenonderbouten in met deze mengeling.
4. Oven verwarmen op 160°.
5. Verwarm wat boter en olijfolie en bak de kippenonderbouten aan alle kanten mooi bruin. Haal ze uit de pan, leg ze in een ovenvaste schotel en bak ze verder gedurende 20 minuten in de oven.
6. Doe nog een klein klontje boter in dezelfde pan waar de kip in gebakken is, voeg de sjalot, look en paprika toe en bak glazig. Giet er de bouillon bij, laat tot aan het kookpunt komen en doe er nu de kaas en de room bij. Goed roeren.
7. Haal nu de kip uit de oven, doe die bij de saus, laat nog een 2 tal minuten in de saus warmen.

Lekker met rijst of aardappelpuree.

Kippenpillons met witloofsla en krieltjes.

Ingrediënten voor 2 pers. : 6 kippenpillons, 4 stronken witloof, 1 handvol rucola, 1 klein blik witte bonen, 1 slp mayonaise, 1 slp yoghurt, kippenkruiden, peper, zout, 400 gr krieltjes, olijfolie, boter,

3 dl kippenbouillon.

1. De kippenpillons inwrijven met kippenkruiden.
2. De krieltjes borstelen en goed spoelen.
3. Oven verwarmen op 160°.
4. In een sauteuse wat olijfolie en een klontje boter warmen. De pillons aan alle kanten bruin bakken. De krieltjes bij de pillons voegen en de kippenbouillon bijgieten. Aan de kook brengen en met deksel 35 à 40 minuten in de oven plaatsen.
5. De mayonaise en de yoghurt goed mengen. Kruiden met peper en zout.
6. Het witloof spoelen en in fijne reepjes snijden tot aan het harde gedeelte.
7. De rucola spoelen.
8. De witte bonen spoelen.
9. De witloofreepjes, witte bonen, rucola mengen met de mayonaise.
10. Op een bord wat pillons schikken met de krieltjes. De witloofsalade er apart bij serveren.

Kippenragoût met prei.

Ingrediënten voor 4 personen : 1 kg kippebovendijen, 4 bladerdeeggebakjes, ½ lt kippenbouillon, 1 ui, 3 takjes witte selder, 1 wortel, 3 à 4 preien, 1 dl room, 1slp bloem, 1slp boter, tijm, laurier, rozemarijn, 1 klp komijnzaadjes, kerriepoeder, zout, peper.

De ui, wortel, selder wassen en in grove stukken snijden.

De kippenbouillon aan de kook brengen met de ui, wortel, en selder, alsook de tijm, laurier en rozemarijn. De kippenbouten bijvoegen en zachtjes 30 à 35 minuten laten koken. Afschuimen indien nodig.

De prei wassen, het donker groen verwijderen en de rest in ringen snijden.

De komijn fijn pletten.

De prei stoven in boter. Kruiden met peper, zout en de komijn.

De kippenbouten uit de bouillon halen, beetje laten afkoelen, vel afhalen en het vlees van de bouten halen. Het vlees in niet te kleine stukken snijden.

De bouillon zeven.

Witte saus maken met de boter en de bloem. Bouillon bijvoegen tot de gewenste dikte. Afwerken met de room. Kruiden met peper, zout en kerriepoeder.

Het kippenvlees en de prei bij de saus voegen. Goed opwarmen.

De verwarmde bladerdeeggebakjes vullen met het kippenmengsel.

Als hoofdgerecht lekker met aardappelpuree.

Vol au vent.

Ingrediënten : 1 kg kippenbillen, 1 lt kippenbouillon, bouquet garni (1 stengel selder, 1 groen van prei,1 wortel, laurier, tijm, rozemarijn samengebonden met keukentouw), 1 ajuin met 2 kruidnagels ingeprikt, bladerdeeggebakjes, 250 gr champignons, 200 gr kippengehakt, 1 ei, 1 slp paneermeel.

Voor de saus : 3 dl kippenbouillon; 1 dl melk, 1 dl room, 30 gr boter, 30 gr bloem, enkele druppels citroensap.

1. De kippenbouillon met de bouquet garni en de ajuin aan de kook brengen. Kruiden met peper en zout. De kippenbillen er in leggen en ongeveer 35 minuten zachtjes laten koken.
2. Het kippengehakt mengen met het ei en de paneermeel. Balletjes vormen. Wat bouillon in een pot doen en de balletjes gaar koken. De balletjes uit de bouillon nemen.
3. De champignons borstelen, in schijfjes snijden en bakken in de boter.
4. De kippenbillen uit de bouillon nemen en het vlees van de beenderen plukken. Het vlees in grove stukken snijden. De bouillon zeven en het bovendrijvend vet verwijderen.
5. Voor de saus, de boter verwarmen en de bloem bijvoegen. Al roerend de bloem lichtjes laten bakken zonder kleuren. Beetje bij beetje de bouillon, de melk en de room al roerend bijgieten. De saus een beetje verfrissen met enkele druppels citroensap. Kruiden met peper en zout. De champignons, de balletjes en het kippenvlees bijvoegen. Al roerend goed verwarmen.
6. De bladerdeeggebakjes opwarmen in de oven.
7. Op een mooi bord een bladerdeegje opvullen met vol au vent. Garneren met een blaadje sla en wat dressing.

Tip : de rest van de bouillon kan men bewaren in de diepvries voor een andere bereiding.

Konijn met rapen, salie en mosterd.

Ingrediënten : 1 in stukken gesneden konijn, 1 bundel rapen, 2 wortels, 2 ajuinen, 1 teentje look, 6 à 8 vastkokende aardappelen, 1 slp fijngesneden salie, 2 slp mosterd, 5 dl bruine fond, peper, zout, boter, olijfolie, tijm, laurier, rozemarijn.

1. De look en de ajuinen pellen.
2. De look fijn snipperen.
3. De ajuin grof snipperen.
4. De tijm, laurier en rozemarijn tot een tuiltje samenbinden.
5. De salie en de mosterd samen mengen.
6. De wortelen, rapen en aardappelen schillen.
7. Al de groenten in niet te grote stukken snijden.
8. Klontje boter en 1 slp olijfolie laten bruin worden in een sauteerpot en de stukken konijn aan alle kanten mooi bruin bakken. Kruiden met peper en zout. Uit de pot nemen en de stukken konijn inwrijven met het mosterdmengsel.
9. In dezelfde pot een nieuw klontje boter en wat olijfolie doen en warmen. Al de groenten aan bakken. Uit de pot nemen.
10. De stukken konijn terug in de pot doen, kruidentuiltje bijdoen, de fond bijgieten. Aan de kook laten komen en op zacht vuur 20 minuten laten garen. Al de groenten bijvoegen en nog eens 20 à 25 minuten garen.
11. Op een bord wat gemengde groenten met daarop een stuk konijn en wat saus schikken.