Overzicht van Taart/Gebak en koekjes P-Z

Palmier koekjes met appel.

Perentaart met “Gieser Wildeman”.

Pruimentaart

Rijsttaart met ananas.

Valentijnhartje met aardbeien.

 

Palmier koekjes met appel.

Ingrediënten voor 18 à 20 koekjes : 1 vierkant bladerdeeg van 29/29 cm, 1 grote appel of 2 kleine, sap van ½ limoen, 50 gr bruine suiker, 50 gr fijne witte suiker.

1. Appel grof raspen, mengen met limoensap.
2. Geraspte appel over bladerdeeg verdelen alsook de bruine suiker.
3. Bladerdeeg tot de helft oprollen en hetzelfde met de andere kant van het bladerdeeg.
4. De rol in plastiekfolie doen en 1 uur in de koelkast leggen.
5. Oven voorverwarmen op 190°.
6. De rol in sneden van 1,5cm snijden.
7. De sneden op bakpapier of siliconemat leggen. Bestrooien met fijne suiker.
8. Bakken in de oven gedurende 30 minuten.
9. Laten afkoelen op een grill.

Perentaart met “Gieser Wildeman”.

Ingrediënten voor een vorm van 28 cm : 1 vel kruimeldeeg, klontje boter, 1 slp bloem,

Vulsel voor de taart : 180 gr zachte boter, 400 gr tant pour tant (½ amandelpoeder en de ½ poedersuiker), 3 eieren, 1,5 dl melk, 20 gr vanillepoeder, 150 gr bloem
10 gepocheerde Gieser Wildeman peertjes : recept www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2019 rubriek nagerechten
Voor de afwerking : amandelschilfers, abrikozenconfituur.

1. Pocheer de peertjes zoals vermeld in het recept. Laat afkoelen.
2. Oven verwarmen op 180°.
3. De vorm inwrijven met gesmolten boter. Bestrooien met bloem. De vorm bedekken met het deeg, goed aandrukken aan de randen. Enkele malen inprikken. Blind bakken gedurende 10 minuten. Uit de oven nemen en laten afkoelen.
4. De eieren mengen met de melk en de vanillepoeder.
5. De zachte boter mengen met de ½ van de tant pour tant. Nu het eimengsel erbij mengen. Voeg nu de gezeefde bloem en de rest van de tant pour tant bij en meng tot een homogene massa.
6. Giet deze bereiding op het deeg. Duw de peertjes rondom in het taartvulsel. Zet de taart 30 à 35 minuten in de oven.
7. Giet een heel klein beetje water bij de confituur en warm dit op. Wrijf dit met behulp van een borsteltje over de taart.
8. Laat de amandelschilfers bruin kleuren en strooi die over de taart.

Pruimentaart

Ingrediënten : kant en klaar kruimeldeeg, 750 gr pruimen, 80 gr amandelpoeder, 80 gr malse boter, 2 eieren, 70 gr suiker, 15 gr rietsuiker, 1 klp eau de vie van quetsch, 25 gr bloem, 25 gr puddingpoeder, ½ dl melk, 6 petit beurre koekjes.

1. Oven verwarmen op 180°.
2. Het deeg blind bakken gedurende 20 minuten. Afkoelen
3. De pruimen wassen, in 2 snijden en ontpitten.
4. De rietsuiker over de pruimen strooien en goed mengen.
5. De petit beurre koekjes mixen in de blender. Strooien op de blind gebakken kruimeldeeg.
6. De pruimen met de velkant naar boven over de taart verdelen.
7. De zachte boter mengen met de suiker, de amandelpoeder. Nu de eieren, de melk en de eau de vie er onder mengen. Nu de gezeefde bloem en vanillepoeder over strooien en mengen.
8. Giet dit beslag over de pruimen.
9. De taart 35 à 40 minuten in de oven plaatsen.

Lekker koud of lauw

Rijsttaart met ananas.

Ingrediënten : 1 vel bladerdeeg

Voor de vulling : 140 gr Bosto dessertrijst, ½ lt melk, ½ lt kokosmelk, 2 eieren, 170 gr suiker, 1 snuifje kurkuma, enkele safraandraadjes, 40 gr puddingpoeder, ½ ananas, 3 dl suikersiroop.

1. De ananas schillen, het middelste harde gedeelte verwijderen en de rest in stukjes snijden. De suikersiroop warmen en de stukjes ananas gedurende 7 minuten zachtjes laten koken. Door de zeef gieten en laten uitlekken.
2. Hou een klein beetje melk apart.
3. Breng de melk met de kokosmelk, de saffraan, de kurkuma en de rijst aan de kook. Regelmatig roeren. Zodra de melk kookt het vuur verminderen en zachtjes gedurende 20 à 25 minuten laten koken.
4. Duw het vel bladerdeeg met het bakpapier in de bakvorm en druk goed aan. Prik er met een vork gaatjes in.
5. Los de puddingpoeder op in de apart gehouden melk en schenk dit samen met de suiker bij de rijst. Roeren tot de puddingpoeder bindt.
6. Laat de rijst lauw worden.
7. Oven verwarmen op 175°.
8. Eieren scheiden. Eiwit stijf opkloppen.
9. Eigeel en de ananasstukjes vermengen met de rijst. Eiwit voorzichtig onder de rijst spatelen.
10. De rijst op de bladerdeeg gieten en de bovenkant glad strijken.
11. De taart gedurende 35 minuten in de oven plaatsen.

Valentijnhartje met aardbeien.

Ingrediënten voor 2 hartjes : 2 vierkantjes bladerdeeg 10 x 10 cm, aardbeien, 1 dl room, 1 klp poedersuiker, 2 druppels rode voedingskleurstof, 1 dooier.

Voor de patissière : ¼ lt melk, 1 dooier, 30 gr suiker, 15 gr vanillepoeder.

1. Voor de patissière : de dooier met de suiker tot een ruban kloppen (wit kloppen), vanillepoeder bijvoegen en goed kloppen. Melk tot aan het kookpunt laten komen en op de ruban gieten. Dit in de pot van de melk gieten en al kloppend op het vuur tot aan het kookpunt laten komen. In een kom doen en afdekken met huishoudfolie. De huishoudfolie goed tegen de patissière aandrukken. Goed laten afkoelen in de koelkast.
2. Oven voorverwarmen op 180°.
3. Met behulp van een vormpje de hartjes uit het bladerdeeg maken. Inwrijven met de losgeklopte dooier. In de oven plaatsen gedurende 20 minuten.
4. De room opkloppen met de suiker en de druppels kleurstof.
5. De hartjes in 2 snijden en opvullen met patissière. Garneren met de room en de aardbeien.