Overzicht van de lamsgerechten

Gegrilde lamskoteletten met gegratineerde bloemkool en stoemp van postelein.

Gegrilde lamskoteletten met gegratineerde bloemkool en stoemp van postelein.

Ingrediënten 2 pers. : 7 à 8 lamskoteletten, 1 kleine bloemkool, 2 dl melk, 2 dl kookvocht van bloemkool, 30 gr bloem, 25 gr boter, 75 + 55 gr geraspte emmentaler, Provençaalse kruiden, peper, zout.

Voor de stoemp : 500 gr bloemige aardappelen, 1 dl melk, klontje boter, 1 handvol postelein, 1 klp mierikswortel, peper, zout

De postelein ben ik gaan trekken in de duinen, wanneer jullie die niet vinden mag die vervangen worden door waterkers.

1. De bloemkool verdelen in roosjes. Spoelen en koken in zoutwater. Afgieten en 2 dl van het kookvocht bewaren voor de saus.
2. De oven verwarmen op 180°.
3. Voor de saus : boter smelten, bloem bijvoegen en goed roeren. Eventjes laten bakken zonder kleuren. Al roerend de melk en het kookvocht van de bloemkool bijgieten. Aan de kook brengen en eventjes laten doorkoken. Van het vuur 75 gr kaas bijdoen. Goed mengen en kruiden met peper en zout.
4. In een ovenvaste schotel de bloemkool schikken en overgieten met de saus. De 55 gr kaas er over strooien en 20 à 25 minuten in de oven plaatsen.
5. De postelein nazien op vuile steeltjes en spoelen. Grof versnijden.
6. De aardappelen spoelen, schillen, in stukken snijden en gaar koken in zoutwater. Grof stampen, mengen met de melk, boter, mierikswortel en postelein. Kruiden met peper en zout.
7. 3 slp olijfolie mengen met Provençaalse kruiden en de lamskoteletten hierin enkele minuten marineren. Kruiden met peper en zout.
8. De grillade goed opwarmen en de lamskoteletten quadrilleren aan beide kanten.
9. In het midden van een bord gegratineerd bloemkool schikken met ernaast wat stoemp en enkele lamskoteletten.