Overzicht van groentengerechten Q-Z

Rapen

Raapjesstoemp.

Rode kool

Rode kool met appelen.

Tomaten

Carpaccio van Coeur de boeuf tomaten met feta en verse kruiden.

Witloof

Witloof met spinazie, Brugse Blomme en spek.

Zoete aardappel

Gegratineerde zoete aardappel met curcuma en gember.

Raapjesstoemp.

Ingrediënten : 1 bussel rapen, 5 middelgrote aardappelen, 4 middelgrote ajuinen, klontje boter, 1 klp komijnzaadjes, 1 klp gedroogde rozemarijn, 3,5 dl groentebouillon, peper, zout.

1. De komijn en de rozemarijn in de vijzel fijnstampen.
2. De ajuinen pellen en in fijne ringen snijden.
3. Aardappelen en rapen schillen en in blokjes snijden.
4. Boter smelten en de ajuin goed bruin laten worden. Rapen en aardappel toevoegen. Kruiden met komijn, rozemarijn, peper en zout. Eventjes laten meebakken.
5. Blussen met de groentebouillon.
6. Het deksel schuin op de pot zetten en 25 à 30 minuten op zacht vuur laten garen. Nog eventjes met de stamper er doorheen gaan. Er mogen nog stukjes raap en aardappel inzitten.

Lekker met mosterd en worst.

Rode kool met appelen.

Ingrediënten : 1 rode kool, 3 grote appelen, 2 ajuinen, 1 scheutje rode wijnazijn, 1 dl rode wijn, 1 klontje boter, 3 slp bruine suiker, 2 slp rode bessengelei, 3 kruidnagels, 6 jeneverbessen, laurier, tijm.

1. Verwijder de buitenste bladeren van de rode kool. Snij ze in 4. Snij er de dikste nerven uit, en vervolgens in fijne repen. Men kan dit ook met de mandoline doen.
2. Pel de ajuin en snipper fijn.
3. Smelt de boter en stoof de ui, laat ze niet kleuren. Voeg nu de rode kool toe, laat dit eventjes stoven.
4. Schil de appelen, verwijder het klokhuis en snij in blokjes. Doe dit bij de rode kool. Roer alles goed om.
5. Stop de jeneverbessen, kruidnagel, tijm en laurier in een theezakje en bind dit toe. Leg dit bij de rode kool.
6. Voeg nu de rode wijn azijn, de bruine suiker, de rode wijn en de confituur toe. Meng alles goed.
7. Laat dit 50 à 60 minuten zachtjes sudderen.
8. Verwijder het zakje met kruiden.
9. Dit is facultatief maar ik mix de rode kool even heel kort.

Lekker met worst of gebraden varkensvlees.

Carpaccio van Coeur de boeuf tomaten met feta en verse kruiden.

Ingrediënten 2 personen : 2 grote Coeur de boeuf tomaten, 150 gr feta kaas, olijven, 2 lente-uien, platte peterselie, verse oregano, basilicum, 2 slp olijfolie, 1 slp zonnebloemolie, 1 slp ciderazijn, peper zout.

1. Al de kruiden spoelen en de blaadjes van de takken halen. Uitlekken op keukenpapier.
2. De lente-ui spoelen en in dunne ringen snijden.
3. De tomaten spoelen en in hele dunne schijven snijden, men kan dit doen met behulp van een mandoline.
4. De feta kaas in kleine stukjes verdelen.
5. Voor de vinaigrette de olie, azijn en peper en zout mengen.
6. De schijfjes tomaat op een schotel verdelen, besprenkelen met de vinaigrette en de feta, de olijven, de lente-ui en de kruidenblaadjes er mooi verdeeld op schikken.

Witloof met spinazie, Brugse Blomme en spek.

Ingrediënten voor 4 personen : 8 witloof stronken, 16 sneetjes gerookt spek, 150 gr jonge spinazieblaadjes, 75 gr Brugse Blomme, klontje boter, zout, peper, nootmuskaat.

1) Witloof wassen en onderste vuile gedeelte verwijderen. In klontje boter aan alle zijden kleuren en ongeveer 15 minuten laten stoven. Kruiden met zout en peper.
2) Spinazie wassen. Kort stoven in klontje boter. Kruiden met peper en zout en nootmuskaat. Goed laten uitlekken.
3) Het witloof in de lengte halveren, de harde kern eruit halen en één helft opvullen met spinazie en een reepje Brugse Blomme. Bedekken met de tweede helft witloof. Omwikkelen met een sneetjes spek.
4) Oven verwarmen op 160°.
5) Een ovenschotel inwrijven met boter en het witloof er in schikken. 6 à 8 minuten in de oven verder laten garen.
6) Opdienen met een stukje vlees en een aardappel.

Gegratineerde zoete aardappel met curcuma en gember.

Ingrediënten : 1 kg zoete aardappel, 0,750 ml melk, 1,5 dl room, 1 klp gehakte gember, ½ klp curcuma, teentje look, 30 gr geraspte emmentaler, peper, zout.

1. De zoete aardappel schillen, in schijfjes snijden van ongeveer 3 mm. In kokend zoutwater gedurende 4 à 5 minuten koken. Afgieten.
2. De look pellen en fijn hakken.
3. De melk mengen met de room, de gember, de curcuma, de look, peper en zout.
4. De oven warmen op 180°.
5. Een ovenvaste schotel inwrijven met boter. De zoete aardappel er in verdelen. Het roommengsel er over gieten en de geraspte emmentaler er over strooien.
6. De schotel gedurende 15 à 20 minuten in de oven plaatsen, daarna nog een 3 tal minuten onder de grill, tot men een mooi korstje heeft.