Overzicht van Ontbijt/4-uurtje

Confituur van rabarber en pruimen.

Havermoutrepen.

Perenconfituur

Confituur van rabarber en pruimen.

Ingrediënten : 800 gr rabarber, 800 gr pruimen, 500 gr geleisuiker Maxifruit, 1 kl gemberpoeder, sap van 1 sinaasappel.

1. De rabarber spoelen, schillen en de uiteinden verwijderen. In stukken van 1 cm snijden.
2. De pruimen spoelen, pit verwijderen en in stukken snijden.
3. Men moet 1,5 kg fruit hebben voor 500 gr geleisuiker maxifruit.
4. Het fruit mengen met de suiker, het sinaasappelsap en de gemberpoeder. Dit voor minstens 3 uur in de frigo plaatsen.
5. Het fruit aan de kook brengen en dit nu 4 minuten laten doorkoken. Goed afschuimen.
6. De hete confituur in potten doen. Goed sluiten en omkeren. Laten afkoelen en terug omkeren.

Havermoutrepen.

Ingrediënten voor 15 à 20 repen : 150 gr havermout, 70 gr hazelnoten, 45 gr walnoten, 2 slp honing, 3 slp olijfolie, 45 gr gedroogd fruit (vijgen, dadels, veenbessen enz...), 1 grote banaan, 45 gr chocolade.

1) De noten, gedroogd fruit en chocolade in kleine stukjes hakken.
2) De banaan fijnprakken.
3) Alle ingrediënten mengen in een grote schotel tot een homogeen mengsel.
4) De oven voorverwarmen op 180°.
5) Een ovenvaste schotel bedekken met bakpapier en het mengsel daar mooi op plat strijken, ongeveer een dikte van 1,5 cm. Goed aandrukken.
6) De schotel 20 minuten in de oven plaatsen.
7) Laten afkoelen en met een scherp mes in repen snijden.

 

Perenconfituur.

Ingrediënten : 1,5 kg rijpe peren (netto gewicht), 500 gr geleisuiker maxi fruit, sap van ½ citroen, 1 klp gemberpoeder.

1. De peren schillen, klokhuis verwijderen en in kleine stukken snijden.
2. De perenstukjes, gemberpoeder, citroensap en suiker goed mengen. De peren tenminste 3 uur in de frigo laten rusten.
3. De peren aan de kook brengen en verder 4 à 5 minuten hevig laten doorkoken. Ondertussen de confituur afschuimen.
4. Met een stamper de perenstukjes grof stampen of eventjes mixen. Er moeten toch nog liefst stukjes in de confituur blijven.
5. De hete confituur in potten doen en direct de potten sluiten.
6. De potten omkeren en laten afkoelen.