Overzicht van de kip/konijn gerechten

Kip

Kip met appelen, witloof en ras el hanout.

Kippenfilet met tomaat, courgette en farfalle.

Vol au vent met schorseneren en kerrie.

Konijn

Konijn met paprika en tomaten.

Konijn met wortelen en paprika.

 

Kip met appelen, witloof en ras el hanout.

Ingrediënten : 1 kip, 3 appelen, 3 stronken witloof, 3 nieuwe witte ajuinen, 1 klp ras el hanout, 1 klp gemberpoeder, 2 teentjes gerookte look, 3 dl kippenbouillon, peper, zout, olijfolie, klontje boter, platte peterselie.

1. Verdeel de kip in stukken.
2. Pel de ajuin en de look.
3. Snij de ui in fijne ringen.
4. Snipper de look fijn.
5. Warm olijfolie en boter. Bruin de kippendelen rondom mooi bruin. Bestrooi ze met gember, ras al hanout, peper en zout. Voeg de ui, look en witloof toe en laat meekleuren. Blus met kippenbouillon. Laat dit 15 minuten zachtjes garen.
6. Schil de appelen en snij ze in 8 partjes.
7. Na 15 minuten leg de appelen op de kip en laat dit nog 20 minuten verder zacht garen.
8. Ontvet de saus.
9. Schik midden in het bord een stuk kip. Leg er een witloof en enkele partjes appel bij. Bestrooien met platte peterselie.

Lekker met gebakken aardappelen.

Kippenfilet met tomaat, courgette en farfalle.

Ingrediënten : 350 gr kippenfilet, 180 gr farfalle, 2 tomaten, 40 gr tomatenpuree, 1 courgette,

200 gr champignons, 2 teentjes look, 100 gr zure room, 1 sjalot, olijfolie, peper, zout, basilicum.

1. Farfalle koken zoals vermeld op de verpakking. Afgieten en wat kookvocht bewaren.
2. Sjalot en look pellen en fijn snipperen.
3. Tomaten monderen, pellen, zaadjes verwijderen en vruchtvlees in blokjes snijden.
4. Courgette spoelen, in de lengte in 4 snijden, zaadjes verwijderen en in blokjes snijden.
5. Champignons borstelen en in schijfjes snijden.
6. De kippenfilets in blokjes snijden.
7. In een wokpan op hevig vuur olijfolie verwarmen. Kippenblokjes kleuren. Kruiden met peper en zout. Ui en sjalot bijvoegen, na 1 minuut de champignons en de courgettes bijdoen en 6 à 7 minuten bakken. Nu de tomatenstukjes er bij roeren.
8. Zure room en indien nodig wat kookvocht van de farfalle er bij gieten.
9. De farfalle er onder roeren en goed warm laten worden.
10. Garneren met basilicum.

Vol au vent met schorseneren en kerrie.

Ingrediënten 2 pers. : 7 à 8 dl kippenbouillon, 1 kippenfilet van 400 gr, 200 gr gekuiste en gare schorseneren, 50 gr bloem, 40 gr boter, ½ a 1 klp kerriepoeder, 5 gr geraspte gember, 1 dl room.

1. De kippenfilet in de kokende kippenbouillon 25 minuten zachtjes laten garen. Van het vuur nemen en de schorseneren bij de kippenfilet doen om op te warmen.
2. 5 dl kippenbouillon afwegen.
3. Boter smelten, bloem bijvoegen, mengen en eventjes laten bakken zonder kleuren, de gember bijdoen en beetje bij beetje de bouillon bijgieten. Tot aan het kookpunt laten komen en zachtjes 1 minuut laten koken. Room bijgieten, kruiden met peper, zout en kerrie.
4. De kippenfilet in blokjes versnijden en met de schorseneren in de saus doen. Opwarmen en indien nodig bijkruiden.

Lekker met rijst.

 

Konijn met paprika en tomaten.

Ingrediënten : 1 konijn van 1,5 kg, 4 tomaten, 1 grote ajuin, 2 rode paprika, 2 dl witte wijn, 1 dl groentenbouillon, 2 teentjes look, 1 blik gepelde tomatenstukjes, 250 gr champignons, laurier, tijm, piment d’Espelette, paprika poeder, Provençaalse kruiden, zout, peper, boter, olijfolie.

1. De ajuin en de look pellen en fijn snipperen.
2. De tomaten monderen, pellen, zaadjes verwijderen en het vruchtvlees in grote stukken snijden.
3. De champignons borstelen en in schijfjes snijden.
4. De paprika’s schillen, zaadjes verwijderen en in dunne reepjes snijden.
5. Tuiltje maken met de tijm en laurier.
6. Oven verwarmen op 150°.
7. Het konijn in stukken verdelen of we vragen dit aan de poelier om te doen.
8. Klontje boter met olijfolie verwarmen en het konijn aan alle kanten mooi bruin bakken. Kruiden met zout, peper. De stukken in een ovenvaste pot doen. In dezelfde pan doet men opnieuw wat boter en olijfolie, opwarmen en de ui, de look en de paprika fruiten. Dit op het konijn doen. Kruiden met paprikapoeder, Provençaalse kruiden en Piment d’Espelette. Het blik tomatenstukjes bijvoegen alsook het kruidentuiltje. De witte wijn en de bouillon erbij gieten en de pot gedurende 50 minuten in de oven plaatsen.
9. De champignons bakken en dit na 1 uur met de tomaten bij het konijn doen. Nogmaals 20 à 30 minuten laten garen.

Lekker met frietjes.

Konijn met wortelen en paprika.

Ingrediënten : 1 konijn van 1,200 kg, 100 gr gerookt spek, 1 rode paprika, 300 gr wortelen, 4 takjes tijm, 3 takjes rozemarijn, 3 takjes oregano, 2 sjalotten, 2 teentjes look, 1 blik tomatenstukjes in blik, 2 dl groentenbouillon, 2 dl witte wijn, olijfolie, klontje boter, 1 slp balsamicozijn, peper, zout.

1. De sjalotten en look pellen. De sjalotten in fijne reepjes snijden. De look fijn snipperen.
2. De wortelen schillen en in stukken van 1 cm snijden.
3. De paprika schillen, zaadjes verwijderen en in repen van 1 cm snijden.
4. De tijm, rozemarijn en oregano spoelen en samenbinden met keukentouw.
5. Olijfolie en klontje boter verwarmen. De stukken konijn aan alle kanten bruin bakken. Kruiden met peper en zout. De stukken konijn uit de pan nemen en in een pot doen (genre e Creuset),
6. De oven verwarmen op 150°.
7. In dezelfde pan terug wat olijfolie en boter doen. Het gerookte spek, sjalot en loof aanbakken. De paprika en de wortelen in de pan doen, eventjes laten meebakken. Blussen met de balsamico, de bouillon en de witte wijn. De groenten bij het konijn doen, alsook het blik tomaten en het kruidentuiltje.
8. De pot gedurende 45 à 50 minuten in de oven plaatsen.

Lekker met gekookte aardappelen of frietjes.