Overzicht van de aardappel gerechten

Aardappel-bloemkool salade met slibtong.

Aardappelsalade met ham en Tomme de Montagne.

Aardappelschotel met aubergine, tomaat, salie en rozemarijn.

Aardappeltaart.

Stoemp van knolselder en groene kool.

Wedges met cajun kruiden.

Zuiderse aardappelsalade.

Aardappel-bloemkool salade met slibtong.

Ingrediënten 2 pers. : ½ bloemkool, 350 gr vastkokende aardappelen, 1 slp gehakte bieslook, 1 slp gehakte dragon, 1 slp gehakte kervel, 2 eieren, 8 kerstomaten, 4 slp yogonaise (½ mayonaise en ½ Griekse yoghurt), 1 rode ajuin, 6 à 8 augurken, 1 klp kappertjes, 4 à 6 slibtongen.

1. Aardappelen schillen, in blokjes snijden, gaar stomen. Laten afkoelen.
2. Bloemkool in roosjes verdelen, spoelen en gaar stomen.
3. Aardappelen en bloemkool laten afkoelen. Niet in de frigo plaatsen.
4. De eieren gedurende 9 minuten koken en grof snijden.
5. Augurken fijnhakken.
6. Ui pellen en in dunne ringen snijden.
7. De yogonaise mengen met de kruiden, de kappertjes en de augurken.
8. De kerstomaten in 4 snijden.
9. De aardappelen mengen met de bloemkool, ui, eieren en de yogonaise. Garneren met de kerstomaten.
10. De slibtongen bruin bakken in ½ boter en ½ olijfolie. Op zacht vuur verder gedurende 2 à 3 minuten garen. Nu en dan de pan schudden zodanig dat de slibtongen niet aanbakken. Kruiden met peper en zout.
11. Op een groot bord wat aardappelsalade schikken met erlangs de slibtongetjes.

Aardappelsalade met ham en Tomme de Montagne.

Ingrediënten : 300 gr vastkokende aardappelen, 200 gr gekookte ham, 175 gr Tomme de Montagne, 200 gr groene bonen, 1 slp fijngesneden platte peterselie, 120 gr postelein of veldsla, ½ komkommer, 6 kwarteleieren of 2 eieren, 2 à 3 slp mayonaise, ½ klp mierikswortelpasta.

1. Schil de aardappelen, snij ze in niet te grote stukken en kook in gezouten water. Afgieten en laten afkoelen. Niet in de koelkast, de aardappelen mogen niet te koud zijn.
2. Verwijder de uiteinden van de groene bonen en leg ze in kokend zoutwater en laat ze 7 minuten koken. Afgieten en direct spoelen met koud water. Laten uitlekken en in stukken snijden.
3. Spoel de postelein.
4. Kook de kwarteleieren (5 minuten of de eieren (9 minuten). Afgieten en in koud water laten afkoelen. Pellen en in partjes snijden.
5. De ham in reepjes snijden en de kaas in blokjes.
6. De komkommer schillen, zaadjes verwijderen en in blokjes snijden.
7. De mayonaise mengen met de mierikswortel.
8. Meng in een slakom de postelein, aardappelen, groene bonen, komkommer, de ½ van de ham, de ½ van de kaas met de mayonaise. Verdeel er boven op de andere helft van de ham en kaas. Schik er de eieren op. Strooi er de peterselie over.

Aardappelschotel met aubergine, tomaat, salie en rozemarijn.

Ingrediënten 2 pers. : 350 gr vastkokende aardappelen, 1 aubergine, 1 grote rode ajuin, 2 tomaten, 2 takjes rozemarijn, 4 blaadjes salie, olijfolie, peper, zout.

1. De aardappelen schillen, in stukken snijden en gedurende 5 minuten blancheren. Afgieten.
2. Salie en rozemarijn spoelen. De rozemarijn ritsen. Beide fijnsnijden.
3. Ajuin pellen en in fijne ringen snijden.
4. Aubergine spoelen en in blokjes snijden.
5. Oven warmen op 170°.
6. Al de groenten en kruiden in een ovenvaste schotel doen. Kruiden met peper en zout. Besprenkelen met olijfolie.
7. De schotel 30 à 35 minuten in de oven plaatsen. Nu en dan even omroeren. Nazien of de aardappelen gaar zijn, indien niet nog enkele minuten laten garen.

Aardappeltaart.

Ingrediënten 4 pers. : 1 kg bloemige aardappelen (bintjes), 3 eieren, 250 ml room, 100 gr geraspte emmentaler, zout, peper, klontje boter.

1) Aardappelen goed wassen en schillen. Niet meer wassen na het schillen.
2) De oven voorverwarmen op 180°.
3) Taartvorm goed inboteren.
4) De eieren mengen met de room, zout en peper.
5) De aardappelen in fijne schijfjes snijden.
6) De aardappelschijfjes schikken in de vorm. Tegen de wand van de vorm ook een rij schijfjes plaatsen. Op de laag aardappelen enkele lepels eierroom verdelen, daar op een beetje geraspte kaas strooien. Zo verder opbouwen tot alle aardappelschijfjes op zijn.
7) In de oven plaatsen gedurende 1 uur en 15 minuten. Toch controleren of de aardappelen gaar zijn. Na 40 minuten de aardappelen aan de zijkant overbuigen naar het midden en de aardappelen aandrukken.
8) De aardappelen uit de oven nemen en voorzichtig op een schaal storten.

Stoemp van knolselder en groene kool.

Ingrediënten voor 2 pers. : 3 grote aardappelen, ½ knolselder, ½ groene kool, klontje boter, melk,

1 klp korianderzaadjes, 1 slp gehakte lavas of groene selderijblaadjes.

1. De aardappelen en de knolselder schillen. Spoelen en in blokjes snijden.
2. Het harde gedeelte van de groene kool verwijderen, spoelen en in fijne reepjes snijden.
3. De aardappels met de knolselder gaar koken in zoutwater. Afgieten en fijn stampen.
4. De groene kool met een klontje boter en een bodempje water gaar stoven. Kruiden met peper en zout. Wanneer de groene kool gaar is, op de werkplank eventjes met een mes fijn hakken.
5. De korianderzaadjes even roosteren in een anti kleefpan. In de vijzel wat fijnstampen.
6. De aardappelen, knolselder, groene kool mengen. Een klein beetje melk bijgieten en afkruiden met de korianderzaadjes, peper, zout en de lavas.

Wedges met cajun kruiden.

Ingrediënten : vastkokende aardappelen, rozemarijn, cajun kruiden, olijfolie, peper, zout.

1. Aardappelen schillen en in partjes snijden (zoals een appel). Spoelen. Afdeppen.
2. Oven warmen op 180°.
3. De rozemarijn fijn hakken.
4. De aardappelen mengen met de rozemarijn, de cajun kruiden, peper en zout.
5. De aardappelen in een vuurvaste ovenschotel leggen en besprenkelen met olijfolie.
6. Gedurende 45 à 50 minuten bakken in de oven.

Zuiderse aardappelsalade.

Ingrediënten 2 à 3 pers. : 350 gr vastkokende aardappelen, 1 courgette, 75 gr rode kerstomaten, 75 gr gele kerstomaten, 1 handvol rucola, 1 rode puntpaprika, 1 teentje look, 3 blaadjes salie, 3 takjes rozemarijn, 2 slp olijfolie, 2 slp zonnebloemolie, peper, zout.
1. Schil de aardappelen, snij in blokjes, kook gaar in zoutwater. Giet af, laat uitlekken.
2. De look pellen en fijn snipperen.
3. De puntpaprika spoelen, zaadjes verwijderen en in reepjes snijden.
4. Olijfolie warmen, look en puntpaprika fruiten gedurende 12 minuten. Indien nodig een klein beetje water toevoegen.
5. De kerstomaten spoelen en in 2 snijden.
6. De salie en rozemarijn spoelen. De rozemarijn ritsen. Salieblaadjes en rozemarijn fijnsnijden en mengen met de olijfolie en zonnebloemolie. Kruiden met peper en zout.
7. De grill verwarmen.
8. De courgette spoelen en in plakken van 0,5 cm snijden.
9. De courgette plakken aan beide kanten quadrilleren.
10. De lauwe aardappelen, puntpaprika, kerstomaten en rucola mengen. De kruidenolie er over gieten en goed mengen. Garneren met de plakjes gegrilde courgette.