Overzicht van de pasta, rijst en quinoa gerechten

Korte Pasta

Pasta caserecce met gerookte zalm, garnalen en bloemkool.

Pasta met gekookte ham en coulis van verse kruiden.

Pasta met varkensmignonette.

Penne, ham en spinazie, saus met Fourme d’Ambert.

Penne met gehakt, prei en kaassaus.

Lasagne

Lasagne met gegrilde courgette.

Lasagne met knolselder en pompoensaus.

Traditionele lasagne met ham.

Spaghetti

Spaghetti met courgettepesto, kerstomaten en garnalen.

Spaghetti met gerookte makreel en kerstomaten.

Spaghetti met kippengehakt, butternut en kruidenkaas.

Spaghetti met venkel, tomaat en gerookte zalm.

Tagliatelle

Tagliatelle met gerookte zalm, champignons en rode paprika.

Tagliatelle met mosselen en cantharellen.

Tagliatelle met scampi, citroensaus, lente-ui en kerstomaten.

Tagliatelle met scampi en gorgonzola.

Rijst

Rijst met groenten in de wok.

Risotto met courgette, paprika en kerstomaten.

Quinoa

 

Pasta caserecce met gerookte zalm, garnalen en bloemkool.

Ingrediënten voor 2 pers. : 200 gr pasta caserecce, 150 gr gerookte zalm, 125 gr grijze garnalen, ½ bloemkool, 75 gr kruidenkaas, 150 ml room, peper, zout, bieslook, Provençaalse kruiden

1. De bloemkool in kleine roosjes verdelen, wassen en goed laten uitlekken.
2. De oven verwarmen op 180°.
3. Een ovenschotel besprenkelen met olijfolie, bloemkool in de schotel doen, kruiden met peper, zout en Provençaalse kruiden en besprenkelen met olijfolie. Goed mengen en gedurende 25 minuten in de oven roosteren.
4. De bieslook fijn snijden.
5. Zoutwater aan de kook brengen en de pasta koken zoals vermeld op de verpakking. Afgieten en wat kookvocht opvangen.
6. Ondertussen in de sauteuse, de kruidenkaas en de bieslook met de room warmen. Kruiden met peper en zout. Mengen met de pasta en indien nodig wat kookvocht van de pasta bijvoegen. Goed opwarmen.
7. De bloemkoolroosjes op de pasta doen, nu van het vuur de zalm en de garnalen erop schikken en garneren met wat bieslook.

 

Pasta met gekookte ham en coulis van verse kruiden.

Ingrediënten voor 2 pers. : 220 gr korte pasta, 300 gr gekookte ham, 4 slp gehakte gemengde kruiden (bvb koriander, salie, oregano, marjolein, platte peterselie, verse tijm, basilicum), ½ citroen, 2 à 3 teentjes look, 75 gr geraspte parmezaan, 1,5 dl olijfolie, 1 rode paprika, peper, zout.

1. De paprika schillen, zaadjes uithalen. De paprika in blokjes snijden en 5 minuten blancheren en afgieten. Laten uitlekken.
2. De pasta koken zoals vermeld op de verpakking. Afgieten en laten uitlekken.
3. De ham in stukjes snijden.
4. Al de kruiden wassen, de blaadjes van de steeltjes halen. Enkele blaadjes apart houden voor de garnering.
5. De look pellen.
6. De look, kruiden, peper, zout, sap van ½ citroen alsook de geraspte zeste van de citroen en de parmezaan in de blender mixen. Olijfolie bijgieten tot men een mooie coulis bekomt.
7. De coulis en de paprika mengen met de pasta.
8. In een anti kleefpan een klein beetje olijfolie warmen en de pasta hierin terug aanbakken tot die goed warm is. ¾ van de ham er onder roeren.
9. De pasta in een diep bord of een pastakom doen en garneren met de overige ham en enkele kruiden blaadjes.

Pasta met varkensmignonette.

Ingrediënten voor 3 à 4 pers. : 500 gr varkens mignonette, 250 gr spirelli pasta, 1 courgette, 1 gele paprika, 1 grote ui, 2 teentjes look, 350 ml passata, zout, peper, gedroogde chili, olijfolie, basilicum.

1. De pasta koken zoals vermeld op de verpakking. Afgieten.
2. De ui en de look pellen. De look fijn pletten en de ui fijn snijden.
3. De paprika pellen en in reepjes snijden.
4. De courgette wassen en in de lengte in 4 snijden, zaadjes verwijderen en de courgette in reepjes snijden.
5. Het vlees in repen snijden.
6. In een wok olijfolie heel warm laten worden en het vlees aan alle kanten kleuren. Het vlees uit de wok nemen. De ui en de look in de wok doen, eventjes laten fruiten, paprika en courgette bijvoegen en dit 10 minuten met een lepel water laten stoven. Vlees, pasta en passata bijvoegen. Kruiden met peper, zout en chili. Dit nog 5 minuten verder laten garen.
7. De pastaschotel garneren met basilicumblaadjes.

Penne, ham en spinazie, saus met Fourme d’Ambert.

Ingrediënten 2 pers. : 220 gr penne, 300 gr ham, 450 gr spinazie, 140 gr Fourme d’Ambert, 70 gr geraspte emmental, 40 gr bloem, 6,5 dl melk, 30 gr boter, peper, zout.

1. De spinazie spoelen, harde nerven weghalen. Zoutwater aan de kook brengen en de spinazie 3 minuten koken. Afgieten, goed uitlekken en fijn snijden.
2. De ham in blokjes snijden.
3. De penne koken. Afgieten.
4. De saus maken : boter smelten en de bloem er bij roeren. Eventjes laten bakken zonder kleuren en de melk beetje bij beetje al roerend bijgieten. Aan de kook brengen. Goed blijven roeren. Van het vuur de kaas in de saus laten smelten. Kruiden met peper en zout.
5. De saus mengen met de spinazie, de ham en de penne.
6. Oven verwarmen op 180°.
7. Het penne mengsel in een ingevette ovenvaste schotel doen, bestrooien met de emmentaler en 15 à 20 minuten in de oven plaatsen. Indien nodig nog eventjes onder de grill plaatsen.

 

Penne met gehakt, prei en kaassaus.

Ingrediënten : 220 gr penne of macaroni, 350 gr kippengehakt of gemengd gehakt, 4 stokken preiwit, 1 sjalot, 1 teentje look, olijfolie, selderijzout, peper, zout, 150 gr geraspte emmentaler, 30 gr bloem, 30 gr boter, 4 dl melk.

1. De penne koken zoals vermeld op de verpakking.
2. De look en de sjalot pellen en fijn snipperen.
3. De buitenste en de groenste bladeren van de prei verwijderen. De prei in de lengte in 2 snijden en spoelen. De prei in reepjes snijden en 5 à 6 minuten in kokend zoutwater garen. Afgieten en laten uitlekken.
4. Scheutje olijfolie warmen, look en sjalot fruiten en het gehakt erbij voegen en tot rul bakken. Kruiden met selderijzout, peper en zout.
5. Boter smelten, bloem bijvoegen en goed roeren. Eventjes laten bakken en dan al roerend de melk bijvoegen. Kruiden met peper en zout en 1 minuut laten doorkoken al roerend om de bloemsmaak te verwijderen.
6. Oven verwarmen op 180°.
7. De penne, prei en gehakt bij de saus voegen en goed mengen.
8. Een ovenvaste schotel inwrijven met olijfolie en het penne mengsel in de schotel gieten. Bestrooien met de geraspte kaas en de schotel 20 à 25 minuten in de oven plaatsen.

Lasagne met gegrilde courgette.

Ingrediënten voor 3 à 4 pers. : 750 gr bolognese saus, lasagnevellen, 100 gr gemalen gruyère kaas, 4 sneden gekookte ham, 1 grote courgette, olijfolie.

Voor de kaassaus : 40 gr boter, 40 gr bloem, 5 dl melk, 125 gr geraspte mozzarella kaas, nootmuskaat, peper, zout.

Recept bolognese saus : www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2017 rubriek pasta/rijst doorscrollen spaghetti met bolognese saus

1. De courgette wassen en in de lengte in repen van 7 à 8 mm snijden. De repen met olijfolie inwrijven en bestrooien met Provençaalse kruiden, peper en zout. Op de hete grill quadrilleren.
2. De kaassaus bereiden : Boter warmen zonder kleuren. De bloem toevoegen en goed mengen. De bloem eventjes laten bakken zonder kleuren en al roerend beetje bij beetje de melk toevoegen. De kaas erin strooien en al roerend laten smelten. Kruiden met zout, peper, nootmuskaat.
3. Oven verwarmen tot 180°.
4. Nu de lasagne opbouwen. Beginnen met de ovenschotel in te wrijven met olijfolie. Eerst een laagje kaassaus, dan lasagnevellen, bolognese saus, courgette, ham, 1 maal herhalen en nu nog eens lasagnevellen, bolognese en eindigen met kaassaus. Bestrooien met de gruyère kaas.
5. De schotel 35 minuten in de oven plaatsen.

Lasagne met knolselder en pompoensaus.

Ingrediënten voor 3 à 4 pers. : 400 gr kippengehakt, 100 gr geraspte emmentaler, 40 gr geraspte parmezaan, 9 lasagnevellen, 1 kleine knolselder.

Voor de saus : 500 gr netto pompoen, 1 handvol verse oreganoblaadjes, 2 wortels, 1 ui, 1 dl room,
7 dl groentenbouillon, olijfolie, peper, zout.

1. Voor de saus : ui pellen en wortels schillen; Pompoen schillen en zaadjes uithalen. Alles in grove stukken snijden. Olijfolie warmen, ui glazig stoven, wortel en pompoen bijvoegen en 5 minuten stoven. Groentenbouillon bijgieten en 20 minuten zachtjes koken. Fijn mixen, room bijgieten, oreganoblaadjes bijvoegen en kruiden met peper en zout. Alles nog eens kort mixen.
2. Knolselder goed spoelen. Schillen en in sneden van ongeveer 3 à 4 mm snijden (dit kan met een elektrische vleesmachine). De knolselder blancheren gedurende 3 minuten. Afgieten en spoelen onder koud water.
3. Olijfolie warmen, kippengehakt in een anti-kleefpan rul bakken. Kruiden met peper en zout.
4. Oven verwarmen op 170°.
5. Neem een ovenvaste schotel en giet er wat pompoensaus in. Bedek met 3 lasagnevellen, gehakt, knolselder, terug saus, lasagnevellen, gehakt, knolselder en nogmaals saus, lasagnevellen, gehakt, knolselder en eindigen met saus.
6. Bestrooien met de geraspte emmentaler.
7. In de oven, plaatsen gedurende 25 à 30 minuten.

Traditionele lasagne met ham.

Ingrediënten : 12 lasagnevellen, 4 sneden ham, 100 gr geraspte emmentaler.

Voor de bechamel : 35 gr boter, 35 gr bloem, 4,5 dl melk, peper, zout, nootmuskaat.
Bolognese saus : 650 gr (zie recept www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2017 rubriek pasta/rijst

1. De bolognese bereiden zoals vermeld in het recept.
2. De bechamel : boter warmen en bloem bijvoegen. Goed mengen en eventjes bakken zonder kleuren. Al roerend de melk bijvoegen, en eventjes laten doorkoken. Kruiden met zout, peper, nootmuskaat.
3. Oven verwarmen op 170°.
4. De lasagne samenstellen : in een ovenvaste schaal een dun laagje bechamelsaus, daarop lasagnevellen, bolognesaus, ham, bechamelsaus, lasagnevellen, bolognesesaus, ham en nogmaals bechamelsaus, lasagnevellen, bolognese, ham en eindigen met bechamelsaus. Bestrooien met de geraspte kaas.
5. Schotel 40 à 50 minuten in de oven plaatsen.

Spaghetti met courgettepesto, kerstomaten en garnalen.

Ingrediënten voor 2 pers. : 220 gr spaghetti, 300 gr courgettepesto, 200 gr garnalen, 2 trossen kerstomaten, olijfolie, tijm, laurier, rozemarijn, oregano, grof zeezout, parmezaanschilfers, enkele blaadjes basilicum.

Recept courgettepesto : www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.berecepten 2019 groenten

1. Oven voorverwarmen op 150°.
2. De kerstomaten besprenkelen met olijfolie, bestrooien met grof zeezout, en bedekken met de kruiden. Gedurende 20 minuten in de oven plaatsen.
3. De spaghetti koken in zoutwater zoals vermeld op de verpakking. Afgieten en kookvocht bijhouden.
4. In de sauteuse een beetje olijfolie warmen, spaghetti erbij doen en de pesto. Goed opwarmen al roerend. 1,5 à 2 dl kookvocht bijvoegen.
5. Van het vuur nemen en de garnalen er over strooien.
6. Garneren met de trostomaten, parmezaanschilfers en basilicumbla adjes.

Spaghetti met gerookte makreel en kerstomaten.

Ingrediënten voor 2 personen : 200 gr spaghetti, 200 gr groene bonen, 1 rode ui, 1 teentje look, handvol verse oregano, 1 kleine makreel, 2 slp pesto, 200 gr kerstomaten, 1 dl room, peper, zout, olijfolie.

1. Pesto bereiden (zie www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2017 sauzen
2. Kook de spaghetti zoals vermeld op de verpakking. Giet af en hou een beetje kookvocht apart.
3. Was de boontjes en verwijder de topjes. Blancheer ze gedurende 5 minuten in kokend zoutwater. Giet af en spoel direct onder koud water. Versnij ze in stukjes van 1 cm.
4. Was en snij de kerstomaten in 2.
5. Pel de ui en de look en snipper fijn.
6. Was de oregano en pluk de blaadjes van de steeltjes.
7. Kuis de makreel mooi op. Verwijder alle graten en verdeel hem in stukjes.
8. Verwarm in een sauteuse olijfolie en fruit de look en de ajuin. Voeg de boontjes toe, doe 1 dl van het kookvocht van de pasta er bij laat 5 minuten zachtjes koken. Doe er nu de room bij, de kerstomaten en de spaghetti. Laat alles goed opwarmen. Kruiden met peper en zout. Indien nodig nog wat kookvocht bijvoegen. Roer er de pesto door. Strooi er nu de blaadjes oregano over en verdeel er de makreel op.
9. Dien direct op.

Spaghetti met kippengehakt, butternut en kruidenkaas.

Ingrediënten voor 2 pers. : 225 gr spaghetti, 350 gr kippengehakt, 400 gr netto butternut, 150 gr kruidenkaas, 1 teentje look, 1 ui, 5 dl groente- of kippenbouillon, olijfolie, klontje boter, 1 handvol oregano, 1 handvol basilicum

1. Pel de ui en snipper die fijn.
2. Schil de butternut en snij in blokjes van 1 cm. Klontje boter smelten, butternut bijvoegen. Kruiden met peper en zout en 1 dl bouillon bijgieten. Met deksel zachtjes 8 à 10 minuten laten sudderen.
3. Oregano blaadjes van de steeltjes ritsen en de blaadjes van de basilicum van de steeltjes snijden.
4. De spaghetti koken zoals vermeld op de verpakking. Afgieten.
5. Olijfolie verwarmen en de ui fruiten. Kippengehakt bijvoegen en tot rul bakken. Kruiden met peper en zout. Bouillon bijgieten en met deksel 18 à 20 minuten laten sudderen. Nu de kruidenkaas bij het gehakt roeren alsook de pompoenblokjes en de oregano blaadjes. Enkele blaadjes bijhouden voor de garnering. Enkele minuten zachtjes laten koken. De spaghetti er bij doen. Alles goed mengen.
6. In een diep bord de spaghetti schikken en garneren met enkele oregano en basilicum blaadjes.

Spaghetti met venkel, tomaat en gerookte zalm.

Ingrediënten voor 2 pers. : 300 gr gerookte zalm, 225 gr spaghetti, 1 venkel, 2 tomaten, 1 sjalot, 1 lookteentje, 1 dl witte wijn, 1 dl water, 1 handvol basilicumblaadjes, 1 dl room, olijfolie, zout, peper.

1. Was de venkel en hak ze fijn of mix die even in de blender.
2. Emondeer de tomaten, pellen, in 4 snijden, zaadjes uithalen. Ieder kwart in 3 snijden.
3. Sjalot en look pellen en fijn snipperen.
4. Olijfolie warmen en de sjalot en iook fruiten. Venkel, tomaat, witte wijn en water bijvoegen. Kruiden met peper en zout. Op zacht vuur 15 minuten laten garen. Room bijvoegen en nog een paar minuten laten koken.
5. Spaghetti koken zoals vermeld op de verpakking. Afgieten en bij de saus voegen. Goed mengen.
6. De basilicum blaadjes grof versnipperen.
7. De gerookte zalm in grove repen snijden.
8. De zalm en de basilicum verdelen over de schotel pasta.

 

Tagliatelle met gerookte zalm , champignons en rode paprika.

Ingrediënten voor 2 pers. : 200 gr tagliatelle, 1 teentje look, 8 sneetjes gerookte zalm, 1 rode paprika, 200 gr champignons, 4 lente-ui, 15 cl zure room, gerookt zout, zwarte peper, 1 slp fijngesneden bieslook, ¼ citroen, olijfolie.

1. De tagliatelle koken zoals vermeld op de verpakking. Afgieten en wat kookvocht apart houden.
2. De rode paprika schillen met behulp van een dunschiller, zaadjes uithalen en in blokjes snijden.
3. De lente ui spoelen en in ringen snijden van ½ cm.
4. De champignons borstelen en in schijfjes snijden.
5. De look pellen en fijn snipperen.
6. Snij de gerookte zalm in brede repen.
7. Olijfolie warmen en de look, lente-ui en paprika gedurende 5 à 6 minuten fruiten. Champignons bijvoegen en nog een 3 tal minuten bakken. Kruiden met gerookt zout en peper.
8. De tagliatelle bij de groenten doen met de zure room en een beetje kookvocht. Goed mengen en verwarmen. Bijkruiden indien nodig.
9. De zalm op de tagliatelle schikken en bestrooien met de bieslook.

Tagliatelle met mosselen en cantharellen.

Ingrediënten : 200 gr tagliatelle, 150 gr cantharellen, 75 gr Breydelspek, 1 sjalot, 1 teentje look, klontje boter, 2,5 dl room, 2,5 dl mosselsap, zout, peper, 1 slp gehakte oregano.

Voor de mosselen : 1,5 kg mosselen, 1 ui, 1 tak groene selder, tijm, laurier, peper, zout, klontje boter

1. De mosselen, spoelen, nazien op slijk en open mosselen.
2. Ui pellen en grof snijden. De selder spoelen.
3. Klontje boter warmen, ui en selder stoven, tijm en laurier bijvoegen. Een beetje water bijgieten en de mosselen toevoegen. Op hevig vuur koken tot de mosselen open gaan. Direct van het vuur nemen en het mosselvlees uit de schelpen nemen. Mosselsap zeven en een beetje over de mosselen gieten.
4. Het spek in reepjes snijden.
5. De paprika met een dunschiller schillen, in 4 snijden, zaadjes en witte velletjes wegsnijden en de paprika in blokjes snijden.
6. De cantharellen borstelen en de grote in 2 snijden.
7. De sjalot en de look pellen en fijn snipperen.
8. De tagliatelle koken zoals vermeld op de verpakking. Afgieten.
9. In de sauteuse een klontje boter warmen, look en sjalot fruiten met de paprika en het Breydel spek, beetje mosselsap toevoegen, 3 tal minuten laten stoven, nu de cantharellen en de oregano toevoegen, 1 minuut aanbakken en de tagliatelle onder roeren. De rest van het mosselsap en de room bijgieten. Dit alles nu goed mengen en warm laten worden. Op het einde de mosselen er onder roeren.
10. Opdienen in diepe borden.

Tagliatelle met scampi, citroensaus, lente-ui en kerstomaten.

Ingrediënten voor 2 pers. : 220 gr tagliatelle, 12 à 14 scampi, sap van 1 citroen, 2 dl visfumet, 1 dl witte wijn, 1 dl room, 5 lente-ui, 1 tros kerstomaten, olijfolie, peper, zout.

1. De scampi pellen en het darmkanaal verwijderen.
2. De lente-ui wassen en fijn snijden.
3. De kerstomaten spoelen.
4. De tagliatelle koken in zoutwater zoals vermeld op de verpakking. Afgieten en wat kookvocht bijhouden.
5. De visfumet met de witte wijn en de room laten inkoken. Citroensap bijvoegen. Eventueel wat binden met beurre manié. Kruiden met peper en zout.
6. In een sauteuse wat olijfolie warmen en de lente-ui fruiten. Scampi er bij doen en bakken. De kerstomaten eventjes laten meebakken en terug uit de pan nemen. Nu de tagliatelle en e saus erbij doen en alles goed mengen en terug warmen.
7. In een groot bord wat tagliatelle schikken, scampi er over verdelen en garneren met een tros kerstomaten.

Tagliatelle met scampi en gorgonzola.

Ingrediënten : 180 gr tagliatelle, 12 scampi, 1 sjalot, 1 teentje look, 1 groene en 1 gele paprika, 1 dl room, 80 gr gorgonzola, zout, peper, paprikapoeder, olijfolie.

1. Pel de scampi en verwijder het darmkanaal.
2. Schil de paprika’s en snij in blokjes.
3. Pel de sjalot en de look en snipper fijn.
4. Kook de tagliatelle in zoutwater zoals vermeld op de verpakking. Afgieten en het kookvocht opvangen.
5. Verwarm in een pan olijfolie en bak de scampi. Kruid met peper, zout, paprikapoeder. Neem de scampi uit de pan. Giet nog een scheutje olijfolie in de pan, laat warm worden en fruit de sjalot, look en paprika. Indien nodig giet wat kookwater van de tagliatelle bij. Laat dit 5 minuten sudderen.
6. Voeg nu de gorgonzola erbij en giet nu de room erin en nog wat kookvocht van de tagliatelle. Smelt de kaas in de saus en laat de saus lichtjes inkoken. Indien nodig kruid nog wat bij met peper, zout en paprikapoeder. Warm nu de scampi op in de saus en roer er de tagliatelle onder. Laat alles goed warm worden.
7. Dien op in een diep bord en garneer met wat basilicumblaadjes.

Quinoa in het groen.

Ingrediënten voor 2 pers. : 180 gr quinoa, 12,5 dl groentenbouillon, 100 gr fijne groene asperges, ½ broccoli, 150 gr groene bonen, 1 handvol bladpeterselie, 1 handvol basilicum, zeste van ½ citroen, 2 teentjes look, 1 dl witte wijn, 50 gr boter, 40 gr geraspte parmezaan, olijfolie.

1. De broccoli wassen en in roosjes verdelen.
2. De asperges wassen en de topjes op ongeveer 4 cm afsnijden.
3. De boontjes wassen en nazien op draden. De topjes afbreken en de boontjes in 2 snijden.
4. De bouillon aan de kook brengen. De broccoli en de boontjes beetgaar koken in de bouillon. Met een schuimspaan uit de bouillon nemen en direct in ijskoud water leggen.
5. De uiteinden van de asperges gaar koken in de bouillon. Uithalen en samen met de peterselie, de basilicum, de parmezaan, 2 slp olijfolie, het teentje look mixen in de blender.
6. De aspergepunten 2 minuten koken in de bouillon. Uitnemen en direct in koud water.
7. De quinoa spoelen en in een pot doen, de wijn erbij doen en eventjes laten inkoken, nu pollepel per pollepel bouillon bijvoegen. Herhaal dit tot de quinoa gaar is, dit duurt ongeveer 15 minuten.
8. Haal de pot van het vuur, roer er de asperge/kruidenpuree en de boter door, alsook de zeste. Kruiden met peper en zout.
9. Doe de quinoa in een mooie schotel en garneer met de aspergepunten.

Lekker met gebakken vis.

Rijst met groenten in de wok.

Rijst met groenten in de wok.

Ingrediënten 2 à 3 pers. : 180 gr rijst (basmati of volkoren), 1 sjalot, 1 teentje look, 150 gr champignons, 2 stengels witte selder, 100 gr erwtjes, 10 gr verse gember, 1 slp kokosolie, 5 dl groentenbouillon, 1 slp sojasaus, cayennepeper.

1. De sjalot, de look en de gember schillen. Dit fijn snipperen.
2. De witte selder spoelen, de dikke draden verwijderen en in kleine blokjes snijden.
3. De champignons in schijfjes snijden.
4. De rijst koken in de bouillon zoals vermeld op de verpakking. Indien niet alle bouillon opgeslorpt is, afgieten en de bouillon opvangen.
5. De kokosolie heet laten worden in de wok. Sjalot fruiten, look, selder, gember bijvoegen, na 2 minuten de champignons en de erwtjes.
6. Na nog 2 minuten rijst bijvoegen, sojasaus en eventueel nog een beetje bouillon. Kruiden met cayennepeper.

Risotto met courgette, paprika en kerstomaten.

Ingrediënten : 1 gele en 1 groene paprika, 1 kleine courgette, 1 blik van 400 gr kerstomaten, 200 gr risotto rijst, basilicum, 1 teentje look, 1 sjalot, 7,5 dl warme groentenbouillon, olijfolie, 30 gr geraspte parmezaan, 40 gr boter, peper, zout.

1. Pel de look en de sjalot. Snipper ze fijn.
2. Schil de paprika’s en verwijder de zaadjes. Snij het vruchtvlees in kleine blokjes.
3. Was de courgette, snij ze in de lengte in 4, verwijder de zaadjes en snij de courgette in blokjes.
4. Verwarm 2 slp olijfolie, fruit de sjalot en de look. Doe er de paprika en rijst bij, laat 1 minuut sudderen. Doe er nu de courgette en het blik kerstomaten bij. Giet er beetje bij beetje de warme bouillon bij. Na 13 à 15 minuten moet al de bouillon opgeslorpt zijn en de rijst gaar.
5. Roer er nu van het vuur de boter en de parmezaan onder. Garneer met basilicumblaadjes.

Tip : lekker met een stukje vis krokant gebakken in olijfolie.