Overzicht van de salade gerechten

Asperges, gerookte forel, garnalen, gevulde eieren en aardappelsalade.

Brillat-Savarin, geitenkaas, frisse salade en notenbrood.

Ganda ham, tomaten, mozzarella, avocado en stokbrood met zongedroogde tomaten.

Gevulde tomaten met tonijn en parelcouscous salade.

Italiaanse koude schotel met burrata.

Maatjes met geroosterde bloemkool en groene boontjes.

Meloensalade met mozzarella.

Pastasalade met Ganda ham, Père Joseph kaas en meloen.

Russische salade met tonijn.

Salade met verse zalm en sinaasappel.

Salade “Piemonte”.

Tartaar van rosbief met asperges.

Tomaat met tonijn en Hollandse maatjes.

Tonijnsalade met kiwi.

Asperges, gerookte forel, garnalen, gevulde eieren en aardappelsalade.

Ingrediënten 2 personen : 6 à 8 asperges, 3 eieren, 125 gr grijze garnalen, 125 gr gerookte forel, mayonaise, ½ sla, ½ komkommer, 1 slp gehakte peterselie, 2 lente-ui, 1 rode ui, 300 gr vastkokende aardappelen.

1. De aardappelen schillen, spoelen, in blokjes snijden en koken in zoutwater. Afgieten en laten afkoelen op kamertemperatuur.
2. De komkommer schillen, in de lengte in 2 snijden. Zaadjes verwijderen en iedere helft in dunne schijfjes snijden.
3. De rode ui pellen en in dunne schijfjes snijden.
4. De lente ui spoelen en in ringetjes snijden.
5. De aardappelen, komkommer, rode ui, lente-ui en mayonaise mengen. De aardappelsalade niet in de frigo plaatsen. Ze is het lekkerst op kamertemperatuur.
6. Eieren koken gedurende 10 minuten. Afkoelen in ijskoud water. Pellen, in 2 snijden en het eigeel verwijderen. Eigeel mengen met de peterselie en mayonaise tot een smeuïg geheel. Dit in een spuitzak doen en de eiwitten opvullen.
7. De harde nerven uit de salade verwijderen en de bladen spoelen en droog zwieren.
8. De asperges schillen, koken of gaar stomen. Laten afkoelen.
9. Schik de salade op een schotel met daarop, de asperges, de gerookte forel, de garnalen en de eieren. Garneer met wat toefjes mayonaise.
10. Serveer er de aardappelsalade apart bij.

Brillat-Savarin, geitenkaas, frisse salade en notenbrood.

Ingrediënten : 1 handvol veldsla, 1 handvol rucola, 1 appel, 2 witloof, 10 radijzen, ½ komkommer, 10 kerstomaten, geitenkaas, Brillat Savarin met papaja.

Vinaigrette : 3 slp olijfolie, 3 slp zonnebloemolie, 1 slp balsamicoazijn met honing, 1 klp honing, 1 klp mosterd, peper, zout, 1 slp water.

1. Doe in een kom, mosterd, honing, meng dit met de klopper. Klop er nu al de andere ingrediënten door en kruid met peper en zout.
2. Spoel de radijzen en snij ze in schijfjes.
3. Schil de komkommer en de appel en snij in blokjes.
4. Spoel het witloof, verwijder het harde gedeelte en snij in reepjes.
5. Spoel de kerstomaten en snij ze in 2.
6. Doe al de groenten voor de salade in een kom en sprenkel er de vinaigrette over.
7. Dien op met de kazen en het notenbrood.

 

Ganda ham, tomaten, mozzarella, avocado en stokbrood met zongedroogde tomaten.

Ingrediënten 2 pers. : 6 sneetje Ganda ham, 2 bolletjes mozzarella, 2 tomaten liefst coeur de boeuf, 1 avocado, 1 handvol rucola, zwarte peper, citroen, olijfolie, basilicum.

Recept stokbrood : www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2020 rubriek Brood

1. De tomaten spoelen en in dunne schijfjes snijden. Dakpansgewijs schikken op een schotel. Kruiden met zwarte peper, zeezout en olijfolie.
2. De mozzarella laten uitlekken en in schijfjes snijden. Verdelen over de tomaten en kruiden met peper en besprenkelen met olijfolie.
3. De avocado in 2 snijden, pit verwijderen en pellen. Besprenkelen met citroen, in sneetjes snijden en verdelen over de mozzarella.
4. De sneetjes Ganda ham in 3 vouwen en op de schotel schikken.
5. Garneren met de rucola en de basilicum en nog eventjes besprenkelen met de olijfolie.
6. Serveer er dikke sneden stokbrood met zongedroogde tomaten bij.

 

Gevulde tomaten met tonijn en parelcouscous salade.

Ingrediënten 4 pers. : 100 gr veldsla, 1 avocado,

Voor de tomaat/tonijn : 4 grote tomaten, 200 gr tonijn in blik, 3 slp yogonaise (½ mayonaise en ½ Griekse yoghurt, 2 eieren, 2 slp fijngesneden bieslook.
Voor de parelcouscous salade : 200 gr parelcouscous, kippenbouillon, 2 slp saliepesto, 8 zongedroogde tomaten, 2 slp olie van de tomaten, 8 kerstomaten, 1 bol mozzarella, 2 eieren.

Recept saliepesto : www.dedagelijksekeukenvanladychefrita recepten 2017 rubriek sauzen

1. De 4 eieren koken gedurende 9 minuten. In koud water laten afkoelen en pellen.
2. De parelcouscous koken in de kippenbouillon zoals vermeld op de verpakking. Afgieten door een fijne zeef, laten afkoelen, en de kippenbouillon apart houden voor later. Eventueel invriezen.
3. De tomaten monderen, in koud water leggen en pellen. Een kapje afsnijden en de tomaten uithollen. De binnenkant bestrooien met zout en omgekeerd laten uitlekken.
4. De tonijn laten uitlekken en mengen met de yogonaise, de in grove stukken gesneden eieren en de bieslook.
5. De zongedroogde tomaten in stukjes snijden.
6. De kerstomaten in 4 snijden.
7. De mozzarella in niet te kleine blokjes snijden.
8. De parelcouscous mengen met de saliepesto de zongedroogde tomaten en olie, de ½ van de mozzarella en kerstomaten. De eieren in stukken snijden en de ½ ook onder de parelcouscous mengen.
9. De avocado pellen en in partjes snijden.
10. De veldsla spoelen.
11. De parelcouscous salade in een mooie kom doen en garneren met de rest van de kerstomaten, de eieren en de mozzarella.
12. Op een schotel de veldsla schikken met de gevulde tomaten en de avocadopartjes.
13. Smakelijk.

Italiaanse koude schotel met burrata.

Ingrediënten 2 pers. : 200 gr burrata, enkele blaadjes basilicum, 1 handvol rucola, 2 coeur de boeuf tomaten, 12 kerstomaten, olijfolie, balsamicoazijn, ½ slp kappertjes, 100 gr flinterdun gesneden Italiaanse ham en 100 gr Italiaanse charcuterie bvb Italiaanse salami, 1 slp pompoenpitten.

1. De coeur de boeuf tomaten in hele dunne schijfjes snijden en op een schotel schikken.
2. De basilicum in reepjes snijden en bestrooien over de tomaten. Besprenkelen met olijfolie en balsamicoazijn.
3. Op de rand van de schotel de ham en charcuterie verdelen. In het midden van de schotel schikt men de burrata.
4. De kappertjes over de schotel verdelen alsook de rucola.
5. De pompoenpitten roosteren.
6. De kerstomaten en de pompoenpitten verdelen over de ham en de charcuterie.

Maatjes met geroosterde bloemkool en groene boontjes.

Ingrediënten voor 3 à 4 pers. : 4 maatjes, ½ bloemkool, 8 radijzen, ½ salade, 225 gr groene boontjes, 2 tomaten, 2 eieren, 8 ansjovisfilets, 300 gr nieuwe aardappelen.

Dressing : ½ dl olijfolie, 1,5 dl zonnebloemolie, ½ dl ciderazijn, 1 klp most erd, peper, zout.

1. De maatjes opkuisen.
2. De aardappelen goed spoelen en schrobben. In blokjes snijden, gaar koken in zoutwater. Afgieten en laten afkoelen.
3. De eieren 10 minuten koken. Pellen en in partjes snijden.
4. De uiteinden van de boontjes verwijderen en in kokend zoutwater 8 à 9 minuten garen. Direct met koud water spoelen. Snijden op 3 à 4 cm.
5. Oven verwarmen op 180°.
6. De buitenste bladeren van de bloemkool verwijderen en in plakken van 1,5 cm snijden. In een schotel leggen en de bloemkoolplakken aan beide kanten inwrijven met olijfolie. Kruiden met peper en zout. Roosteren in de oven gedurende 15 minuten.
7. De ansjovisfilets in koud water laten weken om het meeste zout te verwijderen. Laten uitlekken en in stukjes snijden.
8. Het loof van de radijzen verwijderen. De radijzen spoelen en in fijne reepjes snijden.
9. De buitenste bladeren en de middenrif van de salade verwijderen. Spoelen en droogzwieren.
10. De tomaten monderen, pellen en in partjes snijden.
11. De dressing bereiden : Mosterd en olie mengen. Dan azijn, peper en zout erbij mengen.
12. De aardappelen, boontjes, ansjovis, radijzen en 1 ei mengen met enkele lepels dressing.
13. Op een schotel de sla leggen, daarop de aardappelsalade schikken en dan verder garneren met de maatjes, de geroosterde bloemkool en de rest van de ingrediënten.

Meloensalade met mozzarella.

Ingrediënten 2 pers. : 1 meloen, 1 sinaasappel, 1 handvol rucola, 1 slp munt, 4 kerstomaten, 1 bol mozzarella, 1 slp vlierbloesemsiroop (of anderen siroop), ½ klp gemberpoeder, 1 slp olijfolie, timut peper (of zwarte peper).

1. De meloen in 2 snijden en uithollen. Het vruchtvlees in blokjes snijden.
2. De sinaasappel a vif schillen. De partjes er voorzichtig uithalen en in 3 snijden. De rest van de sinaasappel goed uitknijpen en het sap opvangen.
3. De munt spoelen en fijn snipperen.
4. De rucola spoelen en eventjes met het mes doorgaan.
5. De mozzarella in blokjes snijden.
6. De dressing : Het sinaasappelsap mengen met de olijfolie, de gember en de siroop. Kruiden met timut peper of zwarte.
7. De meloenblokjes mengen met de rucola, de munt, de sinaasappel en de mozzarella. Mengen met de dressing.
8. De uitgeholde meloen opvullen.
9. Garneren met de kerstomaten, enkele blaadjes rucola en munt.

Pastasalade met Ganda ham, Père Joseph kaas en meloen.

Ingrediënten 2 personen : 180 gr farfalle, ¼ meloen, 4 sneden Ganda ham, 120 gr Père Joseph kaas , 1 handvol veldsla, 14 kerstomaten, 1 ½ slp yogonaise (½ mayonaise + ½ yoghurt).
1. De farfalle koken zoals vermeld op de verpakking. Afspoelen, laten afkoelen en uitlekken.
2. De ganda ham in repen snijden.
3. De kaas in kleine blokjes snijden.
4. De meloen schillen en in kleine blokjes snijden.
5. De veldsla spoelen en droog zwieren.
6. De kerstomaten in 2 snijden.
7. De farfalle mengen met al de ingrediënten maar een beetje meloen, kaas, ham en tomaatjes apart houden voor de garnering.
8. De gemengde farfalle in een mooie slakom doen en garneren met de rest van de ingrediënten.

Russische salade met tonijn.

Ingrediënten 2 pers. : 400 gr vastkokende aardappelen, 3 grote wortels, 1 rode paprika, 200 gr erwtjes (diepvries), 35 gr augurken, 35 gr zilveruitjes, 1 blik tonijn van 400 gr, 2 eieren, 3 slp mayonaise, 1 ½ slp Griekse yoghurt, peper, zout.

1. De eieren gedurende 9 minuten koken. In koud water laten afkoelen.
2. De aardappelen schillen, in blokjes snijden en gaar koken in zoutwater. Afgieten en laten afkoelen.
3. De wortelen schillen, in blokjes snijden en gaar koken in zoutwater. Afgieten en laten afkoelen.
4. De rode paprika schillen, zaadjes verwijderen en in reepjes snijden.
5. De paprika met de erwtjes 2 minuten blancheren, afgieten en laten afkoelen.
6. De augurken fijnhakken en de zilveruitjes in 2 snijden.
7. Al de afgekoelde groenten, 2 slp mayonaise en 1 slp yoghurt, augurken en zilveruitjes mengen. Kruiden met peper en zout.
8. Tonijn laten uitlekken en mengen met 1 slp mayonaise en ½ slp Griekse yoghurt.
9. Op een schotel de Russische salade schikken. Daar op legt men de tonijnsalade. Garneren met de in partjes gesneden eieren.

Salade met verse zalm en sinaasappel.

Ingrediënten 2 personen: ½ salade, 300 gr verse zalm (staartstuk), 2 eieren, 1 klp gehakte peterselie, ½ rode ui, 1 klp kappertjes, 10 tal radijzen, 1 sinaasappel, 1 slp mayonaise, 1 slp Griekse yoghurt, peper, zout.

1. De zalm stomen, kruiden met peper en zout en laten afkoelen.
2. De eieren 9 minuten koken en in 4 of 6 snijden.
3. De ui pellen en in dunne reepjes snijden.
4. De sinaasappel a vif pellen en ieder partje in 3 snijden.
5. De radijzen in partjes snijden.
6. De mayonaise met de yoghurt, de kappertjes, de peterselie, peper en zout mengen.
7. De zalm in stukjes verdelen en mengen met de helft van de mayonaise en de helft van de sinaasappel.
8. In een slakom de sla schikken. Daarop de zalm, garneren met de eieren, de andere helft van de sinaasappel en de radijzen.

Lekker met bruin brood of een verse pistolet.

Salade “Piemonte”.

Ingrediënten 2 pers. : 3 eieren, 300 gr vastkokende aardappelen, 200 gr gekookte ham, 3 tomaten, ½ krop salade, 8 augurken, parmezaan, 1 slp fijngesneden bieslook, kleine sjalot, 2 slp mayonaise, 1 slp yoghurt, zout, peper, 1 klp kappertjes.

1. De aardappelen schillen, in blokjes snijden en koken in zoutwater. Afgieten en laten afkoelen.
2. De eieren 10 minuten koken. Laten afkoelen. Pellen en grof snijden.
3. De salade reinigen, spoelen en droog zwieren.
4. De tomaten pellen en in schijfjes snijden.
5. De gekookte ham in blokjes snijden.
6. De augurken fijn snijden.
7. De sjalot pellen en fijn snipperen.
8. Enkele schilfers maken van de parmezaan.
9. De mayonaise mengen met de yoghurt.
10. De aardappelen, eieren, ham, bieslook, augurken, kappertjes, sjalot en mayonaise/yoghurt mengen. Met een ringvorm mooie rondjes maken met de aardappelsla.
11. Op een schotel de salade leggen. Op de sla de rondjes aardappelsla schikken met er rond de tomatenschijfjes. De parmezaanschilfers er over strooien.
12. Garneren met bieslooksprietjes.

Tartaar van rosbief met asperges.

Ingrediënten :

6 asperges, ½ salade, 2 eieren, 2 tomaten.
De tartaar : 300 gr gebakken rosbief, 1 ei, 1 slp gehakte peterselie, 1 klp kappertjes, ½ klp mosterd, 1 kleine sjalot fijngehakt, 1 slp fijngehakte augurken, 1 slp mayonaise.

1. Spoel en schil de asperges. Verwijder het harde gedeelte onderaan. Stoom of kook de asperges gaar. Laat ze afkoelen.
2. Reinig en spoel de salade.
3. Verwijder het kroontje van de tomaten en maak onderaan kruisgewijs een inkeping. Leg de tomaten 30 seconden in kokend water en dan direct in koud water. Pel ze en snij ze in schijfjes.
4. Kook de 2 eieren 9 minuten. Doe ze in koud water. Pel ze en prak ze fijn.
5. Snij de rosbief in sneden van ½ cm. Snij elke sneden nu in blokjes. Meng de rosbief met het ei, de peterselie, kappertjes, mosterd, sjalot, augurken en mayonaise.
6. Maak met de tartaar 2 mooie rondjes met behulp van een ringvorm.
7. Schik op een schotel de salade, de asperges, tomaten en de tartaar van rosbief.
8. Dien op met een aardappelsalade en serveer er apart mayonaise bij.

Tomaat met tonijn en Hollandse maatjes.

Ingrediënten : ½ ijsbergsla, 4 middelgrote tomaten, 3 Hollandse maatjes, 2 eieren, 1 blik tonijn van 200 gr, 1 slp gehakte bieslook, handvol rucola, 1 wortel, 1 kleine rode ui, 2 slp mayonaise, 2 slp Griekse yoghurt.

1. De bladen van de ijsbergsla van de krop halen en spoelen. Grof snijden.
2. De tomaten pellen en uithalen. De binnenkant kruiden met peper en zout.
3. De eieren koken gedurende 9 minuten, direct afkoelen in koud water en in 4 snijden.
4. De wortel schillen en raspen.
5. De rode ui pellen en fijn snipperen.
6. De mayonaise mengen met de yoghurt.
7. De tonijn mengen met 2 slp mayonaise mengeling en de bieslook.
8. De tomaten opvullen met de tonijn.
9. De maatjes opkuisen en de filets van elkaar scheiden.
10. In een schotel de salade schikken. In het midden plaatst men de tomaten. Erlangs de filets van de maatjes leggen. Garneren met de wortel, de rucola, de eieren. De ui op de maatjes strooien.
11. Serveren met de rest van de mayonaise.

Tonijnsalade met kiwi.

Ingrediënten 2 pers. : ½ salade, 1 witloof, 1 blik tonijn 200 gr, 2 eieren, 6 ansjovissen, 12 olijven, 1 grote kiwi, 1 klp kappertjes, 10 blaadjes basilicum, 2 slp mayonaise, 2 klp yoghurt.

1. De eieren in kokend water 9 minuten koken. Direct in koud water leggen. Laten afkoelen. Pellen en in partjes snijden.
2. De salade spoelen en de dikste nerven verwijderen.
3. Het witloof spoelen en in repen snijden.
4. De kiwi schillen en in stukjes snijden.
5. 5 blaadjes basilicum in fijne reepjes snijden.
6. De mayonaise mengen met de yoghurt, basilicum, kappertjes, peper en zout.
7. De tonijn uitlekken en mengen met 1 slp gemengde mayonaise.
8. In een grote slakom leggen we de sla, witloof, kiwi, ansjovissen, eieren, olijven en de tonijnsla schikken we in het midden van de gemengde sla. Garneren met de resterende basilicum.
9. Serveren met de resterende mayonaise en stokbrood.