Overzicht van de salade gerechten

Brillat-Savarin, geitenkaas, frisse salade en notenbrood.

Ganda ham, tomaten, mozzarella, avocado en stokbrood met zongedroogde tomaten.

Italiaanse koude schotel met burrata.

Maatjes met geroosterde bloemkool en groene boontjes.

Russische salade met tonijn.

Tartaar van rosbief met asperges.

Tonijnsalade met kiwi.

Brillat-Savarin, geitenkaas, frisse salade en notenbrood.

Ingrediënten : 1 handvol veldsla, 1 handvol rucola, 1 appel, 2 witloof, 10 radijzen, ½ komkommer, 10 kerstomaten, geitenkaas, Brillat Savarin met papaja.

Vinaigrette : 3 slp olijfolie, 3 slp zonnebloemolie, 1 slp balsamicoazijn met honing, 1 klp honing, 1 klp mosterd, peper, zout, 1 slp water.

1. Doe in een kom, mosterd, honing, meng dit met de klopper. Klop er nu al de andere ingrediënten door en kruid met peper en zout.
2. Spoel de radijzen en snij ze in schijfjes.
3. Schil de komkommer en de appel en snij in blokjes.
4. Spoel het witloof, verwijder het harde gedeelte en snij in reepjes.
5. Spoel de kerstomaten en snij ze in 2.
6. Doe al de groenten voor de salade in een kom en sprenkel er de vinaigrette over.
7. Dien op met de kazen en het notenbrood.

 

Ganda ham, tomaten, mozzarella, avocado en stokbrood met zongedroogde tomaten.

Ingrediënten 2 pers. : 6 sneetje Ganda ham, 2 bolletjes mozzarella, 2 tomaten liefst coeur de boeuf, 1 avocado, 1 handvol rucola, zwarte peper, citroen, olijfolie, basilicum.

Recept stokbrood : www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2020 rubriek Brood

1. De tomaten spoelen en in dunne schijfjes snijden. Dakpansgewijs schikken op een schotel. Kruiden met zwarte peper, zeezout en olijfolie.
2. De mozzarella laten uitlekken en in schijfjes snijden. Verdelen over de tomaten en kruiden met peper en besprenkelen met olijfolie.
3. De avocado in 2 snijden, pit verwijderen en pellen. Besprenkelen met citroen, in sneetjes snijden en verdelen over de mozzarella.
4. De sneetjes Ganda ham in 3 vouwen en op de schotel schikken.
5. Garneren met de rucola en de basilicum en nog eventjes besprenkelen met de olijfolie.
6. Serveer er dikke sneden stokbrood met zongedroogde tomaten bij.

 

Italiaanse koude schotel met burrata.

Ingrediënten 2 pers. : 200 gr burrata, enkele blaadjes basilicum, 1 handvol rucola, 2 coeur de boeuf tomaten, 12 kerstomaten, olijfolie, balsamicoazijn, ½ slp kappertjes, 100 gr flinterdun gesneden Italiaanse ham en 100 gr Italiaanse charcuterie bvb Italiaanse salami, 1 slp pompoenpitten.

1. De coeur de boeuf tomaten in hele dunne schijfjes snijden en op een schotel schikken.
2. De basilicum in reepjes snijden en bestrooien over de tomaten. Besprenkelen met olijfolie en balsamicoazijn.
3. Op de rand van de schotel de ham en charcuterie verdelen. In het midden van de schotel schikt men de burrata.
4. De kappertjes over de schotel verdelen alsook de rucola.
5. De pompoenpitten roosteren.
6. De kerstomaten en de pompoenpitten verdelen over de ham en de charcuterie.

Maatjes met geroosterde bloemkool en groene boontjes.

Ingrediënten voor 3 à 4 pers. : 4 maatjes, ½ bloemkool, 8 radijzen, ½ salade, 225 gr groene boontjes, 2 tomaten, 2 eieren, 8 ansjovisfilets, 300 gr nieuwe aardappelen.

Dressing : ½ dl olijfolie, 1,5 dl zonnebloemolie, ½ dl ciderazijn, 1 klp most erd, peper, zout.

1. De maatjes opkuisen.
2. De aardappelen goed spoelen en schrobben. In blokjes snijden, gaar koken in zoutwater. Afgieten en laten afkoelen.
3. De eieren 10 minuten koken. Pellen en in partjes snijden.
4. De uiteinden van de boontjes verwijderen en in kokend zoutwater 8 à 9 minuten garen. Direct met koud water spoelen. Snijden op 3 à 4 cm.
5. Oven verwarmen op 180°.
6. De buitenste bladeren van de bloemkool verwijderen en in plakken van 1,5 cm snijden. In een schotel leggen en de bloemkoolplakken aan beide kanten inwrijven met olijfolie. Kruiden met peper en zout. Roosteren in de oven gedurende 15 minuten.
7. De ansjovisfilets in koud water laten weken om het meeste zout te verwijderen. Laten uitlekken en in stukjes snijden.
8. Het loof van de radijzen verwijderen. De radijzen spoelen en in fijne reepjes snijden.
9. De buitenste bladeren en de middenrif van de salade verwijderen. Spoelen en droogzwieren.
10. De tomaten monderen, pellen en in partjes snijden.
11. De dressing bereiden : Mosterd en olie mengen. Dan azijn, peper en zout erbij mengen.
12. De aardappelen, boontjes, ansjovis, radijzen en 1 ei mengen met enkele lepels dressing.
13. Op een schotel de sla leggen, daarop de aardappelsalade schikken en dan verder garneren met de maatjes, de geroosterde bloemkool en de rest van de ingrediënten.

Russische salade met tonijn.

Ingrediënten 2 pers. : 400 gr vastkokende aardappelen, 3 grote wortels, 1 rode paprika, 200 gr erwtjes (diepvries), 35 gr augurken, 35 gr zilveruitjes, 1 blik tonijn van 400 gr, 2 eieren, 3 slp mayonaise, 1 ½ slp Griekse yoghurt, peper, zout.

1. De eieren gedurende 9 minuten koken. In koud water laten afkoelen.
2. De aardappelen schillen, in blokjes snijden en gaar koken in zoutwater. Afgieten en laten afkoelen.
3. De wortelen schillen, in blokjes snijden en gaar koken in zoutwater. Afgieten en laten afkoelen.
4. De rode paprika schillen, zaadjes verwijderen en in reepjes snijden.
5. De paprika met de erwtjes 2 minuten blancheren, afgieten en laten afkoelen.
6. De augurken fijnhakken en de zilveruitjes in 2 snijden.
7. Al de afgekoelde groenten, 2 slp mayonaise en 1 slp yoghurt, augurken en zilveruitjes mengen. Kruiden met peper en zout.
8. Tonijn laten uitlekken en mengen met 1 slp mayonaise en ½ slp Griekse yoghurt.
9. Op een schotel de Russische salade schikken. Daar op legt men de tonijnsalade. Garneren met de in partjes gesneden eieren.

Tartaar van rosbief met asperges.

Ingrediënten :

6 asperges, ½ salade, 2 eieren, 2 tomaten.
De tartaar : 300 gr gebakken rosbief, 1 ei, 1 slp gehakte peterselie, 1 klp kappertjes, ½ klp mosterd, 1 kleine sjalot fijngehakt, 1 slp fijngehakte augurken, 1 slp mayonaise.

1. Spoel en schil de asperges. Verwijder het harde gedeelte onderaan. Stoom of kook de asperges gaar. Laat ze afkoelen.
2. Reinig en spoel de salade.
3. Verwijder het kroontje van de tomaten en maak onderaan kruisgewijs een inkeping. Leg de tomaten 30 seconden in kokend water en dan direct in koud water. Pel ze en snij ze in schijfjes.
4. Kook de 2 eieren 9 minuten. Doe ze in koud water. Pel ze en prak ze fijn.
5. Snij de rosbief in sneden van ½ cm. Snij elke sneden nu in blokjes. Meng de rosbief met het ei, de peterselie, kappertjes, mosterd, sjalot, augurken en mayonaise.
6. Maak met de tartaar 2 mooie rondjes met behulp van een ringvorm.
7. Schik op een schotel de salade, de asperges, tomaten en de tartaar van rosbief.
8. Dien op met een aardappelsalade en serveer er apart mayonaise bij.

Tonijnsalade met kiwi.

Ingrediënten 2 pers. : ½ salade, 1 witloof, 1 blik tonijn 200 gr, 2 eieren, 6 ansjovissen, 12 olijven, 1 grote kiwi, 1 klp kappertjes, 10 blaadjes basilicum, 2 slp mayonaise, 2 klp yoghurt.

1. De eieren in kokend water 9 minuten koken. Direct in koud water leggen. Laten afkoelen. Pellen en in partjes snijden.
2. De salade spoelen en de dikste nerven verwijderen.
3. Het witloof spoelen en in repen snijden.
4. De kiwi schillen en in stukjes snijden.
5. 5 blaadjes basilicum in fijne reepjes snijden.
6. De mayonaise mengen met de yoghurt, basilicum, kappertjes, peper en zout.
7. De tonijn uitlekken en mengen met 1 slp gemengde mayonaise.
8. In een grote slakom leggen we de sla, witloof, kiwi, ansjovissen, eieren, olijven en de tonijnsla schikken we in het midden van de gemengde sla. Garneren met de resterende basilicum.
9. Serveren met de resterende mayonaise en stokbrood.