Overzicht van de soepen/bouillon

Garnalen bisque.

Groentensoep met gerookte worst.

Kippenbouillon.

Kippensoep met kokosmelk en gember.

Knolseldersoep met bloedworst.

Pompoensoep met knolselder en zure room.

Soep van bloemkool, groene kool en spruiten met rookworst.

Soep van gele spliterwten en witloof.

Soep van groene kool en prei.

Tomatensoep met witte bonen en mascarpone.

Garnalen bisque.

Ingrediënten : 600 gr ongepelde garnalen, 1 ajuin, 1 teentje look, olijfolie, 1 wortel, tijm, laurier, peterseliestengels, scheut pastis of canebiere of ricard, 1 slp tomatenpuree, 1 capsule saffraan piment d’Espelette, 1 lt garnalenfumet of visfumet, platte peterselie.

1. Pel de garnalen en hou het garnalenvlees apart.
2. Pel de look en de ui, schil de wortel en snij in stukken.
3. Kruidentuiltje maken met tijm, laurier en peterseliestengels
4. Warm olijfolie en stoof de ui, look en wortel. De koppen en de staarten van de garnalen bijvoegen alsook de tomatenpuree en het kruidentuiltje. Alles goed aanstoven en blussen met de garnalenfumet. Indien nodig mag men nog wat water bijgieten zodanig dat alles goed onderstaat. Kruiden met zout en piment d’Espelette.
5. Op zacht vuur laten garen gedurende 30 minuten.
6. Het kruidentuiltje verwijderen en alles in de blender mixen.
7. Door een chinois of een zeef gieten en naar smaak anijshoudende drank of cognac bijgieten. Bijkruiden indien nodig.
8. Men doet enkele garnalen in een kom, daarop giet men de warme bisque en men garneert met lichtopgeklopte room en enkele blaadjes platte peterselie.

Groentensoep met gerookte worst.

Ingrediënten : 1,5 kg gemengde netto groenten (ui, preigroen, courgetten, witte selder, aardappelen), 1,5 lt groentenbouillon, 1 handvol platte peterselie, 1 teentje look, boter, 1 gerookte worst (lunchworst, paardenworst enz…), boter, peper, zout.

1. Spoel en snij al de groenten in gelijke stukken.
2. Spoel de peterselie.
3. Pel de look.
4. Smelt een klontje boter en fruit de groenten en de look.
5. Bevochtig met de groentenbouillon.
6. Breng aan de kook en laat 25 minuten zachtjes koken. Voeg de peterselie erbij en laat nog 5 minuten verder garen.
7. Kruid met peper en zout en mix de soep fijn.
8. Dien op met geroosterd brood en gerookte worst.

Kippenbouillon.

Kippenbouillon.

Ingrediënten : 1 kg kippenvlerken en kippenkarkassen of 1 soepkip, 3 lt water, 2 groen van prei, 3 stengels groene selder of lavas, 2 wortels, 2 teentjes look, 1 grote ui, tijm, peterseliestengels, laurier, rozemarijn, zwarte peperbollen, 3 kruidnagels.

1. Breng het water met de kippenkarkassen aan de kook. Schuim af om alle onzuiverheden af te scheppen.
2. Maak een bouquet marmite met de groenten en een bouquet garni met de kruiden. Leg deze in de bouillon.
3. Steek de kruidnagels in de ui en leg die ook in de bouillon.
4. Kruid met zout en peper.
5. De bouillon op heel zacht vuur 1u30 min à 2 uur laten koken.
6. Het vlees van de beenderen of van de kip plukken voor vol au vent of voor andere bereidingen.
7. De bouillon zeven.
8. Men kan de bouillon invriezen in porties.

Kippensoep met kokosmelk en gember.

Ingrediënten voor 4 à 5 pers. : gekookt kippenvlees, 7,5 dl kippenbouillon, 4 dl kokosmelk, 1 ui,2 teentje look, 1 stengel citroengras, ½ klp gember, ½ rode paprika, 1 slp olijfolie, 1,5 slp sojasaus, curry poeder Cape Herb & Spice,

Voor de garnering : bladpeterselie of koriander

1. Ui en de look pellen en fijn snipperen.
2. Paprika schillen, zaadjes verwijderen en in fijne reepjes snijden.
3. De uiteinden van het citroengras verwijderen en in de lengte in 2 snijden.
4. Olijfolie warmen en de ui, look en paprika fruiten. Gember en kerrie (naar eigen smaak) toevoegen en blussen met de bouillon. Aan de kook brengen.
5. De kokosmelk en het citroengras bijvoegen en gedurende 10 minuten zachtjes laten koken zonder deksel.
6. Het citroengras verwijderen.
7. Kippenvlees bijvoegen en op smaak brengen met de sojasaus.
8. Garneren met bladpeterselie of koriander.

Knolseldersoep met bloedworst.

Ingrediënten : 1 knolselder, 1 wit van prei, 1 grote ui, 1 grote bloemige aardappel, 1 teentje look, 1,750 lt kippenbouillon, peper, selderijzout, klontje boter.

per pers. 1 snede toasbrood, ½ bloedworst.

1. De knolselder en de aardappel spoelen, schillen en in stukken snijden.
2. De prei in de lengte in 2 snijden. Buitenste blad verwijderen en spoelen. In stukken snijden.
3. De ui en de look pellen en in stukken snijden.
4. Klontje boter warmen en al de groenten eventjes fruiten. Bouillon bijgieten en 30 à 35 minuten zachtjes laten koken. Kruiden met peper en selderijzout.
5. De soep heel fijn mixen.
6. Het brood toasten.
7. Het vel van de bloedworst verwijderen en in dikke plakken snijden. De plakken aan beide kanten in boter aanbakken.
8. Op ieder toast enkele bloedworstplakken leggen.
9. In een diep bord wat soep scheppen en op de kant van het bord een toast schikken.

Pompoensoep met knolselder en zure room.

Ingrediënten : 1,250 kg pompoen, 150 gr knolselder, 1 ui, 1 aardappel, 1klontje boter, 1 laurierblad,1 klp kerriepoeder, 1,5 lt kippenbouillon, klontje boter, fijngesneden selderblaadjes, zure room.

1) De pompoen, aardappel en de knolselder schillen en in blokjes snijden.
2) De ui pellen en in blokjes schillen.
3) Selderblaadjes heel fijn snijden.
4) De boter smelten en de ui fruiten. Kerriepoeder over strooien en even laten meebakken.
5) De andere groenten bijvoegen alsook het laurierblad. Even laten meefruiten.
6) De kippenbouillon bijgieten.
7) Aan de kook brengen en zachtjes verder laten koken ongeveer 30 à 35 minuten zonder deksel.
8) Laurierblad verwijderen en soep mixen.
9) Serveren in een diep bord of een kom met 1 klp zure room en fijngesneden groene selderblaadjes.

Soep van bloemkool, groene kool en spruiten met rookworst.

Ingrediënten : 1 ajuin, 1 aardappel, 300 gr spruiten, 1/3 groene kool, ½ bloemkool, 1 prei, 2 lt groentenbouillon, 1 klp korianderzaad, 1 rookworst, klontje boter, gefrituurde uitjes

1. De ajuin pellen.
2. De aardappel spoelen en schillen.
3. De spruiten spoelen en de buitenste slechte blaadjes verwijderen.
4. De bloemkool in roosjes verdelen en spoelen.
5. De dikke nerven uit de groene kool halen en spoelen.
6. Het buitenste blad van de prei verwijderen en in de lengte opensnijden. Spoelen.
7. De korianderzaadjes in de vijzel fijn wrijven.
8. Al de groenten in grove stukken snijden.
9. Klontje boter verwarmen. De groenten fruiten en kruiden met de koriander, peper en zout.. De bouillon bijgieten en aan de kook brengen. Zachtjes laten koken gedurende 30 minuten. De soep heel fijn mixen.
10. De rookworst in dikke plakken snijden en warmen in de soep.
11. Opdienen in diepe borden met plakken rookworst en gefrituurde ajuintjes.

Soep van gele spliterwten en witloof.

Ingrediënten : 125 gr gele spliterwten, 8 stronken witloof, 1 slp olijfolie, 1,5 lt groentenbouillon,

1 handvol bladpeterselie, 1 ui, 1 teentje look, peper, zout.

1. Verwijder het harde gedeelte van het witloof.
2. Pel de look en de ui.
3. Snij al de groenten in grove stukken.
4. Verwarm de olijfolie en fruit de groenten met de spliterwten in de olijfolie. Kruid met peper, en zout en blus met de groentenbouillon.
5. Laat de soep zachtjes 35 à 40 minuten koken.
6. Mix de soep heel fijn.
7. Schep de soep in diepe borden en garneer met de bladpeterselie.

Lekker met een beschuit en gerookte fijne vleeswaren.

Soep van groene kool en prei.

Ingrediënten : 1,5 lt groentenbouillon, ½ groene kool, groen van 4 preistronken, 1 grote ui, 1 grote aardappel, 1 teentje look, peper, zout, klontje boter, 1 snede rauwe ham p.p.

1. De ham in reepjes snijden en krokant bakken in anti kleefpan.
2. De groene kool spoelen en de harde nerven en onderkant afsnijden
3. Het preigroen spoelen en de slechte bladeren verwijderen.
4. De aardappel wassen en schillen.
5. De ui en de look pellen.
6. Al de groenten in stukken snijden.
7. Klontje boter smelten en de groenten fruiten. Blussen met de bouillon. Kruiden met peper en zout en zachtjes gedurende 35 minuten laten koken.
8. De soep heel fijn mixen.
9. De soep in diepe borden scheppen en garneren met stukjes gebakken ham.

Tomatensoep met witte bonen en mascarpone.

Ingrediënten : 1,5 lt groentebouillon, 2 grote ajuinen, 4 wortels, 2 aardappelen, 1 preiwit, 3 stengels witte selder, 1 stengel lavas, 2 teentjes look, 2 blikken van 400 gr tomatenstukjes, 30 gr tomatenpuree, 1 blik witte bonen, 50 gr vermicelli, 200 gr mascarpone, peper, zout, klontje boter.

1. Pel de ajuinen en de look.
2. Schil de wortelen en de aardappelen.
3. Spoel het preiwit en verwijder de buitenste bladeren.
4. Spoel de witte selder en verwijder de dikke draden.
5. Spoel de lavas.
6. Snij al de groenten in niet te kleine stukken.
7. Smelt de boter en stoof al de groenten met de tomatenpuree. Giet de bouillon bij en breng aan de kook. Voeg de tomatenstukjes bij. Kruid met peper en zout.
8. Laat dit zachtjes 35 minuten koken.
9. Voeg de mascarpone toe en mix de soep fijn.
10. Voeg nu de vermicelli en de witte bonen toe en laat nog een 3 à 4 tal minuten zachtjes koken tot de vermicelli gaar is.

Wortel en gele spliterwtensoep met chorizo.

Ingrediënten : 2 lt groentenbouillon, 120 gr spliterwten, 500 gr wortelen, 400 gr knolselder, 2 ajuinen, 2 teentjes look, 1 wit van prei, 1 slp chorizoblokjes per persoon, currypoeder, paprikapoeder, peper, zout, klontje boter.

1. De wortelen en de knolselder schillen en in blokjes snijden.
2. Het buitenste blad van de prei verwijderen, in de lengte in 2 snijden en spoelen. Het preiwit in repen snijden.
3. De ajuinen en de look pellen en in reepjes snijden.
4. De spliterwten spoelen.
5. Klontje boter warmen en de ajuin en look fruiten. De andere groenten bijvoegen alsook de spliterwten. Enkele minuten laten stoven, kruiden met peper, zout, curry, paprika en de bouillon bijgieten. Dit 40 minuten zacht laten koken zonder deksel.
6. De chorizoblokjes in 1 slp olijfolie kort bakken. De blokjes uitlekken op keukenpapier en de olie behouden.
7. De soep heel fijn mixen. Proeven en indien nodig wat bijkruiden.
8. In een diep bord giet men wat soep. Garneren met chorizoblokjes en enkele druppels chorizo olie.