Gerechten met worsten en cervela

Chipolata met broccoli, courgette en pasta.

Hotdog “special” met kippenchipolata en salie mayonaise.

Italiaanse worst met spirelli.

Kippenworst met groentenpannetje en spiegelei.

Kippenworst met witte bonen, selderstengels en penne.

Piro’s (Pistolet deeg met worst gebakken)

Chipolata met broccoli, courgette en pasta.

Ingrediënten 2 pers. : 350 gr chipolata, ½ broccoli, 1 courgette, 1 sjalot, 1 teentje look, tijm, souvlaki kruiden, 350 gr passata, 200 gr korte pasta, olijfolie, peper, zout, 1 klp gedroogde oregano, 75 gr geraspte mozzarella, olijfolie.

1. Kook de pasta volgens vermeld op de verpakking.
2. De broccoli verdelen in roosjes, spoelen, in kokend zoutwater 4 minuten blancheren, afgieten en direct spoelen onder koud water.
3. De courgette spoelen, in de lengte in 2 snijden, zaadjes verwijderen en in blokjes snijden.
4. De sjalot en de look pellen en fijn snipperen.
5. De chipolata mooi bruin bakken in klontje boter. Uit de pan nemen en in stukjes van 2 cm snijden.
6. Verwarm de oven op grill stand.
7. Verhit een scheutje olijfolie en stoof de sjalot, de look en de courgette. Roer regelmatig. Blus met de passata, kruid met de tijm, gedroogde oregano, souvlaki kruiden, peper, zout en laat ongeveer 15 minuten zacht sudderen. Voeg de broccoli, pasta en de chipolata toe. Warm alles goed op.
8. Doe dit in een met olie ingewreven ovenvaste schotel. Strooi er de geraspte mozzarella op en zet onder de grill tot men een mooi korstje heeft.

Hotdog “special” met kippenchipolata en salie mayonaise.

Ingrediënten voor 2 hotdogs : 2 ovenbroodjes, 4 kippenchipolata’s, 1 grote rode ui, 1 gele paprika, 1 rode paprika, 2 slp mayonaise, 1 slp Griekse yoghurt, 6 blaadjes salie, olijfolie, Provençaalse kruiden, basilicum, 1 handvol ijsbergsla, 2 tomaten.

1. Salieblaadjes spoelen en fijn snijden. Mengen met de mayonaise en de yoghurt.
2. De rode ui pellen, in dunne reepjes snijden.
3. De paprika’s schillen, zaadjes verwijderen en in reepjes snijden.
4. Olijfolie warmen, ajuin fruiten, paprika reepjes bijvoegen, kruiden met peper, zout en Provençaalse kruiden. Dit 10 à 12 minuten laten sudderen.
5. De tomaten pellen en in schijfjes snijden.
6. De chipolata’s in olijfolie bruin bakken.
7. De broodjes in 2 snijden. Insmeren aan de onderkant met mayonaise. Beleggen met sla, de paprika, basilicumblaadjes, tomatenschijfjes en 2 chipolata’s, nog wat mayonaise en bedekken met de andere helft van het broodje.

Kippenworst met groentenpannetje en spiegelei.

Ingrediënten 2 pers. : 300 gr kippenworst, 2 eieren, 200 gr groene boontjes, 6 wortelen met loof, 250 gr champignons, 1 kleine rode ui, 1 teentje look, 300 gr primeur aardappelen, enkele blaadjes salie, olijfolie, peper, zout.

1. Verwijder de uiteinden van de groene boontjes. Spoel ze en blancheer 5 minuten in kokend zoutwater. Direct spoelen met koud water.
2. Schil de wortelen, snij ze in dikke ringen en blancheer ze 6 à 7 minuten. Afgieten.
3. Schil de aardappelen en snij ze in niet te kleine blokjes. Spoelen en 10 minuten koken. Afgieten.
4. Borstel en snij de champignons in schijfjes.
5. Pel de ui en snij in dunne ringen.
6. Pel en snipper de look fijn.
7. Bak de worst in olijfolie en snij in stukken van 2 cm.
8. Warm de olijfolie, fruit de ui en de look. Voeg er nu de champignons, de aardappelen bij, laat eventjes meebakken en nu de rest van de groenten alsook de stukjes worst. Indien nodig nog, wat olijfolie ,toevoegen. Laat dit nog een 5 tal minuten bakken. Kruid met peper, zout en de fijngesneden salie.
9. Bak de spiegeleieren in een beetje olijfolie.
10. Verdeel de groenten en de worst in de borden en schik er een spiegelei op.
11. Garneer met enkele kleine salieblaadjes.

Italiaanse worst met spirelli.

ingrediënten 2 pers. : 350 gr Italiaanse worst, 180 gr spirelli, 1 ui, 1 gele paprika, 1 courgette, 1 klp paprikapoeder, 3 dl passata, 30 gr tomatenpuree, 1 teentje look, 125 gr mascarpone, 2 dl kookvocht, zout, peper, parmezaanschilfers, olijfolie, basilicum

1. De spirelli koken zoals vermeld op de verpakking. Afgieten en kookvocht opvangen.
2. De paprika schillen, zaadjes verwijderen en in blokjes snijden.
3. De courgette spoelen, in de lengte in 2 snijden. Zaadjes verwijderen en de courgette in blokjes snijden.
4. De ui en de look pellen, de look fijn snipperen en de ui fijn snijden.
5. Olijfolie warmen, ui en look fruiten, paprika en courgette bijvoegen, eventjes meestoven, tomatenpuree bijvoegen en eventjes laten meebakken. Passata en kookvocht bijgieten, kruiden met peper, zout en paprikapoeder. 7 à 8 minuten zachtjes laten stoven onder deksel. De mascarpone bijvoegen en goed mengen.
6. De spirelli bij de saus doen en alles goed opwarmen. Indien nodig nog wat kookvocht bijgieten.
7. De worsten goed bakken op niet te hevig vuur. In dikke plakken snijden en op de spirelli schotel schikken.
8. Garneren met parmezaanschilfers en basilicumblaadjes.

Kippenworst met witte bonen, selderstengels en penne.

Ingrediënten 2 pers. : 400 gr kippenworsten, 400 gr witte bonen, 6 stengels witte selder, 1 sjalot, 1 teentje look, 1 dl groentebouillon, 200 gr penne, 1 laurierblad, enkele blaadjes basilicum, peper, zout, olijfolie.

1. De penne koken in zoutwater zoals vermeld op de verpakking. Afgieten en laten uitlekken. Een beetje kookvocht opvangen.
2. De witte selder spoelen, harde gedeelte onderaan verwijderen en de draden uittrekken. De witte selder in fijne reepjes snijden.
3. De sjalot en de look pellen en fijn snipperen.
4. De worsten in stukjes van 3 cm snijden.
5. Olijfolie warmen en de worsten bruin bakken in een sauteuse of grote pan. Uithalen en in dezelfde pan de sjalot, look en selder laten fruiten. Indien nodig nog wat olijfolie bijgieten. Na een 3 tal minuten de worsten terug in de pan doen samen met de gespoelde witte bonen, blussen met de bouillon en de passata. Laurierblad toevoegen, kruiden met peper en zout en een 5 tal minuten laten sudderen.
6. Voeg nu de penne bij en laat nog een 2 tal minuten zachtjes warmen. Indien nodig wat kookvocht van de penne toevoegen.
7. Garneren met de basilicum.

Piro’s (Pistolet deeg met worst gebakken)

Piro’s
Bekijk ook hierboven de bijhorende video's
Ingrediënten voor ongeveer 10 à 12 stuks : 500 gr bloem voor pistolets (bloem met veel eiwitten), 20 gr gist, 300 gr ijskoud water, 20 gr smout of boter, 8 gr zout, 70 gr varkensworst per pers.(vel verwijderen)
1. Doe in de mengkom van de robot de bloem, de gist, het water, smout of boter en zout. Kneden tot men een mooi, homogeen deeg heeft gedurende 8 à 10 minuten.
2. Een bol vormen en afgedekt 30 minuten laten rijzen.
3. Op een bebloemd werkvlak het deeg ontgassen en plooien van links naar recht en van onder naar boven. Men plooit tot de helft en doet er de andere zijde boven op.
4. Verdeel het deeg in porties van 65 gr.
5. Geef iedere portie een rechthoekige vorm en rol er een worst in. De uiteinden naar de onderkant vouwen. Dit met de naadkant op een bakmat of bakpapier leggen.
6. De broodjes afdekken en 1 uur laten rijzen.
7. De oven verwarmen op 205°.
8. De piro’s 20 à 22 minuten bakken met stoom.