Overzicht van de rijst en pastagerechten

Rijst

Gerookte haring met risotto, prei en courgette.

Risotto met zurkel, erwtjes en kippenchipolata.

Farfalle

Farfalle met broccolisaus, ham en pancetta.

Lasagne

Lasagne met courgettes en champignons.

Penne

Penne met courgette en spiegeleieren.

Spaghetti

Spaghetti carbonara met asperges.

Spaghetti met groene boontjes en gehakt.

Spaghetti met ham, prei en champignons op de wijze carbonara.

Spaghetti met Sint-Jacobsnoten en garnalen.

Bulgur

Bulgur met wortelen en gerookt spek.

Gerookte haring met risotto, prei en courgette.

Ingrediënten : 1 gerookte haring, 180 gr risotto rijst, 1 sjalot, 1 teentje look, 1 dl witte wijn, 2 wit van prei, ½ courgette, 50 gr kruidenkaas, 2 lente-ui, 40 gr geraspte emmentaler, 6 dl garnalenfumet + 1 dl room gemengd, olijfolie.

1. De gerookte haring opkuisen of vraag dit aan de visboer. De filets in dunne reepjes snijden.
2. De sjalot en de look pellen en fijn snipperen.
3. Het buitenste blad van de prei verwijderen en in de lengte in 2 snijden. Spoelen en in fijne reepjes snijden.
4. De halve courgette spoelen en in kleine blokjes snijden.
5. De lente ui spoelen in fijn snijden.
6. Olijfolie warmen, de sjalot, de lente-ui, de look en prei fruiten met de rijst. De witte wijn bijgieten en volledig laten verdampen. Nu beetje bij beetje de garnalenfumet bijgieten. Na 5 minuten de courgette bijvoegen. Na ongeveer 12 à 14 minuten moet al de fumet opgenomen zijn en de rijst gaar. Nu van het vuur de kruidenkaas en de emmentaler er onder mengen alsook de ½ van de haringreepjes. De rest van de haringreepjes er als garnering boven leggen.

Risotto met zurkel, erwtjes en kippenchipolata.

Ingrediënten 2 pers. : voor de risotto : 175 gr risottorijst, 7 dl groentenbouillon, 1 dl witte wijn, 1 sjalot, 1 teentje look, olijfolie, 25 gr geraspte parmezaan, 30 gr boter, 100 gr zurkel, 100 gr erwtjes (diepvries), peper, zout

350 gr kippenchipolata, klontje boter.

1. Pel de sjalot en de look, hak fijn.
2. Spoel de zurkel, haal de midden nerf er uit en snij in fijne repen.
3. Breng de groentenbouillon aan de kook.
4. Warm een scheut olijfolie en fruit de sjalot en de look. Voeg de rijst bij en bak even aan. Giet de witte wijn erbij en laat volledig verdampen.
5. Doe er nu 1 pollepel warme bouillon bij en telkens als de bouillon volledig volledig opgenomen is giet men er een andere bij.
6. Na 17 à 19 minuten moet de risotto klaar zijn en de bouillon volledig opgenomen. 5 minuten voor het einde voegt men de erwtjes toe.
7. Wanneer de risotto gaar is van het vuur de parmezaan, de boter en de zurkel er onder mengen. Kruiden met peper en zout.
8. Bak de chipolata’s in de boter. Wanneer ze gaar zijn uit de pan nemen, vet afgieten, klein beetje water in de pan om te deglaceren. Deze jus mengen bij de risotto.
9. In een diep bord wat risotto scheppen met er op de chipolata.

Farfalle met broccolisaus, ham en pancetta.

Ingrediënten 2 pers. : 200 gr farfalle, ½ broccoli, 200 gr zure room, kookvocht van de farfalle, 4 sneetjes pancetta, 250 gr ham, 200 gr champignons, 1 tros kerstomaatjes, 50 gr geraspte parmezaan, peper, zout, olijfolie

1. Kook de farfalle in zoutwater volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en bewaar wat kookvocht.
2. Verdeel de broccoli in roosjes, spoel en laat in kokend zoutwater garen, ongeveer 6 à 8 minuten. Afgieten, direct met koud water spoelen. Doe de broccoli in de blender en mix fijn met wat kookvocht van de farfalle.
3. Snij de ham in blokjes.
4. Borstel de champignons en snij ze in schijfjes.
5. Warm een scheutje olijfolie en bak de pancetta krokant. Laat de pancetta uitlekken op keukenpapier. In dezelfde pan bak de champignons, voeg de ham toe en de zure room. Alles mengen.
6. Doe nu de broccoli puree, de farfalle, de parmezaan en wat kookvocht toe. Als laatste de kerstomaten toevoegen en goed opwarmen. Kruiden met peper en zout.
7. Verdeel in diepe borden en garneer met krokante pancetta.

Lasagne met courgettes en champignons.

Ingrediënten voor 6 pers. : 8 lasagneblaadjes, 800 gr bolognesesaus, 8 dl bechamelsaus, 3 kleine courgettes, 250 gr champignons, 6 dunne sneden Italiaanse ham, 75 gr geraspte emmentaler

Recept Bolognese saus : www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2017 pasta/rijst spaghetti bolognese
Recept Bechamelsaus : www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2020 basissauzen/sauzen

1. De bolognesesaus bereiden.
2. De bechamelsaus bereiden.
3. De courgettes spoelen en met behulp van een mandoline in de lengte sneden van 3 mm snijden. Blancheren of 4 minuten stomen.
4. De champignons borstelen en in schijfjes snijden.
5. Een schotel inwrijven met olijfolie en we gaan de laagjes opbouwen.
6. Oven verwarmen op180°.
7. We beginnen met ½ bolognese saus, 4 blaadjes lasagne, ½ bechamelsaus, 3 sneden ham, ½ courgette, al de champignons, terug courgette, ham, 4 blaadjes lasagneblaadjes, bolognese saus, de rest van de bechamelsaus. Bestrooien met de geraspte emmentaler.
8. De lasagne gedurende 30 à 35 minuten in de oven plaatsen.

Penne met courgette en spiegeleieren.

Ingrediënten 2 pers. : 200 gr penne, 1 courgette, 1 sjalot, 340 gr passata, 1 klp Provençaalse kruiden, peper, zout, 75 gr geraspte emmental, 4 à 5 eieren, olijfolie.

1. De penne koken zoals vermeld op de verpakking. Afgieten en een beetje kookvocht bewaren.
2. De sjalot pellen en fijn snipperen.
3. De courgette spoelen en in blokjes snijden.
4. De oven verwarmen op 180°.
5. De olijfolie warmen en de sjalot fruiten, de courgette bijvoegen, nog een paar minuten laten sudderen en de passata bijgieten. Kruiden met peper, zout en Provençaalse kruiden. De saus 20 minuten laten sudderen. Indien nodig wat kookvocht bijgieten.
6. De penne mengen met de saus. In een ovenvaste schotel gieten en 4 à 5 putjes maken. In ieder putje een ei breken, de emmentaler kaas er over strooien en de schotel in de oven plaatsen tot de eieren mooi gestold zijn.

Spaghetti carbonara met asperges.

Ingrediënten 2 pers. : 200 gr spaghetti, 150 gr gerookte spekreepjes, 3 eieren, 100 gr geraspte parmezaan, 1 slp parmeszaanschilfers, 300 gr witte asperges, scheutje olijfolie, peper, 1 slp gehakte peterselie.

1. Asperges spoelen, schillen, harde gedeelte onderaan verwijderen, in 4 snijden en gaar stomen of koken. De topjes apart houden.
2. Kook de spaghetti zoals vermeld op de verpakking. Giet af en hou wat kookwater apart. Doe de spaghetti terug in de pot.
3. Warm een scheutje olijfolie en bak de spekreepjes.
4. Klop de eieren los in een schaal en voeg er de kaas bij.
5. Giet het ei/kaasmengsel bij de pasta en roer alles op zacht vuur goed om.
6. Voeg er nu de asperges en spek bij en warm zachtjes op. Indien nodig kan men er nog wat kookvocht bijgieten.
7. Kruid met peper en garneer met de peterselie, asperge topjes en de parmezaanschilfers.

 

Spaghetti met groene boontjes en gehakt.

Ingrediënten 2 pers. : 300 gr kippen- of gemengd gehakt, 200 gr spaghetti, 1 sjalot, 1 teentje look,

1 rode paprika, 250 gr groene boontjes, 20 gr roomkaas, olijfolie, zout, cayenne peper, gedroogde oregano, paprika poeder.

1. De spaghetti koken zoals vermeld op de verpakking. Afgieten en een beetje kookvocht bewaren.
2. De sjalot en de look pellen en fijn snipperen.
3. Paprika schillen, zaadjes verwijderen en in blokjes snijden.
4. Groene boontjes spoelen en de uiteinden verwijderen. Snijden in stukjes van 4 à 5 cm. In kokend zoutwater blancheren gedurende 5 à 6 minuten. Afgieten en spoelen onder ijskoud water.
5. Olijfolie warmen. Look, paprika en sjalot fruiten. Gehakt bijvoegen en tot rul bakken. Boontjes en de roomkaas bijvoegen. Kruiden met oregano, cayenne peper en zout. Alles opwarmen. Spaghetti bijvoegen en vermengen. Indien nodig wat kookvocht bijgieten.
6. Opdienen in diepe borden.

Spaghetti met ham, prei en champignons op de wijze carbonara.

Ingrediënten 2 pers. : 225 gr spaghetti, 250 gr gekookte ham, 3 eieren, 125 gr champignons, 1 grote prei, 1 klp venkelzaad, 1 dl room, parmezaanschilfers, peper, zout, olijfolie.

1. De spaghetti koken zoals vermeld op de verpakking. Afgieten en een beetje kookvocht bewaren.
2. Het buitenste blad van de prei verwijderen. In de lengte in 2 snijden. Spoelen en fijn versnijden. 4 minuten blancheren en spoelen onder koud water.
3. De champignons borstelen en in stukken snijden.
4. De ham in stukjes snijden.
5. De eieren met de room loskloppen. Kruiden met peper en zout.
6. De venkelzaadjes in een anti kleefpan roosteren en in de vijzel fijnstampen.
7. Beetje olijfolie warmen en de champignons bakken. De prei en de ham bijvoegen. Kruiden met het venkelzaad en van het vuur nemen.
8. De spaghetti terug opwarmen met een klein beetje olijfolie en al roerend het eiermengsel toevoegen tot de eieren beginnen te stollen. Nu het hammengsel er onder roeren. Indien nodig wat kookvocht bijvoegen.
9. In een diep bord de spaghetti met ham en groenten schikken. Garneren met parmezaanschilfers.

Spaghetti met Sint-Jacobsnoten en garnalen.

Ingrediënten voor 2 pers. : 6 Sint-Jacobsnoten, 200 gr garnalen, 200 gr spaghetti, 1/3 courgette, 1 stengel witte selder, 1 sjalot, 1 dl room, olijfolie, peper, zout, bladpeterselie of postelein.

1. Spaghetti in zoutwater koken zoals vermeld op de verpakking.
2. De courgette spoelen, in de lengte in 2 snijden, zaadjes verwijderen en in kleine blokjes snijden.
3. De witte selder spoelen, dikke draden verwijderen en in blokjes snijden.
4. Sjalot pellen en fijn snipperen.
5. Olijfolie warmen en de sjalot, selder en courgette fruiten. Kruiden met peper en zout. De room bijgieten en eventjes laten inkoken. De spaghetti erbij doen en opwarmen. Goed mengen en indien nodig bijkruiden.
6. De coquilles in de hete olijfolie aan beide kanten kort bakken. Kruiden met peper en zout.
7. De coquilles en de garnalen op de spaghetti schikken. Garneren met de bladpeterselie of postelein.

Bulgur met wortelen en gerookt spek.

Ingrediënten 2 pers. : 200 gr bulgur, 100 gr gerookt spek in reepjes, 1 sjalot, 1 teentje look, 350 gr wortelen met loof, 5 dl kippenbouillon, olijfolie, peper, zout.

1. Pel de look en sjalot, snipper fijn.
2. Schil de wortelen en snij ze in blokjes.
3. Olijfolie warmen, spekblokjes, sjalot en look bakken. Na enkele minuten wortelblokjes en bulgur bijvoegen. Goed mengen, kruiden met peper en zout en de kippenbouillon er bij gieten.
4. Dit zachtjes laten koken gedurende 15 à 17 minuten. De bulgur heeft de bouillon nu volledig opgeslorpt.
5. Als bijgerecht geserveerd met vol au vent.