Overzicht van de groenten-fruit A/P

Asperges

Asperges met erwtjes, garnalen, karnemelksmeus en hazelnootboter.

Asperges met grijze garnalen, mousselinesaus en tomaten.

Asperges op z’n Vlaams met gerookte zalm.

Gemengde groenten

Gratin van bloemkool en spruiten.

Asperges met erwtjes, garnalen, karnemelksmeus en hazelnootboter.

Ingrediënten 2 pers. : 600 gr ongepelde of 200 gr gepelde garnalen, 120 gr erwtjes (diepvries), 6 à 8 asperges, 3 dl karnemelk, 400 gr bloemige aardappelen, zout, peper, nootmuskaat, platte peterselie, klontje boter + 100 gr boter.

1. De aardappelen schillen, in stukken snijden en in zoutwater koken. Fijn stampen en mengen met de karnemelk, klontje boter, peper, zout en nootmuskaat.
2. De asperges schillen, harde gedeelte onderaan verwijderen, in 3 of 4 stukken snijden, gaar stomen of koken.
3. De erwtjes 5 minuten koken in kokend zoutwater. Afgieten en spoelen met ijskoud water.
4. De 100 gr boter smelten tot hazelnootboter.
5. In een diep bord wat karnemelksmeus doen. In het midden daarvan schikt men garnalen. Rond de garnalen de asperges en de erwtjes schikken. Garneren met hazelnootboter en de platte peterselie.

Asperges met grijze garnalen, mousselinesaus en tomaten.

Ingrediënten : mousselinesaus, 500 gr witte asperges, 200 gr garnalen, 1 tomaat, enkele basilicumblaadjes.

Recept mousselinesaus : www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2017 sauzen.

1. Spoel en schil de asperges. Breek het harde gedeelte onderaan af.
2. Stoom de asperges gaar of leg ze in een pan met een bodempje water en een klontje boter, peper en zout. Laat ze 6 à 7 minuten zachtjes koken onder deksel.
3. Mondeer de tomaat, snij ze in 4, verwijder de zaadjes en snij het vruchtvlees in blokjes.
4. Maak de mousselinesaus.
5. Laat de asperges uitlekken op keukenpapier en schik ze op het bord.
6. Verdeel er de garnalen over. Schep er wat mousselinesaus over en garneer met tomatenstukjes en basilicum.

Asperges op z’n Vlaams met gerookte zalm.

Ingrediënten voor 2 pers. : 500 gr witte asperges, 175 gr boter, 4 eieren, 120 gr sneden gerookte zalm, ½ bussel peterselie, 1 citroen, peper, zout, nootmuskaat, 1 handvol veldsla.

1. De veldsla spoelen en het puntje onderaan verwijderen.
2. De eieren gedurende 10 minuten koken. Direct in koud water laten afkoelen. Pellen en fijn hakken.
3. De asperges spoelen, schillen en het harde gedeelte onderaan verwijderen. De asperges gaar stomen of koken.
4. De peterselie spoelen, de blaadjes plukken en fijn hakken. De steeltjes bijhouden voor bouillonbereiding.
5. De boter smelten en het bovenste schuim weghalen. De boter kruiden met peper, zout en nootmuskaat. Sap van ¼ citroen bijvoegen.
6. De gerookte zalm in repen snijden.
7. De eieren en de peterselie mengen en de boter erbij gieten.
8. Op het bord de asperges schikken met erop de eiermengeling. De zalmreepjes er op schikken.
9. Garneren met wat veldsla en een citroenpartje.

Lekker met bruin brood.

Gratin van bloemkool en spruiten.

Ingrediënten : ½ bloemkool, 400 gr bloemige aardappelen, 200 gr spruiten, 2 dl room, ½ dl melk, 3 takjes rozemarijn, 75 gr geraspte emmentaler, peper, zout.

1. Spoel en verdeel de bloemkool in roosjes.
2. Spoel en verwijder het onderste deel van de spruitjes.
3. Schil de aardappelen, spoel ze en snij ze in blokjes.
4. Was de rozemarijn , rits de blaadjes er af en hak ze fijn.
5. Meng de groenten en doe ze in een ingevette ovenschotel.
6. Verwarm de oven op 180°.
7. Giet de melk en de room samen en meng er de rozemarijn, peper en zout door. Giet dit over de groenten.
8. Bestrooi met geraspte emmentaler.
9. Plaats de schotel 50 à 60 minuten in de oven.