Overzicht van Ontbijt/4-uurtje

Confituur van rabarber en pruimen.

Griekse yoghurt met Oreo koekjes en rood fruit.

Havermoutrepen.

Perenconfituur

Yoghurt-havermoutcake met verse vijgen.

Confituur van rabarber en pruimen.

Ingrediënten : 800 gr rabarber, 800 gr pruimen, 500 gr geleisuiker Maxifruit, 1 kl gemberpoeder, sap van 1 sinaasappel.

1. De rabarber spoelen, schillen en de uiteinden verwijderen. In stukken van 1 cm snijden.
2. De pruimen spoelen, pit verwijderen en in stukken snijden.
3. Men moet 1,5 kg fruit hebben voor 500 gr geleisuiker maxifruit.
4. Het fruit mengen met de suiker, het sinaasappelsap en de gemberpoeder. Dit voor minstens 3 uur in de frigo plaatsen.
5. Het fruit aan de kook brengen en dit nu 4 minuten laten doorkoken. Goed afschuimen.
6. De hete confituur in potten doen. Goed sluiten en omkeren. Laten afkoelen en terug omkeren.

Griekse yoghurt met Oreo koekjes en rood fruit.

Ingrediënten 5 pers. : 200 gr Griekse yoghurt, 200 gr roomkaas (bvb Philadelphia), 125 gr aardbeien, 125 gr frambozen, 125 gr blauwe bessen, 1 slp gehakte munt, zwarte peper, 1 slp vlierbloesemsiroop of andere siroop, 1 slp honing, 8 Oreo koekjes + 3 voor de garnering.

1. Rasp de schil van de limoen.
2. Verkruimel de koekjes.
3. Meng de yoghurt en de roomkaas. Roer er de honing, siroop, zeste van limoen, koekjeskruimeling en een paar draaien van de pepermolen.
4. Spoel het rood fruit en snij de aardbeien in 4 of in 6 naargelang de grootte.
5. Meng de munt met het rood fruit.
6. Neem glazen en vul ze met laagjes, afwisselend yoghurtmengeling en rood fruit.
7. Garneer met enkele muntblaadjes en ½ oreo koek.

Havermoutrepen.

Ingrediënten voor 15 à 20 repen : 150 gr havermout, 70 gr hazelnoten, 45 gr walnoten, 2 slp honing, 3 slp olijfolie, 45 gr gedroogd fruit (vijgen, dadels, veenbessen enz...), 1 grote banaan, 45 gr chocolade.

1) De noten, gedroogd fruit en chocolade in kleine stukjes hakken.
2) De banaan fijnprakken.
3) Alle ingrediënten mengen in een grote schotel tot een homogeen mengsel.
4) De oven voorverwarmen op 180°.
5) Een ovenvaste schotel bedekken met bakpapier en het mengsel daar mooi op plat strijken, ongeveer een dikte van 1,5 cm. Goed aandrukken.
6) De schotel 20 minuten in de oven plaatsen.
7) Laten afkoelen en met een scherp mes in repen snijden.

 

Perenconfituur.

Ingrediënten : 1,5 kg rijpe peren (netto gewicht), 500 gr geleisuiker maxi fruit, sap van ½ citroen, 1 klp gemberpoeder.

1. De peren schillen, klokhuis verwijderen en in kleine stukken snijden.
2. De perenstukjes, gemberpoeder, citroensap en suiker goed mengen. De peren tenminste 3 uur in de frigo laten rusten.
3. De peren aan de kook brengen en verder 4 à 5 minuten hevig laten doorkoken. Ondertussen de confituur afschuimen.
4. Met een stamper de perenstukjes grof stampen of eventjes mixen. Er moeten toch nog liefst stukjes in de confituur blijven.
5. De hete confituur in potten doen en direct de potten sluiten.
6. De potten omkeren en laten afkoelen.

Yoghurt-havermoutcake met verse vijgen.

Ingrediënten : 600 ml Griekse yoghurt, 200 gr havermoutvlokken, 200 gr malse boter, 100 gr suiker, 140 ml honing, 4 eiwitten, 240 gr zelfrijzende bloem, 12 gr bakpoeder, 4 verse vijgen, 40 gr gedroogde veenbessen, 12 st gedroogde abrikozen.
1. Was de vijgen, snij het bovenste en onderste af en snij in dunne plakjes.
2. Snij de abrikozen in 2.
3. Laat de yoghurt lauw worden en meng met de havermoutvlokken.
4. Meng de zachte boter met de suiker in de mengkom van de keukenrobot met de K-Haak. Voeg de honing toe en meng.
5. Klop de eiwitten stijf en voeg ze beetje bij beetje bij het botermengsel terwijl de robot zacht draait met de K-haak.
6. Zeef de bloem met de bakpoeder. Voeg terwijl de robot draait dit bij het boter-eiwit mengsel.
7. Meng nu voorzichtig beetje bij beetje de havermout door de appareil alsook de veenbessen en de abrikozen.
8. Verwarm de oven op 180°.
9. Bestrijk een ovenschaal in met gesmolten boter en bestrooi met bloem, of leg bakpapier in de schotel.
10. Giet het deeg in de schaal. Duw er de vijgenplakjes in.
11. Zet de schotel in de oven gedurende 40 à 45 minuten.
12. Uit de oven nemen, ontvormen en op een rooster laten afkoelen.