Overzicht van de gehaktbereidingen

Balletjes gehakt met vijgen, sausje met Luikse siroop 

Gegratineerde gehaktballetjes met pesto.

Gehaktbrood met Ganda ham en mosterdsaus.

Gehaktschotel met bloemkool en kleine pasta.

Kippenhamburger, champignons, puree van lente-ui en rucola.

Balletjes gehakt met vijgen, sausje met Luikse siroop

Ingrediënten 2 pers. : 400 gr gemengd gehakt, 2 uien, 3 takjes tijm, ½ klp gedroogde tijm, 1 ei, 4 gedroogde vijgen, 1 slp paneermeel, 350 gr groene boontjes, 1 klp mosterd, 1 ½ slp Luikse siroop, 25 cl Piedboeuf donker bier, klontje boter, peper zout.

1. Snij de vijgen in kleine stukjes.
2. Pel en snipper 1 ui fijn. Meng het gehakt met de ui, de vijgen, de gedroogde tijm, het ei en het paneermeel. Maak er balletjes van en druk ze lichtjes plat.
3. Pel de andere ui en snij in fijne reepjes.
4. Doe de topjes van de groene bonen en spoel ze. Laat water koken met zout en werp er de boontjes in tot ze beetgaar zijn. Giet af en laat ze direct afkoelen in ijskoud water.
5. Warm een klontje boter en bak de bolletje en beide kanten mooi bruin. Haal ze uit de pan en laat de reepjes ui kleuren met de verse tijm in dezelfde pan. Blus met het bier en roer er de mosterd en siroop onder. Leg de bolletjes terug in de saus en laat ze op zacht vuur garen gedurende 10 à 5 minuten naargelang de grootte.
6. Smelt in een andere pot een klontje boter en warm er de boontjes in op. Kruiden met peper en zout.
7. Schik op het bord enkele balletjes met wat groene boontjes. Giet er wat saus bij.

Lekker met gebakken aardappelen.

Gegratineerde gehaktballetjes met pesto.

Ingrediënten voor 2 pers. : 400 gr gemengd gehakt, 1 ei, 60 gr paneermeel, 2 slp pesto (basilicum of postelein), 80 gr geraspte emmentaler, 180 gr penne, peper, zout.

Voor de saus : 550 ml Mutti Pomodoro passata, 1 slp oregano blaadjes, olijfolie, 1 kleine ui, 250 gr champignons.

1. Pel de ui en snipper fijn.
2. Hak de blaadjes oregano fijn.
3. Borstel en snij de champignons in schijfjes.
4. Het gehakt mengen met het ei, het paneermeel en de pesto. Kruiden met peper en zout.
5. Vorm balletjes van het gehakt ter grootte van een pingpong bal.
6. Verwarm 1 slp olijfolie en bak de balletjes aan beide zijden bruin. Laat een 4 tal minuten zachtjes garen. Neem de balletjes uit de pan en hou apart.
7. Doe in dezelfde pan nog 1 lepel olijfolie en bak de sjalot met de oregano en de champignons, laat dit een 4 tal minuten bakken. Voeg de passata toe. Kruid met zout en peper.
8. Verwarm de oven op 180°.
9. Leg de balletjes in een ovenvaste schotel en giet er ¾ van de saus over. Strooi er de geraspte emmentaler over en plaats de schotel 15 à 20 minuten in de oven.
10. Kook de penne in ruim zoutwater. Afgieten en mengen met de rest van de tomatensaus.

Gehaktbrood met Ganda ham en mosterdsaus.

Ingrediënten voor 2 personen : 400 gr gehakt, 4 à 6 sneden Ganda ham, 400 gr wortels, 1 kleine ui, 1 sjalot, 1 ei, 1 dl room, 1 dl witte wijn,1 klp mosterd, 1 slp paneermeel, boter, peper en zout.

1) De oven voorverwarmen op 180°.
2) De ui fijnsnijden.
3) Het gehakt mengen met het ei, de ui en het paneermeel. Indien nodig bijkruiden met peper en zout. Een langwerpig broodje vormen.
4) De plakjes ham op de werkplank naast elkaar leggen. Ze moeten mekaar juist overlappen. Het broodje op de ham plaatsen en de ham rond het gehakt leggen. Vastbinden met keukentouw. De ovenschaal beboteren en het gehaktbrood erin leggen. Nog enkele klontjes boter op het vlees leggen. 45 à 50 minuten in de oven plaatsen. Na 30 minuten de oven verminderen tot 160°.
5) Ondertussen de wortelen schillen en in plakjes snijden. Beetgaar koken in gezouten water. Sjalot fijnhakken. Boter smelten in een kom, sjalot bijvoegen, laten glazig worden en dan de wortelen bijdoen. Kruiden met peper en zout.
6) Het gehaktbrood uit de oven halen en warm houden. De schotel blussen met de witte wijn. De jus in een kom doen. Room bijvoegen, laten inkoken. Mosterd bijvoegen en indien nodig bijkruiden.
7) Serveren met de wortels en gebakken krielaardappelen.

Gehaktschotel met bloemkool en kleine pasta.

Ingrediënten 2 pers. : 180 gr kleine pasta (hoorntjes, coquillette), ½ bloemkool, 500 gr bolognese saus, 70 gr gemalen emmentaler, nootmuskaat, peper, zout, olijfolie, scheutje melk.

1. Kook de pasta in kokend zoutwater volgens de aanwijzing op de verpakking. Giet af.
2. Bereid de bolognese saus. Recept op www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2017 rubriek pasta/rijst
3. Verwarm de oven op 180°.
4. Verdeel de bloemkool in roosjes, spoel ze en kook ze in zoutwater gaar. Giet af, stamp ze fijn en giet er een scheutje melk bij. Kruid met peper, zout, noot.
5. Vet een ovenschotel in met olijfolie en doe er de pasta in. Verdeel er de bolognese saus over en strijk er de bloemkoolpuree op.
6. Strooi er de kaas over.
7. Zet de schotel gedurende 20 à 25 minuten in de oven. Het kaaslaagje moet mooi goudgeel en krokant zijn.

Kippenhamburger, champignons, puree van lente-ui en rucola.

Ingrediënten 2 pers. : 400 gr kippengehakt, 1 ei, 1 slp paneermeel, kippenkruiden, 400 gr champignons, 1 teentje look, 1 slp gehakte platte peterselie, peper, zout, boter.

Voor de puree : 400 gr aardappelen, 1,5 dl melk, 1 ei, 4 lente-ui, 1 handvol rucola, klontje boter, peper, zout.

1. Meng het gehakt met het ei, het paneermeel en de kippenkruiden. Vorm 4 hamburgers.
2. Borstel de champignons en snij ze in stukken.
3. Pel en snipper de look fijn.
4. Spoel de lente ui, verwijder onderaan het harde gedeelte en snij in fijne ringen. Warm een klein klontje boter en fruit de lente-ui.
5. Snij de rucola in fijne repen.
6. Schil de aardappelen, snij in stukken en kook in gezouten water. Afgieten en fijn stampen. Mengen met de melk, het ei, de lente-ui en de rucola. Kruid met peper, zout. Indien nodig giet men wat meer melk in de puree. De puree moet heel smeuïg zijn.
7. Warm het klontje boter, kleur de hamburgers aan beide kanten. Voeg de champignons bij en laat ze ook kleuren. Voeg de look en de peterselie toe. Doe een scheutje water in de pan en laat de hamburgers nog een 2 tal minuten aan beide kanten garen.
8. Schik in het midden van het bord wat puree. Leg er een hamburger op en wat champignons.