Overzicht van de gerechten ham/spek/orgaanvlees

Ham

Gegratineerd witloof met ham en linzensaus.

Gratin van ham, prei, lavas en tijm met zurkelpuree.

Hartige pannenkoek met witloof en ham.

Spaghetti met ham, paprika en dragon.

Spek

Breydelspek met groentenpannetje.

Witloof met Breydel spek en brie.

Gegratineerd witloof met ham en linzensaus.

Ingrediënten 2 pers. : 6 stronken witloof, 6 sneden gekookte ham, 6 dl kippenbouillon, 150 gr groene linzen, tijm, 60 gr geraspte gruyère, boter, peper, zout.

1. Spoel het witloof en verwijder het harde gedeelte onderaan.
2. Smelt een klontje boter in de sauteuse, schik er het witloof in en giet er ongeveer 2 cm bouillon bij. Verdeel er enkele takjes tijm over en kruid met peper en zout. Laat dit afgedekt zacht 20 minuten garen.
3. Laat het witloof uitlekken en rol elk stronkje witloof in een snede ham.
4. Doe de linzen in een kom, giet er bouillon bij en laat ze 20 minuten koken. De linzen in de blender mixen en bouillon bijgieten tot men een gladde saus bekomt. Kruiden met peper en zout.
5. Verwarm de oven op 180°.
6. Boter een ovenvaste schotel in. Schik er de hamrolletjes in en giet er de linzensaus over. Strooi er de gruyère over.
7. Zet de schotel 20 à 25 minuten in de oven.

Gratin van ham, prei, lavas en tijm met zurkelpuree.

Ingrediënten : 300 gr gekookte ham, 4 wit van prei, 1 slp fijngesneden lavas, 1 klp gedroogde tijm, 50 gr geraspte gruyère.

Saus : 40 gr boter, 50 gr bloem, 2,5 dl melk, 2,5 dl kookvocht van de prei, 50 gr geraspte gruyère, zout, peper.
Zurkelpuree : www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2016 rubriek aardappelen

1. De buitenste bladeren van de prei verwijderen, onderste deel afsnijden, in de lengte in 2 snijden en dan iedere helft in repen van 1 cm. De preireepjes juist onder zetten in zoutwater en gaar koken. Afgieten en het kookvocht opvangen. De prei goed laten uitlekken.
2. Ham in blokjes snijden.
3. Saus : De boter smelten, de bloem in 1 keer toevoegen en eventjes laten bakken zonder kleuren. Beetje bij beetje, al roerend het kookvocht en de melk bijgieten. Tot aan het kookpunt laten komen en 1 à 2 minuten zachtjes laten koken. Nu de helft van de kaas bijvoegen en blijven roeren om aanbranden te voorkomen. Kruiden met peper en zout.
4. Oven verwarmen op 180°.
5. De prei, ham, saus, lavas en tijm mengen. Dit in een ingeboterde ovenschotel doen. De rest van de kaas er over strooien.
6. Gedurende 20 à 25 minuten in de oven plaatsen
7. De zurkelpuree bereiden.

De gratin serveren met de zurkelpuree.

Hartige pannenkoek met witloof en ham.

Ingrediënten : 6 à 8 sneden ham, 6 à 8 stronken witloof, klontje boter

voor 6 à 8 pannenkoeken : 90 gr zelfrijzende bloem, 225 ml melk, 2 eieren, 1 slp olie, 1 slp gehakte peterselie, zout, peper, boter om te bakken.
Voor de kaassaus : 50 gr bloem, 40 gr boter, 2,5 dl melk, 2,5 dl kookvocht van het witloof, 75 gr geraspte emmentaler kaas, peper, zout.

1. Snij het harde gedeelte onderaan van het witloof.
2. Smelt een klontje boter, leg het witloof in de pan en schenk water bij zodanig dat het witloof voor de helft onder staat. Kruiden met peper en zout. Met deksel 20 à 25 minuten zachtjes laten garen. Laat het witloof goed uitlekken en vang het kookvocht op.
3. Meng al de ingrediënten voor de pannenkoeken en mix dit kort zodanig dat er geen klontertjes meer inzitten. Bak de pannenkoeken in een warme pan. Wrijf de pan telkens in met behulp van een borstel met een beetje boter.
4. Voor de saus, warm de boter en voeg de bloem toe. Goed roeren en laat de bloem eventjes bakken zonder kleuren. Voeg nu al roerend het kookvocht toe en laat de saus eventjes doorkoken. Kruiden met peper en zout. Van het vuur 50 gr kaas bijvoegen en mengen.
5. Snij de ham en het witloof in blokjes en meng met 1/3 van de kaassaus.
6. Verdeel het witloof/ham mengsel op de pannenkoeken en rol die op.
7. Warm de oven op tot 180°.
8. Beboter een ovenvaste schotel en schik er de gevulde pannenkoeken in. Giet er de rest van de kaassaus over. Bestrooi met de overblijvende kaas.
9. Zet de schotel gedurende 20 minuten in de oven.

Spaghetti met ham, paprika en dragon.

Ingrediënten 2 pers. : 200 gr spaghetti, 1 rode paprika, 250 gr ham (niet te dun gesneden), 2,5 dl room, 100 gr Philadelphia natuur, 4 lente-ui, 1 slp gehakte dragon en enkele blaadjes voor de garnering, geraspte parmezaan, olijfolie, zout, peper

1. De paprika schillen, zaadjes verwijderen en in blokjes snijden.
2. De lente-ui spoelen en in ringen snijden.
3. De ham in blokjes snijden.
4. De spaghetti koken zoals vermeld op de verpakking. Afgieten
5. Olijfolie warmen, paprika en lente-ui fruiten gedurende 2 à 3 minuten. De room bijvoegen en enkele minuten laten inkoken. Kruiden met peper en zout.
6. De Philadelphia kaas bij de room roeren alsook de ham en de dragon. De spaghetti er onder mengen. Proeven en indien nodig bijkruiden met peper en zout.
7. In een diep bord wat spaghetti scheppen. Garneren met parmezaan kaas en blaadjes dragon.

 

Breydelspek met groentenpannetje.

Ingrediënten 2 pers. : 350 gr Breydelspek sneden van 0,5 cm, 1 ui, 15 à 20 kerstomaten, 4 takjes verse oregano, 2 grote salie blaadjes, paprikapoeder, boter, peper, zout, 300 gr krielaardappelen, 350 gr groene bonen.
1. De aardappelen spoelen en koken in de schil. Afgieten en laten afkoelen. In stukken snijden.
2. De groene bonen, spoelen en de uiteinden verwijderen. In koken zoutwater garen, direct spoelen in koud water. Afgieten en laten uitlekken.
3. De kerstomaten spoelen.
4. De oregano ritsen en de salie in fijne reepjes snijden.
5. De ui pellen en in dunne ringen snijden.
6. Het speksneden in 4 snijden en bakken.
7. Boter smelten en de aardappelen met de ui bruin bakken. De boontjes bijvoegen en kruiden met de salie, oregano, peper en zout en paprikapoeder.
8. Het spek bij de aardappelen voegen en goed omroeren. Nogmaals 5 minuten bakken.
9. Doe tenslotte de kerstomaten erbij en laat nog even doorwarmen.

Witloof met Breydel spek en brie.

Ingrediënten : 6 stronken witloof, 18 sneetjes Breydelspek, 200 gr brie, 30 gr bloem, 25 gr + klontje boter, 2 dl melk, 2dl kookvocht van het witloof, 2 takjes rozemarijn.

1. De onderkant van het witloof afsnijden en het harde gedeelte verwijderen.
2. Het witloof in een kom met een klontje boter en ongeveer 2 cm water aan de kook brengen. Kruiden met zout en peper. Het witloof ongeveer 20 minuten met deksel zachtjes laten garen.
3. Het witloof laten uitlekken en het vocht opvangen.
4. De blaadjes van de rozemarijn fijn hakken.
5. De 25 gr boter warmen zonder te kleuren en de bloem bijvoegen, eventjes laten bakken en al roerend het kookvocht en de melk bijgieten. Tot aan het kookpunt laten komen en één minuutje laten koken. Rozemarijn, peper en zout toevoegen.
6. De brie in sneetjes snijden.
7. De oven warmen op 180°.
8. Iedere stronk witloof in 3 Breydelspek sneetjes wentelen.
9. Een ovenvaste schotel inwrijven met boter en het witloof er in schikken. De saus er over gieten en de brie er over verdelen.
10. De schotel 17 à 20 minuten in de oven plaatsen.