Overzicht van de gerechten rundsvlees
Hamburger, ajuinsaus en preistoemp.
Hamburger, gekonfijte ajuin en rode kool stoemp.
Hamburger met avocado.
Rumsteack met fricassee van champignons en bloemkool.
Rundsschenkel met wortels.
Rundsstoverij met wortelen en balsamico azijn.
Rundstartaar op Italiaanse wijze.
Hamburger, ajuinsaus en preistoemp.
Hamburger, gekonfijte ajuin en rode kool stoemp.
Ingrediënten : 2 hamburgers, 4 dunne sneden gerookt spek, 1,5 dl bruine fond, boter.
Voor de ajuinkonfijt : 250 gr ajuin, 30 gr bruine suiker, 1,5 dl rode wijn, 1 slp rode wijn azijn
Voor de stoemp : 400 gr aardappelen, 350 gr bereide
rode kool, 100 gr gerookte spekblokjes, peper, zout.
Recept rode kool : www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten
2020 rubriek groenten Q-Z
1. De ajuin pellen en in dunne ringen snijden. Voor ¾ garen met de rode wijn en de bruine suiker met deksel. Dan de rode wijn en de rode wijnazijn bijgieten en verder stoven zonder
deksel op zacht vuur. Nu en dan nazien of er niet een lepel water bij moet. De ajuin moet heel zacht zijn en al het vocht moet uitgekookt zijn.
2. De spekblokjes krokant bakken. Laten uitlekken op keukenpapier.
3. De aardappelen schillen, spoelen
in stukken snijden en gaar koken in zoutwater. Afgieten, stampen en mengen met de rode kool en de spekblokjes. Bijkruiden met peper en zout
4. De sneetjes spek krokant bakken, uitlekken op keukenpapier.
5. De boter warmen en de hamburgers aan beide
kanten kleuren en bakken naar de gewenste bakwijze. Kruiden met peper en zout. De hamburgers uit de pan nemen en de pan blussen met de bruine fond. Hamburgers opwarmen in de saus.
6. In het midden van het bord wat stoemp schikken met daarop een hamburger.
Op de hamburger doet met wat ajuinkonfijt en 2 sneetjes gerookt spek. Giet er wat saus rond.
Hamburger met avocado.
Ingrediënten : 2 hamburgers, 1 avocado, ¼ ijsbergsla, 4 sneetjes cheddar kaas, 1 tomaat, 8 dunne sneetjes spek, 2 lente-ui, 2 eieren, olijfolie
Saus : 1 slp mayonaise, 1 slp yoghurt, sambal oelek, ketchup.
1. Voor de saus al de ingrediënten mengen. Sambal en ketchup bijvoegen naar eigen smaak.
2. Avocado schillen, uithalen, inwrijven met citroen en in reepjes snijden.
3. Tomaat pellen en in schijfjes snijden.
4. Ijsbergsla spoelen en grof
snijden.
5. Lente-ui spoelen en fijn snijden.
6. Olijfolie warmen, hamburgers bakken, kruiden met peper en zout.
7. Spek bakken.
8. Oven verwarmen op grill stand.
9. Ovenschaal invetten met olijfolie en de hamburgers erin leggen. De
hamburgers opbouwen. Op de hamburger legt men schijfjes tomaat, 2 sneden spek, 1 sneetje kaas, terug tomaat, spek en kaas. Dit plaats men 3 à 4 minuten onder de grill.
10. De spiegeleieren bakken.
11. In het midden van het bord schikt men
wat sla. Strooi er lente-ui over en verdeel de partjes avocado op de sla. In het midden van de sla legt men een hamburger met daar op een spiegelei. Garneer de hamburger met nog wat lente-ui.
12. Serveer met de saus.
Lekker met friet of gebakken aardappelen.
Rumsteack met fricassee van champignons en bloemkool.
Ingrediënten voor 2 pers. : 2 rumsteacks van 180 à 200 gr., 250 gr champignons, ½ bloemkool, 1 sjalot, 1 teentje look, 1 dl witte wijn, 1 slp room, 2 slp gehakte peterselie, boter, zout, peper.
-
Bloemkool in roosjes verdelen en spoelen.
-
Champignons borstelen en in niet te dunne schijfjes snijden.
-
Look en sjalot pellen en fijn snipperen.
-
Boter warmen, sjalot en look fruiten, bloemkool bijvoegen en na ongeveer 6 minuten de champignons bijdoen. Als de champignons gekleurd zijn de peterselie er over strooien. Witte wijn bijgieten en kruiden met peper en zout. Met deksel ongeveer 7 minuten laten sudderen. Nu en dan omroeren.
-
Giet er nu de room bij en goed mengen.
-
In een kleefpan klontje boter warmen en het vlees aan beide kante bruin kleuren en verder bakken tot de gewenste bakwijze.
-
Het vlees warm houden en de pan blussen met een beetje water. Dit bij de groenten fricassee gieten.
-
Schik op een bord wat fricasse met het vlees.
Lekker met gebakken aardappelen.
Rundsschenkel met wortels.
Ingrediënten voor 2 personen : 500 gr rundsvlees uit de schenkel, 2 kleine ajuin, 2 kruidnagels, 500 gr wortels, boter, 75 gr spekreepjes, 1 slp bloem, tijm en laurier, 1 teentje look, zout en peper.
1) De ajuinen pellen, fijn snipperen
maar ½ apart houden en er de kruidnagels in prikken.
2) De wortels schillen en in schijfjes snijden.
3) De boter verwarmen en het stuk vlees bruinen alsook de spekreepjes. Het vlees uit de pot halen en de bloem
in de pot doen al roerend met een houten lepel. De bloem licht bruin laten bakken.
4) Oven voorverwarmen op 140°.
5) Het vlees terug in de pot doen alsook de wortels en de fijn ajuinen. Water bijvoegen tot het vlees helemaal onder staat. Tijm,
laurier en look bijvoegen. Kruiden met peper en zout.
6) Ongeveer 2 uur in de oven zetten.
7) De tijm en laurier en de geprikte ui met kruidnagel uithalen. Indien nodig de saus ontvetten.
8) Het vlees in mooie sneden snijden en op de wortels
schikken. Opdienen met gekookte aardappelen.
Rundsstoverij met wortelen en balsamico azijn.
Ingrediënten 4 pers. : 800 gr rundsstoverij, 2 wortelen, 3 stengel witte selder, 2 sjalotten, 2 teentjes look, 70 gr tomatenpuree, 2 slp balsamico azijn, 2 dl rode wijn, 5 dl groentebouillon, peper, zout.
1. De wortelen schillen en in schijfjes
snijden.
2. De selder spoelen, de dikke draden verwijderen en in reepjes snijden.
3. De sjalotten en de look pellen en fijn snipperen.
4. Kruid het vlees met zout en peper. Warm de olijfolie en schroei het vlees
dicht in een stoofpot. Schep het uit de pot en leg er de groenten in. Eventjes aanbakken. Tomatenpuree bijvoegen en goed omroeren. Het vlees op de groenten doen.
5. Blussen met de balsamico azijn, de bouillon en de rode wijn en aan de kook brengen.
6. Oven verwarmen op 150°. De stoofpot met deksel gedurende 1 uur en 30 minuten in de oven plaatsen.
7. Lekker met gekookte aardappelen.
Rundstartaar op Italiaanse wijze.
Ingrediënten voor 2 pers. : 400 gr gemalen steack (dit kan men vragen aan de beenhouwer), 1 slp kappertjes, 1 slp pijnboompitten, 1 grote sjalot, 1 slp grofgehakte zongedroogde tomaten, 8 blaadjes basilicum, 3 slp olijfolie, 1 slp balsamico azijn, 2 eidooiers, 50 gr parmezaan kaas, rucola, peper, zout, enkele kerstomaten.
1. Pijnboompitten roosteren.
2. Sjalot pellen en fijnsnipperen.
3. Maak krullen van de parmezaan met behulp van een dunschiller.
4. Vinaigrette : Snij de basilicum fijn en meng met de olijfolie en de balsamico, kruid met peper en zout.
5. Het vlees mengen met de vinaigrette, de zongedroogde tomaten, de pijnboompitten, de kappertjes. Indien nodig bijkruiden met peper en zout.
6. Met een uitsteekvorm het vlees een mooie ronde of vierkante vorm geven. Dit op een bord schikken. Garneren met een dooier (zonder schaal), wat rucola, kerstomaten en parmezaan.
Lekker met rozemarijn krieltjes.
Meest recente reacties