Overzicht van de groenten-fruit A/P

Asperges

Asperges, Ganda Ham, gepocheerd ei en vinaigrette met tomaat en bieslook.

Asperges met erwtjes, garnalen, karnemelksmeus en hazelnootboter.

Asperges met grijze garnalen, mousselinesaus en tomaten.

Asperges met roerei, chorizo en rode paprika.

Asperges op z’n Vlaams met gerookte zalm.

Asperges, roerei met ricotta, spek en pesto.

Aubergine

Auberginekaviaar.

Aubergine met mozzarella, spek en salie.

Bloemkool

Bloemkool gratin met spek en cheddar.

Gratin van bloemkool en mascarpone.

Gemengde groenten

Gratin van bloemkool en spruiten.

Ratatouille.

Groene boontjes

Salade van groene boontjes en perziken.

Pompoen

Pompoen/aardappel gratin met salie

Pruimen

Pruimencompote.

Asperges, Ganda Ham, gepocheerd ei en vinaigrette met tomaat en bieslook.

Ingrediënten 2 pers. : 8 witte asperges, 4 sneden Ganda Ham,

2 eieren, 1 slp pijnboompitten, 1 slp parmezaanschilfers, enkele blaadjes salade.
Voor de vinaigrette : 4 slp koolzaadolie, 2 slp witte wijnazijn, 1 klp mosterd, 1 slp water, 2 tomaten, 1 slp fijngesneden bieslook, peper, zout.

1. De asperges spoelen en schillen. Harde uiteinde verwijderen en gaar koken of stomen. Laten afkoelen tot kamertemperatuur. Iedere asperge in 3 snijden.
2. De pijnboompitten roosteren.
3. De salade spoelen en drogen.
4. De tomaten monderen, pellen, in 4 snijden, zaadjes verwijderen en het vruchtvlees in blokjes snijden.
5. Voor de vinaigrette de mosterd en het water mengen met de klopper. De olie er straalsgewijs bij kloppen. Nu de witte wijnazijn, de bieslook,en de tomaten er onder mengen. Kruiden met peper en zout.
6. De eieren pocheren. Water koken met een scheut azijn. De eieren apart in een tas doen. In het water roeren en de eieren er voorzichtig ingieten. De eieren 3 à 4 minuten zachtjes pocheren. Met een schuimspaan uit het water halen en op keukenpapier leggen.
7. In het midden van het bord salade schikken en daar op de asperges en de ham verdelen. De parmezaan en de pijnboompitten er over strooien. Er langs giet men er wat vinaigrette bij. Daar boven op legt men een gepocheerd ei dat men juist voor het serveren open snijdt.

Asperges met erwtjes, garnalen, karnemelksmeus en hazelnootboter.

Ingrediënten 2 pers. : 600 gr ongepelde of 200 gr gepelde garnalen, 120 gr erwtjes (diepvries), 6 à 8 asperges, 3 dl karnemelk, 400 gr bloemige aardappelen, zout, peper, nootmuskaat, platte peterselie, klontje boter + 100 gr boter.

1. De aardappelen schillen, in stukken snijden en in zoutwater koken. Fijn stampen en mengen met de karnemelk, klontje boter, peper, zout en nootmuskaat.
2. De asperges schillen, harde gedeelte onderaan verwijderen, in 3 of 4 stukken snijden, gaar stomen of koken.
3. De erwtjes 5 minuten koken in kokend zoutwater. Afgieten en spoelen met ijskoud water.
4. De 100 gr boter smelten tot hazelnootboter.
5. In een diep bord wat karnemelksmeus doen. In het midden daarvan schikt men garnalen. Rond de garnalen de asperges en de erwtjes schikken. Garneren met hazelnootboter en de platte peterselie.

Asperges met grijze garnalen, mousselinesaus en tomaten.

Ingrediënten : mousselinesaus, 500 gr witte asperges, 200 gr garnalen, 1 tomaat, enkele basilicumblaadjes.

Recept mousselinesaus : www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2017 sauzen.

1. Spoel en schil de asperges. Breek het harde gedeelte onderaan af.
2. Stoom de asperges gaar of leg ze in een pan met een bodempje water en een klontje boter, peper en zout. Laat ze 6 à 7 minuten zachtjes koken onder deksel.
3. Mondeer de tomaat, snij ze in 4, verwijder de zaadjes en snij het vruchtvlees in blokjes.
4. Maak de mousselinesaus.
5. Laat de asperges uitlekken op keukenpapier en schik ze op het bord.
6. Verdeel er de garnalen over. Schep er wat mousselinesaus over en garneer met tomatenstukjes en basilicum.

Asperges met roerei, chorizo en rode paprika.

Ingrediënten 2 pers. : 10 asperges, 4 eieren, 100 gr chorizo, 1 klp gedroogde oregano,olijfolie, peper, zout, 2 slp room, enkele blaadjes verse oregano, gerookte paprikapoeder, rucola

1. Asperges spoelen, schillen, harde gedeelte onderaan verwijderen en stomen of gaar koken.
2. Rode paprika schillen, zaadjes verwijderen en in blokjes snijden.
3. Chorizo in blokjes snijden, eventjes op hevig vuur aanbakken, uitlekken op keukenpapier.
4. Eieren, room, paprikapoeder, peper en zout kort loskloppen.
5.Olijfolie warmen, paprika aanbakken, eieren op de paprika gieten, nu de chorizo en de gedroogde oregano. Kruiden met peper en zout. Al roerend de eieren bakken.
6. De asperges op 2 borden schikken. De eieren verdelen over de asperges.
7. Garneren met de verse oregano en de rucola.

Asperges op z’n Vlaams met gerookte zalm.

Ingrediënten voor 2 pers. : 500 gr witte asperges, 175 gr boter, 4 eieren, 120 gr sneden gerookte zalm, ½ bussel peterselie, 1 citroen, peper, zout, nootmuskaat, 1 handvol veldsla.

1. De veldsla spoelen en het puntje onderaan verwijderen.
2. De eieren gedurende 10 minuten koken. Direct in koud water laten afkoelen. Pellen en fijn hakken.
3. De asperges spoelen, schillen en het harde gedeelte onderaan verwijderen. De asperges gaar stomen of koken.
4. De peterselie spoelen, de blaadjes plukken en fijn hakken. De steeltjes bijhouden voor bouillonbereiding.
5. De boter smelten en het bovenste schuim weghalen. De boter kruiden met peper, zout en nootmuskaat. Sap van ¼ citroen bijvoegen.
6. De gerookte zalm in repen snijden.
7. De eieren en de peterselie mengen en de boter erbij gieten.
8. Op het bord de asperges schikken met erop de eiermengeling. De zalmreepjes er op schikken.
9. Garneren met wat veldsla en een citroenpartje.

Lekker met bruin brood.

Asperges, roerei met ricotta, spek en pesto.

Ingrediënten 2 pers. : 8 à 12 asperges, 4 eieren, 125 gr spek, 30 gr ricotta, 3 slp pesto, 100 gr spirelli, peper, zout, klontje boter, rucola, basilicumblaadjes.

1. De asperges spoelen, schillen en het harde gedeelte onderaan verwijderen. De asperges gaar stomen of koken.
2. De spirelli koken zoals vermeld op de verpakking. Afgieten en wat kookvocht apart houden.
3. De eieren kort loskloppen
4. Klontje boter warmen, spek eventjes aanbakken, de eieren erbij gieten, kruiden met peper en zout, en blijven roeren tot de eieren gaar zijn, nu de pesto en de ricotta er onder roeren.
5. De spirelli bij de eieren mengen.
6. Op een bord de asperges schikken, daarop wat eiermengsel.
7. Garneren met rucola en basilicum.

Auberginekaviaar.

Ingrediënten : 3 aubergines, 1 tomaat, 1 dl olijfolie, zout, peper, look, tijm, rozemarijn.

1) Look fijnhakken, kruiden wassen.
2) Oven voorverwarmen op 180°.
3) Aubergines in de lengte halveren. Enkele insnijdingen in maken.
4) De aubergines in een met olie ingewreven schotel leggen, bedekken met de look, rozemarijn, tijm, peper, zout en olijfolie.
5) Ongeveer 20 à 25 minuten in de oven plaatsen.
6) Met behulp van een lepel het vruchtvlees uit de aubergines halen. Het vruchtvlees in de blender doen samen met de tomaat en 1 dl olijfolie. Mixen in de blender en indien nodig bijkruiden.

Heel lekker bij een stukje vis.
En ook op een stukjes geroosterd brood als aperitiefhapje.

Aubergine met mozzarella, spek en salie.

Ingrediënten : 1 aubergine, 3 à 4 sneden mozzarella, 1 slp geraspte parmezaan, 2 dl passata, zonnebloemolie, zout, peper, grof zout, 6 à 7 grote blaadjes salie, 6 à 7 sneetjes gerookt spek.

1. Spoel de aubergine, snij ze in de lengte in plakken van 1,5 cm. Dit zullen 6 à 7 plakken zijn. Strooi er aan beide kanten grof zout op en laat 30 minuten staan. Spoel daarna de aubergine af en dep ze droog.
2. Snij de sneetjes mozzarella in 2.
3. Warm de olie en bak de aubergineplakken aan beide kanten bruin. Leg ze op absorberend papier.
4. Warm de oven op 180°.
5. Leg op het werkvlak de sneetjes spek, daarop een plak aubergine, dan de mozzarrella en tenslotte een blad salie. Dit oprollen. Kort in olie aanbakken.
6. In een ovenvaste schotel de passata gieten. Daar op de auberginerolletjes schikken en bestrooien met de parmezaan.
7. 10 à 12 minuten in de oven plaatsen.

Bloemkool gratin met spek en cheddar.

Ingrediënten : ½ bloemkool, 125 gr geraspte cheddar, 400 gr aardappelen, 100 gr gerookt spek, 5 dl melk, 50 gr bloem, 40 gr boter, zout, peper, rozemarijn.

1. De aardappelen schillen, in niet te kleine blokjes snijden en gaar koken in zoutwater, afgieten.
2. De bloemkool in roosjes verdelen. Beetgaar koken in zoutwater. Afgieten.
3. Het spek kort aanbakken zonder vetstof. Laten uitlekken op keukenpapier.
4. De rozemarijn spoelen, ritsen en fijnhakken.
5. De boter smelten, bloem bijvoegen en goed mengen. De melk al roerend bijgieten. De saus eventjes laten koken. Van het vuur de helft van de cheddar bijvoegen. Kruiden met peper, zout en 1 klp rozemarijn.
6. De oven verwarmen op 180°.
7. Een ovenvast schotel inwrijven met olijfolie. De aardappelen, spek en bloemkool in de schotel doen, goed mengen. Bestrooien met 1 klp rozemarijn, de saus er over gieten en de andere helft van de cheddar kaas er over strooien.
8. De schotel 20 minuten in de oven plaatsen tot men een mooi korstje heeft.

Gratin van bloemkool en mascarpone.

Ingrediënten 3 à 4 pers. : 1 bloemkool, 500 gr aardappelen, klontje boter, 250 gr mascarpone, 1,5 dl melk, 100 gr geraspte emmentaler, 3 takjes rozemarijn, peper, zout.

1. De bloemkool verdelen in roosjes. Spoelen. 5 minuten in kokend zoutwater blancheren. Afgieten en laten uitlekken.
2. De aardappelen schillen spoelen, in schijfjes van 3 à 4 mm snijden. In kokend zoutwater 8 minuten blancheren. Afgieten en laten uitlekken.
3. De rozemarijn spoelen, De blaadjes afritsen en fijn hakken.
4. De mascarpone, melk, rozemarijn, peper en zout mengen.
5. De oven verwarmen op 180°.
6. Een ovenschotel inwrijven met boter. De aardappelschijfjes er in leggen, daarop de bloemkool. Het mascarpone mengsel er over gieten. Bestrooien met de geraspte emmentaler.
7. De schotel gedurende 20 à 25 minuten in de oven plaatsen.

Lekker met gebakken vlees

Gratin van bloemkool en spruiten.

Ingrediënten : ½ bloemkool, 400 gr bloemige aardappelen, 200 gr spruiten, 2 dl room, ½ dl melk, 3 takjes rozemarijn, 75 gr geraspte emmentaler, peper, zout.

1. Spoel en verdeel de bloemkool in roosjes.
2. Spoel en verwijder het onderste deel van de spruitjes.
3. Schil de aardappelen, spoel ze en snij ze in blokjes.
4. Was de rozemarijn , rits de blaadjes er af en hak ze fijn.
5. Meng de groenten en doe ze in een ingevette ovenschotel.
6. Verwarm de oven op 180°.
7. Giet de melk en de room samen en meng er de rozemarijn, peper en zout door. Giet dit over de groenten.
8. Bestrooi met geraspte emmentaler.
9. Plaats de schotel 50 à 60 minuten in de oven.

Ratatouille.

Ingrediënten 4 pers. : 4 tomaten, 1 rode, gele en groene paprika, 1 courgette, 1 aubergine, 1 ui, 2 teentjes look, olijfolie, tijm, laurier, peper, zout, 1 klp Provençaalse kruiden, 1 slp gedroogde oregano,
1. De ui en look pellen.
2. De paprika’s spoelen, zaadjes verwijderen.
3. De tomaten spoelen, kroontje verwijderen.
4. De courgette en aubergine spoelen, in de lengte in 2 snijden. Zaadjes verwijderen.
5. De look fijn snipperen.
6. Al de andere groenten in niet te kleine stukken snijden.
7. Kruidentuiltje maken met de tijm en laurier.
8. Olijfolie warmen, ui en look fruiten met de Provençaalse kruiden, oregano en kruidentuiltje dan de paprika’s bijvoegen en een 15 tal minuten zachtjes garen zonder deksel. Indien nodig een scheutje water bijvoegen.
9. Na 15 minuten de aubergine en courgette bijvoegen en nogmaals op zacht vuur 15 minuten garen. Nu de tomaten bijvoegen en kruiden met zout en peper. Nog een 10 tal minuten stoven.
Lekker met lamsvlees.
Ingrediënten 4 pers. : 4 tomaten, 1 rode, gele en groene paprika, 1 courgette, 1 aubergine, 1 ui, 2 teentjes look, olijfolie, tijm, laurier, peper, zout, 1 klp Provençaalse kruiden, 1 slp gedroogde oregano,
1. De ui en look pellen.
2. De paprika’s spoelen, zaadjes verwijderen.
3. De tomaten spoelen, kroontje verwijderen.
4. De courgette en aubergine spoelen, in de lengte in 2 snijden. Zaadjes verwijderen.
5. De look fijn snipperen.
6. Al de andere groenten in niet te kleine stukken snijden.
7. Kruidentuiltje maken met de tijm en laurier.
8. Olijfolie warmen, ui en look fruiten met de Provençaalse kruiden, oregano en kruidentuiltje dan de paprika’s bijvoegen en een 15 tal minuten zachtjes garen zonder deksel. Indien nodig een scheutje water bijvoegen.
9. Na 15 minuten de aubergine en courgette bijvoegen en nogmaals op zacht vuur 15 minuten garen. Nu de tomaten bijvoegen en kruiden met zout en peper. Nog een 10 tal minuten stoven.
Lekker met lamsvlees.

Salade van groene boontjes en perziken.

Ingrediënten 2 pers. : 300 gr groene boontjes, 100 gr champignons, 1 kleine rode ui, 2 perziken,

Dressing : 2 slp yogonaise (1 slp Griekse yoghurt en 1 slp mayonaise), 1 klp gehakte munt, 1 klp gehakte dragon, 1 klp gehakte salie, 1 klp kappertjes, 1 cm geraspte gember, 1 slp citroensap, 1 slp olijfolie, peper, zout.

1. De uiteinden van de groene boontjes verwijderen. Spoel de boontjes. Gaar ze in kokend gezouten water gedurende 5 à 6 minuten. Ze moeten nog licht krokant zijn. Afgieten en direct spoelen met koud water. Laten uitlekken.
2. De champignons in partjes snijden. Kort aanbakken in beetje olijfolie.
3. De rode ui pellen en in dunne ringetjes snijden.
4. De perziken spoelen en in partjes snijden.
5. Al de ingrediënten voor de dressing mengen.
6. De boontjes mengen met de rode ui en de champignons. Mengen met de dressing en garneren met de perziken partjes.

Lekker bij ribbetjes

Pompoen/aardappel gratin met salie

Ingrediënten voor 2 pers. :  4 grote aardappelen(bintjes), 1 sjalot, 450 gr netto pompoen, 100 gr emmentaler, 2 dl room, 1,5 dl melk, 8 salieblaadjes, zout, peper, boter, olijfolie.

2. De sjalot pellen en fijnhakken.
3. De salie spoelen en heel fijn snijden.
4. Pompoen en aardappelen schillen. In dunne schijven snijden.
5. Een ovenschotel inwrijven met boter en afwisselend 1 laag pompoen en 1 laag aardappelen leggen. Met de laatste laag nog wachten.
6. Verwarm de oven op 160°.
7. Room, melk, sjalot en salie mengen. Kruiden met peper en zout. Goed mengen en over het aardappelmengsel gieten. Nu de laatste laag groenten er op verdelen en bestrooien met de kaas.
8. De schotel gedurende 50 à 60 minuten in de oven plaatsen.
9. Olijfolie en boter verwarmen.
 
 

Pruimencompote.

Ingrediënten : 1 kg pruimen, 1 dl appelsiensap, 2 grote appels, stukje 2cm gember, ½ klp kaneel, 25 gr kokosbloesemsuiker of kandijsuiker.
1. De pruimen spoelen en ontpitten. In stukken snijden.
2. De appelen schillen, klokhuis verwijderen en in stukken snijden.
3. De gember schillen en raspen.
4. De pruimen, appels, appelsiensap, gember, kaneel en suiker aan de kook brengen en op zacht vuur 25 minuten laten stoven zonder deksel. Regelmatig roeren.
5. De compote mixen volgens eigen wens. Hoe meer men mixt hoe fijner.
Tip : om te bewaren past men hetzelfde principe toe als voor confituur. Heet in bokalen gieten, direct sluiten en omkeren.