Overzicht van de gerechten ham/spek/orgaanvlees

Ham

Gegratineerd witloof met ham en linzensaus.

Hartige pannenkoek met witloof en ham.

Spek

Witloof met Breydel spek en brie.

Gegratineerd witloof met ham en linzensaus.

Ingrediënten 2 pers. : 6 stronken witloof, 6 sneden gekookte ham, 6 dl kippenbouillon, 150 gr groene linzen, tijm, 60 gr geraspte gruyère, boter, peper, zout.

1. Spoel het witloof en verwijder het harde gedeelte onderaan.
2. Smelt een klontje boter in de sauteuse, schik er het witloof in en giet er ongeveer 2 cm bouillon bij. Verdeel er enkele takjes tijm over en kruid met peper en zout. Laat dit afgedekt zacht 20 minuten garen.
3. Laat het witloof uitlekken en rol elk stronkje witloof in een snede ham.
4. Doe de linzen in een kom, giet er bouillon bij en laat ze 20 minuten koken. De linzen in de blender mixen en bouillon bijgieten tot men een gladde saus bekomt. Kruiden met peper en zout.
5. Verwarm de oven op 180°.
6. Boter een ovenvaste schotel in. Schik er de hamrolletjes in en giet er de linzensaus over. Strooi er de gruyère over.
7. Zet de schotel 20 à 25 minuten in de oven.

Hartige pannenkoek met witloof en ham.

Ingrediënten : 6 à 8 sneden ham, 6 à 8 stronken witloof, klontje boter

voor 6 à 8 pannenkoeken : 90 gr zelfrijzende bloem, 225 ml melk, 2 eieren, 1 slp olie, 1 slp gehakte peterselie, zout, peper, boter om te bakken.
Voor de kaassaus : 50 gr bloem, 40 gr boter, 2,5 dl melk, 2,5 dl kookvocht van het witloof, 75 gr geraspte emmentaler kaas, peper, zout.

1. Snij het harde gedeelte onderaan van het witloof.
2. Smelt een klontje boter, leg het witloof in de pan en schenk water bij zodanig dat het witloof voor de helft onder staat. Kruiden met peper en zout. Met deksel 20 à 25 minuten zachtjes laten garen. Laat het witloof goed uitlekken en vang het kookvocht op.
3. Meng al de ingrediënten voor de pannenkoeken en mix dit kort zodanig dat er geen klontertjes meer inzitten. Bak de pannenkoeken in een warme pan. Wrijf de pan telkens in met behulp van een borstel met een beetje boter.
4. Voor de saus, warm de boter en voeg de bloem toe. Goed roeren en laat de bloem eventjes bakken zonder kleuren. Voeg nu al roerend het kookvocht toe en laat de saus eventjes doorkoken. Kruiden met peper en zout. Van het vuur 50 gr kaas bijvoegen en mengen.
5. Snij de ham en het witloof in blokjes en meng met 1/3 van de kaassaus.
6. Verdeel het witloof/ham mengsel op de pannenkoeken en rol die op.
7. Warm de oven op tot 180°.
8. Beboter een ovenvaste schotel en schik er de gevulde pannenkoeken in. Giet er de rest van de kaassaus over. Bestrooi met de overblijvende kaas.
9. Zet de schotel gedurende 20 minuten in de oven.

Witloof met Breydel spek en brie.

Ingrediënten : 6 stronken witloof, 18 sneetjes Breydelspek, 200 gr brie, 30 gr bloem, 25 gr + klontje boter, 2 dl melk, 2dl kookvocht van het witloof, 2 takjes rozemarijn.

1. De onderkant van het witloof afsnijden en het harde gedeelte verwijderen.
2. Het witloof in een kom met een klontje boter en ongeveer 2 cm water aan de kook brengen. Kruiden met zout en peper. Het witloof ongeveer 20 minuten met deksel zachtjes laten garen.
3. Het witloof laten uitlekken en het vocht opvangen.
4. De blaadjes van de rozemarijn fijn hakken.
5. De 25 gr boter warmen zonder te kleuren en de bloem bijvoegen, eventjes laten bakken en al roerend het kookvocht en de melk bijgieten. Tot aan het kookpunt laten komen en één minuutje laten koken. Rozemarijn, peper en zout toevoegen.
6. De brie in sneetjes snijden.
7. De oven warmen op 180°.
8. Iedere stronk witloof in 3 Breydelspek sneetjes wentelen.
9. Een ovenvaste schotel inwrijven met boter en het witloof er in schikken. De saus er over gieten en de brie er over verdelen.
10. De schotel 17 à 20 minuten in de oven plaatsen.