Overzicht van de fruit en groentengerechten A/P

Asperges

Asperges met eieren Benedict en pancetta.

Asperges met Sint-Jakobsvruchten.

Asperges met wijtingfilet en kervelmousseline.

Duin asperges met gerookte zalm en peterseliesaus.

Aubergine

Gevulde aubergine met Griekse pasta en butternut.

Bloemkool

Bloemkoolcurry met Bosto parelcouscous.

Gebakken bloemkool met oregano en kurkuma.

Butternut

Butternut puree.

Courgette

Gegratineerde courgette rolletjes met zongedroogde tomaten.

Gratin van courgette

Pesto van courgette.

Erwtjes

Erwtjes met spek, zilveruitjes en munt.

Gemengde groenten

Gegratineerde schotel me zoete aardappel, rapen en wortelen.

Pannetje spruiten met champignons.

Groene kool

Groene kool met Breydel spek.

Groene kool met gele raapjes en gerookt spek.

Komkommer

Komkommersalade met radijs. 

Porto bellos

Porto bellos gevuld met champignons.

 

 

Asperges met eieren Benedict en pancetta.

Ingrediënten 2 pers. : 2 eieren, 1 lt water, 2 dl azijn, 8 asperges, 6 dunne sneden pancetta.

Voor de saus : 100 gr boter, 2 dooiers, 1,5 slp witte wijn, 1,5 slp water, 1 klp mosterd, peper, zout, ½ citroen.

1. Asperges spoelen, schillen en gaar stomen of koken.
2. Oven warmen op 180°. Plakjes pancetta op bakpapier in de oven bakken gedurende 10 à 12 minuten.
3. Saus : boter smelten, witte bovenste schuim verwijderen. Dooiers in een pot doen samen met de witte wijn en het water. Goed loskloppen. Pot op klein vuur zetten en schuimig kloppen. Goed de zijkanten meenemen. Het vuur uitzetten wanneer men een mooie vaste schuimige massa heeft en voor de eieren beginnen te stollen. De gesmolten boter voorzichtig bij de saus gieten al kloppend. Op smaak brengen met peper, zout, citroensap en mosterd.
4. Eieren : Eieren breken en elk in een apart kommetje doen. Water en azijn koken. Maak met een lepel een draaikolk in de pot. De eieren voorzichtig in het water glijden en 3 a 4 minuten pocheren. Met een schuimspaan uit het water halen en op een propere doek uitlekken.
5. Op een bord de asperges schikken met daarop een gepocheerd ei. Wat saus over het ei doen en garneren met de pancetta.

Asperges met Sint-Jakobsvruchten.

Ingrediënten voor 2 personen : 10 Sint-jakobsvruchten + 1 klontje boter, 8 asperges +1 klontje boter, crumble van parmezaan

Voor de puree : 500 gr aardappelen (bintjes), klontje boter, melk, 1 bussel bladpeterselie, zout en peper.
Voor de mousseline saus : 2 dooiers, citroensap, 120 gr boter, 75 ml kookvocht van de asperges, zout, peper.

Voor de crumble van parmezaan : zie recept www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2019 Allerhande

1. De bladpeterselie wassen en de harde steeltjes verwijderen. In kokend water gedurende 4 minuten laten blancheren. Afgieten en direct in ijskoud water dompelen. Afgieten en in de blender mixen.
2. De aardappelen wassen, schillen en gaar koken. Pureren, mengen met klontje boter en melk tot men een hele gladde puree heeft. De gemixte peterselie onder mengen. Kruiden met peper en zout.
3. Asperges wassen en schillen, het harde onderste gedeelte verwijderen. Laten garen gedurende 7 à 8 minuten in een bodempje water met een klontje boter. Van het kookvocht neemt men 75 ml en men zet dit apart.
4. Voor de saus smelt men de boter, klopt men de dooiers met het kookvocht van de asperges op zacht vuur tot men een mooie schuimige massa heeft en nu giet men voorzichtig al kloppend de boter bij. Kruiden met zout en peper en citroensap.
5. Klontje boter smelten en wanneer die schuimig is legt men er de Sint-jakobsvruchten in. Men kleurt ze vlug aan beide kanten aan. Kruiden met peper en zout.
6. Op een bord schikt men aan de ene kant de asperges met een beetje saus. Strooi er wat crumble van parmezaan over. Aan de andere kant van het bord de peterselie puree met de Sint-jakobsvruchten.

Asperges met wijtingfilet en kervelmousseline.

Ingrediënten voor 2 pers. : 8 asperges, 2 wijtingfilets van 75 gr, 3 dooiers, 150 gr boter, 1 dl room licht opgeklopt , 20 gr kervel, olijfolie, peper en zout, citroensap.

1. De asperges schillen en het harde gedeelte onderaan verwijderen. Stoom of kook de asperges gaar.
2. Snij de kervel heel fijn. Een beetje apart houden voor de garnering.
3. Bereid de mousseline. Smelt de boter. Klop de dooiers op met een beetje water op heel zacht vuur tot een mooie massa. Van het vuur nu voorzichtig al kloppend de gesmolten boter bij gieten. Het witte gedeelte van de boter doet men er niet bij. Roer er nu de kervel en de room door. Kruid met peper en zout en wat citroensap.
4. Bak de wijtingfilet in olijfolie. Kruid met peper en zout.
5. Schik op het bord de asperges. Leg er een wijtingfilet op en garneer met een beetje saus en kervel.

Lekker met andere soorten vis of garnalen, Sint-Jakobsvruchten.

Duin asperges met gerookte zalm en peterseliesaus.

Ingrediënten voor 2 pers. : 6 duinasperges, 2 grote sneden gerookte zalm, 2 dl asperge of groentebouillon, 15 gr bloem, 20 gr boter, 50 cl room, 1 handvol bladpeterselie, citroensap, zout, peper.

Garnering : enkele verse blaadjes bladpeterselie.

1. De asperges wassen en schillen. Gaar koken of stomen.
2. De bladpeterselie in kokend water 1 minuut blancheren. Direct spoelen onder ijskoud water. Fijn mixen in de blender met een beetje bouillon.
3. De boter smelten, bloem in 1 maal bijvoegen en goed roeren, en eventjes bakken maar niet laten kleuren. Al roerend de bouillon bijvoegen. De saus nog eventjes laten koken en nu de room, citroensap en de peterselie bijvoegen. Niet meer laten koken.
4. De asperges nog even opwarmen in een klontje boter. Op een bord schikken, een beetje saus over gieten en de gerookte zalm er over drapperen. Garneren met een blaadje bladpeterselie.

Gevulde aubergine met Griekse pasta en butternut.

Ingrediënten voor 2 aubergines : 2 aubergines, 2 wortels, 1 tomaat, 250 gr butternut, 1 klp oregano, feta, 1 sjalot, 150 gr Griekse pasta, 1 slp gehakte peterselie, 1 klp kurkuma, peper, zout, olijfolie, 1 teentje look, sechuan peper (facultatief)

1. Schil de wortels en de butternut. Snij in kleine blokjes.
2. Pel de look en de sjalot en snipper fijn.
3. Kook de pasta zoals vermeld op de verpakking. Giet af en spoel met koud water.
4. Emondeer de tomaat, pel ze, snij ze in 4 , verwijder de zaadjes en snij het vruchtvlees in niet te kleine blokjes.
5. Verwarm de oven op 180°.
6. Snij de aubergine in de lengte in 2. Haal het vruchtvlees er uit en snij het in blokjes. Blancheer de uitgeholde aubergines 3 minuten in kokend zoutwater.
7. Bak de sjalot, look,wortel, butternut en aubergine in olijfolie. Kruid met kurkuma, peterselie, oregano, peper, zout en sechuan peper. Laat dit een 6 tal minuten stoven. Voeg er nu de pasta bij en goed mengen.
8. Vul de aubergine met dit mengsel en verkruimel er feta over. Wrijf een ovenschotel in met olijfolie en plaats er de aubergines in. Besprenkel ze met olijfolie en doe de schotel 25 minuten in de oven.

Lekker met lamsvlees.

Bloemkoolcurry met Bosto parelcouscous.

Ingrediënten : 1 kleine bloemkool, 1 rode paprika, 1 tomaat, 2 dl kokosmelk, 1 kleine rode ui,

1 teentje look, 15 gr gember, 1 mespunt kurkuma, ½ klp komijn, 1 mespunt gedroogde chili, 1 mespunt gerookte paprika, ½ à 1 klp gele currypasta, 1 slp olijfolie

1. De look en de rode ui pellen en fijn snipperen.
2. De rode paprika schillen en in repen snijden.
3. De bloemkool verdelen in roosjes. Spoelen.
4. Gember fijnsnipperen.
5. Het vel van de tomaat verwijderen en in 8 partjes snijden.
6. Olijfolie warmen en de ui, gember en look fruiten. Komijn, kurkuma, chili, paprika en currypasta toevoegen. Eventjes laten meebakken. Nu de bloemkool en de paprikareepjes bijvoegen en de kokosmelk er bij gieten. Voeg er ook nog een scheutje water bij. Kruiden met peper en zout. Laat dit 15 minuten pruttelen.
7. Nu de tomatenstukjes bijvoegen en nogmaals 5 minuten laten pruttelen.
8. De parelcouscous koken zoals vermeld op de verpakking.
9. De bloemkoolcurry in een kom doen en in het midden de parelcouscous.

Lekker met kippenwit of vis.

Gebakken bloemkool met oregano en kurkuma.

Ingrediënten voor 2 pers. : 400 gr kleine bloemkoolroosjes, 1 slp olijfolie, handvol verse oregano, ½ klp kurkuma, zout, peper, 2 lente-ui, 50 gr erwtjes (diepvries).

1. Bloemkoolroosjes wassen en krokant koken. Afgieten en spoelen met koud water.
2. Erwtjes 2 minute blancheren en spoelen onder ijskoud water.
3. De lente-ui wassen en grof snijden.
4. De oregano blaadjes van de stelen plukken en wassen en op keukenpapier laten uitlekken.
5. De olijfolie in een wokpan warmen, lente-ui bijvoegen kruiden met peper, zout en kurkuma. Bloemkool in de pot doen en goed roeren, ongeveer een 8 minuten laten bakken op hoog vuur al roerend. Indien nodig nog een beetje olijfolie bijvoegen. Erwtjes en oregano bijdoen en nogmaals 4 à 5 minuten bakken.

Butternut puree.

Ingrediënten : 1 butternut, 2 grote aardappelen, 1 lt groentenbouillon, kruidentuiltje (tijm, laurier, rozemarijn), 1 teentje look, 1 ui, klontje boter, 1 slp room, ½ klp komijn, ½ klp kurkuma, peper, zout.

1. Ui en look pellen en fijn snipperen.
2. Butternut schillen en in niet te kleine stukken snijden.
3. Aardappels schillen en in niet te kleine stukken snijden.
4. Look en ui fruiten in een beetje boter. De pompoen bijvoegen en eventjes meefruiten. Groentenbouillon bijgieten tot de pompoen juist onder staat. Kruidentuiltje bijvoegen. 15 à 20 minuten zachtjes laten koken. De butternut moet goed zacht zijn. Met een schuimspaan de butternut in de blender doen en mixen. Klontje boter, room, kurkuma, komijn, peper en zout bijdoen en nog even mixen. Proeven en indien nodig bijkruiden. De butternut moet zalfachtig zijn. De overblijvende bouillon kan men in de soep gebruiken.
5. De aardappelen opzetten met de rest van de bouillon. Gaar koken. Afgieten en fijn stampen. Kruiden met peper en zout.
6. De butternutpuree met de aardappelpuree mengen.

Gegratineerde courgette rolletjes met zongedroogde tomaten.

Ingrediënten voor 10 stuks : 2 grote courgettes, tijm, laurier, rozemarijn, 1 teentje look, 2 slp geraspte keuken mozzarella, 2 slp in blokjes gesneden zongedroogde tomaten, 10 blaadjes basilicum, 2 slp geraspte parmezaan, olijfolie, grof zeezout.

1. Snij in de lengte uit het midden van iedere courgette 5 mooie sneden van 5 mm.
2. De rest van de courgette in blokjes snijden.
3. Verwarm in een sauteuse een flinke hoeveelheid olijfolie en frituur er de sneden courgette in. Haal ze uit de olijfolie en leg ze op keukenpapier. Bestrooi ze met grof zout en leg er keukenpapier op. Laat dit afkoelen.
4. Pel en snipper de look.
5. Maak een kruidentuiltje met de tijm, laurier en rozemarijn. Verwarm een klein beetje olijfolie en bak er de blokjes courgette in met het kruidentuiltje en de look. Laat afkoelen en mix glad in de blender met de basilicum. Kruid met peper en zout.
6. Meng de zongedroogde tomaat en de mozzarella bij de gemixte courgette. 
7. Verwarm de oven op 175°.
8. Neem de sneden courgette en smeer daar de courgettepuree op. Maak daar rolletjes van.
9. Schik de rolletjes in een met olijfolie ingesmeerde ovenschotel en strooi er parmezaan over. 
10. Zet de schotel 10 à 15 minuten in de oven en 3 à 4 minuten onder de grill.

Pannetje spruiten met champignons.

Ingrediënten 2 pers. : 250 gr kastanje champignons, 20 tal spruiten, 4 sneetjes gerookt spek, 1 sjalot, 1 teentje look, klontje boter, peper, zout.

1. De sjalot en de look pellen en fijn snipperen.
2. Het gerookt spek in reepjes snijden.
3. De buitenste beschadigde bladeren van de spruitjes verwijderen. Spoelen en in kokend zoutwater 10 à 12 minuten koken. Afgieten en direct onder koud water spoelen.
4. De champignons borstelen en in schijfjes snijden.
5. Klontje boter licht laten kleuren en de sjalot met de look fruiten, na 1 minuut de champignons en het spek toevoegen. Goed laten bakken. Als de champignons gaar zijn de spruiten bijvoegen. Goed mengen en kruiden met peper en zout.

Gratin van courgette.

Ingrediënten voor 3 à 4 pers. : voor de gratin : 550 gr courgette, 550 gr bloemige aardappelen, 2 slp gehakte zuiderse kruiden (tijm, rozemarijn, oregano, marjolein enz…), 1 teentje look, 2,5 dl room, 1 dl melk, peper, zout, 60 gr geraspte emmentaler.

1. De aardappelen wassen, schillen, in schijfjes snijden.
2. De courgette wassen, topjes verwijderen en in schijfjes snijden.
3. De look pellen en pletten.
4. De room en de melk mengen met de look, peper en zout.
5. Verwarm de oven op 170°.
6. Wrijf een ovenvaste schotel in met boter en doe de helft van de aardappelen er dakpansgewijs in. Strooi er een beetje kruiden op. Nu de helft van de courgetteschijfjes er op leggen en nogmaals bestrooien met de kruiden. 
7. Herhaal dit nog een keer.
8. Giet er nu het roommengsel op en strooi er de geraspte emmentaler op.
9. Plaats de schotel 50 à 60 minuten in de oven.

Pesto van courgette.

Ingrediënten : 800 gr courgette, 60 gr parmezaan, 80 gr pijnboompitten, 20 basilicumblaadjes, 1 handvol rucola, 1 teentje look, 1 slp citroensap, 50 gr roomkaas, peper, zout, olijfolie.

1. De look pellen en grof snijden.
2. De courgette wassen, toppen verwijderen, in de lengte in 4 snijden, zaadjes verwijderen en in blokjes snijden.
3. Olijfolie warmen en de courgette met de look bakken gedurende 6 à 7 minuten. Laten afkoelen.
4. De parmezaan in kleine stukjes snijden.
5. De rucola wassen.
6. De pijnboompitten roosteren in een anti-kleefpan. Laten afkoelen.
7. In de blender de courgette mixen, nu de basilicum, rucola, parmezaan, pijnboompitten, citroensap, roomkaas, peper, zout en 2 slp olijfolie bijvoegen. Dit nu heel glad mixen. Indien nodig nog wat olijfolie bijvoegen.

Men kan dit in porties doen en invriezen.

Erwtjes met spek, zilveruitjes en munt.

Ingrediënten voor 2 pers. : 400 gr erwtjes (diepvries), 100 gr spekblokjes, 12 zilveruitjes, 1 dl groentenbouillon, 1 takje munt, zout, peper, boter.

1. Smelt boter en bak de spekblokjes mooi bruin. Haal ze uit de pan en bak in hetzelfde vet de zilveruitjes.
2. Blancheer de erwtjes 2 minuten in kokend zoutwater, giet af en spoel direct met ijskoud water.
3. Smelt een klontje boter, voeg de erwtjes toe en de zilveruitjes. Kruid met peper en zout en munt. Laat 1 à 2 minuutjes sudderen en giet de kokende bouillon er bij. Laat dit nu nog 5 minuten op zacht vuur verder garen. Voeg de spekblokjes toe en indien nodig bijkruiden met zout en peper.

Gegratineerde schotel me zoete aardappel, rapen en wortelen.

Ingrediënten : 3 wortels, 2 zoete aardappelen, 1 bussel rapen, 1 rode ui, 1 teentje look, 100 gr gemalen emmentaler, klontje boter, 1,5 dl room, snuifje currypoeder, snuifje kurkuma, peper, zout.

1. De wortelen, rapen en aardappelen schillen. In blokjes snijden van 1 cm en alle 3 apart in kokend zoutwater garen. Afgieten.
2. De look en de rode ui pellen en fijn snipperen.
3. Klontje boter warmen, ui en look fruiten, groenten erbij doen, room bijgieten en opwarmen. Kruiden met peper, zout, curry en kurkuma. Eventjes met de stamper er door gaan. Het moeten wel nog stukken groenten zijn.
4. Oven verwarmen op stand grill.
5. Een ovenvaste schotel inwrijven met gesmolten boter. Groenten in de schotel doen en de kaas er over strooien.
6. De schotel in de oven plaatsen niet te dicht bij de grill zodanig dat men een mooi lichtbruin korstje bekomt.

 

Groene kool met Breydel spek.

Ingrediënten : 1 groene kool, 200 gr Breydel spek, 1 sjalot, klontje boter, peper, zout, karwij poeder of nootmuskaat.

1. De donkere bladeren en harde nerven van de groene kool verwijderen. De bladeren in reepjes van 0,5 cm snijden. Spoelen en laten uitlekken.
2. Het Breydel spek in fijne reepjes snijden.
3. De reepjes groene kool in kokend zoutwater 7 à 9 minuten koken. Afgieten en spoelen met koud water.
4. Klontje boter bruin laten worden, sjalot en spek bakken. Uitgelekte groene kool bijvoegen. Kruiden met peper, zout en karwij poeder. 5 à 6 minuten laten stoven.

 

Groene kool met gele raapjes en gerookt spek.

Ingrediënten voor 2 à 3 pers. : 600 gr aardappelen, 2 gele rapen, ½ groene kool, 200 gr gerookte spekjes, 1 kleine ui, 1 teentje look, klontje boter, peper, zout.

1. De aardappelen schillen, wassen en in blokjes snijden. Gaar koken, afgieten.
2. De raapjes schillen en in blokjes snijden. In kokend zoutwater garen. Afgieten.
3. De donkerste bladeren en de harde nerven van de kool verwijderen. De bladeren wassen en in fijne reepjes snijden. In kokend zoutwater garen en direct spoelen in koud water.
4. De spekjes bakken in boter.
5. De ui en de look pellen en fijn snipperen.
6. Klontje boter smelten, ui en look fruiten. Al de andere groenten bijvoegen alsook de spekjes. Kruiden met peper en zout. 5-tal minuten opwarmen.

 

Komkommersalade met radijs.

Ingrediënten : 1 komkommer, ½ bot radijzen, 1 slp mayonaise, 1 ½ slp natuur Griekse yoghurt, sap van1/4 citroen, 1 kleine rode ui, 1 handvol platte peterselie.

1. De komkommer schillen. In de lengte met behulp van een dunschiller of een japanse mandoline de komkommer in dunne repen tot aan de zaadjes snijden. Nu de zaadjes uithalen en de andere helt in halve dunne ringen snijden.
2. De radijzen van het loof doen, wassen en in dunne ringen snijden. Een 3-tal in 4 snijden en apart houden voor de garnering.
3. De peterselie fijn snijden.
4. De rode ui pellen, in hele dunne ringen snijden.
5. De mayonaise mengen met de yoghurt, de peterselie en het citroensap. Bijkruiden met peper en zout.
6. De komkommer ringen, de radijzen en de rode ui mengen. Het mayonaise mengsel er door roeren. Dit in een schotel doen en garneren met de repen komkommer en de overgebleven radijzen.

Porto bellos gevuld met champignons.

Porto bellos gevuld met champignons.

Ingrediënten voor 3 stuks : 3 porto bellos, 250 gr champignons, 75 gr geraspte emmentaler, 1 klp gehakte dragon, 20 cl room, boter.

1. De champignons borstelen en in schijfjes snijden.
2. Boter warmen en de porto bellos aanbakken aan beide kanten. Kruiden met peper en zout.
3. De porto bellos in een beboterde ovenvaste schaal schikken.
4. De champignons schijfjes in boter bakken. Kruiden met peper en zout. Room bijgieten en laten inkoken. De dragon er onder mengen.
5. Oven verwarmen op 180°.
6. De porto bellos opvullen met de champignonschijfjes en bestrooien met de geraspte emmentaler.
7. De schotel gedurende 10 minuten in de oven plaatsen en nu nog een 2 tal minuten onder de grill.
8. Als de porto bellos mooi lichtbruin gegratineerd zijn uit de oven nemen.

Lekker met een steak.