Overzicht van de aardappelgerechten

Aardappel en appel kroketten.

Aardappel-appelstoemp.

Aardappelgratin met Chaource.

Aardappel lasagne met prei en bloemkoolsaus.

Aardappelen met broccoli en champignons.

Aardappel met champignons en Breydelspek

Gepofte aardappel met kruiden.

Gratin dauphinois met gele rapen.

Hasselback aardappelen met spek.

Krielaardappelen in zoutkorst.

Lauwe aardappel-aspergesalade met pesto.

Smeltende aardappelen.

Stamppot met andijvie en Breydelspek;

Stoemp van warmoes (snijbiet) en bloedzurkel.

Aardappel en appel kroketten.

Ingrediënten : 500 gr aardappelen, 500 gr appelen, 2 eieren, zout, peper, nootmuskaat, bloem, paneermeel.

1. Aardappelen en de appelen wassen en schillen.
2. De aardappelen in stukken snijden, gaar koken, afgieten en goed laten uitdrogen. De aardappelen fijnstampen en mengen met de 2 dooiers. Kruiden met zout, peper en nootmuskaat.
3. De appelen in kleine stukken snijden en tot moes koken, zo droog mogelijk. Fijnstampen, er mogen nog kleine stukjes inzitten.
4. De aardappel puree mengen met de appelmoes. Deze bereiding laten afkoelen en kroketten mee vormen.
5. De kroketten eerst in bloem, dan in opgeklopt eiwit en dan in paneermeel wentelen.
6. De kroketten bakken in frituurvet van 170°.

Lekker met bloedworst.

Aardappel-appelstoemp.

Ingrediënten voor 2 pers. : 500 gr aardappelen, 500 gr Jonagored appelen, kruidentuiltje (tijm, laurier, rozemarijn), 1 ui, boter.

1. Aardappelen schillen, in stukken snijden, gaar koken in zout water. Afgieten, terug in de pot doen, aardappelen drogen en grof stampen.
2. De ui schillen en fijn snipperen.
3. De appelen schillen, klokhuis uithalen en in blokjes snijden.
4. Klontje boter smelten, de ui fruiten, appelblokjes en kruidentuiltje bijvoegen. De appelen 20 à 25 minuten op zacht vuur laten garen. Nazien en indien nodig een beetje water bijgieten.
5. De appelen bij de aardappelen doen en met de stamper mengen. Het moet niet te fijn zijn. Er mogen gerust brokjes inzitten.
6. Op smaak brengen met peper.

Lekker met worst, bloedworst of witte pens.

Aardappelgratin met Chaource.

Ingrediënten voor 2 pers. : 600 gr aardappelen (bintjes), 150 gr Chaource, 1 teentje look, 1 kleine ajuin, 1 dl witte wijn, 2 dl room, olijfolie.

1. De aardappelen schillen en in plakken van 7 mm snijden. Deze 10 minuten koken en afgieten.
2. De ajuin en de look pellen. De ajuin in fijne ringen snijden en de look fijnsnipperen.
3. De kaas is dunne plakken snijden.
4. Olijfolie warmen en de ajuin en de look lichtjes fruiten, niet kleuren. Blussen met de witte wijn en voor de helft inkoken. Dan de room bijgieten en van het vuur zetten.
5. Oven verwarmen op 160°.
6. Een ovenvaste schotel invetten met olijfolie. De helft van de aardappelen erin schikken, daarop de ½ van de Chaource en de ½ van het roommengsel, dit nog 1 keer herhalen.
7. De schotel 30 à 35 minuten in de oven plaatsen. Indien nodig nog een paar minuten onder de grill om een mooi korstje te krijgen.

De Chaource kaas komt uit de streek van de Champagne.

Aardappel lasagne met prei en bloemkoolsaus.

Ingrediënten voor 3 à 4 pers. : 3 preiwitten, 700 grs aardappelen, enkele takjes verse oregano, 50 gr gemalen emmentaler, olijfolie, 1 klp gedroogde tijm, rozemarijn, piment d’Espelette.

Voor de bloemkoolsaus : 400 gr bloemkoolroosjes, 1 teentje look, 3 dl melk, 30 gr geraspte parmezaan, nootmuskaat.

1. Aardappelen schillen en in schijfjes van 3 à 4 mm snijden. In een schotel schikken met tussen iedere laag wat olijfolie, tijm, peper en zout. Het teentje look er op leggen en gaar stomen.
2. De prei wassen, buitenste blad verwijderen, in de lengte in 2 snijden en in stukjes van 5 cm snijden. In schotel plaatsen, Kruiden met peper en zout en gaar stomen.
3. De bloemkoolroosjes gaar koken in licht gezouten water en afgieten.
4. Oven verwarmen op 180°.
5. De bloemkool mixen met de melk, de parmezaan, de look, snuifje piment d’Espelette, nootmuskaat en zout in de blender.
6. Ovenschotel invetten met olijfolie. Laag aardappelschijfjes, laag prei, beetje oreganoblaadjes en bloemkoolsaus, dit nog 1 x herhalen en eindigen met aardappelschijfjes. Bestrooien met emmentaler.
7. De schotel gedurende 15 à 20 minuten in de oven en dan 2 minuten op grillstand tot men een mooi korstje heeft.

Lekker met hamburger en spiegelei

Aardappelen met broccoli en champignons.

Ingrediënten voor 2 pers. : 500 gr vastkokende aardappelen, 1 broccoli, 150 gr champignons, 1 rode ui, 1 teentje look, Provençaalse kruiden, olijfolie, peper, zout.

1. Schil de aardappelen, spoel ze en snij ze in niet te grote stukken.
2. Haal de roosjes van de broccoli en spoel ze.
3. Pel de rode ui en snij in dunne ringen.
4. Borstel en snij de champignons in stukken.
5. Pel de look en snipper fijn.
6. Verwarm de oven op 180°.
7. Neem een ovenvaste schaal. Besprenkel hem met olijfolie. Doe de aardappelen, broccoli, champignons, de look en ui in de schotel. Kruid met peper, zout en Provençaalse kruiden. Besprenkel dit met olijfolie en meng alles goed.
8. Zet de ovenschotel gedurende 35 à 40 minuten in de oven. Om de 15 minuten eventjes in roeren.

Lekker met een stukje gebraden vlees of worsten.

Aardappel met champignons en Breydelspek

Ingrediënten voor 4 aardappelen : 4 grote bloemige aardappelen, 1 teentje look, 250 gr champignons, 4 dunne sneden Breydel, 1 slp fijngesneden peterselie, olijfolie, grof zeezout, peper, zout

1. Verwarm de oven op 180°.
2. Spoel de aardappelen en droog ze af.
3. Neem 4 stukken aluminiumfolie om de aardappelen in te wikkelen. Leg op ieder blad folie een aardappel, wrijf die in met olijfolie en bestrooi ze met grof zeezout. Wikkel die in de folie en leg de aardappelen in een vuurvaste schotel.
4. Zet de aardappelen gedurende 50 à 60 minuten in de oven naargelang de dikte van de aardappel.
5. Borstel de champignons en snij ze in schijfjes.
6. Pel en snipper de look fijn.
7. Warm een beetje olijfolie en bak de champignons met de look. Kruid met peper en zout en strooi er de peterselie op.
8. Bak de sneetjes Breydelspek krokant.
9. Haal de aardappelen uit de oven. Verwijder de aluminium folie. Snij ze vervolgens in 2 in de lengte maar niet helemaal doormidden snijden, zodanig dat je hem goed kan opvullen.
10. Vul de aardappel met het champignonmengsel en leg er een sneetje Breydelspek op.

Lekker met gebraden gevogelte of vlees.

Gepofte aardappel met kruiden.

Ingrediënten voor 2 pers. :

2 grote of 4 middelgrote aardappelen, 1slp gehakte rozemarijn, 1 slp gehakte tijm, 1 slp gehakte oregano, 1 grote of 2 kleine sjalotten, klontje boter, olijfolie, grof zout.

  1. Oven verwarmen op 190°.

  2. Aardappelen wassen, droogdeppen met keukenpapier. Inwrijven met olijfolie en bestrooien met grof zout. De aardappelen elk afzonderlijk in een aluminiumfolie wikkelen en 45 à 50 minuten in de oven plaatsen.

  3. Sjalot snipperen en fruiten in olijfolie. Na 3 minuten de kruiden bijvoegen, goed mengen en nog 2 tal minuten zachtjes laten stoven.

  4. Na 50 minuten de aardappelen uit de oven nemen, voorzichtig de aluminiumfolie openen, een inkeping maken in de aardappel zonder hem helemaal open te snijden. De kruiden in de inkeping duwen alsook een klontje boter. De aardappel terug dicht duwen en in de folie wikkelen en gedurende nog 10 à 12 minuten in de oven plaatsen.

  5. De aardappelen uit de oven nemen en het foliepapier openen.

Lekker met gegrild vlees en een fris slaatje

Gratin dauphinois met gele rapen.

Ingrediënten : 500 gr gele rapen, 500 gr bloemige aardappelen, 2 dl room, 1 dl melk, peper, zout, tijm, korianderpoeder, boter.

1. De aardappelen en de rapen schillen en spoelen. In schijfjes van 2 à 3 mm snijden.
2. De room met de melk mengen en kruiden met zout, peper, korianderpoeder en geritste tijm.
3. Oven verwarmen op 180°.
4. Een schotel inwrijven met boter en afwisselend, aardappelen en rapen schikken.
5. Het roommengsel er over gieten.
6. De schotel 30 minuten in de oven plaatsen en dan de oven verminderen op 160° en nogmaals 45 à 50 minuten laten garen.
7. Indien de gratin te bruin wordt afdekken met alu folie.

Ingrediënten : 500 gr gele rapen, 500 gr bloemige aardappelen, 2 dl room, 1 dl melk, peper, zout, tijm, korianderpoeder, boter.

1. De aardappelen en de rapen schillen en spoelen. In schijfjes van 2 à 3 mm snijden.
2. De room met de melk mengen en kruiden met zout, peper, korianderpoeder en geritste tijm.
3. Oven verwarmen op 180°.
4. Een schotel inwrijven met boter en afwisselend, aardappelen en rapen schikken.
5. Het roommengsel er over gieten.
6. De schotel 30 minuten in de oven plaatsen en dan de oven verminderen op 160° en nogmaals 45 à 50 minuten laten garen.
7. Indien de gratin te bruin wordt afdekken met alu folie.

Hasselback aardappelen met spek.

Ingrediënten voor 4 personen : 4 aardappelen van ongeveer 160 gr, 6 sneden gerookt spek, 1 slp Provençaalse kruiden, grof zeezout, 120 gr boter.

1) De oven voorverwarmen op 180°.
2) De aardappelen wassen en op ongeveer ½ cm inkepingen maken tot ongeveer op de bodem. De aardappel zeker niet helemaal doorsnijden. Men plaatst de aardappel tussen 2 stelen van een houten lepel en men snijdt de aardappel in daartussen. Zie foto
3) Het spek in stukjes versnijden.
4) De boter smelten met de Provençaalse kruiden.
5) In iedere inkeping een stukje spek doen.
6) De aardappelen in een geboterde ovenvaste schaal leggen en de gesmolten boter over doen.
7) De aardappelen gedurende 60 à 70 minuten in de oven naargelang de grootte van de aardappel.

Krielaardappelen in zoutkorst.

Ingrediënten : 20 krielaardappelen, grof zeezout, 6 takjes rozemarijn, 1 handvol tijmtakjes.

1. De aardappelen goed borstelen en wassen. Droog deppen.
2. De oven voorverwarmen op 175°.
3. In een ovenvaste schotel 1 cm grof zeezout leggen. De helft van de kruiden er over verdelen en daar op de aardappelen schikken. Ze mogen elkaar niet raken.
4. Nu de andere helft van de kruiden op de aardappelen verdelen en bedekken met zeezout. De aardappelen moeten helemaal bedekt zijn.
5. De schotel gedurende 1 uur in de oven plaatsen.
6. De schotel uit de oven nemen en eventjes op de zoutkorst kloppen. De aardappelen uit het zout halen en het zout er af schudden.

Lauwe aardappel-aspergesalade met pesto.

Ingrediënten voor 2 pers. : 8 witte duinasperges, 500 gr krielaardappelen, 2 lente-ui, 1 klp fijn gesneden munt, 1 slp fijn gesneden bladpeterselie, 80 gr pesto, olijfolie, klontje boter, peper en zout.

Recept pesto : www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2017 sauzen

1. Was de krieltjes, kook ze gaar in gezouten water en giet ze af. Pellen, in 2 snijden en besprenkelen met olijfolie.
2. Was en snij de lente-ui in fijne ringen.
3. Was en schil de asperges. Snij ze in stukken van ongeveer 3 cm maar hou de kopjes apart. Blancheer de stukjes, niet de kopjes, een 3 tal minuten.
4. Verwarm klontje boter met 1 slp olijfolie en bak de stukjes asperges nog een 3 tal minuten, doe er nu de lente ui, de krieltjes en de aspergepunten bij. Laat alles nog 1 minuutje bakken en meng er nu van het vuur de munt, peterselie en pesto door.

Lekker met een stukje gebakken vlees of vis.

Smeltende aardappelen.

Ingrediënten voor 2 pers. : 600 gr vastkokende aardappelen, 1 teentje look, 1 kleine stengel lavas, tijm, laurier, rozemarijn, 4 dl groentenbouillon, zout, peper, boter.

1. Aardappelen wassen, schillen en in dikke schijven snijden van 7 à 8 mm.
2. Oven verwarmen op 170°.
3. Een sauteuse goed inboteren. Een klontje boter smelten. De aardappelschijfjes in de sauteuse schikken en de bovenkant inwrijven met gesmolten boter. De sauteuse in de oven plaatsen tot de aardappelen half gaar zijn. Nu bouillon bijgieten tot de aardappelen net niet onder staan. Look, lava, tijm, laurier en rozemarijn bijvoegen. Kruiden met peper en zout. Bedekken met boterpapier en terug in de oven plaatsen tot de aardappelen gaar zijn. Nu terug de bovenkant inwrijven met gesmolten boter en zonder bakpapier nog 6 à 8 minuten garen.

Stamppot met andijvie en Breydelspek;

Ingrediënten : 500 gr bloemige aardappelen, ½ andijvie, 75 gr Breydelspek, 1 teentje look, 1 klp mosterd, 1 dl melk, boter, peper, zout.

1. Het Breydelspek in niet te kleine reepjes snijden
2. De andijvie spoelen, de buitenste harde bladeren verwijderen, alsook het onderstuk. De bladeren in dunne repen snijden, spoelen en goed laten uitlekken.
3. De aardappelen wassen, schillen en in gelijke stukken snijden. Spoelen en gaar koken in zoutwater. Afgieten.
4. De look pellen en persen.
5. De aardappelen terug in de pot doen, stampen met een klontje boter en de melk er onder roeren. Kruiden met peper, zout, nootmuskaat en de mosterd. Goed mengen en de aardappelen goed warm laten worden.
6. De andijvie met de aardappelen goed mengen en terug eventjes opwarmen. Bijkruiden indien nodig.
7. Beetje boter warmen en de look fruiten met het Breydelspek.
8. De stamppot in een mooie kom doen met daarop het Breydelspek.

 

Stoemp van warmoes (snijbiet) en bloedzurkel.

Ingrediënten voor 2 pers. : 30 gr netto warmoes en 30 gr netto bloedzurkel, 550 gr aardappelen, 1 ui, 1 dl melk, tijm, peper, zout, nootmuskaat, klontje boter, 1 klp mosterd.

1. Warmoes en zurkel wassen en in reepjes snijden.
2. De aardappelen schillen, in gelijke stukken snijden, koken in zoutwater en afgieten.
3. Boter smelten, ui, tijm en warmoes bijvoegen, na 3 à 4 minuten de bloedzurkel bijdoen. Kruiden met peper en zout en nog eens 3 minuten stoven.
4. Aardappelen stampen. De gestoofde groenten bijvoegen, de melk bijgieten, boter en mosterd bijdoen en goed mengen.
5. Bijkruiden met peper , zout en nootmuskaat.