Overzicht van de Nagerechten

Chocolade pudding.

Crème Suisse (Zwitserse crème)

Gegratineerde gepocheerde peer, blauwe bes.

Panna cotta met basilicum en rood fruit.

Panna cotta met speculoos en appelen.

Pannekoeken met gekarameliseerde ananas en karamelsaus.

RijstpapBosto met bruine suiker of kandijsiroop.

Tiramisu met rood fruit.

Chocolade pudding.

Ingrediënten : 5 dl melk, 100 gr chocolade (naar keus), 25 gr suiker, 12 gr maizena, 12 gr vanillepoeder, 1 ei, amandelschilfers, chocolade korrels, advokaat

1. Melk aan de kook brengen en de chocolade er in smelten.
2. Het ei met de suiker schuimig kloppen.
3. Vanillepoeder en de maïzena bij de eieren kloppen.
4. Chocolademelk al roerend op het eimengsel gieten en aan de kook brengen.
5. Van het vuur nemen en nog eventjes goed doorkloppen.
6. In potjes of glazen gieten en met keukenfolie afdekken. De keukenfolie moet op de pudding gelegd worden om te vermijden dat er een vel gevormd wordt.
7. In de koelkast laten afkoelen.
8. Garneren met geroosterde amandelschilfers, advokaat of chocoladekorrels.

Crème Suisse (Zwitserse crème)

Ingrediënten : 5 dl melk, 1 vanillestok, 4 eieren, 100 gr zeer fijne suiker, 50 gr puddingpoeder, 6 gr gelatine blaadjes, 2,5 dl room

  1. Warm de melk. Snij de vanillestok in de lengte in 2 en schraap er het merg uit. Doe dit samen met de peul in de melk. Warm op tot aan het kookpunt.

  2. Week de gelatine in koud water.

  3. Splits de eieren, doe de dooiers in de kom van de robot en strooi er de suiker over. Klop tot een bleke ruban. Al de suikerkorrels moeten opgelost zijn.

  4. Voeg er de puddingpoeder bij en klop nog even op.

  5. Verwijder de vanillepeul uit de melk en schenk de melk al langzaam kloppend bij de eieren.

  6. Giet dit nu in een kom en al roerend op het vuur opwarmen tot men een gebonden pudding bekomt.

  7. Knijp de gelatine uit en vermeng met de pudding. Doe dit in een kom en bedek met versheidsfolie, goed aandrukken tegen de pudding. In de koelkast plaatsen om af te koelen.

  8. De afgekoelde pudding uit de frigo nemen en met de klopper goed loskloppen.

  9. De room opkloppen tot yoghurtdikte en mengen met de pudding.

Lekker voor fruittaarten, en soezen, éclairs.

Gegratineerde gepocheerde peer, blauwe bes.

Ingrediënten 2 à 3 pers. : 1 grote peer of 2 kleine, 3 dl suikersiroop (½ suiker- ½ water), 1 capsule safraan, 1 steranijs, enkele bolletjes sechuanpeper of zwarte peper, 1 slp blauwe bessen, poedersuiker.
Voor de saus : 2 dooiers, 40 gr bruine suiker, 30 gr cointreau, 80 gr room.
1. De peren schillen. In 6 of 8 partjes verdelen en klokhuis verwijderen.
2. De suikersiroop aan de kook brengen met de saffraan, het steranijs en de peper. Peren bijvoegen en op zacht vuur laten garen. Wanneer de peren gaar zijn laten afkoelen in de siroop. Dit kan men, en is zelfs beter als men het de dag voordien doet.
3. De dooiers met de cointreau en de suiker op heel zacht vuur opkloppen tot men een mooie dikke saus bekomt. Pas op dit mag niet boven de 80° graden gaan. Laten afkoelen.
4. De room half opkloppen.
5. De room door de afgekoelde saus spatelen.
6. De grill verwarmen.
7. De peren verdelen in ovenvaste schaaltjes. De blauwe bessen erbij verdelen. Overgieten met de saus en onder de grill plaatsen tot men een mooi bruin kleurtje heeft. Dit gaat heel vlug.
8. Bestrooien met poedersuiker.

Panna cotta met basilicum en rood fruit.

Ingrediënten 4 pers. : 7,5 dl melk/room gemengd, 10 gr gelatineblaadjes, 80 gr suiker, 10 blaadjes basilicum, aardbeien, frambozen, blauwe bessen, aardbeiencoulis, cake

1. Gelatineblaadjes weken in koud water.
2. Basilicum fijn snijden
3. Melk en roommengsel tot aan het kookpunt laten komen samen met de suiker. Nu en dan roeren.
4. De gelatineblaadjes uitknijpen en van het vuur in het melkmengsel doen alsook de basilicum Goed roeren tot ze opgelost zijn. Dit door een fijne zeef gieten.
5. De panna cotta in kleine diepe borden doen en minstens 3 uur in de frigo laten opstijven.
6. De panna cotta garneren met het rood fruit en coulis.
7. Garneren met een een stukje cake met yoghurt en aardbeien.

Recept aardbeiencoulis met munt : zie www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2016 rubriek nagerechten
Recept Cake met yoghurt en aardbeien : zie www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2020 rubriek taart/gebak/koek A/O

Panna cotta met speculoos en appelen.

Ingrediënten voor 5 à 6 pers. : 7,5 dl melk/room gemengd, 10 gr gelatineblaadjes, 80 gr suiker, speculaaskruiden naar smaak, 4 speculaaskoekjes.

Voor de appelen : 2 appelen, 75 gr suiker, 1 klp water, 30 gr boter.

1. Gelatineblaadjes weken in koud water.
2. De speculaaskoekjes verkruimelen.
3. Melk en roommengsel tot aan het kookpunt laten komen samen met de suiker en de speculaaskruiden. Nu en dan roeren.
4. De gelatineblaadjes uitwringen en van het vuur in het melkmengsel doen en goed roeren tot ze opgelost zijn.
5. De panna cotta in potjes doen en minstens 3 uur in de frigo laten opstijven.
6. De appelen schillen en in blokjes snijden.
7. Voor de karamel de suiker met het water laten smelten. Niet in roeren tot de suiker begint bruin te worden. Nu roeren tot de suiker volledig is opgelost en een mooie caramel kleur heeft. Van het vuur de boter in de karamel roeren. Da appelen in de karamel doen en 6 à 7 minuten zachtjes laten garen. Laten afkoelen.
8. De appelen verdelen over de panna cotta en wat verkruimelde speculaas koeken over strooien.

Pannekoeken met gekarameliseerde ananas en karamelsaus.

Ingrediënten :

Pannenkoeken : zie mijn site www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2017 ontbijt/4-uurtje
Caramelsaus : zie mijn site www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2017 Sauzen
Ananas, bruine suiker, rum, geroosterde amandelen.

1) De pannenkoeken en de karamelsaus bereiden zoals vermeld op de site.
2) De ananas schillen, in de lengte in 4 snijden en het harde gedeelte verwijderen. In niet te kleine stukken versnijden.
3) Boter smelten en bruine suiker bijdoen, per ¼ ananas 1 slp suiker gebruiken, Suiker laten smelten en ananas bijvoegen. Laten karameliseren en 1 slp rum voor ¼ ananas bijgieten.
4) Op iedere pannenkoek wat ananas doen, garneren met karamelsaus en geroosterde amandelen, en een bolletje vanille-ijs.

 

RijstpapBosto met bruine suiker of kandijsiroop.

Ingrediënten voor 3 à 4 pers. : 6 dl melk, 100 gr dessert rijstBosto, 40 gr suiker, ½ stokje vanille, 1 snuifje kaneel, 2 dooiers, 40 gr boter.

1. Vanillestok in de lengte in 2 snijden. Merg uithalen.
2. Rijst 2 minuten blancheren in kokend zoutwater. Afgieten.
3. Melk aan de kook brengen.
4. Rijst, suiker, vanillemerg en kaneel bij de kokende melk doen. Op zacht vuur gedurende 25 à 30 minuten laten garen al roerend.
5. Als de rijst gaar is de dooiers en de in blokjes gesneden boter onder mengen.
6. De rijst in een kom doen. Afdekken met huishoudfolie. De folie goed aandrukken op de rijst om geen velletje te krijgen.
7. Lekker lauw of koud met bruine suiker of kandijsiroop.

Tiramisu met rood fruit.

Ingrediënten : 3 a 4 pers. : 125 gr frambozen, 125 gr blauwe bessen, 12 koekjes lange vingers,

25 ml vlierbloesemsiroop (of andere siroop), 1 slp eau de vie van frambozen of kirsch, 125 gr mascarpone, 50 gr suiker, 1 ei, geroosterde geschaafde amandelen.

1. Siroop en de eau de vie mengen.
2. De helft van de lange vingers met de bovenkant in het siroop mengsel dompelen.
3. De lange vingers in een schotel schikken.
4. Het ei splitsen en de dooier opkloppen met de suiker tot het licht geel ziet. Mascarpone er onder roeren.
5. Eiwit opkloppen en voorzichtig in het mascarpone mengsel spatelen.
6. De helft van dit mengsel op de lange vingers strijken, dan de blauwe bessen, de andere helft van de lange vingers ook in het siroop mengsel dompelen en op de blauwe bessen schikken.
7. Nu de rest van het mascarpone mengsel.
8. De amandelen over de tiramisu strooien en garneren met de frambozen.