Overzicht van lichte lunch recepten

Filotaart met tonijn en courgette.

Pizza met chorizo, brie, prei en aardappel.

Pizza met chorizo, champignons en rucola

Pizza met courgettepesto en chorizo.

Quiche met ham, kruidenkaas en groene asperges.

Filotaart met tonijn en courgette.

Ingrediënten : 5 bladen filodeeg, 150 gr uitgelekte tonijn, 1 courgette, 1 slp mosterd, 1 slp kappertjes, 80 gr gruyère, 2 dl room, 2 eieren, zout, peper, tijmtakjes, klontjes boter.

1. De courgette wassen, in de lengte in 2 snijden, zaadjes uithalen en in kleine blokjes snijden. De courgette blokjes gedurende 6 minuten bakken in een beetje boter.
2. De blaadjes van de tijm ritsen.
3. De rest van de boter smelten.
4. De eieren, room, zout, peper, tijmblaadjes en mosterd opkloppen zodat alles goed gemengd is. De kappertjes en de helft van de kaas er bij mengen.
5. Oven verwarmen op 180°.
6. De taartvorm inwrijven met behulp van een borsteltje met de gesmolten boter, daarop 1 blad filodeeg leggen en terug inwrijven met gesmolten boter, dit 4 keer herhalen. Het laatste blad filo niet inwrijven met boter. De bladen filodeeg telkens kruisgewijs op elkaar leggen.
7. Op de bodem de courgettes verdelen, daarop de verkruimelde tonijn en nu het eiermengsel er over gieten. De rest van de gruyère kaas er over strooien.
8. De overhangende boorden licht oprollen naar de binnenkant van de taartvorm en inwrijven met gesmolten boter.
9. De filotaart gedurende 20 minuten in de oven plaatsen en dan de temperatuur dalen op 170° en nogmaals 20 minuten laten bakken.
10. De filotaart de oven nemen en een 10 tal minuten laten rusten. Uit de vorm glijden en in stukken verdelen.

Lekker warm of lauw.

Pizza met chorizo, brie, prei en aardappel.

Ingrediënten : 2 stuks kant en klare pizza deeg, 300 gr vastkokende aardappel, 2 preiwitten, 1 rode ui, 1 teentje look, 1 dl room, 200 gr brie, 125 gr kruidenkaas, 120 gr chorizo, tijm, peper, zout,1 slp gehakte peterselie.

1. Oven voorverwarmen op 180°.
2. Verwijder de buitenste bladeren van de prei, was ze en snij ze in dunne halve ringen.
3. Schil de aardappelen en snij ze in flinterdunne schijfjes.
4. Pel de look en snipper fijn.
5. Pel de ui en snij in flinterdunne ringen.
6. Meng dit alles, besprenkel er wat olijfolie en de room over, kruid met gedroogde tijm, de peterselie, peper en zout. Doe deze mengeling in een ovenvaste schotel en bak dit in de oven gedurende 15 à 18 minuten.
7. Verhoog nu de oven op 190°.
8. De pizza vormen bekleden met het deeg. Insmeren met de kruidenkaas en de preimengeling er boven verdelen. Schik er de in schijfjes gesneden chorizo op en plaats de pizza’s 10 minuten in de oven.
9. Snij de brie in plakjes en verdeel die over de pizza’s. Kruid de brie met nog wat peper en tijm. Zet ze terug 10 minuten in de oven.

Pizza met chorizo, champignons en rucola

Ingrediënten voor 1 pizza : 1 kant en klare pizzabodem, 12 à 14 sneetjes chorizo, 150 gr passata, ½
kleine rode ui, 6 olijven, 4 à 6 champignons, 6 kerstomaten, 50 grs gemalen cheddar, 50 gr gemalen parmezaan, oregano, peper, rucola.

1) De champignons in schijfjes snijden.
2) De rode ui in hele fijne schijfjes snijden.
3) De kerstomaten in schijfjes snijden.
4) Oven voorverwarmen op 220°.
5) De bodem met de passata inwrijven. Daarop de schijfjes champignons, de kerstomaten, de rode ui, de chorizo en de olijven. Bestrooien met de oregano, cheddar en parmezaan.
6) De pizza in de oven doen gedurende 12 à 14 minuten.
7) Uit de oven halen. Enkele blaadjes rucola op doen en besprenkelen met olijfolie.

Pizza met courgettepesto en chorizo.

Ingrediënten voor 2 pizza’s : 2 vellen pizzadeeg, 6 slp courgettepesto, 20 sneetjes chorizo, 1 bol mozzarella, 1 tomaat, 14 olijven, parmezaan, gedroogde oregano, olijfolie.handvol rucola.

Recept courgettepesto : www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.berecepten 2019 rubriek groenten/fruit A/P doorscrollen naar courgette

1. De pizzavellen met bakpapier in een pizzavorm leggen.
2. De tomaat wassen en in dunne schijfjes snijden.
3. De mozzarella in stukjes verdelen.
4. Oven verwarmen op 185°.
5. Beleggen met de courgettepesto, de chorizo, de tomatenschijfjes, mozzarellastukjes en de olijven. Bestrooien met de oregano. Een beetje parmezaan over raspen. Besprenkelen met enkele druppels olijfolie.
6. De pizza’s gedurende 16 à 18 minuten in de oven plaatsen.
7. De pizza’s uit de oven nemen. Op een groot bord leggen en garneren met de rucola.

Quiche met ham, kruidenkaas en groene asperges.

Ingrediënten voor 3 à 4 pers : 1 vel bladerdeeg, 5 sneden ham, 20 groene asperges, 150 gr kruidenkaas, 80 gr emmental, 4 eieren, 2 dl melk, 2 dl room, 1 slp gehakte verse gemengde groene kruiden, peper, zout, olijfolie.

1. Oven voorverwarmen op 180°.
2. Het bladerdeeg met het boterpapier in de bakvorm leggen. Een ander boterpapier er boven op leggen en daarop bakparels of droge bonen. Dit nu 10 minuten blind bakken. Uit de oven nemen en het bovenste blad bakpapier met de parels verwijderen. Het deeg laten afkoelen.
3. De ham in blokjes snijden.
4. De eieren loskloppen met de room, de melk, de groene kruiden, peper en zout.
5. De ham over het deeg verdelen, dan de kruidenkaas in kleine hoopjes op de ham verdelen en het eiermengsel er over gieten. Bestrooi er de emmentaler over.
6. Zet de quiche 35 à 40 minuten in de oven. Uit de oven nemen en 1 minuut wachten om uit de vorm te nemen.
7. Ondertussen de asperges wassen en indien nodig de harde uiteinden verwijderen. De asperges in kokend zoutwater gedurende 6 à 7 minuten blancheren. Direct spoelen in ijskoud water.
8. De asperges opwarmen in warme olijfolie en garneren op de quiche.

Lekker met een frisse salade.