Overzicht brood/Belegd brood

Artisanaal brood

Noten-krenten brood.

Artisanaal brood

Brood gebakken met de helft boerenbrood bloem en de helft oergranen bloem.
Op 1 brood sesamzaadjes gedaan.
Ingrediënten 2 broden : 500 gr boerenbrood bloem
Soubry
, 500 gr oergranen bloem, 20 gr fijn zeezout, 625 gr lauw water, 2 slp olijfolie, 30 gr verse gist.
1. Bloem in de kom van de robot mengen en kuiltje maken.
2. Gist mengen met de helft van het water en in het kuiltje gieten. Beginnen met kneden op zachte stand, beetje bij beetje water toevoegen dan olie en zout bijvoegen. Dit gedurende 5 minuten kneden met de deeghaak . Nu de robot iets hoger zetten en nogmaals 4 minuten kneden. Op een bebloemd werkvlak het deeg opbollen. Afdekken en in de oven op 30° ½ uur laten rijzen.
3. Uit de oven nemen en op een bebloemd werkblad storten, ontgassen, goed plat kloppen en in 3 plooien. Het deeg in 2 gelijke stukken verdelen en strak opbollen. Nat spuiten en bebloemen of bestrooien met zaadjes.
4. In de ingevette vorm leggen.
5. 1 uur laten rijzen in de oven 30°.
6. Voorzichtig uit de oven nemen en de oven opwarmen tot 215° en gedurende 40 minuten bakken. Het brood moet een binnentemperatuur hebben van 96 a 98°
8. Goed laten afkoelen op een rooster voor het brood te snijden.

Noten-krenten brood.

Ingrediënten : 400 gr bloem met zaden en pitten, 100 gr granenbloem, 125 gr rozijnen, 50 gr hazelnoten, 30 gr pompoenpitten, 10 gr zout, 1 klp honing, 1 slp olijfolie, 280 gr water.
1. De rozijnen weken in water.
2. De gist oplossen in beetje lauw water.
3. De 2 soorten bloem mengen in de kom van de robot. De gist erbij doen, alsook de olie, de honing en het water.
4. 5 minuten kneden met de kneedhaak op lage stand, zout bijvoegen en dan nog eens 4 minuten op middelmatige stand. Nu de uitgelekte rozijnen, hazlnoten en pompoenpitten bijvoegen en nog 1 minuut kneden.
5. Het deeg op een bebloemd blad storten en een bol vormen. Afgedekt 1 uur laten rijzen.
6. Terug op het bebloemd werkblad storten en ontgassen. In de lengte in 3 plooien en daarna in de breedte in 3 plooien.
7. Een bol of een ovaal vormen en in de broodvorm leggen. In het midden van het deeg een inkerving maken en het deeg bebloemen. Terug 1 uur laten rijzen.
8. De oven verwarmen op 210° en 45 à 50 minuten laten bakken met stoom.