Overzicht van de gerechten Taart/Gebak/Koek A/O

Aardbeiengebak met pistache noten.

Aardbeientaart met Zwitserse crème (Crème Suisse).

Appeltaart met mascarpone.

Bananentaart met,chocolade.

Blauwe bessentaart.

Cake met aardbeien en yoghurt.

Frangipane beslag

Gistdeeg voor taartbodem.

Kruimeldeeg

 

Aardbeiengebak met pistache noten.

Ingrediënten : 190 gr patisseriebloem, 100 gr suiker, 85 gr zachte boter, 1 ei, snuifje zout, 1 ml citroen aroma, 120 gr melk op kamertemperatuur, 8 gr bakpoeder, 400 gr aardbeien, 40 gr rietsuiker, 40 gr pistachenoten.

1. De aardbeien spoelen, in 2 of in 4 snijden volgens de grootte.
2. De pistache noten grof hakken.
3. De suiker met de zachte boter in de mengbeker van de robot doen en met de K-haak mengen. Het ei, snuifje zout en het citroen aroma bijvoegen en mengen.
4. Al roerend de melk bijgieten, wanneer alles goed gemengd is de bloem en het bakpoeder bijdoen. Alles goed mengen tot een mooi geheel.
5. De oven verwarmen op 190°.
6. Een springvorm van 20 cm beboteren en bebloemen en het deeg in de vorm gieten.
7. De pistache noten er op strooien en de aardbeien verticaal naast mekaar schikken en tegelijkertijd ze in het deeg duwen. De aardbeien met de rietsuiker bestrooien.
8. De taart in de oven plaatsen en gedurende 10 minuten op 190° bakken en dan verder gedurende 50 minuten bakken op 180°.
9. 10 à 15 minuten wachten voor men het gebak uit de vorm neemt. Voorzichtig ontvormen.
10. Voor het opdienen bestrooien met poedersuiker.

Appeltaart met mascarpone.

Ingrediënten : Het deeg : 250 gr zelfrijzende bloem, 75 gr suiker, 150 gr boter, 1 ei, 1 snuifje kaneel

De vulling : 2 à 3 appels, 75 gr suiker, 300 gr mascarpone, 2 eieren, enkele druppels vanille aroma, ½ klp kaneel, 75 gr bloem, 1 citroen, 2 slp rozijnen.

1) De rozijnen weken in water gedurende 15 minuten.
2) Alle ingrediënten voor het deeg in een kom doen en met de K-haak kneden tot een mooie bol. Beetje bloem op het werkvlak strooien en 2/3 van het deeg uitrollen. De bodem van een springvorm op het deeg leggen en de vorm uitsnijden. De springvorm invetten en de bodem bekleden met het deeg. Daarna de rest van het deeg uitrollen en er repen van snijden om de zijkant van de springvorm te bedekken. Druk de repen deeg tegen de zijrand. De springvorm dan in de koelkast zetten.
3) Oven voorverwarmen op 180°.
4) Rasp voorzichtig het geel van de citroen.
5) Schil de appels, in plakjes snijden, besprenkel die met citroensap.
6) Meng in een kom de suiker, mascarpone, eieren, vanille aroma, kaneel en bloem goed met elkaar. Voeg er ook de citroenrasp en de uitgelekte rozijnen aan toe.
7) Het mascarponemengsel over het deeg in de springvorm doen. Mooi glad strijken.
8) De appelplakjes in het mascarponemengsel drukken.
9) De taart 50 à 60 minuten in de oven plaatsen.

Aardbeientaart met Zwitserse crème (Crème Suisse).

Ingrediënten : 1 vel kruimeldeeg, 500 gr aardbeien, 2 slp rode bessengelei

Voor de Zwitserse crème : 5 dl melk, 1 vanillestok, 4 eieren, 100 gr zeer fijne suiker, 50 gr puddingpoeder, 6 gr gelatine blaadjes, 2,5 dl room
Recept kruimeldeeg : www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2020 taart/gebak/koek A/O

1. Maak de kruimeldeeg of koop die kant en klaar.
2. Voor de Zwitserse crème : Warm de melk. Snij de vanillestok in de lengte in 2 en schraap er het merg uit. Doe dit samen met de peul in de melk. Warm op tot aan het kookpunt.
3. Week de gelatine in koud water.
4. Splits de eieren, doe de dooiers in de kom van de robot en strooi er de suiker over. Klop tot een bleke ruban. Al de suikerkorrels moeten opgelost zijn.
5. Voeg er de puddingpoeder bij en klop nog even op.
6. Verwijder de vanillepeul uit de melk en schenk de melk al langzaam kloppend bij de eieren.
7. Giet dit nu in een kom en al roerend op het vuur opwarmen tot men een gebonden pudding bekomt.
8. Knijp de gelatine uit en vermeng met de pudding. Doe dit in een kom en bedek met versheidsfolie, goed aandrukken tegen de pudding. In de koelkast plaatsen om af te koelen.
9. Oven verwarmen op 180°.
10. In de taartvorm een blad bakpapier leggen of goed invetten en bebloemen. Daarin het uitgerolde kruimeldeeg leggen. Goed aandrukken tegen de rand van de taartvorm. Inprikken met een vork. Op het deeg bakpapier leggen en bedekken met gedroogde erwten of bakparels.
11. Gedurende 20 minuten bakken. Uit de oven halen, erwten of parels verwijderen alsook het bakpapier en nogmaals 7 à 8 minuten bakken. Uit de oven nemen. De gebakken deeg uit de vorm halen en laten afkoelen.
12. De afgekoelde pudding uit de frigo nemen en met de klopper goed loskloppen.
13. De room opkloppen tot yoghurtdikte en mengen met de pudding.
14. De taartbodem opvullen met de pudding. Garneren met de aardbeien.
15. De rode bessengelei laten smelten en met een borsteltje over de aardbeien wrijven.
16. In de frigo nog eventjes laten opstijven.

Bananentaart met chocolade.

Ingrediënten voor 12 personen: 225 gr suiker, 300 gr zelfrijzende bloem, 7 eieren, ½ klp natriumbicarbonaat, 1 vanillestok, 4 slp abrikozen confituur, 4 slp water, 3 dl room, 1 slp poedersuiker,

4 bananen, 100 gr pure chocolade,1 slp melk

1) De eieren splitsen.
2) Het vanillestokje in de lengte in 2 snijden en het merg uithalen.
3) De dooiers samen met de suiker en het vanillemerg kloppen tot een lichtgele massa (ruban kloppen)
4) De eiwitten stijf kloppen.
5) De bloem samen met de natriumbicarbonaat zeven en onder het dooier mengsel roeren.
6) Het opgeklopte eiwit onder het beslag mengen. Er mogen geen klontertjes meer zijn. Desnoods nog eens voorzichtig met een klopper onder roeren.
7) Een springvorm inboteren en het beslag erin doen. Dit gedurende 25 à 35 minuten in een voorverwarmde oven op 180°bakken.
8) De biscuit afkoelen.
9) De biscuit doormidden in 2 snijden. De bovenste helft iets platter snijden en omkeren op de onderste helft. Nu is de bovenkant ook mooi plat.
10) De confituur opwarmen met het water. Indien er stukjes in de confituur zitten kan men die mixen.
11) De bananen in schijfjes snijden. De onderste helft van de biscuit inwrijven met behulp van een borsteltje met confituur. Daarop schijfjes bananen schikken. Plaats de 2de helft van de biscuit er op.
12) Wrijf die ook in met confituur en leg daarop bananen schijfjes.
13) Klop de room stijf met de poedersuiker. Vul een spuitzak met de room,
14) Smeer de opgeklopte room met behulp van de spuitzak boven en rondom de biscuit. Dit mag nonchalant gebeuren.
15) Smelt de chocolade met 1 slp melk en giet deze met behulp van een lepel onregelmatig over de taart zodat je een mooi effect bekomt.
16) De taart in de frigo laten opstijven.

Blauwe bessentaart.

Ingrediënten : zanddeeg voor 1 taart 28 cm zie www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2018 taart/gebak P-Z

Vulling : 120 gr zachte boter, 2 eieren, 120 gr suiker, 120 gr gemalen amandelen.
Garnering : 300 gr blauwe bessen, 3 slp rode bessengelei.

1. Bereid het kruimeldeeg.
2. Meng met de K-haak in de robot kom de zachte boter met de suiker en de eieren. Goed mengen en de amandelpoeder erbij strooien. Nogmaals goed mengen.
3. Oven verwarmen op 180°.
4. Deeg uitrollen en op bakpapier in de taartvorm leggen. Men kan ook de taartvorm inwrijven met boter en bebloemen. Met een vork het deeg prikken. De vulling er over verdelen en glad strijken.
5. Dit 15 minuten in de oven plaatsen.
6. Uit de oven nemen en de bessen er op schikken. Nogmaals 15 à 20 minuten in de oven bakken.
7. Uit de oven nemen.
8. De taart uit de taartvorm nemen en op een rooster leggen.
9. De bessengelei warmen en verdelen over de bessen.
10. De taart laten afkoelen.

Cake met aardbeien en yoghurt.

Ingrediënten : 500 gr bloem, 250 gr aardbeien, 250 gr suiker, 4 eieren, 1 dl olie, 250 gr Griekse yoghurt, 16 gr bakpoeder, klontje boter, 1 slp paneermeel

1. De vorm ( ik heb een spring cakevorm van 25cm diameter gebruikt), invetten met boter en bestrooien met paneermeel.
2. Spoel de aardbeien, verwijder de kroontjes en snij ze in 2.
3. Neem de mengbeker van de robot en doe er de eieren en de suiker in. Kort kloppen tot alles gemengd is.
4. Nu de gezeefde bloem, de bakpoeder, de olie en de Griekse yoghurt bijvoegen. Alles goed mengen.
5. De oven warmen op 175°.
6. De aardbeien met een spatel mengen onder het deeg.
7. Het deeg in de vorm gieten en gedurende 35 à 40 minuten bakken. Nazien door er met een houten prikker in te prikken. Indien nodig nog eventjes in de oven laten bakken.
8. Uit de oven halen en 5 à 6 minuten wachten voor men de cake uit de vorm neemt.
9. Laten afkoelen, in plakken snijden en smakelijk.

Frangipane beslag

Ingrediënten : 50 gr boter op kamertemperatuur, 30 gr suiker, 35 gr poedersuiker, 30 gr amandelpoeder, 45 gr bloem, 35 ml melk, ½ ei.

1) Gebruik een K-haak in de keukenmachine. Meng de zachte boter met de suiker.
2) Zeef de bloem en de poedersuiker.
3) Doe het ei, de poedersuiker, de bloem, het amandelpoeder en de melk bij de boter. Goed mengen met de K-haak.

4) Men kan het frangipane beslag die men teveel heeft bewaren in de diepvries.

Gistdeeg voor taartbodem.

Ingrediënten : 8 gr verse gist, 180 ml melk, 300 gr bloem, 25 gr suiker, snuifje zout, 20 gr boter

1. Los de gist op in lauwe melk tot 37°.
2. Doe dit in de kom van de robot. Voeg de bloem, de suiker en een snuifje zout bij en bewerk het deeg met de kneedhaak. Haal het deeg uit de kom wanneer het goed samenhangt en maak er een bol mee.
3. Doe het terug in de kom met een zuivere doek over en laat ongeveer 30 minuten rijzen.

Kruimeldeeg

Ingrediënten : 100 gr patisserie bloem, 50 gr koude boter, 30 gr zeer fijne suiker, 1 ei, snuifje zout, scheutje koud water

  1. Doe in de kom van de robot de in blokjes gesneden boter, de suiker, de gezeefde bloem, het zout en het ei.

  2. Meng met de K-haak tot een korrelig deeg. Doe nu het beetje water bij en kneed tot een mooi homogeen deeg.

  3. Wikkel het deeg in plastiekfolie en laat 30 à 60 minuten rusten in de koelkast.

  4. Als het deeg opgesteven is, wat bloem op het werkblad strooien en het deeg zo gelijkmatig mogelijk uit te rollen.