Overzicht van de gerechten brood en belegd brood

Belegd broodje op de wijze “Pizza”.

Belegd ciabatta met ansjovis en avocado.

Brioche brood

Brioche met parelsuiker

Brioche met rozijnen.

Brood bakken in een pot.

Broodjes met erwtenmousse en gerookte forelfilet.

Brood met noten en vijgen.

Ciabatta

Fougasse gevuld met gekonfijte ajuin, burrata en kerstomaat.

Fougasse met gerookt spek en olijven

Fougasse met zongedroogde tomaten, rozemarijn en gerookt spek.

Gegratineerd broodje met champignons en gerookte ham.

Kramiek met rozijnen.

Melkbroodjes.

Melkbroodjes met confituur.

Ovenkoeken.

Ringbroodje met groentjes, pancetta en spiegelei.

Rozijnenbollen

Sandwiches

Stokbrood.

Tafelbroodjes met zonnebloempitten

Valentijnbroodjes met chorizo.

Belegd broodje op de wijze “Pizza”.

Ingrediënten voor 3 personen : 3 broodjes, 1 blik tomatenstukjes van 400 gr, 1 mozzarella, 100 gr gemalen parmezaan, ½ in fijne reepjes gesneden rode paprika, 1 slp kappertjes, enkele kerstomaten, rucola, 6-tal sneden gedroogde ham, rucola

1) De broodjes halveren. Op iedere helft 2 slp tomatenstukjes verdelen.
2) Oven voorverwarmen op 170°
3) Boven de tomatenstukjes, de kappertjes, dan de in 2 gesneden kerstomaten en de paprikareepjes leggen.
4) De mozzarella in stukjes doen en over de broodjes verdelen. De sneden ham in 3 snijden en op elke helft van de broodjes 3 stukjes ham leggen. De parmezaan er over strooien.
5) De broodjes 10 minuten in de oven. Indien nodig een paar minuten onder de grill om een korstje te krijgen.
6) Garneren met rucola
Ideaal recept om broodjes van 1 à 2 dagen te verwerken.

Belegd ciabatta met ansjovis en avocado.

Ingrediënten 1 groot ciabatta : 1 groot ciabatta, handvol sla, 1 tomaat, 1 avocado, 1 slp yogonaise, 2 eieren, rucola, 8 ansjovisfilet in olie.
1. De eieren 9 minuten koken, afkoelen en pellen. In schijfjes snijden.
2. De tomaten monderen en pellen. In schijfjes snijden
3. De avocado in 2 snijden, de pit verwijderen en in partjes snijden. Besprenkelen met citroen.
4. De ciabatta in de lengte in 2 snijden. Inwrijven met yogonaise en beleggen met al de ingrediënten.
Recept ciabatta : www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2020 rubriek brood/belegd brood

Brioche met rozijnen.

Ingrediënten : 500 gr patisserie bloem (liefst type T45), 250 gr halfvolle melk + 1 slp om te doreren, 20 gr gist, 80 gr suiker, 90 gr zachte boter in blokjes gesneden, 1 ei + 1 dooier om te doreren, 12 gr zout, 1 klp oranjeboesemwater of enkele druppels vanille essence, 150 gr rozijnen.

1.Week de rozijnen in koud water gedurende 20 minuten. Uitlekken en bebloemen.
2. Warm de melk tot 37° en los er de gist in op. Doe dit in de kom van de robot en voeg er de bloem, het zout, de suiker, de boter, 1 ei en het oranjebloesemwater bij. Zorg dat het zout niet in aanraking komt met de gist.
3. Kneed met de kneedhaak gedurende 3 minuten. Voeg nu de rozijnen bij en kneed nog 2 minuten.
4. Oven verwarmen op 30°.
5. Doe het deeg in een kom die heel licht ingewreven is met olie en zet afgedekt gedurende 1,5 uur in de oven om te rijzen.
6. Stort het deeg op een bebloemd werkblad en kneed het nog even goed door. Vorm 8 gelijke bollen.
7. 2 ronde vormen van 20 cm of 1 grote van 28 cm invetten en licht bebloemen. Indien men zonder vorm werkt kan men altijd het deeg in 3 verdelen en er 3 rollen mee maken en dan vlechten.
8. De deegbollen in de vormen naast mekaar doen, maar toch 1 a 1,5cm tussen de bollen laten en terug afgedekt in de oven gedurende 1 uur laten rijzen.
9. Voorzichtig uit de oven nemen en de oven opwarmen tot 170°.
10. De dooier mengen met 1 slp melk.
11. De brioche voorzichtig inwrijven met het opgeklopt eimengsel.
12. In de oven plaatsen gedurende 20 minuten. Uit de oven nemen en een paar minuten wachten voor de brioche uit de vorm te nemen.

Brood bakken in een pot.

Ingrediënten : 500 gr bloem voor licht meergranenbrood of ander broodbloem, 12 gr fijn zeezout, 300 gr lauw water, 1 slp olijfolie, 25 gr verse gist.

1. Water en gist mengen en in de kom van de robot gieten.
2. Bloem, olie en zout bijvoegen en met de deeghaak kneden. Afdekken en in de oven op 30° 1 ½ uur laten rijzen.
3. Uit de oven nemen en op een bebloemd werkblad storten, ontgassen en een mooie bol vormen.
4. In de ovenvaste pot bakpapier leggen en de bol deeg er voorzichtig inleggen. Terug in de oven plaatsen en afgedekt 1 uur laten rijzen op 30°.
5. Uit de oven nemen en de oven warmen tot 230°.
6. Het deeg bestuiven met lauw water en wat bloem over strooien. Met een scherp mes inkepingen maken.
7. Gedurende 50 minuten bakken in een warme luchtoven met deksel. Uit de oven nemen.
8. Goed laten afkoelen op een rooster voor het brood te snijden.

Broodjes met erwtenmousse en gerookte forelfilet.

Ingrediënten voor 4 broodjes : 1 stokbrood, 150 gr gerookte forelfilet,
Voor de erwtenmousse : 200 gr erwtjes (diepvries), 40 gr geraspte parmezaan , 1 klp citroensap, 1 slp olijfolie, 1 slp room, 7 blaadjes munt
Voor de garnering : 12 kerstomaten, enkele schilfers parmezaan, enkele kleine blaadjes munt, peper, zout.
1. Doe de erwtjes in kokend zoutwater gedurende 10 minuten. Giet af en spoel direct onder koud water.
2. Doe de erwtjes met de geraspte parmezaan, het citroensap, de olijfolie, zout, peper, room en de 7 blaadjes munt in de blender en mix fijn.
3. Besmeer de broodjes met erwtenmousse, leg er repen gerookte forel op en werk af met kerstomaten, schilfers parmezaan en blaadjes munt.

Brood met noten en vijgen.

Ingrediënten voor 2 kleine broden : 500 gr bloem voor meergranenbrood, 20 gr verse gist, 300 gr lauw water, 20 gr olie (maïs of zonnebloem), 60 gr vijgen, 60 gr rozijnen, 35 gr hazelnoten, 35 gr walnoten.

1. Snij de vijgen in stukjes.
2. Hak de noten.
3. Meng de gist met het lauwe water in de kom van de robot. Strooi er de bloem over en het zout. Giet de olie erbij. Alles goed kneden met de kneedhaak.
4. Voeg het fruit en de noten erbij en kneed nog eens goed door.
5. Doe het deeg in een kom, bedek met een doek, en laat ongeveer 1 uur rijzen op 30 à 35° in de oven.
6. Wanneer het deeg verdubbelt is uit de oven nemen, in 2 verdelen en in een cakevorm doen.
7. Nogmaals afgedekt laten rijzen op 30 à 35° in de oven.
8. Voorzichtig uit de oven nemen en de oven opwarmen op 180°.
9. in het deeg inkepingen maken.
10. In de oven plaatsen gedurende 20 minuten op 180°. Nu de oven verhogen op 210° en nogmaals 15 à 20 minuten bakken;

Ciabatta

Ingrediënten voor 4 grote ciabatta’s : 520 gr patisseriebloem, 3 dl water, 15 gr verse gist, 12 gr zout, 30 gr olijfolie.

1. De gist in het lauwe water oplossen in de mengbeker van de robot.
2. De bloem er bij strooien en met de deeghaak mengen.
3. Het zout erbij strooien en de olijfolie erbij gieten. Nogmaals goed kneden.
4. Een kom lichtjes inwrijven met olie. Een bol vormen met het deeg en het deeg in de kom doen.
5. Dit in de oven op 30° gedurende 1h30 min laten rijzen.
6. Het werkvlak bebloemen en het deeg op het werkvlak uitrollen tot ongeveer 2 cm.
7. Het deeg vouwen, van boven tot in het midden en van onder tot in het midden, nu doet men hetzelfde van links naar het midden en van rechts naar het midden.
8. Nogmaals 1 uur laten rijzen.
9. De oven verwarmen op 210°.
10. Het deeg op bakpapier of bakmat openspreiden met behulp van de vingers, liefst niet meer uitrollen, op een dikte van ongeveer 2 cm.
11. Het deeg bebloemen en de ciabatta’s versnijden volgens de gewenste grootte. De broodjes eventjes nat spuiten.
12. Gedurende 20 à 25 minuten bakken.

Tip : Een andere manier om de ciabatta’s te vormen, is na de 2de rijs in plaats van het deeg open te spreiden, is 1 dikke rol te maken en in 8 of 10 stukken te snijden. Dan heeft men individuele ciabatta’s.

Fougasse gevuld met gekonfijte ajuin, burrata en kerstomaat.

Ingrediënten : 1 fougasse, 1 burrata, 2 rode ajuinen, ½ dl rode wijn, 1 klp cassonade suiker, pesto, kerstomaten, olijfolie, Italiaanse ham, rucola, grof zeezouty.

Recept pesto : www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2017 sauzen
Recept fougasse : www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2020 brood/belegd brood

1. De ajuinen pellen en in dunne ringen snijden. Olijfolie warmen, ajuinringen lichtjes laten kleuren samen met de cassonade. Blussen met de rode wijn en verder op zacht vuur 45 minuten garen. Nu en dan nazien en indien nodig wat water bijgieten.
2. De kerstomaten en de rucola spoelen.
3. De oven opwarmen op 160°.
4. De fougasse horizontaal in 2 snijden en beleggen met gekonfijte ajuin. In de oven plaatsen gedurende 5 à 7 minuten.
5. Ui de oven nemen en beleggen met burrata. Tussen de burrata toefjes pesto schikken. Garneren met Italiaanse ham, rucola en kerstomaat. Bestrooien met zeezout en besprenkelen met olijfolie.

Fougasse met gerookt spek en olijven

Ingrediënten : 2 dl lauw water, 15 gr verse gist, 350 gr patent of T55 of patisserie bloem, 1 klp zout, 200 gr spekreepjes, 100 gr groene of zwarte olijven, 2 slp olijfolie, 2 klp fijngehakte rozemarijn, 1 slp geraspte gruyère.

1. De gist in lauw water (niet meer dan 37°) oplossen in de kom van de robot.
2. De bloem bijvoegen en kneden tot alles goed gemengd is.
3. Het zout, de spekreepjes, 1 slp olijfolie en de olijven bijvoegen en alles nog eens 40 sec. kneden.
4. Het deeg in een met olijfolie ingewreven kom doen. Bedekken met een doek en 45 minuten laten rijzen. Dit kan in de oven op 30°.
5. Het doek van de kom halen, even met de hand doorkneden en op een bebloemd werkvlak leggen. Uitrollen tot een ovale vorm van 1,5 a 2 cm.
6. Enkele diepe schuine insnijdingen van 5 cm aan beide kanten maken. Zorgen dat de gaten niet terug dichtgaan. Op een bakmat leggen, bedekken met een doek en terug 45 minuten laten rijzen.
7. Indien men de fougasse in de oven heeft laten rijzen, voorzichtig uitnemen.
8. De oven opwarmen op 220°.
9. De fougasse inwrijven met 1 slp olijfolie en 1 klp rozemarijn er op strooien alsook de gruyère kaas.
10. De fougasse gedurende 18 minuten in de oven plaatsen.

Heerlijk als ze nog lauwwarm is.

Fougasse met zongedroogde tomaten, rozemarijn en gerookt spek.

Ingrediënten : 350 gr patisseriebloem of T55, 200 gr lauw water, 15 gr verse gist, 1 klp zout, 200 gr gerookte spekreepjes, 1 slp in blokjes gesneden zongedroogde tomaten, 2 slp olijfolie, 1 slp gehakte rozemarijn.

1. Het spek bakken en op keukenpapier laten uitlekken.
2. Het lauwe water mengen met de gist in de mengbeker van de robot.
3. Bloem bijvoegen en het zout, pas op dat het zout de gist niet raakt.
4. Met de kneedhaak mengen tot men een mooie homogene deeg bekomt. Uit de kom op een bebloemd werkblad storten, spek, tomaten en de helft van de rozemarijn toevoegen en een bol vormen. In een met olijfolie ingewreven kom leggen en afgedekt 45 minuten laten rijzen. Het moet ongeveer verdubbelen. (dit kan men in een oven van 30° doen).
5. Uit de oven nemen, het deeg op zijn geheel uitrollen of in 2 doen, uitrollen tot een dikte van 1,5 cm a 2 cm.
6. Enkele diepe schuine insnijdingen van 5 cm aan beide kanten maken. Zorgen dat de gaten niet terug dichtgaan. Op een bakmat leggen, bedekken met een doek en terug 45 minuten laten rijzen.
7. Indien men de fougasse in de oven heeft laten rijzen, voorzichtig uitnemen.
8. De oven opwarmen op 220°.
9. De fougasse inwrijven met 1 slp olijfolie en de andere helft van de rozemarijn er op strooien.
10. De fougasse gedurende 18 minuten in de oven plaatsen.

Gegratineerd broodje met champignons en gerookte ham.

Ingrediënten per pers. : 1 stuk stokbrood van 7 à 8 cm, 100 gr champignons, 2 slp kaassaus, 1 snede gerookte ham, 1 klp parmezaanschilfers, olijfolie.
1. De broodjes in de lengte in 2 snijden.
2. De champignons bakken en mengen met de kaassaus.
3. De broodjeshelften inwrijven met olijfolie.
4. De oven op 180° verwarmen.
5. De champignons verdelen over de broodjes.
6. De ham in brede repen snijden en op de champignons verdelen. Bestrooien met de parmezaanschilfers.
7. De broodjes in een schaal leggen en in de oven plaatsen gedurende 5 minuten en dan nog 2 à 3 minuten onder de grill.

Kramiek met rozijnen.

Ingrediënten : 500 gr bloem T45 of patisseriebloem, 2 dl melk, 15 gr gist, 2 eieren, 10 gr zout, 50 gr suiker, 100 gr malse boter, 150 gr rozijnen.

Voor te doreren : 1 dooier, 3 slp melk

1. Los de gist op in lauwe melk (37°).
2. Doe de melk in de kom van de robot en voeg de bloem toe, met de K-haak mengen, de eieren, zout, en de suiker toevoegen en verder mengen tot een mooi deeg. Voeg nu de malse boter toe en meng nogmaals tot de boter goed is opgenomen in het deeg.
3. Doe het deeg in een kom, bedek met een doek en laat 1 uur rijzen, het liefst in de oven op 30°.
4. Doe de rozijnen in een kom koud water en laat 15 à 20 minuten weken. Giet af.
5. Na 1 uur rijzen , de rozijnen mengen in het deeg.
6. Een langwerpige cake of broodvorm invetten en bebloemen en het deeg in de vorm doen. Dit nogmaals 30 minuten laten rijzen.
7. De oven verwarmen op 180°.
8. De dooier en de melk goed mengen. Na 30 minuten rijzen de kramiek voorzichtig inwrijven met het eimengsel.
9. In de oven plaatsen gedurende 30 à 35 minuten. Indien de kramiek te bruin wordt, boterpapier op leggen.
10. Uit de oven nemen, 5 minuten wachten en ontvormen. Laten afkoelen op een rooster

Melkbroodjes.

Ingrediënten voor 14 broodjes : 2 dl halfvolle melk, 20 gr verse gist, 80 gr poedersuiker, 2 eieren, 500 gr patentbloem of patisseriebloem, 80 gr zachte boter, snuifje zout, 1 eidooier, 1 slp water.

  1. De boter in stukjes snijden.

  2. De melk verwarmen tot 37° en mengen met de gist.

  3. Dit in de kom van de robot doen met de gezeefde bloem, de suiker, de eieren, de boter en het snuifje zout.

  4. De oven warmen op 30°.

  5. Dit alles nu met de deeghaak kneden gedurende 5 minuten.

  6. De kom bedekken met een doek en dit 1u30 min in de oven laten rijzen.

  7. Het werkvlak bebloemen, het deeg er op storten en ontgassen en in 14 bollen verdelen.

  8. De bolletjes vormen tot sandwichvorm.

  9. Een doek boven de broodjes leggen en terug 30 à 45 minuten op 30° in de oven laten rijzen.

  10. De eidooier mengen met het water.

  11. De broodjes voorzichtig uit de oven nemen en de oven opwarmen tot 170°. De broodjes inwrijven met het dooiermengsel.

  12. De broodjes in de oven plaatsen en bakken gedurende 15 à 17 minuten.

 

Melkbroodjes met confituur.

Ingrediënten voor 14 broodjes : 2 dl halfvolle melk, 20 gr verse gist, 80 gr poedersuiker, 2 eieren, 500 gr bloem T45 of patisseriebloem, 80 gr zachte boter, snuifje zout, confituur, 1 ei, 1 slp water.

1. De boter in stukjes snijden.
2. De melk verwarmen tot 37° en mengen met de gist.
3. Dit in de kom van de robot doen met de gezeefde bloem, de suiker, de eieren, de boter en het snuifje zout.
4. De oven warmen op 30°.
5. Dit alles nu met de deeghaak kneden gedurende 5 minuten.
6. De kom bedekken met een doek en dit 1u30 min in de oven laten rijzen.
7. Het werkvlak bebloemen, het deeg er op storten en ontgassen en in 14 bollen verdelen.
8. Iedere bol uitrollen in een ovale vorm, in het midden een reepje confituur doen, het deeg rondom inwrijven met water en dichtvouwen. Goed dichten en de broodjes een ovale vorm geven en met de naad naar onder op een bakmat leggen.
9. In de broodjes met een scherp mes of een scheermesje 3 inkepingen maken.
10. Een doek boven de broodjes leggen en terug 45 minuten op 30° in de oven laten rijzen.
11. De broodjes voorzichtig uit de oven nemen en de oven opwarmen tot 170°.
12. De broodjes in de oven plaatsen en bakken gedurende 15 à 17 minuten.

Ovenkoeken.

Ingrediënten voor 6 stuks : 500 gr bloem T55 of patisseriebloem, 1,5 dl halfvolle melk, 1,5 dl water, 10 gr gist, 2 slp olijfolie, 10 gr zout.

1. In de mengkom van de robot de lauwe melk mengen met de gist.
2. Het lauwe water en de olijfolie erbij mengen.
3. De bloem en het zout er bij voegen. Zorgen dat het zout geen kontakt heeft met de gist. Kneden tot een mooie bol. Het deeg uit de beker halen en de bolvorm nog even mooi bijwerken.
4. De bol in een met olie ingewreven kom doen en 3 uur laten rijzen. Ideale temperatuur tussen 28 à 30°. Het deeg moet verdubbelt zijn.
5. Het deeg op een bebloemd werkblad storten en ontgassen. 6 mooie bollen vormen. De bollen met de handpalm plat maken en verder met de deegrol een ovale of ronde vorm geven met een hoogte van 2 cm.
6. Terug 1 uur laten rijzen.
7. Oven voorverwarmen op 180°.
8. Voor het bakken de ovenkoeken lichtjes inwrijven met olijfolie en dit met behulp van een borsteltje en lichtjes bebloemen.
9. In de oven 15 minuten bakken op stand warme luchtoven.

 

Ringbroodje met groentjes, pancetta en spiegelei.

Video te bekijken : https://youtu.be/XNWKIYLWLHE

Ingrediënten : 3 hamburgerbroodjes, ½ rode paprika, 1 rode ui, 1 teentje look, 125 gr champignons, 1 tomaat, 3 eieren, 3 sneetjes smeltkaas, 3 sneetjes pancetta, olijfolie, peper, zout, Provençaalse kruiden,
Voor het slaatje, rucola, kerstomaten, olijfolie, balsamico azijn.

1. Met een uitsteekvormpje het middelste uit de broodjes steken. Daar kan men dan nog mini hamburgers mee maken.
2. De ui en de look pellen en fijn snipperen.
3. De paprika schillen en in blokjes snijden.
4. De tomaat emonderen, pellen en in schijfjes snijden.
5. De champignons borstelen en in stukjes snijden.
6. Een scheutje olijfolie warmen en de pancetta krokant bakken. Uit de pan nemen en op keukenpapier laten uitlekken.
7. In dezelfde pan de ui, look, paprika en champignons gedurende 5 minuten laten bakken. Kruiden met zout, peper en Provençaalse kruiden.
8. Oven verwarmen op 175°.
9. Een ovenschotel inwrijven met olijfolie en de broodjes er in schikken.
10. De broodjes in het midden opvullen met de gebakken groentjes. Daarop verdeelt men de schijfjes tomaat, de pancetta en de sneetjes kaas. De broodjes gedurende 7 minuten in de oven plaatsen.
11. Ondertussen het slaatje mengen met de kerstomaten, wat olijfolie, balsamicoazijn, peper en zout.
12. De spiegeleieren bakken en kruiden met peper en zout.
13. De broodjes uit de oven halen en op ieder broodje een ei schikken.
14. Opdienen met het slaatje.

Rozijnenbollen

Ingrediënten voor 14 à 15 stuks : 500 gr patent of patisseriebloem, 20 gr verse gist, 60 gr fijne suiker, 2 dl halfvolle melk, 2 eieren + 1 extra, 80 gr boter, 10 gr zout, 150 gr rozijnen, 1 slp water.

1. Wel de rozijnen in lauw water gedurende 30 minuten. Giet ze door een zeef en laat uitlekken.
2. Snij de boter in blokjes.
3. Warm de melk op 37° en voeg de gist toe. Wanneer de gist gesmolten is roer er de suiker en de boter onder. Roer voorzichtig tot de boter gesmolten is.
4. Doe dit in de kom van de robot en voeg de bloem, de eieren en het zout toe. Kneed met de deeghaak tot een mooi glad deeg.
5. Warm de oven op 30°.
6. Stort het deeg op een bebloemd werkblad en meng er de rozijnen door al knedend. Vorm een mooie bol en leg die in een licht ingevette kom. Bedek met een propere doek en laat minstens 1u30 minuten rijzen in de oven op 30°.
7. Haal het deeg uit de oven. Stort het op een bebloemd werkvlak er vorm 14 à 15 bolletjes van 70 grs. Leg de bolletjes op bakpapier of een bakmat, niet te dicht op mekaar want ze rijzen nog een beetje. Zet dit terug in de oven op 30° gedurende 45 minuten.
8. Voorzichtig uit de oven nemen en de oven verwarmen op 170°.
9. Een dooier met 1 slp water mengen en de bolletjes er voorzichtig mee inwrijven.
10. Gedurende 15 à 17 minuten in de oven bakken.

 

Sandwiches

Ingrediënten voor 15 stuks : 500 gr bloem T45 of patisseriebloem, 220 gr melk, 25 gr verse gist, 3 dooiers, 65 gr suiker, 10 gr zout, 90 gr malse boter.
1. De melk lauw laten worden (37°). De gist oplossen in de melk. Dit in de mengkom van de robot doen.
2. De suiker, de boter in kleine blokjes gesneden, en de dooiers bijvoegen en goed mengen.
3. De bloem en het zout erbij strooien en dit ongeveer 5 minuten met de kneedhaak kneden.
4. Het deeg gedurende 1u 30 minuten laten rijzen, liefst op 30° in de oven.
5. Verdeel het gerezen deeg in 15 delen en vorm de sandwiches.
6. Plaats de sandwiches op een bakplaat bekleed met bakpapier of een bakmat en laat dit nogmaals 1u 30 minuten rijzen.
7. Verwarm de oven op 190°.
8. Wrijf voorzichtig de sandwiches in met melk of met een dooier aangelengd met melk.
9. Plaats de sandwiches in de oven gedurende 15 minuten.
10. Uit de oven nemen en laten afkoelen op een rooster.

Stokbrood.

Ingrediënten voor 4 stuks : 500 gr bloem T55 (patentbloem) of bloem voor meergranenbrood,

12 gr zout, 20 gr verse gist, 325 gr lauw water.

1. Gist oplossen in het lauwe water (37°) en in de kom van de robot doen en met de deeghaak mengen met de bloem en het zout. Zorgen dat het zout geen contact heeft met de gist. Kneden tot je een mooi deeg hebt.
2. Oven opwarmen tot 30°.
3. Een grote kom met behulp van een borsteltje lichtjes inwrijven met olie. Het deeg in de kom doen, afdekken met een propere doek en gedurende 45 minuten laten rijzen in de oven.
4. Het deeg op het bebloemd werkblad storten, ontgassen en de stokbroden vormen. Op een ovenplaat leggen en de stokbroden lichtjes bebloemen, bevochtigen en inkepingen in het brood maken.
5. Nogmaals afgedekt 20 minuten laten rijzen. Voorzichtig uit de oven nemen.
6. De oven verwarmen tot 225°.
7. De stokbroden gedurende 20 à 22 minuten in de oven plaatsen.

Tafelbroodjes met zonnebloempitten

Ingrediënten voor 16 à 18 broodjes : 500 gr bloem voor licht meergranenbrood, 20 gr verbeteraar (pasta), 25 gr gist, 8 gr Himalaya zout, 300 gr karnemelk, 20 + 10 gr zonnebloempitten.

1. Warm de karnemelk op tot ongeveer 37°. Los de gist op in een beetje karnemelk.
2. Verkruimel de verbeteraar.
3. Doe de bloem in de mengbeker van de keukenrobot. Maak een kuiltje n het midden en giet de gist erin. Strooi op de kanten het zout, de verbeteraar en de 20 gr zonnebloempitten op de bloem.
4. Nu met de kneedhaak het deeg beginnen kneden. Langzaam al knedende de karnemelk bijgieten. Niet langer kneden dan nodig.
5. Het werkblad bebloemen en het deeg er op storten. Het mooi opbollen. Er een propere handdoek over leggen en laten verdubbelen in grootte.
6. Het deeg terug platslaan, eventjes kneden en verdelen in broodjes van ongeveer 60 gr. De broodjes in vormpjes doen of apart opbollen. Met een keukenborsteltje wrijft men de bovenkant van de broodjes in met lauw water en strooit er de rest van de zonnebloempitten op. Terug ongeveer 90 minuten laten rijzen tot de broodjes ongeveer verdubbelt zijn.
7. De oven warmen op 210°. In de oven plaatst men een kom met water. Indien men een stoomoven heeft kan men de stand interval stomen gebruiken.
8. Men doet de broodjes in de oven, vermindert de oven op 200° en bakt de broodjes af in 18 minuten.
9. De broodjes uit de oven en uit de vormpjes nemen en laten afkoelen op een rooster.

Valentijnbroodjes met chorizo.

Voor 6 hartvormige broodjes : 350 gr licht meergranenbrood, 18 gr gist, 6 gr Himalaya zout, 210 ml karnemelk, 28 gr verbeteraar of vetstof, 60 gr chorizo in blokjes gesneden, 1 klp sesamzaad,

15 gr zonnebloempitten.

1. Bak de blokjes chorizo in een anti kleefpan. Laat ze afkoelen op keukenpapier.
2. Warm de karnemelk op tot ongeveer 37°. Los de gist op in een beetje karnemelk.
3. Verkruimel de verbeteraar.
4. Doe de bloem in de mengbeker van de keukenrobot. Maak een kuiltje in het midden en giet de gist erin. Strooi op de kanten het zout, de verbeteraar en de zonnebloempitten alsook de chorizo op de bloem.
5. Nu met de kneedhaak het deeg beginnen kneden. Langzaam al knedende de karnemelk bijgieten. Niet langer kneden dan nodig.
6. Het werkblad bebloemen en het deeg er op storten. Het mooi opbollen. Er een propere handdoek over leggen en laten verdubbelen in grootte.
7. Het deeg terug platslaan, eventjes kneden en verdelen in de hartvormpjes. Met een keukenborsteltje wrijft men de bovenkant van de broodjes in met lauw water en strooit er de sesambroodjes op. Terug ongeveer 90 minuten laten rijzen tot de broodjes ongeveer verdubbelt zijn.
8. De oven warmen op 210°. In de oven plaatst men een kom met water. Indien men een stoomoven heeft kan men de stand interval stomen gebruiken.
9. Men doet de broodjes in de oven, vermindert de oven op 200° en bakt de broodjes af in 22 minuten. Indien men kleinere vormpjes gebruikt de baktijd aanpassen.
10. De broodjes uit de oven en uit de vormpjes nemen en laten afkoelen op een rooster.