Overzicht van de kip/konijn gerechten

Kip

Kip met appelen, witloof en ras el hanout.

Kip met paprika, salie en specerijen.

Kip met witloof, zilveruitjes en spek.

Kippenfilet met kerrie en groentjes.

Kippenfilet met tomaat, courgette en farfalle.

Kippenpillons met wortelen, champignons en rode wijn.

Vol au vent met schorseneren en kerrie.

Wok van kip, prei, lente-ui en sugar-snaps.

Konijn

Konijn met paprika en tomaten.

Konijn met wortelen en paprika.

 

Kip met appelen, witloof en ras el hanout.

Ingrediënten : 1 kip, 3 appelen, 3 stronken witloof, 3 nieuwe witte ajuinen, 1 klp ras el hanout, 1 klp gemberpoeder, 2 teentjes gerookte look, 3 dl kippenbouillon, peper, zout, olijfolie, klontje boter, platte peterselie.

1. Verdeel de kip in stukken.
2. Pel de ajuin en de look.
3. Snij de ui in fijne ringen.
4. Snipper de look fijn.
5. Warm olijfolie en boter. Bruin de kippendelen rondom mooi bruin. Bestrooi ze met gember, ras al hanout, peper en zout. Voeg de ui, look en witloof toe en laat meekleuren. Blus met kippenbouillon. Laat dit 15 minuten zachtjes garen.
6. Schil de appelen en snij ze in 8 partjes.
7. Na 15 minuten leg de appelen op de kip en laat dit nog 20 minuten verder zacht garen.
8. Ontvet de saus.
9. Schik midden in het bord een stuk kip. Leg er een witloof en enkele partjes appel bij. Bestrooien met platte peterselie.

Lekker met gebakken aardappelen.

Kip met paprika, salie en specerijen.

Ingrediënten : 1 kip van 1,2 kg, 2 rode paprika’s, 1 ui, 2 teentjes look, 1 klp gemberpoeder, ½ klp kurkuma, ¼ klp raz el hanout, 1 stengel lavas, 6 à 8 blaadjes salie, 1,5 dl water, olijfolie, peper, zout.

1. Verdeel de kip in stukken.
2. Pel de ui en de look. Snij de ui in dunne ringen en snipper de look fijn.
3. Schil de rode paprika, verwijder de zaden en snij in repen.
4. Spoel de lavasblaadjes en de salie. Snij ze fijn.
5. Warm de olijfolie in een sauteuse en bak de stukken kip aan alle kanten mooi bruin. Kruid met peper en zout.
6. Warm de oven op 170°.
7. Doe de stukken kip uit de sauteuse, leg ze op een schotel en giet het overtollige vet weg. Zet de sauteuse terug op het vuur en giet er nog een scheutje olijfolie in. Laat warmen en fruit de ui, look en paprika gedurende enkele minuten. Doe er de salie, lavas en al de specerijen bij. Goed omroeren en nog een paar minuten laten bakken. Blussen met het water.
8. De stukken kip terug in de sauteuse doen en in de oven plaatsen gedurende 30 à 35 minuten.

Lekker met gebakken krielaardappelen.

Kip met witloof, zilveruitjes en spek.

Ingrediënten voor 2 à 3 pers. : 1 kip, 100 gr gerookt spek, 75 gr zilveruitjes, 4 à 6 stronken witloof, 400 vastkokende aardappelen, 2 teentjes look, kippenkruiden, tijm, laurier, 3 dl bruine fond, zout, peper, boter.

1. Verdeel de kip in stukken.
2. Schil de aardappelen en snij in stukken. Kook in zoutwater gedurende een 6 tal minuten. Afgieten.
3. Witloof spoelen en in stukken van 3 cm snijden.
4. De look pellen en fijn snijden.
5. De boter smelten en de kip aan alle kanten bruin kleuren. Kruiden met de kippenkruiden, peper en zout. De kip uit de sauteuse nemen en de zilveruitjes, witloof, spek en look in dezelfde sauteuse doen met nog een klontje boter en aanbakken.
6. De aardappelen en de kip erbij doen en blussen met de fond.
7. Dit op zacht vuur met deksel ongeveer 25 à 30 minuten laten sudderen.

Kippenfilet met kerrie en groentjes.

Kippenfilet met kerrie en groentjes.

Ingrediënten : 350 gr kippenfilet, 1 kleine broccoli, 4 wortels met loof, 125 gr groene boontjes, ½ sjalot, 180 gr rijst, 7 dl bouillon, koriander
Voor de saus : ½ sjalot, 1 kleine appel, 1 klp kerriepoeder, zout, chilipoeder, 3 dl kokosmelk, olijfolie.

1. De kippenfilet in stukken snijden. ½ van de bouillon aan de kook brengen en de kippenblokjes erbij doen. 5 minuten zachtjes koken. Van het vuur nemen.
2. De broccoli in kleine roosjes verdelen en spoelen.
3. De groene boontjes kuisen en spoelen.
4. De wortels schillen en in stukjes van 2 cm snijden.
5. Al de groenten gaar koken, afgieten en laten uitlekken.
6. De sjalot pellen en fijn snipperen.
7. De appel schillen en in kleine blokjes snijden.
8. Een beetje olijfolie warmen, ½ van de sjalot met de rijst laten zweten De andere helft van de bouillon er op gieten en aan de kook brengen gedurende 20 à 25 minuten. Controleren of er niet nog wat water moet toegevoegd worden.
9. In een andere pot nog wat olijfolie warmen, de sjalot en de appel laten fruiten. Kruiden met de kerrie en de chilipoeder en eventjes laten bakken. De bouillon waarin de kip gegaard heeft bijgieten alsook de kokosmelk. Dit 15 minuten op zacht vuur laten sudderen en mixen. Indien nodig bijkruiden met kerrie en zout.
10. De kip, groenten en rijst mengen met de saus.
11. Serveren in een diep bord en garneren met koriander.

Kippenfilet met tomaat, courgette en farfalle.

Ingrediënten : 350 gr kippenfilet, 180 gr farfalle, 2 tomaten, 40 gr tomatenpuree, 1 courgette,

200 gr champignons, 2 teentjes look, 100 gr zure room, 1 sjalot, olijfolie, peper, zout, basilicum.

1. Farfalle koken zoals vermeld op de verpakking. Afgieten en wat kookvocht bewaren.
2. Sjalot en look pellen en fijn snipperen.
3. Tomaten monderen, pellen, zaadjes verwijderen en vruchtvlees in blokjes snijden.
4. Courgette spoelen, in de lengte in 4 snijden, zaadjes verwijderen en in blokjes snijden.
5. Champignons borstelen en in schijfjes snijden.
6. De kippenfilets in blokjes snijden.
7. In een wokpan op hevig vuur olijfolie verwarmen. Kippenblokjes kleuren. Kruiden met peper en zout. Ui en sjalot bijvoegen, na 1 minuut de champignons en de courgettes bijdoen en 6 à 7 minuten bakken. Nu de tomatenstukjes er bij roeren.
8. Zure room en indien nodig wat kookvocht van de farfalle er bij gieten.
9. De farfalle er onder roeren en goed warm laten worden.
10. Garneren met basilicum.

Kippenpillons met wortelen, champignons en rode wijn.

Ingrediënten 2 à 3 pers. : 1 kg kippenpillons, 100 gr spekreepjes, 250 gr champignons, ½ bussel wortelen, tijm, laurier, 1 sjalot, 1 teentje look, 2 dl rode wijn, 1 dl bruine fond, boter, peper, zout.
1. Pel de sjalot en de look. Snipper fijn.
2. Schil de wortelen en snij ze in schijfjes.
3. Borstel de champignons en snij ze in 2 of in 4 naargelang de grootte.
4. Maak een tuiltje met de tijm en laurier.
5. Smelt de boter en laat licht bruin worden en bak de pillons aan alle kanten bruin. Kruid met peper en zout. Haal ze uit de sauteuse.
6. In dezelfde sauteuse terug een klein klontje boter bruin laten worden en de sjalot, look en spek bakken. Wortelen en champignons bijvoegen en samen een 3 tal minuten bakken. Kruiden met peper en zout.
7. Blussen met de rode wijn en de fond. Kruidentuiltje bijvoegen en de pillons op de groenten leggen.
8. Met deksel 20 à 25 minuten op zacht vuur laten garen.

Vol au vent met schorseneren en kerrie.

Ingrediënten 2 pers. : 7 à 8 dl kippenbouillon, 1 kippenfilet van 400 gr, 200 gr gekuiste en gare schorseneren, 50 gr bloem, 40 gr boter, ½ a 1 klp kerriepoeder, 5 gr geraspte gember, 1 dl room.

1. De kippenfilet in de kokende kippenbouillon 25 minuten zachtjes laten garen. Van het vuur nemen en de schorseneren bij de kippenfilet doen om op te warmen.
2. 5 dl kippenbouillon afwegen.
3. Boter smelten, bloem bijvoegen, mengen en eventjes laten bakken zonder kleuren, de gember bijdoen en beetje bij beetje de bouillon bijgieten. Tot aan het kookpunt laten komen en zachtjes 1 minuut laten koken. Room bijgieten, kruiden met peper, zout en kerrie.
4. De kippenfilet in blokjes versnijden en met de schorseneren in de saus doen. Opwarmen en indien nodig bijkruiden.

Lekker met rijst.

 

Wok van kip, prei, lente-ui en sugar-snaps.

Ingrediënten voor 2 pers. : 350 gr kippenfilet, 1 cm verse gember, 1 teentje look, 1 preiwit, 2 wortelen, 250 gr sugar snaps, 2,5 dl kippenbouillon, 1 slp oerstersaus, 3 lente-ui, chilipoeder, zout, peper, olijfolie, 150 gr rijst vermicelli, koriander

1. De look pellen, de gember schillen en beide fijn snipperen.
2. De kippenfilet in plakjes snijden.
3. De prei spoelen en in ringen snijden.
4. De wortelen schillen en in staafjes snijden.
5. Spoel de sugar snaps en controleer op draden.
6. Kruid de kip met peper en zout.
7. Laat de olijfolie heet worden in de wok en bak de kippenreepjes bruin. Haal ze uit de wok.
8. Roerbak in dezelfde wok de gember en de look. Voeg nu de rest van de groenten toe en roerbak ongeveer 5 minuten. Indien nodig wat olijfolie bijgieten.
9. Na 5 minuten giet men de bouillon bij en met deksel 3 à 4 minuten sudderen.
10. De rijstvermicelli in warm water laten weken gedurende 4 minuten. Afgieten en laten uitlekken.
11. Het vlees en de rijstvermicelli bij de groenten doen. Alles goed mengen en op smaak brengen met oestersaus, chilipoeder, zout en peper.
12. Afwerken met korianderpluksels.

Konijn met paprika en tomaten.

Ingrediënten : 1 konijn van 1,5 kg, 4 tomaten, 1 grote ajuin, 2 rode paprika, 2 dl witte wijn, 1 dl groentenbouillon, 2 teentjes look, 1 blik gepelde tomatenstukjes, 250 gr champignons, laurier, tijm, piment d’Espelette, paprika poeder, Provençaalse kruiden, zout, peper, boter, olijfolie.

1. De ajuin en de look pellen en fijn snipperen.
2. De tomaten monderen, pellen, zaadjes verwijderen en het vruchtvlees in grote stukken snijden.
3. De champignons borstelen en in schijfjes snijden.
4. De paprika’s schillen, zaadjes verwijderen en in dunne reepjes snijden.
5. Tuiltje maken met de tijm en laurier.
6. Oven verwarmen op 150°.
7. Het konijn in stukken verdelen of we vragen dit aan de poelier om te doen.
8. Klontje boter met olijfolie verwarmen en het konijn aan alle kanten mooi bruin bakken. Kruiden met zout, peper. De stukken in een ovenvaste pot doen. In dezelfde pan doet men opnieuw wat boter en olijfolie, opwarmen en de ui, de look en de paprika fruiten. Dit op het konijn doen. Kruiden met paprikapoeder, Provençaalse kruiden en Piment d’Espelette. Het blik tomatenstukjes bijvoegen alsook het kruidentuiltje. De witte wijn en de bouillon erbij gieten en de pot gedurende 50 minuten in de oven plaatsen.
9. De champignons bakken en dit na 1 uur met de tomaten bij het konijn doen. Nogmaals 20 à 30 minuten laten garen.

Lekker met frietjes.

Konijn met wortelen en paprika.

Ingrediënten : 1 konijn van 1,200 kg, 100 gr gerookt spek, 1 rode paprika, 300 gr wortelen, 4 takjes tijm, 3 takjes rozemarijn, 3 takjes oregano, 2 sjalotten, 2 teentjes look, 1 blik tomatenstukjes in blik, 2 dl groentenbouillon, 2 dl witte wijn, olijfolie, klontje boter, 1 slp balsamicozijn, peper, zout.

1. De sjalotten en look pellen. De sjalotten in fijne reepjes snijden. De look fijn snipperen.
2. De wortelen schillen en in stukken van 1 cm snijden.
3. De paprika schillen, zaadjes verwijderen en in repen van 1 cm snijden.
4. De tijm, rozemarijn en oregano spoelen en samenbinden met keukentouw.
5. Olijfolie en klontje boter verwarmen. De stukken konijn aan alle kanten bruin bakken. Kruiden met peper en zout. De stukken konijn uit de pan nemen en in een pot doen (genre e Creuset),
6. De oven verwarmen op 150°.
7. In dezelfde pan terug wat olijfolie en boter doen. Het gerookte spek, sjalot en loof aanbakken. De paprika en de wortelen in de pan doen, eventjes laten meebakken. Blussen met de balsamico, de bouillon en de witte wijn. De groenten bij het konijn doen, alsook het blik tomaten en het kruidentuiltje.
8. De pot gedurende 45 à 50 minuten in de oven plaatsen.

Lekker met gekookte aardappelen of frietjes.