Overzicht van de salades

Aardappelsalade uit de Elzas met saucisson

Avocado salade met sardines en mozzarella.

Broccoli salade met parelcouscous.

Ensaladilla (Spaanse tapa).

Ganda ham met gegrilde perzik en courgette, feta dressing.

Gerookte makreel met lauwe aardappelsalade.

Komkommer, meloen en mozzarella salade.

Kruidenslaatje met makreel, blauwe bessen en meloen.

Parelcouscoussalade met avocado en burrato.

Pastasalade met gerookte haring en pompelmoes.

Pastasalade met verse zalm.

Pastasalade met verse zalm en erwtjes.

Salade van gerookte makreel en gegrilde butternut.

Salade van gerookte zalm, komkommer en feta.

Salade van ham en kaas Flandrien.

Salade van spitskool, witloof en paprika.

Slaatje met ham en aardbeien.

Slaatje met Nieuwe Hollandse maatjes en pompelmoes.

Wildpastei en Ganda Ham met witloofsalade.

Witte asperges, mozzarella en rauwe ham.

 

Aardappelsalade uit de Elzas met saucisson

Ingrediënten voor 2 personen : 4 vastkokende aardappelen, 250 grs saucisson naar keuze niet te dun gesneden, 2 eieren, 2 tomaten, augurken, 3 dl neutrale olie, ½ dl rode wijnazijn, 1 sjalot, 1 klep mosterd, 1 slep fijngesneden bieslook.

Aardappelen wassen en met de schil koken.
De eieren koken
De tomaten pellen en in schijfjes snijden
De saucisson in dunne reepjes snijden
De vinaigrette maken met de fijngesnipperde sjalot, de bieslook, mosterd, olie en azijn.
De saucisson vermengen met 1 slep vinaigrette.
De aardappelen pellen en in niet te dunne schijfjes snijden, 2 slep vinaigrette erover doen. De aardappelen moeten nog lauw zijn

Avocado salade met sardines en mozzarella.

Ingrediënten voor 2 pers. : 1 avocado, 1 ei, 1 blik sardines zonder graten in olijfolie, 1 bol buffel mozzarella, 1 limoen, 1 handvol koriander, 1 mespunt chilipasta (of meer naar eigen smaak), 1 klp mayonaise, 1 klp Griekse yoghurt, 1 grote lente-ui, 1 kleine tomaat, ½ salade (eikeblad, ijsbergsla, naar smaak) peper, zout.

1. Het ei gedurende 10 minuten koken. Het ei direct in ijskoud water leggen. Pellen en in kleine blokjes snijden.
2. De tomaat monderen, pellen, in 4 snijden, zaadjes verwijderen en in reepjes snijden.
3. De lente ui wassen en in fijne ringen snijden.
4. De sardines in stukjes snijden.
5. De mozzarella in stukjes snijden.
6. De koriander fijn snijden.
7. De avocado in 2 snijden, pit uithalen en het vruchtvlees van de schil verwijderen door middel van een lepel. Het vruchtvlees in kleine blokjes snijden en de limoen er over uit persen. ¼ avocado apart houden en in reepjes snijden voor de garnering.
8. De mayonaise mengen met de yoghurt, de olijfolie van de sardines, de chili, koriander en lente-ui. Nu er voorzichtig de avocado, sardines, ei, mozzarella onder roeren. Bijkruiden met peper en zout.
9. Op een schotel verdeelt men de salade. Daar op schikt men de avocadomengeling. Garneren met avocado- en tomaten reepjes.

 

Broccoli salade met parelcouscous.

Ingrediënten : 1 broccoli, 90 gr parelcouscous, 3 lente-ui, 1 grote tomaat, 1 klp mosterd, 1 slp witte wijnazijn, 2 slp olijfolie, 2 slp zonnebloemolie, peper, zout.

1. De roosjes van de broccoli verwijderen en wassen. In kokend zoutwater gedurende 5 à 6 minuten koken, ze moeten nog licht krokant zijn. Spoelen onder koud water.
2. De parelcouscous koken zoals vermeld op de verpakking. Spoelen onder koud water.
3. Lente ui wassen en in fijne ringen snijden.
4. De tomaat wassen. Aan de bolle kant een heel dun hoedje afsnijden en beginnen raspen. Op het einde heeft men nog juist het vel over. De mosterd opkloppen met de tomatenrasp, dan de azijn en de olie er onder kloppen. Kruiden met peper en zout.
5. De couscous en de lente ui mengen. Nu voorzichtig de broccoli er onder mengen samen met de vinaigrette.

Ensaladilla (Spaanse tapa).

Ingrediënten voor 10 tapa’s : 175 gr aardappelen in kleine blokjes, 65 gr kleine wortelblokjes, 65 gr erwtjes, 2 eieren, 100 ml tonijn, 4 augurken, 1 klp gehakte peterselie, 5 zwarte olijven, 2 slp mayonaise, 1 klp kappertjes, peper, zout.

1. De aardappelen, wortel en erwtjes apart stomen of koken. Afspoelen en laten afkoelen.
2. Eieren koken, in koud water laten afkoelen, pellen en in stukjes snijden.
3. Augurken en olijven heel fijn snijden.
4. Tonijn laten uitlekken en met een vork uit elkaar rafelen.
5. Al de ingrediënten mengen met de mayonaise. Kruiden met peper en zout.

Lekker met geroosterd stokbrood ingewreven met look.

Ganda ham met gegrilde perzik en courgette, feta dressing.

Ingrediënten 2 pers. : 8 sneden Ganda ham, 2 perziken, ½ courgette, 1 handvol riucola, 1 slp pijnboompitten, belegen kaas, enkele blaadjes munt.

Dressing : 25 gr feta, 3 slp olijfolie, 1 slp balsamico azijn, 1 slp citroensap, peper, zout.

1. Rucola wassen en droog deppen.
2. Voor de dressing : mix in de blender de feta, balsamicoazijn, citroensap en olijfolie, peper en zout. Indien de dressing te dik is kan men die eventueel met een beetje water aanlengen.
3. Met een dunschiller schilfers maken van de kaas.
4. In een anti-kleefpan rooster de pijnboompitten.
5. Grill heel warm laten worden.
6. Perziken spoelen, in 4 snijden en pit verwijderen. De snijvlakken inwrijven met olijfolie.
7. De courgette spoelen en in plakken van 1 cm snijden. Aan beide zijden inwrijven met olijfolie. Kruiden met peper en zout.
8. De perzik en de courgette grillen.
9. Verdeel de rucola, ham, courgette, perzik over het bord. Strooi en de pijnboompitten over en schik er de kaas en de muntblaadjes op.
10. Giet er wat dressing over en geef er de rest apart bij in een potje.

Gerookte makreel met lauwe aardappelsalade.

Ingrediënten voor 2 à 3pers. : 1 gerookte makreel, 450 gr vastkokende aardappelen, 75 gr veldsla, 2 witloof, 1 appel, 2 lente-ui, 100 gr zure room, ½ klp mierikswortelpasta, zwarte peper, citroensap, olijfolie, witte wijn azijn.

1. De aardappelen schillen, in blokjes snijden, koken, afgieten.
2. De veldsla wassen.
3. De makreel fileren. De filet in stukken verdelen.
4. Het witloof wassen en in repen snijden. Besprenkelen met citroensap.
5. De lente-ui wassen en het onderste afsnijden. Verder in fijne ringen snijden.
6. De appel wassen, in 4 snijden, klokhuis uithalen en de appel in reepjes snijden. Besprenkelen met citroensap.
7. Voor de dressing : De zure room mengen met de mierikswortel en 2 slp olijfolie. Op smaak brengen met witte wijnazijn, zwarte peper en zout.
8. De aardappelen mengen met het witloof, de appel, de lente-ui, ¾ van de veldsla en ¾ van de makreel. Alles goed mengen met de dressing.
9. De aardappelsalade in een mooie kom schikken en garneren met de rest van de makreel en de veldsla.

Komkommer, meloen en mozzarella salade.

Ingrediënten voor 2 personen : ½ komkommer, ¼ cavaillon meloen, 1 mozzarella bol, 12 ansjovissen, 2 klp kappertjes, enkele blaadjes rucola en bloedzurkel, 1 takje munt en 1 takje rode of groene basilicum, olijfolie, citroensap.

1. De komkommer schillen, in de lengte in 2 snijden, zaadjes verwijderen en in halve schijfjes snijden.
2. De meloen schillen en in plakjes snijden.
3. De ansjovissen in koud water leggen om een beetje te ontzouten. Laten uitlekken.
4. De rucola en de bloedzurkel wassen en droog deppen.
5. De mozzarella in 2 snijden.
6. Op een bord de rucola en de bloedzurkel schikken. Daar op de komkommer.
7. In het midden van het bord de mozzarella leggen. Verder de meloen, de ansjovis, kappertjes, munt en basilicum op het bord schikken.
8. Besprenkelen met de olijfolie en het citroensap.

Kruidenslaatje met makreel, blauwe bessen en meloen.

Ingrediënten voor 2 personen : ½ eikenblad, 1 handvol rucola, 12 blaadjes munt, 12 blaadjes basilicum, 6 bieslook stengels, 1 handvol platte peterselie, 1 gerookte makreel, ½ galia meloen, 24 blauwe bessen, 1 slp pompoenpitten.

Voor de dressing : 1 slp citroensap, 1 klp mosterd, 2 slp olijfolie, 2 slp zonnebloemolie, peper, zout.

1. Voor de dressing : mosterd, citroensap, peper en zout mengen. Langzaam de olie erbij kloppen.
2. De gerookte makreel reinigen. De kop, vel en graten verwijderen.
3. Salade en kruiden spoelen en droog deppen. Grof versnijden.
4. De meloen schillen en in partjes snijden.
5. In 2 kommetjes of in diepe borden de salade en de kruiden schikken. Daarop het fruit en de makreel garneren. 
6. Bestrooien met pompoenpitten en besprenkelen met dressing.

Parelcouscoussalade met avocado en burrato.

Ingrediënten 2 pers. : 160 gr Bosto parelcouscous, 1 sjalot, 1 sinaasappel, ½ komkommer, 1 tomaat groentenbouillon, 1 avocado, 2 burrata, pompoenpitten

Dressing : 4 slp olijfolie, 1 slp citroensap, 1 klp honing, zeste van 1 citroen, sap van de uitgeknepen appelsien.

1. Parelcoucous koken in de bouillon zoals vermeld op de verpakking. Afgieten, spoelen met koud water en uitlekken.
2. Sjalot pellen en fijn snipperen.
3. Sinaasappel a vif pellen en de partjes uithalen. Het sap uit de velletjes persen en apart houden voor de dressing.
4. De tomaat monderen, direct onder koud water spoelen, pellen en in partjes snijden.
5. Pompoenpitten roosteren.
6. Komkommer schillen en in de lengte in 2 snijden. Zaadjes uithalen en in blokjes snijden.
7. Avocado schillen en in fijne partjes snijden.
8. Alle ingrediënten voor de dressing mengen. Kruiden met peper en zout.
9. De dressing mengen met de parelcouscous, de sjalot en de komkommer.
10. In een kom de parelcouscous doen en garneren met de avocado, de tomaat en de sinaasappel. In het midden de burrata schikken en de pompoenpitten over de salade strooien.

Pastasalade met gerookte haring en pompelmoes.

Ingrediënten voor 4 pers. : 2 gerookte haringen, 350 gr kleine pasta, 1 slp gehakte dragon, 2 slp mayonaise, 1 pompelmoes.

Voor de garnering, 1 slp tarama, 1 dl room en haringeitjes.

1. De gerookte haring fileren. Het vel en de graten verwijderen. Men kan ook kant en klare filets kopen. De haring in dunne reepjes snijden.
2. De pompelmoes a vif schillen en de partjes er uit snijden langs de vliesjes. De partjes in 3 snijden. Het sap goed uit de vliesjes persen en het sap mengen met de mayonaise.
3. De pasta koken zoals vermeld op de verpakking. Afgieten en spoelen onder koud water.
4. De room opkloppen tot yoghurt dikte en mengen met de tarama.
5. De pasta, haringreepjes, pompelmoesstukjes en dragon mengen met de mayonaise.
6. De pastasalade in een kom doen en garneren met de taramaroom en de haringeitjes.

Tip : in kleine porties is dit een mooi aperitiefhapje 

Pastasalade met verse zalm.

Ingrediënten voor 2 personen : 200 gr pasta, 1 handvol rucola, 2 eieren, 350 gr stukjes zalm, 12 tal kerstomaten, 2 slp mayonaise, 1 slp yoghurt, ½ komkommer, 2 slep fijngesneden bieslook.

1) De pasta koken en laten afkoelen.
2) De eieren koken en afkoelen.
3) De zalmstukjes stomen of heel kort pocheren.
4) De mayonaise mengen met de yoghurt en bijkruiden met peper en zout.
5) De komkommer in de lengte in 2 snijden en de zaadjes uithalen. In halve schijfjes snijden.
6) De kerstomaten halveren en de rucola wassen.
7) De salade mooi schikken in een diep bord of in een kom.

Tip : men koopt een mooie zalmfilet en de zijkant en het staartstuk gebruikt men voor salades of tartaar en het mooie rugstuk om te bakken.

 

Pastasalade met verse zalm en erwtjes.

Ingrediënten voor 2 à 3 pers. : 200 gr kleine pasta, 350 gr zalmfilet, 2 eieren, 150 gr erwtjes, 

½ komkommer, 8 mini mozzarellabolletjes, 10 kerstomaten, 1 handvol rucola, enkele blaadjes basilicum, 2 slp mayonaise, 2 slp Griekse yoghurt.

1. De pasta koken zoals vermeld op de verpakking. Afgieten en spoelen met koud water.
2. De eieren 7 minuten koken. Direct in koud water leggen. Pellen.
3. Zoutwater koken en de erwtjes gedurende 5 minuten koken. Direct spoelen onder koud water.
4. De zalm kruiden met peper en zout. Stomen gedurende 8 minuten. De zalm moet binnenin nog rozig zijn. Laten afkoelen.
5. De kerstomaten en de mozzarellabolletjes in 2 snijden.
6. De komkommer schillen, in de lengte in 2 snijden, zaadjes uithalen en de komkommer in kleine blokjes snijden.
7. De mayonaise en de yoghurt mengen.
8. De pasta, erwtjes, komkommer mengen met het mayonaise mengsel. In een mooie kom de pastasalade gieten en garneren met de in 2 gesneden eieren, de zalm, de rucola, de kerstomaten, de mozzarella en de basilicum.

Salade van gerookte makreel en gegrilde butternut.

Ingrediënten voor 2 à 3 pers. : 1 gerookte makreel, ½ butternut, 8 kleine aardappelen, 1 sinaasappel, 2 vijgen, 1 handvol rucola, 1 bol mozzarella, 1 rode ui, 6 takjes tijm, 12 tal schilfers parmezaan, peper, grof zeezout.

Voor de dressing : ½ klp mosterd, 1 slp honing, 1 slp Griekse yoghurt, 1 dl zonnebloemolie, 1 slp witte wijnazijn, peper, zout.

1. Voor de dressing de mosterd, honing en yoghurt samen kloppen. Nu de olie er onder kloppen. Op smaak brengen met de azijn. Kruiden met peper en zout.
2. Het vel en de graten van de makreel verwijderen en in stukken verdelen.
3. De mozzarella in stukken verdelen.
4. De sinaasappel a vif schillen en de partjes er mooi uitsnijden. De rest uitknijpen en het sap van de sinaasappel bij de de dressing gieten.
5. De grill verwarmen.
6. De aardappelen spoelen en in de lengte in 2 snijden.
7. De butternut schillen en in schijven van 1 cm snijden. De schijven in 2 snijden.
8. De aardappelen en de pompoenschijven inwrijven met olijfolie en quadrilleren op de grill.
9. De oven verwarmen op 180°.
10. De ui pellen en in fijne ringen snijden.
11. De vijgen in 8 snijden.
12. Een ovenschotel inwrijven met olijfolie en de rode uiringen er in leggen samen met de tijm. Daar boven op de halve gegrilde aardappelen. Bestrooi ze met grof zeezout en plaats 10 minuten in de oven.
13. Besprenkel nu de pompoen met honing.
14. Na 10 minuten de pompoen bij de aardappelen doen en nogmaals 10 minuten in de oven plaatsen.
15. De rucola wassen.
16. Al de ingrediënten mooi schikken op een schotel. Enkele lepels dressing er over sprenkelen en garneren met de rucola en de parmezaanschilfers.

Salade van gerookte zalm, komkommer en feta.

Ingrediënten voor 2 pers. : 250 gr gerookte zalm, 3 slaharten, 2 tomaten, 1 komkommer, 10 olijven, 70 gr feta, 10 blaadjes basilicum, 2 eieren.

Voor de dressing : 100 gr mayonaise, 60 gr roomkaas, ½ klp mosterd, 3 slp olijfolie, ½ klp honing, ½ slp citroensap, 1 kleine sjalot.

1. De sjalot pellen en fijn snipperen.
2. Voor de dressing : al de ingrediënten mengen.
3. De eieren 9 minuten koken. Direct in koud water laten afkoelen. Pellen en in 4 snijden.
4. De harde kern van de slaharten verwijderen. De blaadjes losmaken, wassen en droogzwieren. In repen van 2 cm snijden.
5. De tomaten emonderen, pellen en in partjes snijden.
6. Komkommer schillen en in schijfjes snijden.
7. De feta in blokjes van 1 cm snijden.
8. Salade, tomaten en komkommer mengen met enkele lepels dressing. In een kom doen en garneren met de gerookte zalm, de eieren, de olijven, de feta en de blaadjes basilicum. Nog een beetje dressing over sprenkelen.

Salade van ham en kaas Flandrien.

Ingrediënten : 150 gr gekookte ham, 150 gr Flandrien gerijpte kaas, 2 slp mayonaise, 1 slp yoghurt, 1 ei, 1 tomaat, 8 augurken, 2 slp gehakte peterselie.

1. Het ei 10 minuten koken. In koud water leggen. Pellen en in reepjes versnijden.
2. De tomaat monderen, pellen, zaadjes verwijderen en het vruchtvlees in reepjes snijden.
3. De augurken in fijne reepjes snijden.
4. De ham en de kaas in fijne reepjes van ongeveer 3 cm lengte snijden.
5. De mayonaise en de yoghurt mengen met de peterselie.
6. Nu alle ingrediënten samen mengen.

Heerlijk met een meergranenbroodje of met een lekker slaatje

Salade van spitskool, witloof en paprika.

Ingrediënten ; ½ spitskool, 4 stronken witloof, 1 rode paprika, 1 slp fijngesneden bieslook,

Dressing : 2 slp mayonaise, 1 slp yoghurt, 1 klp gemberpoeder, 1 klp mosterd, peper en zout.

1. Meng al de ingrediënten voor de dressing.
2. Was de spitskool en snij die in hele fijne reepjes tot waar de dikke stronk in het midden van de spitskool begint. Dit gedeelte apart houden voor de soep.
3. Het witloof wassen en ook in fijne reepjes snijden.
4. De paprika schillen, zaadjes uithalen en in fijne reepjes snijden.
5. Al de groenten goed door elkaar halen.
6. De dressing over de groenten doen en heel goed vermengen.
7. De bieslook er over strooien.
8. Een ½ uurtje wachten voor het serveren dat de smaken goed vermengd zijn.

Slaatje met ham en aardbeien.

Ingrediënten voor 2 pers. : ½ sla, handvol rucola, 12 flinterdunne sneden ham (type Italiaanse, Spaanse of Ganda), 1 klp gehakte peterselie, 10 zwarte olijven, 1 kleine rode ui, 12 aardbeien, 1 slp kappertjes, enkele schilfers parmezaan, balsamico creme.

Dressing : 4 slp frambozenazijn, 4 slp olijfolie, peper, zout.

1. De blaadjes van de salade afhalen, dikke nerven verwijderen, wassen en zwieren.
2. De rucola wassen en zwieren.
3. De rode ui pellen en in flinterdunne ringen snijden.
4. De olijven en de aardbeien in 2 snijden.
5. De azijn en de olijfolie goed mengen. Kruiden met peper en zout.
6. De sla schikken op een bord.
7. De hamsneetjes verfrommelen tot roosjes en op het bord schikken.
8. Garneren met de olijven, aardbeien, kappertjes en rode ui.
9. Op de aardbeien wat balsamico crème besprenkelen.
10. De peterselie en de parmezaan bestrooien over het bord. De rucola blaadjes in het midden schikken.
11. Besprenkelen met de dressing.

 

 

Slaatje met Nieuwe Hollandse maatjes en pompelmoes.

Ingrediënten voor 2 pers. : 4 maatjes, 100 grs groene boontjes, 1 pompelmoes, bieslook, 1 sjalot, 2 coeur de boeuf tomaten, ½ sla.

Voor de dressing : 1 slp mayonaise, 1 slp Griekse yoghurt, ½ klp mierikswortel, peper, zout.

1. De boontjes wassen, topjes verwijderen en in kokend water 6 minuten garen. Direct spoelen onder koud water. Laten uitlekken.
2. De nerven uit de bladeren van de sla halen. De sla wassen en droog zwieren.
3. De tomaten wassen en in schijfjes snijden.
4. De pompelmoes a vif schillen. In partjes verdelen. Alle velletjes verwijderen.
5. De sjalot fijn snijden.
6. Voor de dressing alle ingrediënten mengen.
7. Op een grote schotel de sla leggen. Een beetje van de dressing er op verdelen. Nu de tomatenschijfjes en de boontjes er op schikken. Terug een beetje dressing op doen. Nu de maatjes in het midden leggen en de sjalot er op strooien. 
8. Garneren met bieslook en pompelmoes en nog wat dressing.

 

Wildpastei en Ganda Ham met witloofsalade.

Ingrediënten 4 pers. : 300 gr wildpastei, 8 sneetjes Ganda ham, 5 stronken witloof, 1 grote peer,

2 slp geroosterde pijnboompitten, 50 gr rucola, 3 sneden toastbrood, olijfolie, 150 gr maïs, 2 slp mayonaise, 1 slp yoghurt.

1. Het witloof spoelen en in de lengte in 2 snijden. Het harde gedeelte verwijderen. In reepjes snijden en besprenkelen met citroensap.
2. De korsten van het brood verwijderen. In croutons versnijden. De olijfolie verwarmen in de pan en de croûtons bakken.
3. De peer schillen, klokhuis verwijderen en de peer in blokjes snijden.
4. De pastei in 8 plakjes versnijden.
5. De mayonaise vermengen met de yoghurt, bijkruiden met peper en zout.
6. Op een plank of een schotel de pastei en ham schikken.
7. Het witloof, maïs, rucola, pijnboompitten, stukjes peer vermengen met de mayonaise. De salade in een kom doen. De croûtons er over strooien.

Witte asperges, mozzarella en rauwe ham.

Ingrediënten voor 2 pers. : 8 witte asperges, 1 bol mozzarella, 8 sneden rauwe ham, 10 frambozen, rucola.

Voor de dressing : 2 slp sinaasappelsap, 1 ½ slp witte wijnazijn, 2 slp zonnebloemolie, 2 slp olijfolie, peper, zout, koriander.

1. Spoel de asperges, schillen en harde gedeelte onderaan verwijderen. Koken of stomen gedurende 6 minuten. Laat ze afkoelen.
2. Snipper de koriander en hou enkele blaadjes voor de versiering.
3. Spoel de rucola en dep die droog.
4. Meng al de ingrediënten voor de dressing.
5. Snij de topjes van de asperges en snij de rest van de asperges in kleine stukjes.
6. Plaat een ring in het midden van het bord. Doe er de stukjes asperges in. Plaats in het midden 1 halve bol mozzarella. Garneer met de topjes asperge, en schik er de ham, de rucola en de frambozen rond. Giet er een klein beetje dressing over.