Overzicht van de basissauzen/sauzen

Bechamelsaus

Mayonaise met de staafmixer

Postelein pesto.

Bechamelsaus

Ingrediënten : 40 gr boter, 50 gr bloem, 5 dl melk, zout, peper, nootmuskaat, citroensap.

  1. Boter warmen zonder kleuren.

  2. Bloem in 1 keer bijdoen en goed mengen. Laten bakken gedurende enkele seconden.

  3. In 3 a 4 keer de melk bijgieten al roerend en aan de kook brengen. Evedntjes laten doorkoken om de bloemsmaak te verwijderen.

  4. Kruiden met peper, zout, nootmuskaat. Enkele druppels citroensap onder kloppen.

Mayonaise met de staafmixer

Ook te bekijken op youtube https://youtu.be/6zQzISScrxI

Ingrediënten : 2 eieren, 1 slp water, 1 klp mosterd, 4 dl koolzaad- of zonnebloemolie, citroensap, zout, peper.

1. In een hoge smalle beker de 2 volledige eieren doen met het water, de mosterd, zout, peper en de olie.
2. Zet de staafmixer in de beker tot op de bodem en op maximale snelheid beginnen mixen. Wanneer de eieren volledig gemixt zijn langzaam de mixer naar boven heffen tot al de olie is gemengd en men een mooie homogene mayonaise heeft.
3. Proeven, citroensap bijvoegen en indien nodig bijkruiden met peper en zout. Nog eventjes alles goed mixen.

 

Postelein pesto.

Ingrediënten : 100 gr postelein, 35 gr Parmezaanse kaas, 40 gr pijnboompitten, 1 teentje look, 750 ml olijfolie, sap van ½ limoen, 25 gr bladpeterselie, peper, zout.

1. De postelein en de bladpeterselie spoelen en droog zwieren.
2. De pijnboompitten roosteren in een anti kleefpan.
3. De look pellen.
4. De kaas in blokjes snijden.
5. In de blender al de ingrediënten mixen. Kruiden met peper en zout.

Lekker op pasta.