Overzicht van groenten Q-Z

Schorseneren

Schorseneren met Fourme d’Ambert saus.

Tomaten

Gekonfijte tomaten

Passata

Witte bonen

Witte bonen met tomaten en salie.

Witte kool

Witte kool rolletje met rijst.

Witte kool salade.

 

Schorseneren met Fourme d’Ambert saus.

Ingrediënten 2 pers. : 400 gr schorseneren, tijm, laurier, 50 gr spek, 30 gr boter, 30 gr bloem, 3 dl melk, zout, peper, 120 gr Fourme d’Ambert, 2,5 dl groentenbouillon.

1. Eerst en vooral kan men kiezen voor verse schorseneren maar diepvries is een heel goed alternatief.
2. De tijm en laurier samenbinden en samen met de bouillon opwarmen. De schorseneren in de bouillon doen tot ze gaar zijn. Door een zeef gieten en de bouillon opvangen. 2 dl bouillon afmeten.
3. Het spek bakken.
4. De boter warmen, niet kleuren, en de bloem bijvoegen. Eventjes laten bakken en dan beetje bij beetje de melk en de 2 dl bouillon toevoegen tot men een mooie gladde saus heeft. De kaas in kleine blokjes gesneden in de saus laten smelten. Nu het spek en de schorseneren toevoegen en goed mengen. Bijkruiden met peper en zout. Indien nodig nog eventjes terug opwarmen. Niet laten koken.

Lekker met een stukje gebraden varkensvlees.

Gekonfijte tomaten

Ingrediënten : 4 tomaten, peper, zout, 6 takjes tijm, 6 takjes rozemarijn, olijfolie.

1. De tomaten monderen. Pellen, in 4 snijden, zaadjes uithalen.
2. Een ovenvaste schotel inwrijven met olijfolie. 
3. Oven verwarmen op 105°.
4. De tomatenpartjes er op verdelen. Kruiden met peper en zout. De tijm en rozemarijntakjes er op verdelen en besprenkelen met olijfolie.
5. De schotel 1 uur en 30 minuten in de oven plaatsen.

Lekker bij een slaatje

Passata.

Ingrediënten : 1 kg tomaten, 1 grote ui, 1 teentje look, olijfolie, laurier, tijm, rozemarijn, gedroogde oregano of verse, peper, zout.

1. De tomaten wassen en in stukken snijden.
2. De look en de ajuin pellen en grof versnijden.
3. Kruidentuiltje maken van de laurier, tijm en rozemarijn.
4. Olijfolie warmen en de ui en look fruiten met het kruidentuiltje. Tomaten bijvoegen alsook de oregano. Kruiden met peper en zout.
5. Dit mag gerust op zacht vuur 45 à 50 minuten pruttelen. Indien nodig een klein beetje water bijvoegen.
6. Dit dan door de passe-vite draaien.
7. Men kan dit in flessen bewaren of in de diepvries.

Tip :
Ik bewaar altijd het binnenste van de tomaten in de diepvries en wanneer ik er een hoeveelheid van heb meng ik dat met wat hele tomaten en maak daar dan passata van.
Best dit maken in de zomer wanneer de tomaten heel voordelig in prijs en goed van smaak zijn

Witte bonen met tomaten en salie.

Ingrediënten voor 2 personen : 1 blik van 400 gr witte bonen, 200 gr gepelde tomatenstukjes, 1 kleine ajuin, 1 dikke snede van 50 gr gerookt spek, 10 blaadjes salie enkele voor de garnering, 4 takjes verse tijm, 1 teentje look, 1 klp tomatenpuree, zout, peper, olijfolie, klontje boter.

1. Het spek in reepjes snijden.
2. De salie wassen en fijn snijden.
3. De look en de ajuin pellen en fijn snipperen.
4. Boter met olijfolie warmen. Het spek bakken, look en ajuin bijvoegen en eventjes laten fruiten. Tomatenpuree er bij roeren. Even laten bakken en de tomatenstukjes er bij doen. Kruiden met peper en zout. Wat water bijvoegen.
5. De bonen bij de tomaten doen en een 5 tal minuten laten sudderen. Indien nodig nog wat water bijgieten.
6. De salie er onder mengen.

Opdienen in een schotel en garneren met enkele blaadjes salie.

Witte kool rolletje met rijst.

Ingrediënten voor 6 rolletjes : 1witte kool, 75 gr rijst, 1 kleine ui, 1 teentje look, 1 dl passata (zelfgemaakt of kant en klaar aankopen), snuifje komijn, olijfolie, peper, zout.

Bechamel saus : 20 gr boter, 20 gr bloem, 2 dl melk, nootmuskaat, peper, zout, geraspte emmental of gruyère.

Recept passata : www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2019 groenten

1. De rijst koken zoals vermeld op de verpakking.
2. 12 grote bladeren van de kool afnemen, wassen en in kokend zoutwater gedurende 10 minuten blancheren. In koud water onderdompelen en het harde middengedeelte wegsnijden.
3. Van de rest van de witte kool 1/3 nemen en, in fijne reepjes snijden. In kokend zoutwater 7 à 8 minuten garen. Afgieten, met koud water spoelen en laten uitlekken.
4. De ui en de look pellen en fijn snipperen. Fruiten in olijfolie, rijst, fijngesneden witte kool en passata bijvoegen. Kruiden met komijn, peper en zout. Goed mengen.
5. Telkens 2 bladeren witte kool op mekaar leggen en de rijstmengeling verdelen over de bladeren. Voorzichtig oprollen.
6. Oven voorverwarmen op 180°.
7. Bechamel maken.
8. De rolletjes in een ovenvaste met boter ingevette schotel leggen. Overgieten met de bechamel saus en bestrooien met de gruyère kaas.
9. Gedurende 20 à 25 minuten in de oven plaatsen tot men een mooi goudbruin korstje heeft.

Lekker met lamsvlees

Witte kool salade.

Ingrediënten voor 3 à 4 pers. : ½ witte kool, 1 grote wortel, ½ kleine rode ui, 1 appel, 1 handvol veldsla, 3 slp mayonaise, 1 slp Griekse yoghurt, ½ klp kerriepoeder, peper, zout.

1. Het buitenste blad van de kool verwijderen. De kool wassen en de dikke nerven verwijderen. De kool raspen.
2. De wortel en de appel schillen en raspen.
3. De ui pellen en fijn snipperen.
4. De veldsla wassen.
5. De mayonaise mengen met de yoghurt en de kerrie. Bijkruiden met peper en zout.
6. Al de groenten mengen en de mayonaise er onder roeren. De salade garneren met de apart gehouden blaadjes veldsla.