Overzicht van de gevogelte gerechten

Eend

Eendenborstfilet met gele bietjes.

Eendenfilet met rabarber, honingMELI en sinaasappelsaus

Eendenfilet met veenbessensaus en witloof.

Kalkoen

Kalkoenbout met specerijen.

Kalkoencurry met butternut.

Kapoen

Kapoen met groene bonen.

Parelhoen

Parelhoen met champignons en broccoli.

Parelhoen stoofpotje met wortelen en oesterzwammen.

Piepkuiken

Piepkuiken met wortelen.

Eendenborstfilet met gele bietjes.

Ingrediënten voor 2 personen : 1 eendenborstfilet van ongeveer 350 gr, 4 gele bieten, 2 sinaasappelen, sojasaus, agave siroop, citroentijm.

1) De bieten 35 à 40 minuten koken, pellen. In partjes snijden.
2) De sinaasappelen uitpersen. Het sap samen met de agave siroop en de citroentijm opkoken. De partjes biet erin leggen en lichtjes laten inkoken. Kruiden met peper en sojasaus.
3) De eendenborst aan de velkant insnijden en bakken, 8 à 10 minuten aan de velkant en 3 minuten aan de vleeskant. Uit de pan nemen en warm houden.
4) Het vet uit de pan gieten en de sinaasappelsaus met de bietjes in de pan gieten om de aanbaksels goed los te krijgen.
5) Het vlees versnijden en garneren met de gele bietjes en wat saus.

Eendenfilet met rabarber, honingMELI en sinaasappelsaus

Eendenfilet met rabarber, honingMELI en sinaasappelsaus

Ingrediënten 2 pers. : 1 eendenfilet van 400 gr, 300 gr rabarber, 3 dl sinaasappelsap, 3 dl witte wijn, 1 klp geraspte gember, 4 slp honing, zout, peper, klontje boter, 1 slp suiker.

1. Oven op 180° warmen.
2. Rabarber pellen. In repen van 3 cm snijden. Beetje water bijvoegen alsook de gember en op zacht vuur garen. 1 slp suiker onder mengen.
3. Zeste reepjes van 1 sinaasappel maken en 1 minuut laten blancheren.
4. Het vel van de eend insnijden. Bakken op de velkant in een anti-kleefpan gedurende 5 minuten. Aan de andere kant 1 minuut. In een ovenvast schaaltje doen, inwrijven met 1 slp honing, in de oven verder bakken gedurende 12 à 16 minuten naargelang de dikte.
5. Het sinaasappelsap met de witte wijn 10 minuten op hevig vuur inkoken. Voeg de rest van de honing alsook de jus van de eend en de zeste van de sinaasappel bij en laat inkoken tot gewenste dikte.
6. Snij de eendenfilet in dikke plakken.
7. Schik rabarbercompte in het midden van het bord met enkele sneden eendenfilet en napperen met wat saus.

Eendenfilet met veenbessensaus en witloof.

Ingrediënten 2 pers. : 1 eendenfilet van 350 gr, 2 slp veenbessen, 1 dl rode wijn, 2 dl bruine fond,2 klp honing, boter, 4 stronken witloof, peper, zout.

1. Het harde gedeelte onderaan van het witloof verwijderen.
2. Boter verwarmen, het witloof aan beide kanten bakken. Kruiden met peper en zout en verder in de oven gedurende 25 minuten bakken.
3. In het vel van de eendenfilet kruiselings inkepingen maken. Op de velkant 7 minuten en aan de andere kant 2 minuten bakken. Warm houden.
4. Het gesmolten vet in de pan verwijderen en de pan deglaceren met de rode wijn en de bruine fond. De veenbessen toevoegen en een 12 tal minuten laten koken. De saus mixen, zeven en terug tot aan het kookpunt brengen. De honing toevoegen en kruiden met peper en zout.
5. De eendenfilet in plakken snijden en op een bord schikken met het witloof.

Kalkoenbout met specerijen.

Ingrediënten 2 pers. : 2 kalkoenonderbouten, boter, 300 gr nieuwe aardappelen, 1 teentje look, ½ klp komijn, ½ klp ras el hanout, ½ klp paprikapoeder, cayennepeper, olijfolie, 5 stengels witte selder, 250 gr champignons.

1. Oven verwarmen op 190°.
2. Aardappelen schoon schrobben, spoelen en in niet te kleine blokjes snijden.
3. De draden uit de stengels van de selder trekken, spoelen en in blokjes snijden.
4. De champignons in blokjes snijden.
5. Teentje look pellen en fijn snipperen.
6. De komijn, ras el hanout en paprikapoeder eventjes in de vijzel goed mengen. De bouten inwrijven met die specerijen. Bestrooien met zout en cayennepeper.
7. Een ovenvaste schotel inwrijven met olijfolie en de bouten er in leggen. Goed besprenkelen met olijfolie en enkele klontjes boter op de bouten leggen.
8. De schotel in de oven plaatsen en na 10 minuten de bouten omdraaien en nogmaals 10 minuten bakken.
9. De oven op 160° zetten.
10. De aardappelen, witte selder en champignons langs de bouten in de schotel leggen. Een blad aluminium folie over de bouten leggen.
11. De schotel nog 1u15’ à 1u25’ in de oven plaatsen. Nazien of de bouten gaar zijn. Indien niet nog eventjes in de oven verder garen.

Kalkoencurry met butternut.

Ingrediënten voor 2 personen : 750 gr kalkoenwit, 320 gr quinoa, 500 gr butternut, 2 rode paprika’s, 4 lente-uitjes, 1,5 dl kippenbouillon, 4 dl kokosmelk, 1 klp madras kerriepoeder, koriander, peper en zout.

1) Butternut schillen en in blokjes snijden.
2) Paprika's schillen, zaadjes verwijderen, in reepjes snijden.
3) Wit en groen van de lente-uitjes in ringen snijden.
4) Het kalkoenwit in blokjes snijden. Kruiden met peper en zout. Kort bakken in olijfolie. Uit de pan nemen.
5) In dezelfde pan de butternutblokjes aanbakken, paprikareepjes bijvoegen, bestrooien met de kerriepoeder en nog even aanbakken. Bouillon bijdoen, voeg er de kokosmelk aan toe en aan de kook brengen. Glad roeren.
6) Quinoa bereiden zoals op de verpakking.
7) Kalkoenblokjes bij de groenten doen en afgedekt 15 minuutjes laten sudderen op laag vuur. Lente-ui bijvoegen en nog 2 minuten zonder deksel laten doorkoken.
8) Afwerken met koriander.
9) Serveren met de quinoa.

Kapoen met groene bonen.

Ingrediënten 2 pers : ½ kapoen, 250 gr groene bonen, 2 wortels, 1 sjalot, 4 dl kippenbouillon, 25 zilveruitjes, 400 gr vastkokende aardappelen, boter, kippenkruiden.

1. De kapoen in stukken verdelen. Inwrijven met kippenkruiden.
2. De uiteinden van de groene bonen verwijderen. Spoelen en in 2 of 3 stukken snijden. In kokend zoutwater 6 a 7 minuten garen. Afgieten en onder koud water spoelen.
3. De wortelen schillen, in rondellen snijden.
4. De aardappelen spoelen, schillen en in stukken snijden.
5. De sjalot pellen en fijn snipperen.
6. Oven verwarmen op 160°.
7. Boter warmen en de stukken kapoen bruin bakken. Uit de pot nemen en de sjalot fruiten met de zilveruitjes en de wortelen. Aardappelen bijvoegen en de stukken kapoen. Kippenbouillon bijgieten, aan de kook brengen en gedurende 45 à 55 minuten in de oven plaatsen.
8. Uit de oven nemen en de groene boontjes bijvoegen en opwarmen.

Lekker met een beetje mosterd.

Parelhoen met champignons en broccoli.

Ingrediënten 3 à 4 pers. : 1 grote parelhoen, 1 broccoli, 250 gr champignons, boter, 5 dl kippenbouillon, 2 dl room, 1 slp graanmosterd, 1 ui, 1 teentje look, zout, peper, enkele takjes dragon.

1. Pel de ui en de look en hak grof.
2. Verwarm de oven op 170°.
3. Smelt het klontje boter en bak de parelhoen aan alle kanten bruin. Kruiden met peper en zout. Voeg de ui en de look bij, doe nog een extra klontje boter op de parelhoen en zet hem gedurende 45 minuten in de oven.
4. Spoel de broccoli en verdeel hem in roosjes. Doe de roosjes in kokend zoutwater en laat 10 minuten garen. Giet af en spoel direct onder koud water.
5. Borstel de champignons, snij in schijfjes. Warm een klontje boter en bak de champignons mooi bruin. Kruiden met peper en zout.
6. Haal de parelhoen uit de oven, en leg hem op de werkplank. Hou de parelhoen warm.
7. Blus de schotel met de bouillon en breng aan de kook. Zeef het braadvocht en giet bij de champignons. Voeg de room en de mosterd toe en laat eventjes inkoken. Voeg ook de fijngesneden dragon en broccoli toe. Warm de saus op.
8. Versnij de parelhoen en dien op met de broccoli en de saus.

Parelhoen stoofpotje met wortelen en oesterzwammen.

Ingrediënten 2 pers. : 1 kleine parelhoen, 2 sjalotten, 2 teentjes look, 35 gr tomatenpuree, 250 gr oesterzwammen, 6 wortelen met loof, 1 rode paprika, 1 slp witte wijnazijn, 150 ml witte wijn,

250 ml kippenbouillon, 2 takjes tijm, 2 laurierbladeren, olijfolie, klontje boter, zout, peper.

1. Verdeel de parelhoen in stukken.
2. Pel en snipper de sjalotten en de look fijn.
3. Schil de wortelen en snij ze in niet te dunne schijfjes.
4. Schil de paprika en snij in grote repen.
5. Verwijder het sponsachtige deel onderaan de oesterzwammen en snij in repen.
6. Smelt een klontje boter en olijfolie en bak de stukken parelhoen rondom bruin. Kruid met peper en zout.
7. Haal de stukken parelhoen uit de pot en laat nu de sjalotten en de look lichtjes kleuren. Voeg de wortelen, de paprika en de oesterzwammen toe. Laat een paar minuten sudderen. Voeg de tomatenpuree toe en laat eventjes meebakken. Leg de stukken parelhoen terug bij de groenten. Blus met de witte wijnazijn, de witte wijn en de bouillon. Voeg de tijm en laurier toe. Zet het vuur laag en met deksel 40 à 45 minuten laten stoven tot de parelhoen gaar is. Doe het deksel de laatste 15 minuten van de pot om de saus te laten indikken.
8. Verwijder laurier en tijm en kruid bij indien nodig.

Piepkuiken met wortelen.

Ingrediënten 2 personen : 2 piepkuikens, 1 kleine ajuin, 1 teentje look, 1 bundel wortelen, 1 slp sojasaus, 1 dl witte wijn, 2 dl groentenbouillon, laurier, tijm, oregano, peper, olijfolie.

1. Schil de wortelen en snij boven en onder het topje af.
2. Pel de sjalot en de look en snipper fijn.
3. Maak van alle kruiden een tuiltje.
4. Snij de piepkuikens in 4.
5. Warm de olijfolie en kleur de piepkuikens aan alle kanten bruin. Kruid ze met peper.
6. Voeg de ui en look toe en roer ze onder de kuikens. Eventjes laten bakken.
7. Blussen met wijn, bouillon, en de sojasaus. Voeg de wortelen en het kruidentuiltje toe.
8. Laat dit zachtjes gedurende 30 minuten pruttelen met deksel.
9. Proeven en indien nodig bijkruiden met peper en sojasaus.
10. Men kan de saus met wat beurre manié dikken.
11. Op het bord schikt men de enkele stukken piepkuiken met wortelen. Wat saus rond druppelen.

Lekker met rijst