Overzicht van de gerechten rundsvlees

Rundsschenkel met wortels.

Rundsstoverij met wortelen en balsamico azijn.

Rundstartaar op Italiaanse wijze.

Rundsschenkel met wortels.

Ingrediënten voor 2 personen : 500 gr rundsvlees uit de schenkel, 2 kleine ajuin, 2 kruidnagels, 500 gr wortels, boter, 75 gr spekreepjes, 1 slp bloem, tijm en laurier, 1 teentje look, zout en peper.

1) De ajuinen pellen, fijn snipperen maar ½ apart houden en er de kruidnagels in prikken.
2) De wortels schillen en in schijfjes snijden.
3) De boter verwarmen en het stuk vlees bruinen alsook de spekreepjes. Het vlees uit de pot halen en de bloem in de pot doen al roerend met een houten lepel. De bloem licht bruin laten bakken.
4) Oven voorverwarmen op 140°.
5) Het vlees terug in de pot doen alsook de wortels en de fijn ajuinen. Water bijvoegen tot het vlees helemaal onder staat. Tijm, laurier en look bijvoegen. Kruiden met peper en zout.
6) Ongeveer 2 uur in de oven zetten.
7) De tijm en laurier en de geprikte ui met kruidnagel uithalen. Indien nodig de saus ontvetten.
8) Het vlees in mooie sneden snijden en op de wortels schikken. Opdienen met gekookte aardappelen.

Rundsstoverij met wortelen en balsamico azijn.

Ingrediënten 4 pers. : 800 gr rundsstoverij, 2 wortelen, 3 stengel witte selder, 2 sjalotten, 2 teentjes look, 70 gr tomatenpuree, 2 slp balsamico azijn, 2 dl rode wijn, 5 dl groentebouillon, peper, zout.

1. De wortelen schillen en in schijfjes snijden.
2. De selder spoelen, de dikke draden verwijderen en in reepjes snijden.
3. De sjalotten en de look pellen en fijn snipperen.
4. Kruid het vlees met zout en peper. Warm de olijfolie en schroei het vlees dicht in een stoofpot. Schep het uit de pot en leg er de groenten in. Eventjes aanbakken. Tomatenpuree bijvoegen en goed omroeren. Het vlees op de groenten doen.
5. Blussen met de balsamico azijn, de bouillon en de rode wijn en aan de kook brengen.
6. Oven verwarmen op 150°. De stoofpot met deksel gedurende 1 uur en 30 minuten in de oven plaatsen.
7. Lekker met gekookte aardappelen.

Rundstartaar op Italiaanse wijze.

Ingrediënten voor 2 pers. : 400 gr gemalen steack (dit kan men vragen aan de beenhouwer), 1 slp kappertjes, 1 slp pijnboompitten, 1 grote sjalot, 1 slp grofgehakte zongedroogde tomaten, 8 blaadjes basilicum, 3 slp olijfolie, 1 slp balsamico azijn, 2 eidooiers, 50 gr parmezaan kaas, rucola, peper, zout, enkele kerstomaten.

1. Pijnboompitten roosteren.
2. Sjalot pellen en fijnsnipperen.
3. Maak krullen van de parmezaan met behulp van een dunschiller.
4. Vinaigrette : Snij de basilicum fijn en meng met de olijfolie en de balsamico, kruid met peper en zout.
5. Het vlees mengen met de vinaigrette, de zongedroogde tomaten, de pijnboompitten, de kappertjes. Indien nodig bijkruiden met peper en zout.
6. Met een uitsteekvorm het vlees een mooie ronde of vierkante vorm geven. Dit op een bord schikken. Garneren met een dooier (zonder schaal), wat rucola, kerstomaten en parmezaan.

Lekker met rozemarijn krieltjes.