Overzicht van brood en belegd brood

Belegd gegratineerd brood met bolognese saus

Boere Pan Bagnat met De Beauvoorder Paté van te Boere.

Boterham met kruidenkaas, avocado en Breughelkop.

Broodje kaas salami.

Broodje met aardbeien en platte kaas.

Broodje met sardine spread.

Broodpizza met chorizo en tomaten.

Croque Madame herbekeken.

Croque Monsieur met Breydel spek en tomaten.

Croque Monsieur met Italiaanse ham en brie.

Croque Monsieur met Watou kaas en vijg.

Gegratineerde croque-monsieur met Breydelspek, peer en abdijkaas.

Pan bagnat met omelet, Breydelspek en Brugge Kaas kaas.

Stokbrood gegratineerd met munster.

Belegd gegratineerd brood met bolognese saus

Ingrediënten : 1 dikke snede brood, 200 gr bolognese saus, 125 gr champignons, 15 gr emmentaler, klontje boter, basilicum.

1. De champignons borstelen en in schijfjes snijden. Boter verwarmen en de champignons bakken. Kruiden met peper en zout.
2. De bolognese saus opwarmen.
3. Oven opwarmen op grill stand.
4. De snede brood roosteren. De bolognese saus er op verdelen, daar op de champignons leggen en bestrooien met de emmentaler.
5. De snede brood onder de grill plaatsen tot de kaas mooi gesmolten en bruin is.
6. Uit de oven nemen en garneren met blaadjes basilicum.

Boere Pan Bagnat met De Beauvoorder Paté van te Boere.

Ingrediënten voor 1 stuks : 1 pan Bagnat, 2 sneden De Beauvoorder Paté van te Boere, ½ tomaat, 1 ei, 3 sneden zoetzure augurken sneden, 4 radijzen, ½ rode ui, enkele blaadjes ijsbergsla.

Dressing : 1 slp mayonaise, 1 slp yoghurt, 1 klein teentje look, 1 klp witte wijnazijn, peper en zout.

1. De look pellen en persen. Alle ingrediënten voor de dressing goed mengen.
2. Het ei koken gedurende 9 minuten. Direct afkoelen in koud water, Pellen en in schijfjes snijden.
3. De tomaat emonderen, pellen en in schijfjes snijden.
4. De radijzen wassen en in heel dunne schijfjes snijden.
5. De salade spoelen en en in reepjes snijden.
6. De rode ui pellen en in heel dunne ringen snijden.
7. De pan Bagnat in de lengte in 2 snijden. De beide kanten goed inwrijven met dressing.
8. De onderkant beleggen met salade, tomaten, ajuin, 1 klp dressing, de Beauvoorde paté, gekookt ei, radijzen en augurken. De bovenkant er op leggen en goed aanduwen.
9. De belegde Pan Bagnat strak in huishoudfolie wikkelen en minimum 1 uur in de frigo leggen.
10. Folie verwijderen en in 2 snijden.

Heerlijk om mee te nemen in de brooddoos.

Boterham met kruidenkaas, avocado en Breughelkop.

Voor 2 pers. : 2 sneden bruin brood, 1 avocado, 75 gr kruidenkaas, 100 gr Breugelkop, enkele blaadjes rucola, enkele kappertjes, peper, zout, olijfolie.

1. De avocado pellen, pit uithalen en in dunne schijfjes snijden.
2. De sneden brood smeren met de kruidenkaas.
3. De Breughelkop in repen snijden.
4. De schijfjes avocado op de kruidenkaas schikken en daar op de repen Breughelkop.
5. Garneren met de rucola blaadjes en enkele kappertjes. Kruiden met peper en zout.
6. Besprenkelen met olijfolie.

Broodje kaas salami.

Met enkele eenvoudige ingrediënten maakt men van een broodje een feestelijk broodje.

Ingrediënten : broodjes, salami, Passendale kaas, mayonaise, komkommer, radijzen, lente-ui, opgelegde rode ajuintjes, tomaat.

1) De broodjes in 2 snijden. Besmeren met mayonaise.
2) De ingrediënten verdelen over de broodjes en zo mooi mogelijk garneren.

Broodje met aardbeien en platte kaas.

Ingrediënten voor 2 broodjes : 1 stokbrood, 200 gr aardbeien, 1 slp pistachenoten, 4 klp rietsuiker, 20 gr poedersuiker, 200 gr platte kaas, klontje boter.

1. Snij 2 broodjes van het stokbrood van ongeveer 12 cm. Snij ze in de lengte in 2. Smeer de 4 halve broodjes met boter en strooi er 2 klp rietsuiker over.
2. Smelt een klein beetje van de boter in een anti kleefpan en laat de broodjes carameliseren op de snijzijde, dus de kant met de boter en suiker.
3. Meng de platte kaas met de poedersuiker.
4. Was de aardbeien, snij het kroontjes af en verdeel ze in schijfjes.
5. Verwarm de oven op grill stand.
6. Laat een klein beetje boter smelten.
7. Plaats de broodjes in een ovenschaal, verdeel er de aardbeien over en wrijf ze met behulp van een penseeltje in met de boter. Strooi er de resterende rietsuiker over.
8. Zet de ovenschaal 2 à 3 minuten onder de grill.
9. Haal ze uit de oven en verdeel er de platte kaas over. Garneer met de pistachenoten.

Broodje met sardine spread.

Ingrediënten : ½ stokbrood, 1 blik sardines zonder vel en graten van 110 gr, 12 basilicum blaadjes, 1 klp mayonaise, 2 klp Griekse yoghurt, enkele druppels citroensap, 1 klp kappertjes, enkele blaadjes ijsbergsla, 6 tros kerstomaten, 6 radijzen.

1. De sardines laten uitlekken
2. De radijzen wassen en in fijne schijfjes snijden.
3. De kerstomaten in 4 of in 6 snijden naargelang de dikte.
4. De sardines in de blender mixen met de basilicum, de mayonaise, de yoghurt, de kappertjes en het citroensap. Kruiden met peper en zout.
5. Het stokbrood in de lengte in 2 snijden en besmeren met de sardine spread. Garneren met sla, tomaten en radijzen.

Broodpizza met chorizo en tomaten.

Ingrediënten voor 1 persoon : 3 sneetjes brood (enkele dagen oud), olijfolie, 1,5 dl passata, 10 plakjes chorizo, 2 tomaten liefst 2 verschillende kleuren, 1 klp gedroogde oregano, 40 gr geraspte parmezaan, 2 takjes verse oregano.

1. De oven verwarmen op 150°.
2. De tomaten in schijfjes snijden.
3. Pan inwrijven met olijfolie en verwarmen.
4. De korsten van het brood afsnijden en het brood mooi tegen mekaar in de pan schikken. Desnoods het brood bijsnijden in de vorm van de pan.
5. Bestrijk het brood met de passata.
6. Verdeel er de tomaten en de chorizo over. Strooi er de gedroogde oregano en de parmezaan over.
7. Zet een deksel op de pan en plaats de pan 10 minuten in de oven. Neem het deksel weg en nu nog 3 minuten in grillstand.
8. Haal de broodpizza uit de oven en laat die op een bord glijden. Garneer met de verse oregano.

Croque Madame herbekeken.

Ingrediënten voor 2 dubbele croques : 4 grote sneden brood, 4 sneetjes croque Monsieur smeltkaas, 2 grote sneden gekookte ham, 2 eieren, 1 tomaat, basilicum, gebakken krokante uitjes, olijfolie, peper, zout, enkele blaadjes salade, dressing.

1. De eieren in een kom breken en goed los kloppen. Kruiden met peper en zout. Een dunne omelet bakken en in 2 verdelen.
2. De ham in de lengte in 2 snijden.
3. De tomaat wassen en in dunne schijfjes snijden.
4. Oven verwarmen op 150°.
5. De croques samenstellen. Beginnen met 1 snede brood, dan ham, tomaat, gebakken uitjes, basilicum blaadjes, omelet, sneetjes kaas, ham en terug brood. Goed aandrukken.
6. In een pan olijfolie verwarmen en de croques mooi bruin bakken. De bovenzijde inwrijven met olijfolie en nu voorzichtig omkeren zodanig dat beide zijden mooi bruin zijn. Uit de pan nemen en in een ovenvaste schotel leggen.
7. De croques verder bakken gedurende 10 minuten in de oven.
8. Op een bord schikken en serveren met enkele blaadjes salade.

Croque Monsieur met Breydel spek en tomaten.

Ingrediënten voor 2 personen : 8 sneden vierkant brood, 2 tomaten, 2 grote sneden gruyère kaas, 12 dunne sneden Breydel spek, olijfolie, 6 à 8 champignons, handvol rucola, 1 grote rode ui,

1) De ajuin pellen en in heel dunne ringen snijden.
2) De tomaten pellen en in schijfjes snijden.
3) De sneetjes Breydel spek en kaas in 2 snijden.
4) Op 1 snede brood beetje olijfolie doen, dan 3 halve sneetjes spek, dan tomaten, rode ui, champignons, ½ snede kaas en eindigen met spek. Kruiden met peper. Daarop de 2de snede brood.
5) De croque-monsieur bakken.
6) Overlangs in 2 snijden. Op bord schikken met rucola en schijfjes tomaat.

Croque Monsieur met Italiaanse ham en brie.

Ingrediënten voor 4 stuks : 8 sneden brood, 4 sneden Italiaanse ham, 120 gr brie, vijgenconfituur, verse oregano.

1. Het brood licht inwrijven met de confituur.
2. Op 4 sneden brood de ham en de brie verdelen. Daar enkele blaadjes verse oregano op leggen en bedekken met de andere sneden brood.
3. Bakken in de croque monsieur machine of in de pan.

 

Croque Monsieur met Watou kaas en vijg.

Ingrediënten voor 1 croque : 2 sneden brood, 1 plak van 3 à 4 mm Watou kaas, 1 vijg, sesamzaadjes, enkele blaadjes ijsbergsla, appel-peer stroop, boter.

1. De vijg wassen, bovenzijde en onderzijde afsnijden en de rest van de vijg in schijfjes snijden.
2. De 2 sneetjes brood inwrijven met de stroop en bestrooien met sesamzaadjes. Een snede beleggen met de sla, de Watou kaas en de vijg. De tweede snede er op leggen.
3. Oven verwarmen op 180°.
4. In een anti kleefpan een klein beetje boter warmen en de croque aan beide zijden bakken. In een ovenvaste schotel leggen en verder bakken in de oven gedurende 5 à 6 minuten.
5. Uit de oven nemen en overlangs in 2 snijden.

 

Gegratineerde croque-monsieur met Breydelspek, peer en abdijkaas.

Gegratineerde croque-monsieur met Breydelspek, peer en abdijkaas.

Ingrediënten voor 2 stuks : 4 sneden bruin brood, 2 sneden abdijkaas, 4 dunne sneden Breydelspek, 1 peer, 75 gr geraspte emmentaler, Provençaalse kruiden, 2 klp kruidenkaas, olijfolie.

1. Schil de peer en snij in dunne plakjes.
2. Smeer de 4 sneden brood met kruidenkaas.
3. Verdeel op 2 sneden het Breydelspek, plakjes peer en de abdijkaas. Leg er de andere snede brood op.
4. Oven verwarmen op grillstand.
5. Warm een scheutje olijfolie in een anti-kleefpan en bak de croque monsieurs aan beide kanten tot ze mooi lichtbruin zijn. Bestrooi ze met de emmentaler en Provençaalse kruiden. Leg ze op een rooster bekleed met een bakmat of bakpapier en plaats dit in het midden van de oven gedurende 4 à 6 minuten.

Lekker met een rucola salade

 

Pan bagnat met omelet, Breydelspek en Brugge Kaas kaas.

Ingrediënten voor 2 stuks : 2 pan bagnat, 3 eieren, 6 sneetjes Breydel spek, handvol salade, 1 slp geroosterde uitjes, 1 slp mayonaise, 1/3 komkommer, 2 sneetjes Brugge kaas, klontje boter, peper, zout.

1. De komkommer schillen en in schijfjes snijden.
2. De eieren loskloppen, kruiden met peper en zout. Klontje boter smelten en de omelet bakken.
3. In een andere pan een klontje boter smelten, het spek bakken.
4. De pan bagnat open snijden.
5. De oven verwarmen op grill stand.
6. De onderste helft van de pan bagnat insmeren met mayonaise. Daarop de salade en de komkommer schikken. Nu de omelet en de ajuintjes. Dan het spek en de kaas. Dit op een ovenvaste plaat of schotel leggen en in de oven plaatsen gedurende 2 à 3 minuten tot de kaas begint te smelten.
7. Uit de oven nemen en de bovenste helft van de pan bagnat er op duwen.

Stokbrood gegratineerd met munster.

Ingrediënten voor een half stokbrood : ½ stokbrood, 125 gr munster, 1 slp platte kaas, 40 gr gerookt spek, 1 appel, komijn.

1. De appel schillen, klokhuis uithalen en in partjes snijden.
2. Het spek bakken en uit de pan nemen. In dezelfde pan de partjes appel bakken.
3. Het half stokbrood in de lengte in 2 snijden. Besmeren met de platte kaas. Het spek er over verdelen alsook de partjes appel.
4. De oven verwarmen op grill stand.
5. De munster in fijne sneetje snijden en verdelen over de 2 halve stokbroden.
6. Komijn zaadjes over de munster strooien.
7. De broodjes 5 à 7 minuten onder de grill plaatsen.