Overzicht van Ontbijt/4-uurtje

Cinnamon met appel en kaneel.

Confituur van rabarber en pruimen.

Griekse yoghurt met Oreo koekjes en rood fruit.

Havermoutrepen.

Klaaskoeken

Perenconfituur

Yoghurt-havermoutcake met verse vijgen.

Cinnamon met appel en kaneel.

Ingrediënten : voor het deeg : 180 gr melk, 18 gr gist, 80 gr boter, 45 gr rietsuiker, 400 gr bloem T45 of patisseriebloem, 1 ei, 8 gr zout,
Voor de appelen : 80 gr boter, 60 gr rietsuiker, 15 gr kaneel, 600 gr appelen.
Doreren : 1 dooier, 1 slp melk.
Voor te abrikoteren : 1 slp abrikozen confituur of een andere confituur, beetje water.
1. Gist oplossen in lauwe melk.
2. Het gistmengsel in de kom van de robot doen, de boter in blokjes, de rietsuiker, de bloem, het ei en het zout 4 à 5 minuten kneden.
3. Bol vormen met het deeg en afgedekt 1u30 minuten laten rijzen. Het deeg moet ongeveer verdubbelen.
4. De 80 gr boter mengen met de 60 gr rietsuiker en kaneel.
5. Appelen schillen en in blokjes snijden. In een anti kleefpan de appelen aanbakken. De appelen laten afkoelen.
6. Een grote ovenschaal inboteren.
7. Het deeg op een bebloemd werkvlak ontgassen en uitrollen tot een rechthoek van ongeveer 30 op 40 cm.
8. De gesuikerde boter over het deeg verdelen en de afgekoelde appelen er over strooien.
9. Het deeg oprollen op zijn grootste kant. De uiteinden stukje afsnijden om een mooie kant te hebben.
10. De rol in 10 gelijke stukken snijden en in de schotel schikken met de spiraalvorm naar boven. Niet te dicht bij mekaar leggen want die zullen nog rijzen.
11. Laat dit terug afgedekt 1u15 minuten rijzen.
12. De dooier met een beetje melk mengen en de cinnamon doreren
13. Oven verwarmen op 170°.
14. De schotel in de oven plaatsen gedurende 20 à 22 minuten.
15. De confituur mengen men een beetje water en warmen. Door een zeefje duwen en het gebak ermee inwrijven.

Confituur van rabarber en pruimen.

Ingrediënten : 800 gr rabarber, 800 gr pruimen, 500 gr geleisuiker Maxifruit, 1 kl gemberpoeder, sap van 1 sinaasappel.

1. De rabarber spoelen, schillen en de uiteinden verwijderen. In stukken van 1 cm snijden.
2. De pruimen spoelen, pit verwijderen en in stukken snijden.
3. Men moet 1,5 kg fruit hebben voor 500 gr geleisuiker maxifruit.
4. Het fruit mengen met de suiker, het sinaasappelsap en de gemberpoeder. Dit voor minstens 3 uur in de frigo plaatsen.
5. Het fruit aan de kook brengen en dit nu 4 minuten laten doorkoken. Goed afschuimen.
6. De hete confituur in potten doen. Goed sluiten en omkeren. Laten afkoelen en terug omkeren.

Griekse yoghurt met Oreo koekjes en rood fruit.

Ingrediënten 5 pers. : 200 gr Griekse yoghurt, 200 gr roomkaas (bvb Philadelphia), 125 gr aardbeien, 125 gr frambozen, 125 gr blauwe bessen, 1 slp gehakte munt, zwarte peper, 1 slp vlierbloesemsiroop of andere siroop, 1 slp honing, 8 Oreo koekjes + 3 voor de garnering.

1. Rasp de schil van de limoen.
2. Verkruimel de koekjes.
3. Meng de yoghurt en de roomkaas. Roer er de honing, siroop, zeste van limoen, koekjeskruimeling en een paar draaien van de pepermolen.
4. Spoel het rood fruit en snij de aardbeien in 4 of in 6 naargelang de grootte.
5. Meng de munt met het rood fruit.
6. Neem glazen en vul ze met laagjes, afwisselend yoghurtmengeling en rood fruit.
7. Garneer met enkele muntblaadjes en ½ oreo koek.

Havermoutrepen.

Ingrediënten voor 15 à 20 repen : 150 gr havermout, 70 gr hazelnoten, 45 gr walnoten, 2 slp honing, 3 slp olijfolie, 45 gr gedroogd fruit (vijgen, dadels, veenbessen enz...), 1 grote banaan, 45 gr chocolade.

1) De noten, gedroogd fruit en chocolade in kleine stukjes hakken.
2) De banaan fijnprakken.
3) Alle ingrediënten mengen in een grote schotel tot een homogeen mengsel.
4) De oven voorverwarmen op 180°.
5) Een ovenvaste schotel bedekken met bakpapier en het mengsel daar mooi op plat strijken, ongeveer een dikte van 1,5 cm. Goed aandrukken.
6) De schotel 20 minuten in de oven plaatsen.
7) Laten afkoelen en met een scherp mes in repen snijden.

 

Klaaskoeken

Ingrediënten : 500 gr bloem, 125 ml melk + 1 slp, 100 ml water, 1 ei + 1 dooier, 70 gr boter, 50 gr suiker, 42 gr gist, zout, kaneel naar eigen smaak.
1. De boter in stukjes snijden.
2. In de mengkom van de robot doet men de verkruimelde gist, de bloem, het water, de melk, het ei, de boter, de suiker, het zout en de kaneel.
3. Met de kneedhaak dit gedurende 5 minuten zacht kneden.
4. Op de werkplank wat bloem strooien en het deeg er op leggen. Opbollen en 15 minuten laten rusten.
5. Het deeg ontgassen en dan in de lengte in 3 plooien en dan nogmaals in de breedte in 3 plooien. Bol vormen en 5 minuten laten rusten.
6. Het deeg uitrollen op ongeveer 1,5 à 2 cm. Vormpjes uitsteken en de deegvormpjes op een bakmat of bakpapier leggen. De overschotten deeg terug tot een bol vormen, terug uitrollen en vormpjes uitsteken.
7. Dit afgedekt 1 uur laten rijzen in een oven van 35 °, voorzichtig uit de oven nemen en de oven verwarmen op 215°.
8. De dooier met de lepel melk goed mengen.
9. De gerezen vormpjes voorzichtig inwrijven met het dooiermengsel en gedurende 8 à 10 minuten bakken.
10. Uit de oven nemen en laten afkoelen op een rooster.

Perenconfituur.

Ingrediënten : 1,5 kg rijpe peren (netto gewicht), 500 gr geleisuiker maxi fruit, sap van ½ citroen, 1 klp gemberpoeder.

1. De peren schillen, klokhuis verwijderen en in kleine stukken snijden.
2. De perenstukjes, gemberpoeder, citroensap en suiker goed mengen. De peren tenminste 3 uur in de frigo laten rusten.
3. De peren aan de kook brengen en verder 4 à 5 minuten hevig laten doorkoken. Ondertussen de confituur afschuimen.
4. Met een stamper de perenstukjes grof stampen of eventjes mixen. Er moeten toch nog liefst stukjes in de confituur blijven.
5. De hete confituur in potten doen en direct de potten sluiten.
6. De potten omkeren en laten afkoelen.

Yoghurt-havermoutcake met verse vijgen.

Ingrediënten : 600 ml Griekse yoghurt, 200 gr havermoutvlokken, 200 gr malse boter, 100 gr suiker, 140 ml honing, 4 eiwitten, 240 gr zelfrijzende bloem, 12 gr bakpoeder, 4 verse vijgen, 40 gr gedroogde veenbessen, 12 st gedroogde abrikozen.
1. Was de vijgen, snij het bovenste en onderste af en snij in dunne plakjes.
2. Snij de abrikozen in 2.
3. Laat de yoghurt lauw worden en meng met de havermoutvlokken.
4. Meng de zachte boter met de suiker in de mengkom van de keukenrobot met de K-Haak. Voeg de honing toe en meng.
5. Klop de eiwitten stijf en voeg ze beetje bij beetje bij het botermengsel terwijl de robot zacht draait met de K-haak.
6. Zeef de bloem met de bakpoeder. Voeg terwijl de robot draait dit bij het boter-eiwit mengsel.
7. Meng nu voorzichtig beetje bij beetje de havermout door de appareil alsook de veenbessen en de abrikozen.
8. Verwarm de oven op 180°.
9. Bestrijk een ovenschaal in met gesmolten boter en bestrooi met bloem, of leg bakpapier in de schotel.
10. Giet het deeg in de schaal. Duw er de vijgenplakjes in.
11. Zet de schotel in de oven gedurende 40 à 45 minuten.
12. Uit de oven nemen, ontvormen en op een rooster laten afkoelen.