Overzicht van de varkensvlees gerechten

Ardeense varkensoester met linzen, wortelen en groene kool.

Blinde vinken met Westmalle trappist.

Ribbetjes met Luikse siroop.

Varkenshaasje met rozemarijn en gesauteerde groentjes.

Varkenshammetje gelakt met ahornsiroop.

Varkenskotelet met salie en witte bonen.

Varkensstoverij met blond bier en wortelen, puree van zoete aardappel.

Ardeense varkensoester met linzen, wortelen en groene kool.

Ingrediënten 2 pers. : 2 varkensoesters, 1 ui, 2 kruidnagels, 2 wortels, 1/3 groene kool, 100 gr groene linzen, laurier, rozemarijn, 3 dl groentenbouillon, klontje boter, 1 klp mosterd, peper, zout.

1. Wortels schillen en in rondellen snijden.
2. Ui pellen, in 2 snijden en in de ene helft de kruidnagels prikken.
3. De harde nerven en de buitenste bladeren van de groene kool verwijderen. Spoelen en in repen snijden. Koken in gezouten water gedurende 12 à 15 minuten. Afgieten en spoelen onder koud water. Laten uitlekken.
4. De andere helft van de ajuin fijn snipperen.
5. Klontje boter warmen en de gesnipperde ui en wortel fruiten. De linzen, laurier, rozemarijn en ui met kruidnagel bijvoegen. 3 dl water bijgieten en ongeveer 20 à 25 minuten zachtjes laten koken. De geprikte ui, laurier en rozemarijn verwijderen
6. De groene kool wat fijner snijden en bij de linzen voegen. Kruiden met peper en zout.
7. Varkensoester aan beide kanten bruin bakken in klontje boter. Kruiden met peper. 1 dl bouillon bijvoegen en de varkensoesters nog 7 à 8 minuten zachtjes laten sudderen. Het vlees uit de pan nemen en warm houden. De rest van de bouillon in de pan gieten. Nog een beetje inkoken en de mosterd er bij roeren.
8. Wat linzen op het bord schikken. Ernaast de varkensoester en wat saus erlangs druppelen.

Opdienen met gekookte aardappelen.

Blinde vinken met westmalle trappist.

Ingrediënten voor 2 pers. : 2 blinde vinken van 180 gr, 1 sinaasappel, ½ klp gemberpoeder, 1 flesje Westmalle trappist trippel, 3 dl kippenbouillon, 2 sjalotten, 1 teentje look, 3 wortels, klontje boter,peper, zout.

1. De sinaasappel goed wassen. De schil raspen.
2. De sinaasappel persen, het sap opvangen.
3. De wortels schillen en in rondellen snijden.
4. De look en de sjalot schillen en fijn snipperen.
5. Boter warmen en de blinde vinken aan alle kanten bruin bakken. Kruiden met peper en zout. Sjalot, look en wortelen en gemberpoeder bijvoegen en eventjes laten meebakken.
6. Blussen met bouillon en bier en op klein vuur zonder deksel verder zachtjes stoven gedurende 15 minuten .
7. Sinaaszestes en sap bijvoegen en nogmaals 10 minuten laten garen.

Lekker met puree.

Ribbetjes met Luikse siroop.

Ingrediënten 2 pers. : 1 kg spareribs, voor de marinade : ½ slp worcestershire saus, 60 gr Luikse siroop, 1 ½ slp ketjap manis, 1 slp ketchup, 2 teentjes look, 2 slp olijfolie, ½ slp rode wijn azijn, 3 slp sojasaus, ½ slp Provençaalse kruiden, ½ klp sambal oelek.

1. De look pellen en fijn snipperen.
2. Al de ingrediënten voor de marinade mengen.
3. Spare ribs inwrijven. Minimum 4 uur laten marineren maar mag gerust veel langer.
4. Oven verwarmen op 160°.
5. De ribben in een met olijfolie ingewreven ovenschotel schikken en gedurende 30 minuten in de oven plaatsen, de ribben eventjes draaien en de marinade nogmaals goed op de ribbetjes wrijven en dan de oven verminderen op 145° en terug 30 minuten laten bakken. Nogmaals de ribbetjes draaien en inwrijven met de marinade en terug voor 30 minuten laten bakken. Nazien of het vlees gaar is anders nog eventjes laten garen.

Lekker met frietjes of een gepofte aardappel met kruiden
Recept gepofte aardappel met kruiden : www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2019 rubriek aardappelen

Varkenshaasje met rozemarijn en gesauteerde groentjes.

Ingrediënten : 400 gr varkenshaasje, 3 takjes rozemarijn, 1 blad laurier, 2 dl groentenbouillon,

300 gr krieltjes, 4 witte asperges, 1 nieuwe ui of 3 lente-ui, 1 broccoli, 3 wortelen met loof,
1 klp venkelzaad, klontje boter, peper, zout.

1. Verwarm de oven op 180°.
2. Kleur het vlees aan alle kanten. Kruid met peper en zout. Doe het in een ovenvaste geboterde schaal. Leg er de takjes rozemarijn, de laurier en enkele klontjes boter op.
3. Gaar het vlees 18 à 22 minuten in de oven naargelang de dikte van het varkenshaasje.
4. Blus de aanbaksels van het vlees in de pan met de bouillon en laat inkoken tot gewenste dikte van de saus.
5. De krieltjes wassen en in kokend zoutwater gaar koken.
6. De asperges schillen, in stukken van 4 à 5 cm snijden en gaar stomen.
7. De broccoli in roosjes verdelen, spoelen. Water met zout aan de kook brengen en de roosjes gaar koken. Direct spoelen onder koud water om de kleur te behouden.
8. De wortelen schillen, in repen ter grootte van de aspergerepen snijden. Gaar koken.
9. De jonge ui spoelen, en in fijne reepjes snijden.
10. In een wokpan wat olijfolie warmen, venkelzaad en jonge ui bakken. Nu al de rest van de groenten toevoegen en op hevig vuur kort laten bakken. Kruiden met zout en peper.
11. Het varkenshaasje uit de oven nemen, de rozemarijn en de laurier verwijderen en het vlees in dikke plakken snijden. De jus uit de ovenschaal bij de saus gieten.
12. Het vlees met de groenten op een bord schikken.

Varkenshammetje gelakt met ahornsiroop.

Ingrediënten 2 pers. : 1 varkenshammetje, ½ dl ahornsiroop, 1 klp mosterd, 1 slp sojasaus, 1 ½ dl witte wijn, 1 ½ dl water, 1 grote tak rozemarijn, enkele takjes tijm, 1 teentje look, 1 slp koolzaadolie of een andere plantaardige olie, peper

1. De look pellen en fijn snipperen.
2. De rozemarijn spoelen, de blaadjes afritsen en fijn hakken.
3. De ahornsiroop, mosterd, sojasaus, rozemarijn, look, peper en olie goed mengen en het hammetje ermee inwrijven.
4. De oven verwarmen op 185°.
5. De witte wijn en het water mengen en in een ovenschotel gieten. Het hammetje in de schaal leggen en de tijm er op leggen.
6. De schaal gedurende 45 minuten in de oven plaatsen en dan de oven op 155° plaatsen en nogmaals 1u45 min à 2 uur laten bakken.
7. Regelmatig besprenkelen tijdens het bakken.

Lekker met wortelstoemp.

Varkenskotelet met salie en witte bonen.

Ingrediënten 2 pers. : 2 varkenskoteletten, 5 grote blaadjes salie, 2,5 dl room, klontje boter, olijfolie, peper, zout, 1 blik of bokaal witte bonen, ½ broccoli, 1 teentje look, 1 dl witte wijn.

1. Broccoli in roosjes verdelen, spoelen en 5 minuten in kokend zoutwater garen. Afgieten en direct spoelen in koud water.
2. Salie spoelen en fijn snijden.
3. Look pellen en fijn snipperen.
4. Witte bonen spoelen en uitlekken.
5. Klontje boter met de olijfolie warmen en de koteletten aan beide kanten bruin bakken.
6. Het vlees uit de pan nemen en warm houden. De salie en de look in de pan doen. Blussen met de witte wijn en de room. Een paar minuten laten inkoken.
7. Witte bonen en de koteletten in de saus doen. Een paar minuten opwarmen en de broccoli bijvoegen.

Lekker met aardappelpartjes in de oven bestrooid met salie.

Varkensstoverij met blond bier en wortelen, puree van zoete aardappel.

Ingrediënten voor 2 pers. : 400 gr varkensstoverij, 1 pils, 6 mooie takjes verse tijm, 3 dl bouillon, klontje boter, 1 dikke ui, 1 slp mosterd, beurre manié, 12 wortelen met loof, platte peterselie

Recept zoete aardappelpuree : www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2020 rubriek groenten Q-Z

1. De ajuin pellen en niet te fijn snijden.
2. De wortelen schillen. Een bodempje water met klontje boter warmen. De wortelen erbij voegen en gaar laten worden. Nazien en indien nodig nog wat water bijvoegen. Kruiden met peper en zout.
3. Klontje boter warmen en het vlees aan alle kanten bruin bakken. Kruiden met peper en zout.
4. Ajuin toevoegen en laten kleuren. Mosterd bijvoegen en even meebakken.
5. Bevochtigen met het bier en de bouillon. Tijm toevoegen.
6. Het vlees 1 uur laten sudderen op zacht vuur met deksel.
7. Bijkruiden en indien nodig de saus wat steviger maken met beurre manié.
8. Opdienen met zoete aardappelpuree en de wortelen. Garneren met peterselie