Overzicht van taart/gebak/koek P-Z

Perencake met Griekse yoghurt

Perentaart met chocolade.

Soezenringen met rood fruit.

Vlaai met confituur.

Yoghurt cake met citroen.

Perencake met Griekse yoghurt

Ingrediënten : 300 gr zelfrijzende bloem, 150 gr Griekse yoghurt, 4 eieren, 8 gr bakpoeder, snuifje zout, 200 gr malse boter, 200 gr suiker, 2 peren 2 slp perenconfituur

Extra : boter, bloem om de vorm in te wrijven, en klein klontje boter om de peren aan te zetten.

1. De peren schillen, klokhuis verwijderen en de peer in blokjes van 1 cm snijden. Klontje boter warmen en de perenblokjes 5 minuten aanstoven. Laten uitlekken in een zeef.
2. De malse boter mengen met de suiker in de kom van de robot.
3. Bloem, bakpoeder, yoghurt, eieren en snuifje zout toevoegen. Met de deeghaak alles mengen tot men een mooi homogeen deeg heeft.
4. Nu voorzichtig de perenblokjes er onder roeren.
5. Oven verwarmen op 170°.
6. De cakevorm inwrijven met boter en bebloemen.
7. Het deeg in de vorm doen en in de oven plaatsen gedurende 50 à 60 minuten.
8. Uit de oven nemen. Na 10 minuten de cake uit de vorm halen. De bovenkant inwrijven met de perenconfituur.

De cake smaakt op z’n best op kamertemperatuur.

Perentaart met chocolade.

Ingrediënten : 1 vel bladerdeeg, 60 gr chocolade, 4 eieren, 20 cl melk, 100 gr cassonade, 1 slp amandelschilfers, 2,5 dl room, 4 rijpe peren, 10 gr cacao.

1. Oven verwarmen op 180°.
2. Bakvorm bekleden met bakpapier en het bladerdeeg in de vorm schikken. Op het bladerdeeg legt men terug een blad bakpapier met daarop bakparels. Het bladerdeeg bakken gedurende 12 minuten. Uit de oven nemen. De bakparels verwijderen.
3. Peren schillen en in 4 snijden.
4. Chocolade smelten met de melk, mengen en de voorgebakken bladerdeeg er mee inwrijven. Laten afkoelen.
5. Eieren mengen met de cassonade suiker, heel goed opkloppen, room en de cacao bijvoegen en goed mengen.
6. Peren verdelen over het bladerdeeg en het cacao beslag er over gieten.
7. De taart gedurende 35 minuten in de oven plaatsen. De amandelschilfers er over verdelen en nogmaals 8 à 10 minuten in de oven plaatsen.

Lekker met wat chocoladesaus en een bolletje vanille-ijs.

Soezenringen met rood fruit.

Ingrediënten voor 6 ringen : 95 ml water, 95 ml melk, 45 gr boter, 120 gr bloem, 3 eieren, snuifje zout.

Voor de chocolade banketbakkersroom : ½ lt melk, 2 dooiers, 60 gr suiker, 25 gr vanillebloem
1 klp cacao.
Voor de ganache : 65 gr chocolade, 65 ml room, 25 gr boter.
250 gr gemengd rood fruit (frambozen blauwe bessen, aardbeien)

1. Soezen ringen bereiden : Het water, de melk, de boter en het zout aan de kook brengen.
2. Van het vuur de bloem toevoegen in 1 keer en van het vuur met een houten lepel goed mengen.
3. Terug op het vuur plaatsen en roeren tot het deeg van de rand loskomt en men een bol vormt.
4. Nu van het vuur ei per ei toevoegen. Van zodra het ene ei volledig is opgenomen door het deeg mag men het volgende toevoegen. Het deeg moet half vloeibaar zijn.
5. De oven verwarmen op 200°.
6. Het deeg in een spuitzak doen en ringen spuiten.
7. Bakken gedurende 10 minuten op 200° en dan nog 15 minuten op 180°. Uit de oven nemen en laten afkoelen op een rooster.
8. Banketbakkersroom bereiden : Melk aan de kook brengen.
9. De dooiers en de suiker schuimig kloppen. De vanillebloem er onder roeren en de kokende melk al roerend over de eieren gieten.
10. De cacao er in strooien en al roerend terug tot aan het kookpunt brengen.
11. De banketbakkersroom in een schaal doen en afdekken met huishoudfolie. De huishoudfolie op de banketbakkerroom drukken. Dit in de frigo plaatsen om af te koelen.
12. Voor de ganache : De room en de boter tot aan het kookpunt brengen. Van het vuur nemen en de chocolade bijvoegen en roeren tot alle chocolade opgelost is.
13. De soezenringen opensnijden en met behulp van een spuitzak de banketbakkersroom op de onderste ring spuiten. De bovenste ring er op plaatsen en inwrijven met de ganache.
14. Een soezenring in het midden van een bord schikken en de binnenkant opvullen met rood fruit.

Vlaai met confituur.

Ingrediënten : 8 gr verse gist, 180 ml melk, 300 gr bloem + 1 slp, 25 gr suiker, snuifje zout, 20 gr boter +/ klein klontje, 325 gr confituur naar keuze, 1 ei .

1 taartvorm van 28 cm.

1. Los de gist op in lauwe melk tot 37°.
2. Doe dit in de kom van de robot. Voeg de bloem, de suiker en een snuifje zout bij en bewerk het deeg met de kneedhaak. Haal het deeg uit de kom wanneer het goed samenhangt en maak er een bol mee.
3. Doe het terug in de kom met een zuivere doek over en laat ongeveer 30 minuten rijzen.
4. Vet een taartvorm in met boter.
5. Verwarm de oven op 180°.
6. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak tot 3 mm. Leg het deeg in de vorm en duw de randen aan. Laat een 5 tal minuten rusten. Rol het overtollig deeg af met de deegroller en bewaar dat met de rest van het deeg.
7. Vul de taartbodem met de confituur.
8. Maak een bol van de restjes deeg. Rol het uit en snij reepjes van het deeg, of maak een raster met een rasterroller en leg dit op de confituur.
9. Klop de eierdooier los met een beetje melk en bestrijk er de randen en het rasterwerk mee.
10. Bak de taart 30 minuten in de oven. Ontvorm en laat afkoelen op een rooster.

Yoghurt cake met citroen.

Ingrediënten : 200 gr zelfrijzende bloem, 125 gr yoghurt, zeste van 1 citroen, 90 gr rietsuiker, 3 eieren, 100 ml olie, 8 gr bakpoeder, 1 slp citroensiroop.

Facultatief voor de garnering : yoghurt, frambozencoulis, frambozen, munt.

1. Doe de bloem, de yoghurt en de rietsuiker in de kom van de robot en meng.
2. Al mengend de eieren 1 per 1 toevoegen alsook de olie, de bakpoeder, de zeste en de citroensiroop. Mengen tot men een homogene deeg heeft.
3. De oven verwarmen op 180°.
4. Een cakevorm invetten en bebloemen.
5. Het deeg in de vorm gieten en gedurende 30 à 35 minuten bakken.
6. Uit de oven halen en op een rooster laten afkoelen.
7. Een paar dikke plakken cake op een bord leggen. Garneren met yoghurt, frambozen, frambozencoulis en muntblaadjes.