Overzicht van de lichte lunch gerechten

Pizza deeg

Pizza met chorizo, champignons en rucola

Pizza met ham en brie.

Quiche met chorizo, bloemkool en taleggio.

Quiche met witloof en camenbert.

Pizza deeg

Ingrediënten voor 2 stuks : 225 gr pizzabloem of bloem T0, 125 gr lauw water, 14 gr gist, 2 slp olijfolie, ½ klp zout, snuifje suiker. 

  1. Meng de gist en de suiker in het lauwe water in de beker van de robot. Strooi er de bloem bij, de olijfolie, eventjes kneden en nu het zout er op strooien. Goed kneden tot men een soepel deeg heeft die niet meer aan de vingers kleeft.

  2. Een bol vormen, de bol deeg in een met olijfolie ingewreven kom plaatsen , bedekken met een doek en in een warme plaats of in de oven op 30° gedurende minstens 1 ½ uur laten rijzen. Het deeg moet verdubbelt zijn in volume.

  3. Het deeg op een bebloemd werkvlak doen en eventjes goed doorkneden. In 2 verdelen en uitrollen in 2 pizzavormen.

Pizza met chorizo, champignons en rucola

Ingrediënten voor 1 pizza : 1 kant en klare pizzabodem, 12 à 14 sneetjes chorizo, 150 gr passata, ½

kleine rode ui, 6 olijven, 4 à 6 champignons, 6 kerstomaten, 50 grs gemalen cheddar, 50 gr gemalen parmezaan, oregano, peper, rucola.

1) De champignons borstelen en in schijfjes snijden.
2) De rode ui in hele fijne schijfjes snijden.
3) De kerstomaten in 2 of 4 snijden.
4) Oven voorverwarmen op 220°.
5) De bodem met de passata inwrijven. Daarop de schijfjes champignons, de kerstomaten, de rode ui, de chorizo en de olijven verdelen. Bestrooien met de oregano, cheddar en parmezaan.
6) De pizza in de oven bakken gedurende 12 à 14 minuten.
7) Uit de oven halen. Enkele blaadjes rucola op doen en besprenkelen met olijfolie.

Pizza met ham en brie.

Ingrediënten voor 2 stuks : voor het deeg : 225 gr pizzabloem of bloem T0, 125 gr lauw water, 14 gr verse gist, 2 slp olijfolie, ½ klp zout, snuifje suiker.

Voor het beleg : 4 sneden ham, 200 gr champignons, 5 dl passata, ½ rode paprika, 125 gr geraspte emmentaler, 200 gr brie in sneetjes, gedroogde oregano, basilicumblaadjes, olijfolie, 1 slp kappertjes

1. Meng de gist en de suiker in het lauwe water in de beker van de robot. Strooi er de bloem bij, de olijfolie, eventjes kneden en nu het zout er op strooien. Goed kneden tot men een soepel deeg heeft die niet meer aan de vingers kleeft.
2. Een bol vormen, de bol deeg in een met olijfolie ingewreven kom plaatsen , bedekken met een doek en in een warme plaats of in de oven op 30° gedurende minstens 1 ½ uur laten rijzen. Het deeg moet verdubbelt zijn in volume.
3. Het deeg op een bebloemd werkvlak doen en eventjes goed doorkneden. In 2 verdelen en uitrollen in 2 pizzavormen.
4. De paprika schillen, zaadjes verwijderen en in zeer dunne reepjes snijden.
5. De champignons borstelen en in dunne schijfjes snijden.
6. De ham in reepjes verdelen.
7. De pizzavormen lichtjes inwrijven met olijfolie en de pizzabodems er op leggen.
8. Oven voorverwarmen op 210° of stand pizza.
9. Passata op de pizzabodems verdelen. Daarop de paprika en de champignons. Nu de ham, de kappertjes, de brie, de oregano en tenslotte de emmentaler er over strooien en besprenkelen met olijfolie.
10. De pizza gedurende 20 à 22 minuten in de oven plaatsen. Uit de oven nemen en garneren met de blaadjes basilicum.

Quiche met chorizo, bloemkool en taleggio.

Ingrediënten : 150 gr chorizo, 375 gr bloemkoolroosjes, 160 gr taleggio, 4 eieren, 2 dl room, 2 dl melk, gerookte paprikapoeder, cayennepeper.

voor het deeg : 200 gr bloem T45 of patisseriebloem, 100 gr zachte boter, 1 klp olie, 1 ei, zout.

1. Voor het deeg : Meng het ei, olie,zout en boter met de K haak in de robot, Doe de ½ van de bloem erbij en kneed eventjes langzaam, doe er nu de rest van de bloem bij en kneed iets sneller tot het deeg een bol vormt. Doe het deeg in huishoudfolie en laat het een uurtje in de frigo rusten.
2. Stoom de bloemkoolroosjes gaar en laat afkoelen.
3. Snij de chorizo in kleine blokjes en bak ze in olijfolie. Laat ze op keukenpapier uitlekken.
4. Meng de 4 eieren met de melk, room, zout, paprikapoeder en cayennepeper.
5. Snij de taleggio in kleine blokjes.
6. Verwarm de oven op 200°.
7. Rol het deeg uit.
8. Bekleed een bakvorm met het deeg en bak blind gedurende 12 minuten. Haal die uit de oven en laat afkoelen.
9. Verminder de oven op 180°
10. Leg de bloemkool en de chorizo in het deeg en giet er het eiermengsel over. Verdeel er de blokjes taleggio over.
11. Bak de quiche 35 à 40 minuten.
12. Neem uit de oven. Laat even afkoelen en haal de quiche uit de vorm.

Lekker lauw of koud

Quiche met witloof en camenbert.

Ingrediënten : 1 vel kruimeldeeg (kant en klaar gekocht), 5 stronken witloof, 2 dl room, 2 dl melk, 4 eieren, ½ camenbert, 100 gr gerookt spek, 1 klp Provençaalse kruiden, zout, peper

1. Oven verwarmen op 180°.
2. Het kruimeldeeg blind bakken gedurende 20 minuten, dwz in de taartvorm een blad bakpapier leggen of goed invetten en bebloemen. Daarin het uitgerolde kruimeldeeg leggen. Goed aandrukken tegen de rand van de taartvorm. Inprikken met een vork. Op het deeg bakpapier leggen en bedekken met gedroogde erwten of bakparels. Gedurende 20 minuten bakken.
Uit de oven halen, erwten of parels verwijderen. Laten afkoelen.
3. Het witloof spoelen, harde gedeelte onderaan wegsnijden, in de lengte in 2 snijden.
4. Een bodempje water met een klontje boter peper en zout aan de kook brengen en het witloof naast mekaar in de sauteuse schikken. Met deksel gaar laten worden. Uit de sauteuse nemen en goed laten uitlekken.
5. Het spek krokant bakken. Op keukenpapier leggen.
6. De camenbert in sneetjes van 3 à 4 mm snijden.
7. Meng de eieren, de room, de melk, Provençaalse kruiden, peper en zout.
8. Schik de goed uitgelekte witloofstronken stervormig in de voorgebakken quichebodem. Strooi er de spekblokjes op. Giet er het eiermengsel over. Leg er nu de sneetjes camenbert op.
9. Doe de quiche 35 à 40 minuten in de oven op 170°.
10. Kan zowel lauw als koud gegeten worden.

Lekker met een slaatje.