Overzicht van de varkensvlees gerechten

Ardeense varkensoester met linzen, wortelen en groene kool.

Blinde vinken met Westmalle trappist.

Ribbetjes met Luikse siroop.

Varkenshaasje met ananas.

Varkenshaasje met rozemarijn en gesauteerde groentjes.

Varkenshammetje gelakt met ahornsiroop.

Varkenskotelet met groene bonen en appel.

Varkenskotelet met salie en witte bonen.

Varkenskotelet met spitskool.

Varkensstoverij met blond bier en wortelen, puree van zoete aardappel.

Varkensstoverij met zomers slaatje.

Ardeense varkensoester met linzen, wortelen en groene kool.

Ingrediënten 2 pers. : 2 varkensoesters, 1 ui, 2 kruidnagels, 2 wortels, 1/3 groene kool, 100 gr groene linzen, laurier, rozemarijn, 3 dl groentenbouillon, klontje boter, 1 klp mosterd, peper, zout.

1. Wortels schillen en in rondellen snijden.
2. Ui pellen, in 2 snijden en in de ene helft de kruidnagels prikken.
3. De harde nerven en de buitenste bladeren van de groene kool verwijderen. Spoelen en in repen snijden. Koken in gezouten water gedurende 12 à 15 minuten. Afgieten en spoelen onder koud water. Laten uitlekken.
4. De andere helft van de ajuin fijn snipperen.
5. Klontje boter warmen en de gesnipperde ui en wortel fruiten. De linzen, laurier, rozemarijn en ui met kruidnagel bijvoegen. 3 dl water bijgieten en ongeveer 20 à 25 minuten zachtjes laten koken. De geprikte ui, laurier en rozemarijn verwijderen
6. De groene kool wat fijner snijden en bij de linzen voegen. Kruiden met peper en zout.
7. Varkensoester aan beide kanten bruin bakken in klontje boter. Kruiden met peper. 1 dl bouillon bijvoegen en de varkensoesters nog 7 à 8 minuten zachtjes laten sudderen. Het vlees uit de pan nemen en warm houden. De rest van de bouillon in de pan gieten. Nog een beetje inkoken en de mosterd er bij roeren.
8. Wat linzen op het bord schikken. Ernaast de varkensoester en wat saus erlangs druppelen.

Opdienen met gekookte aardappelen.

Blinde vinken met westmalle trappist.

Ingrediënten voor 2 pers. : 2 blinde vinken van 180 gr, 1 sinaasappel, ½ klp gemberpoeder, 1 flesje Westmalle trappist trippel, 3 dl kippenbouillon, 2 sjalotten, 1 teentje look, 3 wortels, klontje boter,peper, zout.

1. De sinaasappel goed wassen. De schil raspen.
2. De sinaasappel persen, het sap opvangen.
3. De wortels schillen en in rondellen snijden.
4. De look en de sjalot schillen en fijn snipperen.
5. Boter warmen en de blinde vinken aan alle kanten bruin bakken. Kruiden met peper en zout. Sjalot, look en wortelen en gemberpoeder bijvoegen en eventjes laten meebakken.
6. Blussen met bouillon en bier en op klein vuur zonder deksel verder zachtjes stoven gedurende 15 minuten .
7. Sinaaszestes en sap bijvoegen en nogmaals 10 minuten laten garen.

Lekker met puree.

Ribbetjes met Luikse siroop.

Ingrediënten 2 pers. : 1 kg spareribs, voor de marinade : ½ slp worcestershire saus, 60 gr Luikse siroop, 1 ½ slp ketjap manis, 1 slp ketchup, 2 teentjes look, 2 slp olijfolie, ½ slp rode wijn azijn, 3 slp sojasaus, ½ slp Provençaalse kruiden, ½ klp sambal oelek.

1. De look pellen en fijn snipperen.
2. Al de ingrediënten voor de marinade mengen.
3. Spare ribs inwrijven. Minimum 4 uur laten marineren maar mag gerust veel langer.
4. Oven verwarmen op 160°.
5. De ribben in een met olijfolie ingewreven ovenschotel schikken en gedurende 30 minuten in de oven plaatsen, de ribben eventjes draaien en de marinade nogmaals goed op de ribbetjes wrijven en dan de oven verminderen op 145° en terug 30 minuten laten bakken. Nogmaals de ribbetjes draaien en inwrijven met de marinade en terug voor 30 minuten laten bakken. Nazien of het vlees gaar is anders nog eventjes laten garen.

Lekker met frietjes of een gepofte aardappel met kruiden
Recept gepofte aardappel met kruiden : www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2019 rubriek aardappelen

Varkenshaasje met ananas.

Ingrediënten 2 pers. : Voor de marinade : 3 cm gember, 2 slp sojasaus, 1 teentje look, sap van ½ limoen, 1 klp cassonade suiker.

1 varkenshaasje van ongeveer 400 gr, 1 kleine ananas, klontje boter, olijfolie, Sechuan peper, zout, peper

1. Bereid de marinade : Schil de gember, pel de look en snipper heel fijn. Meng alle ingrediënten voor de marinade.
2. Wrijf het vlees in met de marinade en laat ongeveer 3 uur marineren.
3. Schil de ananas. Snij in dikke schijven. Schil de schijven ananas en haal er het hart uit.
4. Haal het vlees uit de marinade. Dep droog, warm de boter met de olijfolie en bak het vlees aan alle kanten bruin. Kruid met peper, zout en Sechuan peper.
5. Haal het vlees uit de pan. Wrijf de ananasschijven in met marinade en bak ze aan beide kanten bruin in dezelfde pan. Haal de schijven ananas uit de pan en doe er het vlees terug in.
6. Blus de pan met 1 dl water en de marinade. Leg het vlees in de pan en laat het 7 minuten op zacht vuur met deksel sudderen. Doe de ananas erbij en laat nog eens 5 à 7 minuten sudderen.
7. Neem het vlees en de ananas uit de pan. Zeef de saus.
8. Schik het vlees en de ananas op een bord, giet er wat saus bij en garneer met korianderbloemetjes en purper basilicum.

Lekker met rijst.

Varkenshaasje met rozemarijn en gesauteerde groentjes.

Ingrediënten : 400 gr varkenshaasje, 3 takjes rozemarijn, 1 blad laurier, 2 dl groentenbouillon,

300 gr krieltjes, 4 witte asperges, 1 nieuwe ui of 3 lente-ui, 1 broccoli, 3 wortelen met loof,
1 klp venkelzaad, klontje boter, peper, zout.

1. Verwarm de oven op 180°.
2. Kleur het vlees aan alle kanten. Kruid met peper en zout. Doe het in een ovenvaste geboterde schaal. Leg er de takjes rozemarijn, de laurier en enkele klontjes boter op.
3. Gaar het vlees 18 à 22 minuten in de oven naargelang de dikte van het varkenshaasje.
4. Blus de aanbaksels van het vlees in de pan met de bouillon en laat inkoken tot gewenste dikte van de saus.
5. De krieltjes wassen en in kokend zoutwater gaar koken.
6. De asperges schillen, in stukken van 4 à 5 cm snijden en gaar stomen.
7. De broccoli in roosjes verdelen, spoelen. Water met zout aan de kook brengen en de roosjes gaar koken. Direct spoelen onder koud water om de kleur te behouden.
8. De wortelen schillen, in repen ter grootte van de aspergerepen snijden. Gaar koken.
9. De jonge ui spoelen, en in fijne reepjes snijden.
10. In een wokpan wat olijfolie warmen, venkelzaad en jonge ui bakken. Nu al de rest van de groenten toevoegen en op hevig vuur kort laten bakken. Kruiden met zout en peper.
11. Het varkenshaasje uit de oven nemen, de rozemarijn en de laurier verwijderen en het vlees in dikke plakken snijden. De jus uit de ovenschaal bij de saus gieten.
12. Het vlees met de groenten op een bord schikken.

Varkenshammetje gelakt met ahornsiroop.

Ingrediënten 2 pers. : 1 varkenshammetje, ½ dl ahornsiroop, 1 klp mosterd, 1 slp sojasaus, 1 ½ dl witte wijn, 1 ½ dl water, 1 grote tak rozemarijn, enkele takjes tijm, 1 teentje look, 1 slp koolzaadolie of een andere plantaardige olie, peper

1. De look pellen en fijn snipperen.
2. De rozemarijn spoelen, de blaadjes afritsen en fijn hakken.
3. De ahornsiroop, mosterd, sojasaus, rozemarijn, look, peper en olie goed mengen en het hammetje ermee inwrijven.
4. De oven verwarmen op 185°.
5. De witte wijn en het water mengen en in een ovenschotel gieten. Het hammetje in de schaal leggen en de tijm er op leggen.
6. De schaal gedurende 45 minuten in de oven plaatsen en dan de oven op 155° plaatsen en nogmaals 1u45 min à 2 uur laten bakken.
7. Regelmatig besprenkelen tijdens het bakken.

Lekker met wortelstoemp.

Varkenskotelet met groene bonen en appel.

Ingrediënten voor 2 pers. : 2 varkenskoteletten, 1 appel, 3 loofwortelelen, 2 rode uien, 300 gr groene bonen, 2 takjes rozemarijn, 1 slp mosterd, 2 slp honing, 150 ml groentenbouillon,, 2 slp witte wijn azijn, olijfolie, peper, zout.
1. Schil de wortelen en snij ze in schijfjes.
2. Pel de uiten en snij in partjes.
3. Schil de appelen en verwijder het klokhuis. Snij in niet te dunne partjes.
4. Rits de rozemarijn en hak fijn.
5. Spoel de boontjes, reinig ze en gaar ze in kokend zoutwater. Spoel ze direct onder koud water. Laat uitlekken.
6. Warm de oven op 180°.
7. Meng de wortelen, appels, ajuin en rozemarijn in een ovenschotel. Besprenkel met olijfolie en kruid met peper en zout.
8. Zet 30 minuten in de oven.
9. Meng de honing met de mosterd.
10. Warm scheutje olijfolie en kleur de koteletten aan beide kanten bruin. Haal de koteletten uit de pan.
11. Bestrijk de koteletten met het honingmengsel aan beide kanten. Kruid met peper en zout.
12. Deglaceer de pan met de groentenbouillon.
13. Nadat de groentenschotel 30 minuten in de oven heeft gegaard, de bouillon en de witte wijn azijn er op gieten
14. De oven verminderen op 160° en de koteletten op de groentjes leggen, nogmaals 10 minuten in de oven plaatsen.
15. De boontjes langs de koteletten leggen en nogmaals 10 minuten in de oven warmen.
16. Verdeel de groentjes en de appel over de borden en leg er een kotelet op. Lepel er wat saus rond.

Varkenskotelet met salie en witte bonen.

Ingrediënten 2 pers. : 2 varkenskoteletten, 5 grote blaadjes salie, 2,5 dl room, klontje boter, olijfolie, peper, zout, 1 blik of bokaal witte bonen, ½ broccoli, 1 teentje look, 1 dl witte wijn.

1. Broccoli in roosjes verdelen, spoelen en 5 minuten in kokend zoutwater garen. Afgieten en direct spoelen in koud water.
2. Salie spoelen en fijn snijden.
3. Look pellen en fijn snipperen.
4. Witte bonen spoelen en uitlekken.
5. Klontje boter met de olijfolie warmen en de koteletten aan beide kanten bruin bakken.
6. Het vlees uit de pan nemen en warm houden. De salie en de look in de pan doen. Blussen met de witte wijn en de room. Een paar minuten laten inkoken.
7. Witte bonen en de koteletten in de saus doen. Een paar minuten opwarmen en de broccoli bijvoegen.

Lekker met aardappelpartjes in de oven bestrooid met salie.

Varkenskotelet met spitskool.

Ingrediënten 2 personen : 2 varkenskoteletten (ik heb gekozen voor het ras
The Duke of Berkshire
heel lekker, indien jullie de kans krijgen om dit eens te proeven, zeker doen), 1 sjalot, 1 spitskool, 4 blaadjes salie, 3 dikke sneden
Boucherie Baltus
gerookte Ardeense saucisson, 1,5 dl room, peper, zout, klontje boter.
1. Pel de sjalot en snipper fijn.
2. Spoel de spitskool, verwijder het onderste deel en snij in fijne repen.
3. Snij de saucisson in blokjes.
4. Spoel de salie en snipper fijn.
5. Boter warmen en de sjalot met de saucisson blokjes bakken. Spitskool toevoegen en een 4 tal minuten bakken al roerend. Een scheutje water toevoegen en op zacht vuur verder laten stoven tot de kool beetgaar is.
6. Giet de room bij de kool, kruid met peper, zout en de salie. Laat dit nog even garen.
7. De koteletten aan beide kanten bruin kleuren in een klontje boter. Kruiden met peper en zout. Nog eventjes aan beide kanten verder bakken op zacht vuur. Het vlees mag nog licht rozig zijn.
8. Het vlees uit de pan nemen. Warm houden en het overtollig vet weggieten. De pan blussen met een scheutje water.
9. Op een bord wat spitskool schikken. Leg daarbij de kotelet en een lepel jus.

Varkensstoverij met blond bier en wortelen, puree van zoete aardappel.

Ingrediënten voor 2 pers. : 400 gr varkensstoverij, 1 pils, 6 mooie takjes verse tijm, 3 dl bouillon, klontje boter, 1 dikke ui, 1 slp mosterd, beurre manié, 12 wortelen met loof, platte peterselie

Recept zoete aardappelpuree : www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2020 rubriek groenten Q-Z

1. De ajuin pellen en niet te fijn snijden.
2. De wortelen schillen. Een bodempje water met klontje boter warmen. De wortelen erbij voegen en gaar laten worden. Nazien en indien nodig nog wat water bijvoegen. Kruiden met peper en zout.
3. Klontje boter warmen en het vlees aan alle kanten bruin bakken. Kruiden met peper en zout.
4. Ajuin toevoegen en laten kleuren. Mosterd bijvoegen en even meebakken.
5. Bevochtigen met het bier en de bouillon. Tijm toevoegen.
6. Het vlees 1 uur laten sudderen op zacht vuur met deksel.
7. Bijkruiden en indien nodig de saus wat steviger maken met beurre manié.
8. Opdienen met zoete aardappelpuree en de wortelen. Garneren met peterselie

Varkensstoverij met zomers slaatje.

Ingrediënten 2 pers. : 450 gr varkensstoverij, 1 grote ui, 3 dl bouillon, 3,5 dl bruin bier, tijm, laurier, rozemarijn, salie, klontje boter, 2 wortels, 5 speculooskoekjes, mosterd, 100 gr gerookte spekblokjes, 1 teentje look, zout, peper.

Voor het slaatje : 1 handvol veldsla, 15 tal radijzen, 200 gr groene bonen, ¼ bloemkool
Dressing : 3 slp yogonaise (½ mayonaise + ½ yoghurt), 1 slp gehakte peterselie.

1. De ui en de look pellen. De look fijn snipperen. De ui in kleine blokjes hakken.
2. Een tuiltje maken met de laurier, tijm, salie en rozemarijn.
3. De wortels schillen en in blokjes snijden.
4. De speculoosblokjes inwrijven met mosterd.
5. De oven warmen op 160°.
6. Boter smelten en het vlees aan alle kanten bruin bakken. Het spek, de wortels, de look en ajuin eventjes laten meebakken. Kruiden met peper en zout.
7. Blussen met het bier en de bouillon. Kruidentuiltje toevoegen. De koekjes boven op het vlees leggen. Het vlees met deksel gedurende 1u10 minuten à 1u20 minuten in de oven plaatsen.
8. Voor het slaatje : De bloemkool in kleine roosjes verdelen. Krokant koken in zoutwater. Afgieten en laten afkoelen.
9. De groene bonen spoelen, de uiteinden verwijderen en in kokend zoutwater garen. Afgieten en direct afspoelen met ijskoud water.
10. De radijzen reinigen, spoelen en in dunne schijfjes snijden.
11. De veldsla spoelen.
12. De yogonaise mengen met de peterselie.
13. Al de groentjes mengen en de dressing er onder roeren.
14. Het vlees uit de oven halen. Eventjes in roeren om de saus glad te maken. Indien nodig nog wat bouillon bijgieten.
15. De stoverij opdienen met het slaatje.

Lekker met frietjes.